Kukbuk
Kukbuk

Strona zawiera materiały reklamowe, dotyczące napojów alkoholowych, przeznaczone wyłączanie dla osób pełnoletnich.

Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.

Czy jesteś pełnoletni?

Pomysły na domowe koktajle (fot. Maciek Niemojewski|)

7 sylwestrowych drinków

Dodaj do 'Przeczytaj później'

Toasty wznosimy nie tylko szampanem. Zobaczcie, jakimi drinkami zaskoczyć znajomych podczas sylwestrowej zabawy.

Tekst: redakcja

Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Agata Jankowska


Przygotowanie: Marcin Lewandowski

Opublikowano: 30 Grudnia 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Planując sylwestrowe menu, nie zapomnijcie o drinkach. Całonocna zabawa to doskonały moment na przygotowanie specjalnych trunków, którymi chce się wznosić kolejne toasty. Do kieliszków wlewamy wódkę, martini oraz likier kawowy. Doprawiamy bazylią, limonką oraz aromatycznymi przyprawami – szczęśliwego Nowego Roku!

Domowe drinki na przyjęcia - z bazylia (fot. Maciek Niemojewski)

Lime Basil Smash (twist na Gin Basil Smash)

Składniki:

  • 40ml wódki lub ginu
  • 20ml soku z limonki
  • 15ml syropu cukrowego
  • 30ml soku jabłkowego
  • kilka liści bazylii

Opcjonalnie:

  • 3D Tabasco Green sauce (Tabasco jalapeno)

Sposób przygotowania: wstrząsanie
Typ lodu: kostkowy
Rodzaj szkła: niskia szklanka
Dekoracja: liście bazylii

TIP:

Dla uzyskania klarownego płynu cocktail można przecedzić przez podwójne sitko.

Drink z imbirem (fot. Maciek Niemojewski)

Imbirowy Fizz

Składniki:

  • 50 ml ginu
  • 50 ml syropou cukrowego
  • lód
  • woda gazowana do uzupełnienia szklanki

Do dekoracji:

  • gałązka rozmarynu
  • kawałki imbiru
  • żurawina do dekoracji

Sposób przygotowania: mieszanie
Typ lodu: kostkowy
Rodzaj szkła: wysoka szklanka
Dekoracja: plastry imbiru, żurawina, rozmaryn

Drink z kawy - Cranbesso Martini (fot. Maciek Niemojewski)

Cranbesso

Składniki

  • 40ml wódki
  • 20ml likieru kawowego
  • 30ml kawy (najlepiej espresso)

sposób przygotowania: wstrząsanie
typ lodu: brak (używamy go tylko w szejkerze)
rodzaj szkła: cocktail glass
dekoracja: ziarenka kawy

TIP:

Jeśli lubicie nieoczywiste połączenia użyjcie np. Finlandii Żurawinowej zamiast klasycznej wódki.

Sbagliato

Składniki:

  • 120 ml wytrawnego Prosecco lub innego musującego białego wina
  • 30 ml słodkiego wermutu
  • 15 ml Campari
  • woda gazowana

Sposób przygotowania: delikatne mieszanie
Typ lodu: kostkowy
Rodzaj szkła: wysoka szklanka
Dekoracja: plastry limonki

domowy koktajl zimowy z grzanym winem i pianką - Mulled Christmas sours  (fot. Maciek Niemojewski|)

Mulled Christmas sours

Składniki:

  • 50 ml ginu
  • 25 ml soku z cytryny
  • 25 ml Gomme (syrop)
  • 1 białko jajka
  • 1 łyżka grzanego wina

sposób przygotowania: wstrząsanie
typ lodu: brak (używamy go tylko w szejkerze)
rodzaj szkła: cocktail glass
dekoracja: skórka pomarańczy

Koktajl szarlotka (fot. Maciek Niemojewski)

Christmas pie (Szarlotka)

Składniki:

  • 40 ml wódki
  • 20 ml syropu szarlotkowego (sposób przygotowania poniżej)
  • 10 ml soku z cytryny
  • woda gazowana (do dopełnienia)

Do dekoracji:

  • laski cynamonu
  • jabłko
  • mięta

sposób przygotowania: mieszanie
typ lodu: kruszony
rodzaj szkła: wysoka szklanka
dekoracja: laska cynamonu, jabłko, mięta

Przepis na syrop szarlotkowy

Syrop szarlotkowy

Składniki:

  • syrop cukrowy 
  • laska cynamonu
  • jabłko
  • goździki

Przygotowanie:

Aby przygotować syrop szarlotkowy należy wrzucić do naczynia wypełnionego syropem cukrowym (mieszanina wody i cukru) laskę cynamonu, poszatkowane jabłko oraz goździki. Całość gotować do momentu nabrania przez syrop intensywnego smaku.

Opcjonalnie można dolać odrobinę soku jabłkowego dla bardziej intensywnego smaku jabłka.

Szoty kawowo-kokosowe (fot. Maciek Niemojewski)

Coco coffee shots

  • 20ml likieru kawowy
  • 20ml Finlandii Coconut

sposób przygotowania: wlewamy warstwowo
typ lodu: brak
rodzaj szkła: shot
dekoracja: crusta z wiórków kokosowych

TIP:

Najpierw nalewamy likier kawowy, a następnie delikatnie (najlepiej po łyżce) wódkę.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka