Choć kuchnia koreańska już od kilku lat gości w Polsce, nadal, w porównaniu z innymi azjatyckimi smakami, może się wydawać nieco egzotyczna. Podobnie jak w innych kuchniach Dalekiego Wschodu, dania koreańskie opierają się na ryżu, warzywach, makaronie, mięsie i owocach morza. Jest jednak kilka charakterystycznych składników, które sprawiają, że kuchni koreańskiej nie sposób pomylić z żadną inną. Kulinarną podstawą i flagowym daniem jest tu kimchi – pikantna potrawa na bazie kiszonej kapusty lub innych fermentowanych warzyw. Swój ostry, głęboki smak zawdzięcza papryczce gochugaru i rozmaitym dodatkom. Kimchi jest właściwie esencją koreańskiej kuchni – może być i przystawką, i elementem innych dań. Koreańczycy jedzą je niemal codziennie! Wbrew pozorom gotowanie koreańskich dań nie musi być skomplikowane i czasochłonne. Większość potraw tej kuchni bez większego problemu przyrządzicie w domu, a przeważającą część składników znajdziecie na sklepowych półkach – w Polsce nie brakuje miejsc, w których kupicie oryginalne produkty prosto z Korei, takie jak koreański sos sojowy czy oryginalne koreańskie kimchi (sprawdź, gdzie kupisz azjatyckie produkty>>). To prawdziwy comfort food, który przywodzi na myśl spokojne, beztroskie chwile, poprawia nastrój i zabiera wprost na dalekie, egzotyczne wakacje!
![Smaki Korei: Koreański comfort food. PRZEPISY (fot. Maciek Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/rCTR_4tWoiKOrlXz06qs6LykMDxMon0UMxCl3Qp5DAU/fill/1418/1682/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMTItMDEv/a29yZWEwNTEzLmpw/Zw.jpg)
Smaki Korei – orientalny comfort food
Kto raz zasmakuje w kuchni koreańskiej, ten już zawsze będzie chciał wracać do jej smaków. Przedstawiamy przepisy na koreański comfort food, który urozmaici wasze orientalne menu!
Tekst: redakcja
Zdjęcia: Maciek Niemojewski
![Smaki Korei: Jajangmyeon. Makaron z pastą chunjang – PRZEPIS (fot. Maciek Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/Hg9bnzff3JbhqkVx-ENdDmJut_GXcc4NnvIhnL9yWhI/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMTItMDEv/a29yZWEwNDc1Lmpw/Zw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/PehZSgzReVAKOL7P8Mo2t8OUwODEgTqv5KgmS3UHIdE/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMTItMDEv/a29yZWEwNDc1Lmpw/Zw.jpg 1010w)
Jajangmyeon – makaron z pastą chunjang
To potrawa, którą fani kultury koreańskiej z pewnością znają. Niezbędną bazą tego dania jest pasta z czarnej fasoli – zrobicie z niej sos, który doskonale połączy się z makaronem. Jeżeli cenicie orientalne smaki, koniecznie wypróbujcie ten przepis, jeden z najbardziej reprezentatywnych dla tego regionu. To sycące i szybkie w przygotowaniu danie jest proste, a do tego zdrowe – znajdziecie w nim mnóstwo warzyw i aromatycznych przypraw.
Sprawdź, jak zrobić jajangmyeon, czyli makaron z pastą chunjang >>
![Smaki Korei: Smażony kurczak po koreańsku – PRZEPIS (fot. Maciek Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/v6bElV2M--eRUvlX348_q0nrvjaQpKN1z3cCVaH2ZBA/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMTItMDEv/a29yZWEwNDkzLmpw/Zw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/Al3prL8t6gDvAmbsRHG_DcpgCztCt1TzECuS3IZfqxk/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMTItMDEv/a29yZWEwNDkzLmpw/Zw.jpg 1010w)
Smażony kurczak po koreańsku
Chrupiący kurczak w sosie na bazie ketchupu to idealna propozycja na leniwy weekend. Najbardziej urzeka nas w tym pysznym daniu jego wyjątkowa prostota. Kawałki kurczaka obtoczcie w panierce z mąki, czosnku, słodkiej papryki i jajek. Dwukrotnie smażcie je na głębokim tłuszczu, a pomiędzy jednym i drugim smażeniem odsączcie kawałki mięsa na ręczniku kuchennym. Przygotujcie sos, dodajcie do niego usmażonego kurczaka i dokładnie wymieszajcie – gotowe!
![Smaki Korei: Ogórkowe kimchi – PRZEPIS (fot. Maciek Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/CIPf7NYwKOjWHqQ-tJsKvpc9WNmYKJpm6mNf6VknUYw/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMTItMDEv/a29yZWEwNDYzLmpw/Zw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/tbRWwlLjceEp99tdZ71TiIBllodFt5KZecz39pVGiok/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMTItMDEv/a29yZWEwNDYzLmpw/Zw.jpg 1010w)
Oi kimchi, czyli kimchi z ogórków
Kimchi to najlepsze, co dała światu kuchnia koreańska. Najbardziej znane jest kimchi klasyczne, z kapusty pekińskiej, ale kisić można niemal wszystko, na przykład ogórki. To jedna z najłatwiejszych koreańskich kiszonek – szybko i sprawnie możecie samodzielnie przygotować ją w domu. Fantastycznie świeże i cudownie pikantne ogórki pasują do każdego pieczonego lub grillowanego mięsa, a po przygotowaniu przez kilka dni możecie przechowywać je w lodówce – nabiorą wtedy smaku i delikatnie kwaśnego posmaku.
![Smaki Korei: Smażony ryż z kimchi – PRZEPIS (fot. Maciek Niemojewski)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/oVPNYAjKxgfMHv2-ly-uGnlEWgQTkrxVO2wvlnLs1_o/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMTItMDEv/a29yZWEwNTA1Lmpw/Zw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/GThF6hntoEAa2HbzWiVb4AttYkwZRc9ZsOzZ4g-1sDM/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMTItMDEv/a29yZWEwNTA1Lmpw/Zw.jpg 1010w)
Smażony ryż z kimchi
Smażony ryż z kimchi to pomysł na błyskawiczne i proste danie w stylu less waste, które przygotujecie z ugotowanego wcześniej ryżu. Możecie je zjeść na obiad, lunch lub kolację – jest pyszne, sycące i rozgrzewające, szczególnie z dodatkiem pikantnego kimchi. Nie zapomnijcie posypać gotowego dania posiekaną dymką! Ryż serwujcie z pokrojonym nori i sezamem.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?