Kukbuk
Kukbuk
pomysł na wielkanocną przystawkę, sezonowa przystawka, wiosenne przepisy

20 wiosennych przepisów

Trudno wyobrazić sobie wiosenne gotowanie bez botwinki, szparagów czy rzodkiewek. Podpowiadamy najlepsze sposoby na wykorzystanie sezonowych składników w kuchni!

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: dinnershow.studio

Opublikowano: 9 Kwietnia 2020
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 6 minut!

Wiosna to czas, w którym nasza dieta wzbogaca się o wiele pysznych, kolorowych warzyw i owoców. Na kanapkach lądują rzodkiewkiogórki, obiad komponujemy dookoła szparagów, w ciepłe dni szykujemy chłodnik z botwinki, a na deser pieczemy ciasto z rabarbarem. Zobaczcie, które z naszych sezonowych przepisów cieszą się wśród was największym powodzeniem! Wybraliśmy po dwie propozycje przyrządzenia każdego z popularnych wiosennych składników. Więcej pysznych sposobów na wykorzystanie ich w kuchni znajdziecie w naszej zakładce z przepisami.

Botwina

Obowiązkowy składnik wiosennej zupy. Rozbudza apetyt na kolejne kulinarne wyzwania, a do tego koi nerwy delikatnym smakiem. Botwinę najlepiej jeść, kiedy jej liście są miękkie, a korzeń mały – wtedy ma najwięcej do zaoferowania.
przepis na jajka zapiekane w bułce, pomysł na botwinkę, jajka na wielkanocne śniadanie

Jajka zapiekane w bułce z ricottą i botwinką >>

Delikatne jajka, chrupiąca bułka i botwinka to doskonałe wiosenne połączenie!

pomysł na szybkie śniadanie z jajkami

Szakszuka z botwinką >>

Szakszuka z botwiną czy z boćwiną? Nieważne, jakiej formy używacie, dopóki wszystko wam smakuje!

Szparagi

Z nadejściem wiosny to właśnie ich wyczekujemy najbardziej. Uznawane za afrodyzjaki szparagi wybieramy nie tylko na romantyczną kolację. Zielone pędy panierujemy w chrupiącej tempurze albo dodajemy do wytrawnych śniadań. Z kolei białe wykorzystujemy do przygotowania aksamitnych kremów.

Pierś kurczaka ze szparagami >>

To zielone, wiosenne danie zasmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Zobacz, jakie jeszcze przepisy na szparagi przygotowaliśmy z myślą o tobie!

Szpinak

Popeye nie kłamał – szpinak naprawdę buduje krzepę, a to nie jedyna jego zaleta. Pora zniszczyć traumatyczne wspomnienia z dzieciństwa z pomocą aromatycznego oręża – czosnku, gałki muszkatołowej czy charakternego sera.
carpaccio z buraka, sałatka z burakiem, zdrowy obiad (fot. Sylwia Kaleta)

Carpaccio z buraka >>

Ta sałatka to wiosenna rewelacja – jest zarazem rześka i sycąca!

Szybka frittata z kalafiorem i szafranem - pyszny przepis (fot. Ula Demczuk)

Frittata z kalafiorem i szafranem >>

Szpinak możemy wykorzystać we frittacie. To idealna propozycja na chłodne wiosenne wieczory. 

Szukasz innych inspirujących przepisów ze szpinakiem? Sprawdź, jakie dania uwzględniliśmy w naszym zestawieniu!

Rzodkiewka

Choć mała i niepozorna, jest niekwestionowaną królową nowalijek. W jej wnętrzu kryje się bogactwo minerałów i witamin. Sprawdza się nie tylko na wiosennych kanapkach, ale także w kuracji włosów i paznokci.
Raita, czyli biały chłodnik pikantny - PRZEPIS

Raita >>

To biały, pikantny chłodnik inspirowany kuchnią indyjską. Doskonale smakuje z dodatkiem rzodkiewki!

Podpłomyki z kozim twarożkiem i pesto >>

W tym przepisie postanowiliśmy urozmaicić nieco klasyczne wiosenne śniadanie.

Kupilście rzodkiewki na całą wiosnę? Zobaczcie też inne przepisy, w których możecie je wykorzystać!

Por

To warzywo szczególnie upodobał sobie Neron. Dzięki charakterystycznemu ostremu smakowi nada wyjątkowość zarówno kruchemu quiche’owi, jak i kremowej zupie z grzankami. Choć głównie wykorzystywany w kuchni, zastosowanie znajduje także w medycynie naturalnej.
pomysł na wielkanocną przystawkę, sezonowa przystawka, wiosenne przepisy

Smażone pory z tartym jajkiem >>

Nie tylko świetnie smakują, ale także wspaniale prezentują się na talerzu.

Mniej tradycyjne pierogi na święta – przepis na pieczone pierożki z porem, ziemniakami i serem

Pieczone pierożki z porem, ziemniakami i serem >>

Te kruche pierożki kojarzyć mogą się z hiszpańskimi empanadas. Koniecznie ich spróbujcie, szczególnie jeśli lubicie kminek!

Rabarbar

Cierpkie, pąsowe łodygi zanurzane w cukrze to wspomnienie lata, które w dzieciństwie wydawało się trwać w nieskończoność. Czy wpadnie w kompot, czy do ciasta, rabarbar to zwiastun długich, słodkich dni.
ciasto z rabarbarem, rabarbar, ciasto jogurtowe, proste cisto z rababarem

Odwrócone ciasto z rabarbarem >>

Ciasto z rabarbarem to jeden z najbardziej wyczekiwanych wiosennych deserów.

Batony z kremem rabarbarowym >>

Kruche, rabarbarowe batoniki to wspaniały deser, w którym zakocha się każde dziecko! Z pewnością najmłodszym domownikom zamakują też pierogi z rabarbarem i amerykańskie omlety dutch baby. Zobacz, co jeszcze możesz przygotować z rabarbaru!

Dymka

Młodziutka i łagodna siostra cebuli. Polska nazwa tego warzywa pochodzi od dawnego zwyczaju zadymiania cebulek, co miało zniechęcić rośliny do kwitnięcia. Włożona do szklanki z wodą, będzie odrastać niemal bez końca – warto więc sprawdzić, do czego można ją wykorzystać.
wytrawne ciasteczka, ciasteczka z dymką, dodatek do zupy, przepis Jagłowska, co do zupy, ciastka

Wytrawne ciasteczka z dymką, porem i pastą tahini >>

To doskonała domowa przekąska do podjadania przez cały dzień!

wegańskie sushi, rolki sushi, domowe sushi, jedzenie dla dzieci, sushi dla dzieci, warzywne sushi, kuchnia azjatycka, pomysł na lunchbox, obiad do pracy, pieczony burak

Kolorowe sushi warzywne >>

Wegańskie rolki z barwnymi dodatkami to idealny pomysł na powitanie wiosny w japońskim stylu.

Sałata

Zasługuje na więcej, niż tylko dressing. Zarówno drobne, pierzaste listki, jak i te chrupiące, mięsiste – potraktowana z odpowiednią czułością, każda sałata może zawrócić w głowie.
Kalafior w panierce to alternatywa dla burgerów lub kotletów mięsnych, przepis na wegańskiego burgera (fot. Ula Demczuk)

Burgery z kalafiora z majonezem miso >>

Kotlet z kalafiora w chrupiącej panierce i wegański majonez miso to doskonałe połączenie.

Bun bo nam bo >>

W tej niepozornej miseczce łączą się smaku orientu. Makaron ryżowy, kiełki, wołowina, sałata, chili i zioła to kompozycja, którą zapamiętacie na długo!

Ogórek

To warzywo wśród najbliższych krewnych ma dynię i melona, a w rodowodzie tysiące lat przysługiwania się człowiekowi, od Indii po Południową Afrykę. Wszyscy je jedzą, a nie wszyscy wiedzą, że odświeżający ogórek dobrze robi nie tylko potrawom, lecz także cerze.
Serek śniadaniowy na bazie serka wiejskiego z dodatkiem rzodkiewki, ogórka, szczypiorku i celubli dymki; sezonówki rzodkiewka, cebula dymka, ogórek

Serek śniadaniowy z rzodkiewką i ogórkiem >>

Oto klasyka gatunku! Zobaczcie, jak przygotować perfekcyjne wiosenne śniadanie.

Kanapki z tatarem ze śledzia na świąteczne śniadanie (fot. Maciek Niemojewski)

Kanapki z tatarem ze śledzia >>

Najwyższy czas kisić ogórki! Wykorzystacie je między innymi do tego pysznego rybnego tataru.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka