Kukbuk
Kukbuk

Ogórki małosolne: DIY

Lato to dobry moment na przygotowanie kiszonek. Sprawdźcie, jak samemu zrobić ogórki małosolne.

Tekst: redakcja

Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Przepisy i przygotowanie potraw: Wit Szychowski

Opublikowano: 30 Lipca 2020
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Jeśli chcecie wykorzystać lato w pełni, koniecznie przygotujcie słoik z ogórkami małosolnymi. Przepis nie jest trudny, a wykonanie wszystkich kroków nie zajmie wam więcej niż 20 minut. Co więcej, w tej lekko ukiszonej wersji ogórki są niskokaloryczne, lekkostrawne i mają mnóstwo właściwości prozdrowotnych. To naturalne probiotyki, które wzmocnią odporność, a ich przygotowanie to najprostszy sposób na zapewnienie sobie solidnej porcji witamin z grup B, E i K oraz wspomożenie funkcjonowania jelit.

Ogórki małosolne zawierają także mnóstwo antyoksydantów, które hamują działanie wolnych rodników. Gotowe najlepiej smakują na kanapce albo w sałatce, ale możecie je z powodzeniem wykorzystać także jako bazę do zup. A jeśli chcielibyście nieco poeksperymentować, to z ogórków małosolnych możecie zrobić pastę kanapkową lub wykorzystać je do przygotowania koreczków, które sprawdzą się podczas każdej domówki. 

Różnica jest niewielka – ogórki małosolne po prostu kiszą się krócej

Czym różnią się ogórki małosolne od kiszonych?

Różnica jest niewielka – ogórki małosolne po prostu kiszą się krócej. Podczas gdy ogórki kiszone poddane są fermentacji przez przynajmniej dwa tygodnie, małosolne przebywają w solance tylko parę dni. Przez to są znacznie delikatniejsze w smaku i bardziej jędrne oraz kruche niż ogórki kiszone.

Jak zrobić ogórki małosolne?

Przygotowania zaczynamy od namaczania ogórków. Niewielkie i niezbyt dojrzałe warzywa wkładamy na około dwie godziny do zimnej wody. Po tym czasie myjemy je dokładnie pod bieżącą wodą. Gdy ogórki się namaczają, przygotowujemy zalewę. Litr wody zagotowujemy, a potem rozpuszczamy w niej 20 gramów soli.  Studzimy. Ogórki zalewamy dopiero wtedy, gdy woda całkowicie wystygnie. Jeśli zalewa będzie ciepła, warzywa się rozpadną. Następnie słoik z ogórkami odstawiamy w ciemne miejsce i trzymamy w temperaturze pokojowej. Po 3-5 dniach ogórki powinny być gotowe. Pierwszą oznaką, że nadają się one do zjedzenia, będzie mętniejąca woda.

Przepis na uniwersalną zalewę do kiszenia ogórków

Czas przygotowania: 10 minut

składniki i przygotowanie

  • woda 1 l
  • sól 20 g

Wodę zagotowujemy, a potem rozpuszczamy w niej 20 gramów soli. Studzimy.

Przepis na klasyczne ogórki małosolne

Czas przygotowania: 10 minut + czas kiszenia się ogórków

składniki

  • ogórki gruntowe 1 kg
  • zalewa 0,5 l
  • liść laurowy 3-4 sztuki
  • czosnek 2-3 ząbki
  • chrzan korzeń 2-cm kawałek
  • liście chrzanu 2-3 sztuki
  • gorczyca 1 łyżka
  • kwiaty kopru 3-4 gałązki

Wszystkie składniki układamy warstwami w słoiku. Na końcu wkładamy ogórka, którym przykrywamy resztę zawartości słoja. Jeśli ogórki są małe, możemy górę słoika dodatkowo przykryć kubkiem tak, by docisnął zawartość w środku.

Zalewamy zimną zalewą i odstawiamy w ciemne miejsce. Po około dwóch dniach ogórki powinny być dobre.

Przepis na ogórki małosolne z miodem i chili

Czas przygotowania: 20 minut + czas kiszenia się ogórków

składniki

  • ogórki gruntowe 1 kg
  • zalewa 0,5 l
  • liść laurowy 3-4 sztuki
  • czosnek 2-3 ząbki
  • chrzan korzeń 2-cm kawałek
  • liście chrzanu 2-3 sztuki
  • gorczyca 1 łyżka
  • kwiaty kopru 3-4 gałązki
  • miód wielokwiatowy 4-5 łyżek
  • suszone chili w płatkach 1 łyżka

Wszystkie składniki oprócz miodu układamy warstwami w słoiku. Na końcu wkładamy ogórka, którym przykrywamy resztę zawartości słoja. Jeśli ogórki są małe, możemy górę słoika dodatkowo przykryć kubkiem tak, by docisnął zawartość w środku.

Do zalewy, gdy jest jeszcze letnia, dodajemy miód i starannie mieszamy. Czekamy, aż zalewa wystygnie i dopiero wtedy zalewamy ogórki. Słój odstawiamy w ciemne miejsce. Po około dwóch dniach ogórki powinny być dobre.

Przepis na ogórki małosolne z jabłkiem i miodem

Czas przygotowania: 15 minut + czas kiszenia się ogórków

składniki

  • ogórki gruntowe 1 kg
  • zalewa 0,5 l
  • liść laurowy 3-4 sztuki
  • czosnek 2-3 ząbki
  • chrzan korzeń 2-cm kawałek
  • liście chrzanu 2-3 sztuki
  • gorczyca 1 łyżka
  • kwiaty kopru 3-4 gałązki
  • miód wielokwiatowy 4-5 łyżek
  • jabłko 1 sztuka
  • cynamon 1-2 laski
  • goździki 1 łyżeczka

Jabłko kroimy w cienkie plastry. Następnie wszystkie składniki oprócz układamy warstwami w słoiku. Na końcu wkładamy ogórka, którym przykrywamy resztę zawartości słoja. Jeśli ogórki są małe, możemy górę słoika dodatkowo przykryć kubkiem tak, by docisnął zawartość w środku.

Do zalewy, gdy jest jeszcze letnia, dodajemy miód i starannie mieszamy. Czekamy, aż zalewa wystygnie i dopiero wtedy zalewamy ogórki. Słój odstawiamy w ciemne miejsce. Po około dwóch dniach ogórki powinny być dobre.

Co jeszcze warto ukisić? Sprawdź nasze przepisy na kiszone owoce lub kiszony ziemniak >>

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka