Kukbuk
Kukbuk
Dietetyczne gołąbki z indykiem gotowane na parze, podane z lekkim sosem pomidorowym, przepis Izabela Heftowicz / PassionOn

12 przepisów z kapustą

Początek sezonu na kapustę, czyli idealny moment, by się zastanowić, jak wykorzystać ją w kuchni. To uniwersalne warzywo doskonale smakuje zarówno w kanapce, jak i w pierogach.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Izabela Heftowicz

Opublikowano: 26 Lutego 2020
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Kapusta to podstawa wielu potraw: nie przyrządzimy bez niej ani wigilijnych pierogów, ani tradycyjnych gołąbków. Kusząca jest także wizja kolacji z sałatką z kapusty i pieczonej brukselki w roli głównej, nie wspominając o naszych ulubionych kiszonkach. To przecież produkty, których właściwości odżywcze i lecznicze są nieocenione! Podnoszą odporność, przyspieszają regenerację, korzystnie wpływają na włosy, skórę i paznokcie, a nawet leczą kaca. Właśnie zaczyna się sezon na kapustę. Dlatego podpowiadamy wam, co warto z niej przyrządzić!

kanapka z pastrami, kanapka z kapustą kiszona, chleb na zakwasie, szybka kanapka, kanapka do pracy, przekąski na imprezę, kanapka roubena

Kanapka Reubena >>

Nie wiadomo, kto wymyślił tę kanapkę, jednak bez wątpienia bez kapusty nie byłaby równie smaczna. W tej propozycji jest wszystko, co najlepsze. Gęsty, kremowy majonez wyjątkowo lubi się z ketchupem (ketchup możecie zrobić samodzielnie – podpowiadamy, jak sprawić, by był idealny >>) i chrzanem, a smak pastrami podkreśla wyrazista kiszona kapusta. Gdy już połączycie składniki sosu, złóżcie kolejne piętra kanapki. Na koniec usmażcie ją na patelni. Tylko pamiętajcie, by smażyć pod przykryciem, dzięki temu ser pięknie się roztopi.

wegańskie spring rollsy

Spring rolls z sosem z orzeszków ziemnych >>

Spring rolls, sajgonki albo wiosenne naleśniki. Ile nazw, tyle sposobów przyrządzenia. My proponujemy wegańskie nadzienie z młodej kapusty, marchwi, kalarepy i rzodkiewki. Do tego makaron sojowy i tofu. Idealny przepis na przekąskę w stylu azjatyckim do podjadania podczas serialu lub zabawy z przyjaciółmi. 

Dietetyczne gołąbki z indykiem gotowane na parze, podane z lekkim sosem pomidorowym, przepis Izabela Heftowicz / PassionOn

Gołąbki z indykiem na parze >>

Ten przepis na gołąbki to doskonały pomysł na zdrowy obiad. W liście kapusty włoskiej zawińcie, zamiast kaszy, brązowy ryż oraz mielone mięso indyka. Doprawcie sosem pomidorowym z cebulą, czosnkiem i parmezanem, a gwarantujemy, że tak przygotowane gołąbki zasmakują wszystkim domownikom. 

Kanapka z szarpaną wołowiną >>

Nie warto zastępować łopatki wołowej chudym mięsem – tłuszcz i tkanka łączna, którą jest poprzerastana, są konieczne, żeby mięso było soczyste. A w takiej postaci sprawdzi się najlepiej w nieoczywistej kanapce, przyprawiona sosem barbecue. Nie zapomnijcie o coleslaw – do tej surówki będziecie potrzebować przede wszystkim białej kapusty i marchwi. Rewelacja!

pieczona kaczka, kaczka, udka z kaczki, grillowana brukselka, co do kaczki, z czym podać kaczkę,

Pieczone uda kaczki z koreańskim sosem i brukselką >>

Połączenie smaku miękkiego, soczystego mięsa kaczki i ostrego koreańskiego sosu z pasty paprykowej i sezamu możecie podkręcić sezamem i miodem. Dodajcie do tego podsmażone na oliwie brukselki, a otrzymacie obiad w sam raz na leniwy dzień. Pamiętajcie tylko, że kaczka będzie smaczniejsza, jeśli zamarynujecie ją 12 godzin przed włożeniem do piekarnika. Jeśli jednak nie macie na to czasu, nie przejmujcie się i przyprawcie mięso bezpośrednio przed pieczeniem.

Kanapki z boczniakami i salsą z jalapeño >>

Popularność wegańskich burgerów stale rośnie. Nic dziwnego, skoro, jak w tej propozycji, ostrość idzie w parze z umami. Do kanapki z grillowanymi boczniakami koniecznie dodajcie pikantną salsę z jalapeño i ulubione składniki – młodą kapustę, dymkę lub majonez. Gwarantujemy, że do tej roślinnej przekąski przekonają się nawet najwięksi mięsożercy.

Przepis na klasyczne pierogi z kapustą i grzybami (fot. Maciek Niemojewski)

Pierogi z kapustą i grzybami >>

Taką przyjemność warto fundować sobie częściej niż raz w roku. Uwierzcie nam na słowo: pierogi z kapustą i grzybami smakują równie dobrze w lutym, jak w grudniu. Dlatego czym prędzej wyciągajcie z szafki mąkę pszenną, by przygotować ciasto, a gdy już je wyrobicie, zajmijcie się farszem. Do kiszonej kapusty możecie dorzucić dowolne suszone grzyby oraz pieczarki. Pierogi będą smakowały następnego dnia nawet lepiej, jeśli podsmażycie je z okrasą na patelni.

Na święta sięgamy po tradycyjne i sprawdzone przepisy na pierogi z kapustą i grzybami (fot. Rafał Meszka)

Pierogi z białą kapustą i grzybami >>

Oto druga propozycja pierogów z kapustą i grzybami w niekoniecznie świątecznej odsłonie. W tym przypadku w farszu najlepiej sprawdzi się słodka i delikatna odmiana – kapusta biała. Jej smak doskonale podkreślą umamiczne grzyby, zebrane samodzielnie tej jesieni. 

Gnocchi z karmelizowaną kiszoną kapustą, orzechami i tymiankiem (fot. Angela Matlak)

Gnocchi z karmelizowaną kiszoną kapustą >>

Świetne połączenie delikatnych klusek, karmelizowanej kapusty, orzechów i masła tymiankowego. A dodatkowo znakomity sposób na przemycenie kiszonej kapusty w apetycznym obiedzie. Gdy włoskie kluseczki będą się gotować, uprażcie orzechy na patelni, dodajcie miód i na końcu kiszoną kapustę. Dzięki temu jej smak będzie delikatniejszy i znacznie słodszy. A żeby gnocchi nie były zbyt twarde, zagniatajcie ciasto krótko i nie dosypujcie do niego zbyt dużo mąki.

Przepis na zapiekaną kapustę z sosem pomidorowym i parmezanem (fot. Ula Demczuk)

Zapiekane wstążki z kapusty w sosie pomidorowo-paprykowym >>

W tym wydaniu kapusta zasmakuje nawet największym niejadkom. Kluczem jest wykorzystanie grillowanej papryki ramiro i upieczenie kapusty z sosem pomidorowo-paprykowym. Gdy jej brzegi się zarumienią, a warzywo zacznie się rozpadać, wyjmijcie je z piekarnika. Następnie zamieszajcie energicznie, by kapusta rozsypała się na apetyczne wstążki. Jeszcze odrobina pecorino i gotowe.

Wegańska lasagne z kapusty

Lasagne z kapusty >>

Oto pomysł na smaczny, zbilansowany posiłek. Do farszu wegańskiego lasagne użyjcie pieczarek, bakłażana i marchewki oraz aromatycznych przypraw – warzywne nadzienie wraz z sosem pomidorowym wyłóżcie na liście kapusty. Zalejcie resztą sosu, doprawcie solą i pieprzem i szybko wstawcie do piekarnika. To lasagne może spokojnie konkurować z tradycyjną wersją włoskiego dania.

wegański bigos, bigos wigilijny, danie jednogarnkowe, bigos z kiszonej kapusty, bigos z suszonymi grzybami, bigos bez mięsa, bezmięsny bigos, bigos kukbuk, prosty przepis na bigos, wegańskie święta

Wegański bigos wigilijny >>

To chyba jedno z najpopularniejszych dań z kiszonej kapusty. Na dodatek można je jeść nie tylko w święta – miska rozgrzewającego, pożywnego bigosu sprawdzi się w każdy zimowy dzień. Wymieszajcie kapustę kiszoną z włoską, dodajcie grzyby i podkręćcie smak wędzoną śliwką i papryką.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk