Kukbuk
Kukbuk
Dietetyczne gołąbki z indykiem gotowane na parze, podane z lekkim sosem pomidorowym, przepis Izabela Heftowicz / PassionOn

21 przepisów z kapustą

Początek sezonu na kapustę, czyli idealny moment, by się zastanowić, jak wykorzystać ją w kuchni. To uniwersalne warzywo doskonale smakuje zarówno w kanapce, jak i w pierogach.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Izabela Heftowicz

Opublikowano: 26 Lutego 2020
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 20 minut!

Kapusta to podstawa wielu potraw: nie przyrządzimy bez niej ani wigilijnych pierogów, ani tradycyjnych gołąbków. Kusząca jest także wizja kolacji z sałatką z kapusty i pieczonej brukselki w roli głównej, nie wspominając o naszych ulubionych kiszonkach. To przecież produkty, których właściwości odżywcze i lecznicze są nieocenione! Podnoszą odporność, przyspieszają regenerację, korzystnie wpływają na włosy, skórę i paznokcie, a nawet leczą kaca. Właśnie zaczyna się sezon na kapustę. Dlatego podpowiadamy wam, co warto z niej przyrządzić!

kanapka z pastrami, kanapka z kapustą kiszona, chleb na zakwasie, szybka kanapka, kanapka do pracy, przekąski na imprezę, kanapka roubena

Kanapka Reubena

Nie wiadomo, kto wymyślił tę kanapkę, jednak bez wątpienia bez kapusty nie byłaby równie smaczna. W tej propozycji jest wszystko, co najlepsze. Gęsty, kremowy majonez wyjątkowo lubi się z ketchupem (ketchup możecie zrobić samodzielnie – podpowiadamy, jak sprawić, by był idealny >>) i chrzanem, a smak pastrami podkreśla wyrazista kiszona kapusta. Gdy już połączycie składniki sosu, złóżcie kolejne piętra kanapki. Na koniec usmażcie ją na patelni. Tylko pamiętajcie, by smażyć pod przykryciem, dzięki temu ser pięknie się roztopi.

Sprawdź przepis na kanapkę Rubena >>

wegańskie spring rollsy

Spring rolls z sosem z orzeszków ziemnych

Spring rolls, sajgonki albo wiosenne naleśniki. Ile nazw, tyle sposobów przyrządzenia. My proponujemy wegańskie nadzienie z młodej kapusty, marchwi, kalarepy i rzodkiewki. Do tego makaron sojowy i tofu. Idealny przepis na przekąskę w stylu azjatyckim do podjadania podczas serialu lub zabawy z przyjaciółmi. 

Sprawdź przepis na spring rollsy z orzeszków ziemnych >>

Dietetyczne gołąbki z indykiem gotowane na parze, podane z lekkim sosem pomidorowym, przepis Izabela Heftowicz / PassionOn

Gołąbki z indykiem na parze

Ten przepis na gołąbki to doskonały pomysł na zdrowy obiad. W liście kapusty włoskiej zawińcie, zamiast kaszy, brązowy ryż oraz mielone mięso indyka. Doprawcie sosem pomidorowym z cebulą, czosnkiem i parmezanem, a gwarantujemy, że tak przygotowane gołąbki zasmakują wszystkim domownikom. 

Przepis na gołąbki z indykiem na parze >>

Kanapka z szarpaną wołowiną

Nie warto zastępować łopatki wołowej chudym mięsem – tłuszcz i tkanka łączna, którą jest poprzerastana, są konieczne, żeby mięso było soczyste. A w takiej postaci sprawdzi się najlepiej w nieoczywistej kanapce, przyprawiona sosem barbecue. Nie zapomnijcie o coleslaw – do tej surówki będziecie potrzebować przede wszystkim białej kapusty i marchwi. Rewelacja!

Sprawdź przepis na kanapkę z szarpaną wołowiną >>

pieczona kaczka, kaczka, udka z kaczki, grillowana brukselka, co do kaczki, z czym podać kaczkę,

Pieczone uda kaczki z koreańskim sosem i brukselką

Połączenie smaku miękkiego, soczystego mięsa kaczki i ostrego koreańskiego sosu z pasty paprykowej i sezamu możecie podkręcić sezamem i miodem. Dodajcie do tego podsmażone na oliwie brukselki, a otrzymacie obiad w sam raz na leniwy dzień. Pamiętajcie tylko, że kaczka będzie smaczniejsza, jeśli zamarynujecie ją 12 godzin przed włożeniem do piekarnika. Jeśli jednak nie macie na to czasu, nie przejmujcie się i przyprawcie mięso bezpośrednio przed pieczeniem.

Sprawdź przepis na pieczone uda kaczki z koreańskim sosem i brukselką >>

Kanapki z boczniakami i salsą z jalapeño

Popularność wegańskich burgerów stale rośnie. Nic dziwnego, skoro, jak w tej propozycji, ostrość idzie w parze z umami. Do kanapki z grillowanymi boczniakami koniecznie dodajcie pikantną salsę z jalapeño i ulubione składniki – młodą kapustę, dymkę lub majonez. Gwarantujemy, że do tej roślinnej przekąski przekonają się nawet najwięksi mięsożercy.

Sprawdź przepis na burgera z boczniakami >>

Przepis na klasyczne pierogi z kapustą i grzybami (fot. Maciek Niemojewski)

Pierogi z kapustą i grzybami

Taką przyjemność warto fundować sobie częściej niż raz w roku. Uwierzcie nam na słowo: pierogi z kapustą i grzybami smakują równie dobrze w lutym, jak w grudniu. Dlatego czym prędzej wyciągajcie z szafki mąkę pszenną, by przygotować ciasto, a gdy już je wyrobicie, zajmijcie się farszem. Do kiszonej kapusty możecie dorzucić dowolne suszone grzyby oraz pieczarki. Pierogi będą smakowały następnego dnia nawet lepiej, jeśli podsmażycie je z okrasą na patelni.

Przepis na pierogi z kapustą i grzybami >>

Na święta sięgamy po tradycyjne i sprawdzone przepisy na pierogi z kapustą i grzybami (fot. Rafał Meszka)

Pierogi z białą kapustą i grzybami

Oto druga propozycja pierogów z kapustą i grzybami w niekoniecznie świątecznej odsłonie. W tym przypadku w farszu najlepiej sprawdzi się słodka i delikatna odmiana – kapusta biała. Jej smak doskonale podkreślą umamiczne grzyby, zebrane samodzielnie tej jesieni. 

Przepis na pierogi z białą kapustą i grzybami >>

Gnocchi z karmelizowaną kiszoną kapustą, orzechami i tymiankiem (fot. Angela Matlak)

Gnocchi z karmelizowaną kiszoną kapustą

Świetne połączenie delikatnych klusek, karmelizowanej kapusty, orzechów i masła tymiankowego. A dodatkowo znakomity sposób na przemycenie kiszonej kapusty w apetycznym obiedzie. Gdy włoskie kluseczki będą się gotować, uprażcie orzechy na patelni, dodajcie miód i na końcu kiszoną kapustę. Dzięki temu jej smak będzie delikatniejszy i znacznie słodszy. A żeby gnocchi nie były zbyt twarde, zagniatajcie ciasto krótko i nie dosypujcie do niego zbyt dużo mąki.

Sprawdź jak przygotować gnocci z karmelizowaną kiszoną kapustą >>

Przepis na zapiekaną kapustę z sosem pomidorowym i parmezanem (fot. Ula Demczuk)

Zapiekane wstążki z kapusty w sosie pomidorowo-paprykowym

W tym wydaniu kapusta zasmakuje nawet największym niejadkom. Kluczem jest wykorzystanie grillowanej papryki ramiro i upieczenie kapusty z sosem pomidorowo-paprykowym. Gdy jej brzegi się zarumienią, a warzywo zacznie się rozpadać, wyjmijcie je z piekarnika. Następnie zamieszajcie energicznie, by kapusta rozsypała się na apetyczne wstążki. Jeszcze odrobina pecorino i gotowe.

Sprawdź jak przygotować zapiekane wstążki z kapusty w sosie pomidorowo-paprykowym >>

Wegańska lasagne z kapusty

Lasagne z kapusty

Oto pomysł na smaczny, zbilansowany posiłek. Do farszu wegańskiego lasagne użyjcie pieczarek, bakłażana i marchewki oraz aromatycznych przypraw – warzywne nadzienie wraz z sosem pomidorowym wyłóżcie na liście kapusty. Zalejcie resztą sosu, doprawcie solą i pieprzem i szybko wstawcie do piekarnika. To lasagne może spokojnie konkurować z tradycyjną wersją włoskiego dania.

Zobacz jak przygotować lasagne z kapusty >>

wegański bigos, bigos wigilijny, danie jednogarnkowe, bigos z kiszonej kapusty, bigos z suszonymi grzybami, bigos bez mięsa, bezmięsny bigos, bigos kukbuk, prosty przepis na bigos, wegańskie święta

Wegański bigos wigilijny

To chyba jedno z najpopularniejszych dań z kiszonej kapusty. Na dodatek można je jeść nie tylko w święta – miska rozgrzewającego, pożywnego bigosu sprawdzi się w każdy zimowy dzień. Wymieszajcie kapustę kiszoną z włoską, dodajcie grzyby i podkręćcie smak wędzoną śliwką i papryką.

Sprawdź przepis na wegański bigos wigilijny >>

Domowe żółte curry z boczkniakami i kapustą (fot. Maciek Niemojewski)

Delikatne żółte curry z kapustą i boczniakami

Pachnące kurkumą, cynamonem i imbirem curry z kapustą włoską i boczniakami to nieoczywisty pomysł na rozgrzewający obiad bez mięsa. Mimo że smak tego dania jest dość delikatny, domowy sambal dodaje mu odrobinę ostrości. Aby smakowało jeszcze lepiej, przed podaniem posypcie je orzechami i posiekaną natką pietruszki. W tym wydaniu najlepiej sprawdzi się z domowymi chlebkami naan. Jeśli jednak nie przepadacie za typowym dla kuchni indyjskiej pieczywem, możecie podać curry z ryżem.

Przygotuj delikatne żółte curry z kapustą i boczniakami >>

Pierogi z kapustą, grzybami i migdałami (fot. Maciek Niemojewski)

Pierogi z kapustą, grzybami i migdałami

Mimo że pierogi z kapustą i grzybami mogą się kojarzyć ze świętami, świetnie sprawdzają się także na co dzień. Te przygotowaliśmy z kucharzami z Farmy Bii, którzy sugerują, by ciasto po zagnieceniu owinąć w folię spożywczą i odłożyć na pół godziny, bo lubi odpocząć. Kiedy pierogi będą gotowe, posypcie je migdałami w płatkach wrzuconymi na chwilę do głębokiego tłuszczu. Świetnie sprawdzą się jako alternatywa dla smażonej cebuli.

Sprawdź, jak zrobić pierogi z kapustą, grzybami i migdałami >>

Prosty sposób na niebanalne gołąbki - Przepis Vienia

Gołąbki z kaszą

Jeśli szukacie pomysłu na sycący wegetariański obiad, ten przepis powinien przypaść wam do gustu. To tradycyjne gołąbki w nowoczesnym wydaniu. Zamiast mięsa użyjcie białego sera, mięty i palonej kaszy gryczanej – zrobiony z nich farsz zawińcie w liście kapusty. Gołąbki ułóżcie w dużym rondlu z przykrywką, wyścielonym uprzednio liśćmi kapusty, i wlejcie niewielką ilość wody. Duście pod przykryciem przez 15 minut. Ugotowane gołąbki podajcie z aromatycznym sosem pomidorowym.

Zobacz przepis na gołąbki z kaszą >>

Przepis na klasyczne pierogi z kapustą i grzybami (fot. Maciek Niemojewski)

Pierogi z kapustą i grzybami

Do klasycznego farszu wigilijnego wykorzystujemy kiszoną kapustę, a aromat i smak podkręcamy suszonymi grzybami i pieczarkami. W połączeniu z delikatnym ciastem będą smakowały obłędnie. Jeśli chcecie zamrozić pierogi, aby rozkoszować się ich smakiem później, najlepiej zróbcie to, gdy będą już ugotowane. Należy je wówczas rozłożyć pojedynczą warstwą na tacce, a po zamrożeniu przesypać do szczelnie zamykanej torebki. Przed podaniem wystarczy je wrzucić na kilka minut do wrzątku.

Wypróbuj przepis na pierogi z kapustą i grzybami >>

Przepis na gołąbki. Jak zrobić gołabki. (fot. materiały prasowe / Sielskie Smaki)

Gołąbki z wieprzowiną i kaszą perłową

To danie jest doskonałym sposobem, by zużyć resztki wolno pieczonej wieprzowiny lub innego bardzo miękkiego mięsa – na przykład konfitowanej kaczki. Jeśli macie w lodówce także resztki kaszy lub ryżu, musicie jedynie wymieszać wszystko razem, by uzyskać farsz. Jeżeli przyrządzacie sos, nie obawiajcie się dużej ilości czosnku – dzięki długiemu gotowaniu nabierze łagodnego smaku. Pilnujcie jednak uważnie, by się nie przypalił! Tak przygotowane gołąbki rewelacyjnie smakują z dodatkiem świeżego pieczywa.

Przygotuj gołąbki z wieprzowiną i kaszą perłową >>

Wegański bigos z boczniakami (fot. Maciek Niemojewski)

Wegański bigos z boczniakami

Jeśli wyeliminowaliście ze swojej diety mięso, ale w przypływie świątecznej atmosfery naszło was na bigos, musicie wypróbować ten przepis. Jego sekret tkwi w dodatkach – wędzonych śliwkach o dymnym aromacie i plastrach suszonego jabłka. Pst! Zamiast kroić boczniaki, lepiej poszarpać je na cienkie paski, a zamiast smażyć – upiec w piekarniku z solą, pieprzem i odrobiną oleju. Będą wówczas pyszne i przyjemnie chrupiące.

Sprawdź, jak zrobić wegański bigos z boczniakami >>

Młoda kapusta

surówka z pora przepis

Surówka z młodej czerwonej kapusty z jabłkiem i porem

Ta pyszna surówka rewelacyjnie odnajdzie się jako dodatek do obiadu, ale sprawdzi się również jako zdrowa przekąska. Kapustę poszatkujcie, a pora pokrójcie w półplastry. Jabłko i marchewkę obierzcie i zetrzyjcie na grubej tarce, a późnej odsączcie z nadmiaru soku. Natkę pietruszki posiekajcie. Wrzućcie wszystkie składniki do miski i dodajcie do nich gęsty jogurt naturalny, majonez i biały pieprz. Dokładnie wymieszajcie. Gotowe! Surówkę możecie podać od razu po przygotowaniu lub schłodzić w lodówce – w każdej opcji będzie smakowała rewelacyjnie.

Sprawdź przepis na surówkę z młodej czerwonej kapusty z jabłkiem i porem >>

Bibenda. Palona kapusta w korzennym sosie pomidorowym z karmelizowaną tahiną (fot. Maciek Niemojewski)

Palona kapusta w korzennym sosie pomidorowym z karmelizowaną tahiną i olejem kolendrowym z jalapeño

Pyszną i zdrową kapustę można jeść samą lub potraktować jako dodatek do głównego dania – świetnie sprawdza się w każdym wydaniu. Tym razem proponujemy paloną kapustę w sosie pomidorowym z karmelizowaną tahiną, czyli popisowe danie Bibendy – jednej z naszych ulubionych stołecznych restauracji. Kapustę smażcie, aż mocno się zarumieni, a następnie polejcie tahiną i włóżcie do piekarnika. Podajcie ją na kilku łyżkach korzennego sosu pomidorowego, a z wierzchu polejcie pikantnym olejem kolendrowym. Danie koniecznie udekorujcie świeżymi ziołami – będzie świetnie wyglądało i jeszcze lepiej smakowało.

Wypróbuj przepis na paloną kapustę w korzennym sosie pomidorowym z karmelizowaną tahiną i olejem kolendrowym z jalapeño >>

Zupy. Kapuśniak z młodej kapusty
 (fot. Maciek Niemojewski)

Kapuśniak z młodej kapusty

Kapuśniak w wersji z kiszonej młodej kapusty zaskakuje i zachwyca. Ma delikatniejszy smak niż ten tradycyjny, dzięki czemu zasmakuje też dzieciom. Mimo że do przyrządzenia tej pysznej zupy można użyć różnego rodzaju mięsa, my polecamy ugotować ją na wędzonych żeberkach. Świetnie komponują się ze smakiem kapusty i aromatycznych ziół – majeranku i kminku.

Zobacz, jak zrobić kapuśniak z młodej kapusty >>

Sprawdź również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk