Szukając inspiracji do zmian na portalu KUKBUK.PL, wertowałam zbiory książek i magazynów kulinarnych. W segregatorze z najpierwszymi publikacjami, które wprowadziły mnie w przestrzeń kulinariów świata – nie tylko jego egzotycznych smaków, ale i odmiennej i przebogatej kultury – specjalne miejsce zajmuje „Elle Wokół Stołu”. Choć ukazało się zaledwie kilka numerów, a wbrew początkowym planom magazyn ten nie stał się regularną i osobną publikacją, dla wielu osób był pretekstem do zainteresowania się kulturą kulinarną w jej głębszym wymiarze. Głównie z powodu charyzmatycznej naczelnej – Tessy Capponi-Borawskiej – która swoimi opowieściami o jedzeniu rozbudzała apetyt i głód wiedzy. Z pierwszym wydaniem „Elle Wokół Stołu” w dłoni, wspinam się po schodach do mieszkania Tessy, by sprawdzić, jak na przestrzeni 20 lat w Polsce i we Włoszech zmieniła się perspektywa w postrzeganiu jedzenia.
Plan na weekend – 23-24 maja
Wkraczając w weekend, wszystkie zmartwienia zostawiamy za drzwiami – w te dwa dni liczy się tylko wypoczynek. Podpowiadamy, jak można spędzić ten czas, by naprawdę się zrelaksować!