Pojawienie się moreli na straganach jest niepodważalnym dowodem na nadejście lata! To właśnie na początku lipca obradzają nimi polskie sady – ciche, ukryte przed wiatrem i skąpane w słońcu. Te drobne żółtopomarańczowe owoce są słodkie i soczyste, orzeźwiają w upały i pachną tak obłędnie, że nie sposób się im oprzeć. Jednak ich niepowtarzalny smak to nie wszystko, za co je cenimy. Morele mają mnóstwo wartości odżywczych i z powodzeniem zastępują w kuchni słodycze. Swój słoneczny kolor zawdzięczają beta-karotenowi, który chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a do tego w większości składają się z wody, dzięki czemu skutecznie gaszą pragnienie w upalne dni. Doskonale sprawdzają się w ciastach czy powidłach, ale także świetnie uzupełniają smak wielu wytrawnych dań i zup. Możecie potraktować również te owoce jako zdrową przekąskę między posiłkami. To letni rarytas, który warto wykorzystać, póki trwa sezon. Poznajcie przepisy, dzięki którym rozsmakujecie się w daniach z morelami.

Pomysły na morele
Dojrzałymi, soczystymi morelami można się zajadać przez całe lato. Na śniadanie, na deser, a nawet w formie owocowych kiszonek – smakują rewelacyjnie w każdej odsłonie! Oto pomysły na najlepsze dania z morelami.
Tekst: redakcja
Zdjcie główne: Maciek Niemojewski

Morele w słodkim winie
Oto niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu deser. Wegański, bez glutenu i nabiału – a jednak obłędnie pyszny. Morele wrzućcie do wrzątku, ostudźcie, a później obierzcie ze skórki. Wino wlejcie do garnka i gotujcie z dodatkiem laski wanilii tak długo, aż wyraźnie odparuje i zgęstnieje. Do wina włóżcie obrane owoce i podgrzewajcie je na małym ogniu przez 20 minut – ostrożnie, tak by nie straciły swojego kształtu! Następnie ostudźcie, schłodźcie i zostawcie na co najmniej 4 godziny. Potem wystarczy już tylko wyłożyć morele na talerz i polać lepkim winnym syropem!

Tarta z morelami pod kruszonką migdałową
Kruchy spód, wilgotny środek i chrupiące migdały na wierzchu – czy można chcieć czegoś więcej? Pewnie! Słodko-kwaśna morela aż się prosi o przełamanie orzeźwiającym, ziołowym i lekko cytrusowym tymiankiem. To ten duet nadaje tarcie wytworność – sprawia, że jej smak zaskakuje i na długo pozostaje w pamięci. Idealnie sprawdzi się jako lekki deser na co dzień ale jeśli trzeba, oczaruje gości również podczas specjalnych okazji – letnich urodzin czy spotkań z przyjaciółmi.
Sprawdź, jak zrobić tartę z morelami pod kruszonką migdałową >>

Kiszone morele z werbeną cytrynową i miodem
Choć powidła czy konfitury z moreli smakują wyśmienicie, zachęcamy was do przygotowania z tych letnich owoców także kiszonek! Kiszone morele zaskakują niezwykłym smakiem, a do tego pozwalają zachować na dłużej wspomnienie letnich dni. Dużą popularnością cieszą się choćby w Japonii, gdzie są składnikiem farszu do onigiri. Kiszonka morelowa doskonale pasuje do sałatek, ale też do różnego typu mięs.
Sprawdź przepis na kiszone morele z werbeną cytrynową i miodem >>

Zupa z soczewicy z morelami
Sycąca soczewica, pikantne chili i słodka morela – obok takiego połączenia nie sposób przejść obojętnie. Wegańska zupa krem z soczewicy oczaruje was głębią smaku, aromatem i wyjątkowym kolorem. To danie proste, a jednocześnie szybkie w przygotowaniu – zrobicie je w zaledwie 30 minut! Posiekaną cebulę uduście w rondlu na oliwie z czosnkiem i przyprawami. Dodajcie soczewicę, morele pokrojone w paski i bulion, gotujcie około 20 minut, a następnie dorzućcie resztę składników. Przed podaniem koniecznie posypcie zupę kilkoma plasterkami świeżego chili!

Bezglutenowa krajanka z morelami i porzeczkami
To świetna bezglutenowa pozycja dla wszystkich, którzy nie mogą jeść mąki pszennej. Do tej krajanki najlepiej pasują morele, ale możecie użyć dowolnych sezonowych owoców. Gotowe ciasto polejcie lukrem i posypcie rozmarynem. To idealny pomysł na lekkie ciasto z owocami na lato.
Zobacz przepis na bezglutenową krajankę z morelami i porzeczkami >>

Powidła z moreli z tymiankiem
Dojrzałe morele cenimy za ich wyważony smak, zarazem słodki i cierpki. Dodatek tymianku zaś sprawi, że pojawi się w nich jeszcze wytrawna nuta. Tym złożonym smakiem wzbogacicie wiele potraw – powidła z moreli i tymianku możecie dodać zarówno do słodkich wypieków, jak i do warzywnych pasztetów czy mięs. Zacznijcie od wypestkowania moreli i pokrojenia ich na ćwiartki. Kawałki owoców wrzućcie do dużego garnka i podgrzewajcie na małym ogniu przez 3-4 godziny, a następnie dodajcie cukier i łyżkę listków tymianku. Gotujcie pod przykryciem kilkanaście godzin – najlepiej rozłożyć ten proces na dwa lub trzy dni. Gdy zawartość garnka będzie przypominać konsystencją powidła, smażcie jeszcze przez 1-2 godziny, bardzo często mieszając. Na koniec koniecznie dorzućcie trochę tymianku – jego nigdy nie za wiele!

Konfitura z brzoskwiń, moreli, wody różanej i pistacji
Konfitura z soczystych letnich owoców – moreli, brzoskwiń i nektarynek – to idealny dodatek do jesienno-zimowych wypieków i deserów. Jeśli do tej mieszanki dodacie pistacje, będące bogatym źródłem witamin, otrzymacie smakołyk, który zdecydowanie warto mieć w spiżarce. Owoce wypestkujcie, wrzućcie do dużego garnka i smażcie około 15 minut na dużym ogniu. Dodajcie ziarenka z laski wanilii, wodę różaną i cukier żelujący. Gdy konfitura zgęstnieje, do garnka wrzućcie obrane i niezbyt drobno pokrojone pistacje.
Wypróbuj przepis na konfiturę z brzoskwiń, moreli, wody różanej i pistacji >>
Sprawdź również:
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: wczesne lato
Szparagi, kalarepa, młoda cebula, zioła, pak choi, ogórki – przełom wiosny i lata to czas, kiedy na targu pojawiają się kolejne nasze ulubione składniki. Sprawdźcie, czego szukać na bazarze i jakie sezonowe dania warto przygotować w czerwcu!
- Na mapie
Najlepsze lody w Warszawie
Na późnowiosenne i letnie upały proponujemy wam lody z najlepszych warszawskich lodziarni. Gdzie w stolicy zjemy najsmaczniejsze lody?
- Ludzie i inspiracje
Sezonowe, letnie przepisy
Kurki, bakłażany, truskawki, bób, pomidory – trudno wyobrazić sobie bez nich letnie przepisy. Podpowiadamy, co przygotować z tych pysznych sezonowych składników!
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: wczesne lato
Szparagi, kalarepa, młoda cebula, zioła, pak choi, ogórki – przełom wiosny i lata to czas, kiedy na targu pojawiają się kolejne nasze ulubione składniki. Sprawdźcie, czego szukać na bazarze i jakie sezonowe dania warto przygotować w czerwcu!
- Na mapie
Najlepsze lody w Warszawie
Na późnowiosenne i letnie upały proponujemy wam lody z najlepszych warszawskich lodziarni. Gdzie w stolicy zjemy najsmaczniejsze lody?
- Ludzie i inspiracje
Sezonowe, letnie przepisy
Kurki, bakłażany, truskawki, bób, pomidory – trudno wyobrazić sobie bez nich letnie przepisy. Podpowiadamy, co przygotować z tych pysznych sezonowych składników!
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?