Pojawienie się moreli na straganach jest niepodważalnym dowodem na nadejście lata! To właśnie na początku lipca obradzają nimi polskie sady – ciche, ukryte przed wiatrem i skąpane w słońcu. Te drobne żółtopomarańczowe owoce są słodkie i soczyste, orzeźwiają w upały i pachną tak obłędnie, że nie sposób się im oprzeć. Jednak ich niepowtarzalny smak to nie wszystko, za co je cenimy. Morele mają mnóstwo wartości odżywczych i z powodzeniem zastępują w kuchni słodycze. Swój słoneczny kolor zawdzięczają beta-karotenowi, który chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a do tego w większości składają się z wody, dzięki czemu skutecznie gaszą pragnienie w upalne dni. Doskonale sprawdzają się w ciastach czy powidłach, ale także świetnie uzupełniają smak wielu wytrawnych dań i zup. Możecie potraktować również te owoce jako zdrową przekąskę między posiłkami. To letni rarytas, który warto wykorzystać, póki trwa sezon. Poznajcie przepisy, dzięki którym rozsmakujecie się w daniach z morelami.
Sezonowy targ: wczesne lato
Szparagi, kalarepa, młoda cebula, zioła, pak choi, ogórki – przełom wiosny i lata to czas, kiedy na targu pojawiają się kolejne nasze ulubione składniki. Sprawdźcie, czego szukać na bazarze i jakie sezonowe dania warto przygotować w czerwcu!