Kukbuk
Kukbuk

Pomysły na morele

Dojrzałymi, soczystymi morelami można się zajadać przez całe lato. Na śniadanie, na deser, a nawet w formie owocowych kiszonek – smakują rewelacyjnie w każdej odsłonie! Oto pomysły na najlepsze dania z morelami.

Tekst: redakcja

Zdjcie główne: Maciek Niemojewski

Opublikowano: 28 Czerwca 2021
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Pojawienie się moreli na straganach jest niepodważalnym dowodem na nadejście lata! To właśnie na początku lipca obradzają nimi polskie sady – ciche, ukryte przed wiatrem i skąpane w słońcu. Te drobne żółtopomarańczowe owoce są słodkie i soczyste, orzeźwiają w upały i pachną tak obłędnie, że nie sposób się im oprzeć. Jednak ich niepowtarzalny smak to nie wszystko, za co je cenimy. Morele mają mnóstwo wartości odżywczych i z powodzeniem zastępują w kuchni słodycze. Swój słoneczny kolor zawdzięczają beta-karotenowi, który chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a do tego w większości składają się z wody, dzięki czemu skutecznie gaszą pragnienie w upalne dni. Doskonale sprawdzają się w ciastach czy powidłach, ale także świetnie uzupełniają smak wielu wytrawnych dań i zup. Możecie potraktować również te owoce jako zdrową przekąskę między posiłkami. To letni rarytas, który warto wykorzystać, póki trwa sezon. Poznajcie przepisy, dzięki którym rozsmakujecie się w daniach z morelami.

Kiszone morele z werbeną cytrynową i miodem

Choć powidła czy konfitury z moreli smakują wyśmienicie, zachęcamy was do przygotowania z tych letnich owoców także kiszonek! Kiszone morele zaskakują niezwykłym smakiem, a do tego pozwalają zachować na dłużej wspomnienie letnich dni. Dużą popularnością cieszą się choćby w Japonii, gdzie są składnikiem farszu do onigiri. Kiszonka morelowa doskonale pasuje do sałatek, ale też do różnego typu mięs.

Sprawdź przepis na kiszone morele z werbeną cytrynową i miodem >>

zupa z soczewicy z morelami, zupa z soczewicy, soczewica w pomidorach, ostra zupa z soczewicy, czerwona soczewica, danie z soczewicy, soczewica, suszone morele, rozgrzewająca zupa

Zupa z soczewicy z morelami

Sycąca soczewica, pikantne chili i słodka morela – obok takiego połączenia nie sposób przejść obojętnie. Wegańska zupa krem z soczewicy oczaruje was głębią smaku, aromatem i wyjątkowym kolorem. To danie proste, a jednocześnie szybkie w przygotowaniu – zrobicie je w zaledwie 30 minut! Posiekaną cebulę uduście w rondlu na oliwie z czosnkiem i przyprawami. Dodajcie soczewicę, morele pokrojone w paski i bulion, gotujcie około 20 minut, a następnie dorzućcie resztę składników. Przed podaniem koniecznie posypcie zupę kilkoma plasterkami świeżego chili!

Wypróbuj przepis na zupę z soczewicy z morelami >>

Bezglutenowe ciasto z kruszonką z morelami i porzeczkami lub innymi sezonowymi owocami

Bezglutenowa krajanka z morelami i porzeczkami

To świetna bezglutenowa pozycja dla wszystkich, którzy nie mogą jeść mąki pszennej. Do tej krajanki najlepiej pasują morele, ale możecie użyć dowolnych sezonowych owoców. Gotowe ciasto polejcie lukrem i posypcie rozmarynem. To idealny pomysł na lekkie ciasto z owocami na lato.

Zobacz przepis na bezglutenową krajankę z morelami i porzeczkami >>

Reklama
Powidła morelowe (fot. Marianna Medyńska)

Powidła z moreli z tymiankiem

Dojrzałe morele cenimy za ich wyważony smak, zarazem słodki i cierpki. Dodatek tymianku zaś sprawi, że pojawi się w nich jeszcze wytrawna nuta. Tym złożonym smakiem wzbogacicie wiele potraw – powidła z moreli i tymianku możecie dodać zarówno do słodkich wypieków, jak i do warzywnych pasztetów czy mięs. Zacznijcie od wypestkowania moreli i pokrojenia ich na ćwiartki. Kawałki owoców wrzućcie do dużego garnka i podgrzewajcie na małym ogniu przez 3-4 godziny, a następnie dodajcie cukier i łyżkę listków tymianku. Gotujcie pod przykryciem kilkanaście godzin – najlepiej rozłożyć ten proces na dwa lub trzy dni. Gdy zawartość garnka będzie przypominać konsystencją powidła, smażcie jeszcze przez 1-2 godziny, bardzo często mieszając. Na koniec koniecznie dorzućcie trochę tymianku – jego nigdy nie za wiele!

Sprawdź, jak zrobić powidła z moreli z tymiankiem >>

Słoiki konfitury z brzoskwiń, moreli, wody różanej i pistacji według przepisu Moniki Waleckiej (fot. Monika Walecka)

Konfitura z brzoskwiń, moreli, wody różanej i pistacji

Konfitura z soczystych letnich owoców – moreli, brzoskwiń i nektarynek – to idealny dodatek do jesienno-zimowych wypieków i deserów. Jeśli do tej mieszanki dodacie pistacje, będące bogatym źródłem witamin, otrzymacie smakołyk, który zdecydowanie warto mieć w spiżarce. Owoce wypestkujcie, wrzućcie do dużego garnka i smażcie około 15 minut na dużym ogniu. Dodajcie ziarenka z laski wanilii, wodę różaną i cukier żelujący. Gdy konfitura zgęstnieje, do garnka wrzućcie obrane i niezbyt drobno pokrojone pistacje.

Wypróbuj przepis na konfiturę z brzoskwiń, moreli, wody różanej i pistacji >>

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk