Kukbuk
Kukbuk

Szybkie dania na letnią domówkę

Gdy gościcie w swoich progach przyjaciół, zamiast spędzać czas w kuchni, zrelaksujcie się i oddajcie miłej rozmowie. Jedzenie możecie przecież przygotować z wyprzedzeniem!

Tekst: redakcja

Zdjęcia: Maciek Niemojewski

Opublikowano: 12 Sierpnia 2020
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Planujecie urządzić domówkę, ale nie wiecie, co podać do jedzenia? Właśnie na taką okoliczność stworzyliśmy listę dań, które przygotujecie wcześniej i podacie na zimno, gdy tylko pojawią się wasi goście. To proste, szybkie potrawy z sezonowych, letnich składników, idealne na każde przyjęcie – przyrządzicie je niemalże bez gotowania, pieczenia czy smażenia. Bo też kto ma ochotę gotować, gdy na dworze upał? Nasze propozycje świetnie sprawdzą się także podczas imprez w ogrodzie czy w plenerze, tam gdzie nie ma dostępu do kuchni. Skusicie się na buraczane carpaccio? A może na szybki biały chłodnik?

Sałatka warzywna w stylu azjatyckim >>

Azjatycka sałatka z kapusty, marchewki, ogórka i pora to świetny pomysł na imprezową przekąskę. Zróbcie ją dzień wcześniej, a przed podaniem polejcie dressingiem. Doskonale nadaje się do mięsnych potraw z grilla. Prosta, zdrowa i szybka w przygotowaniu sałatka to idealny wybór na przyjęcie.

Przepis na sałatkę z arbuzem, malinami i krewetkami (fot. Maciek Niemojewski)

Sałatka z arbuza, malin i krewetek >>

Wspaniała letnia sałatka z roszponki, arbuza, malin i krewetek. Do przygotowania z wyprzedzeniem – jedyne, co pozostanie, to usmażenie krewetek. To świetne uzupełnienie każdego przyjęcia i grilla, z pewnością zasmakuje waszym gościom!

Szybki chłodnik na jogurcie >>

Podpowiadamy, jak zrobić chłodnik bez bulionu i bez botwiny. Tę letnią zupę przygotujecie na bazie jogurtu i młodych ziemniaków. A jeśli zastanawiacie się, z czym zjeść chłodnik, koniecznie spróbujcie podać z nim ziemniaki z boczkiem i koperkiem. Gotowy chłodnik możecie trzymać w lodówce nawet kilka dni, spokojnie więc poczeka na domówkę czy przyjęcie w ogrodzie.

Sałatka po turecku z ciecierzycą, oliwkami i fetą – przepis (fot. Maciek Niemojewski)

Sałatka turecka z ciecierzycą i pomidorami >>

Kuchnia turecka na przyjęciu? Czemu nie! Na domówkę przygotujcie prostą i szybką sałatkę inspirowaną smakami Azji Mniejszej. Podstawą są tu pomidory, papryka, ciecierzyca, natka pietruszki i feta – gotowa sałatka może stać w lodówce przez całą noc. Podajcie ją na stół dopiero, gdy przyjdą goście.

Pasta z bobu >>

Choć najpopularniejszą pastą serwowaną na przyjęciach jest humus, szczególnie latem warto zrobić ją z bobu. To doskonała propozycja nie tylko na śniadanie, do chleba, ale także na domówkę czy grilla. Przygotujcie pastę dzień wcześniej, a podajcie, gdy tylko zacznie się impreza.

Buraczane carpaccio z labnehem >>

Choć oryginalnie carpaccio jest mięsnym włoskim daniem, my robimy je w wersji wegetariańskiej i bliskowschodniej: z cienko pokrojonych buraków w towarzystwie labnehu i za’ataru. To doskonała przekąska na domówkę, grilla czy piknik. Carpaccio z buraków przygotujcie dzień wcześniej, a przed podaniem polejcie oliwą i posypcie miętą. Gotowe!

Owsianka z masłem orzechowym i bananem >>

Owsianka to nie tylko doskonały pomysł na letnie śniadanie, ale także wspaniała przekąska na imprezę w ogrodzie. Najlepiej smakuje na drugi dzień, po nocy spędzonej w lodówce. Na gotową owsiankę połóżcie plastry banana, kawałki czekolady i orzeszki ziemne. Smacznego!

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka