Kukbuk
Kukbuk
Kawa nalewana do kubka (fot. Gerson Cifuentes / unsplash.com)

10 sposobów na lepszą kawę w domu

Różnica pomiędzy kawą zaparzoną w domu a tą, którą pijemy w kawiarni, bywa kolosalna. Istnieją jednak sposoby, by skutecznie zatrzeć tę granicę!

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Gerson Cifuenten / unsplash.com

Opublikowano: 1 Marca 2020
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 6 minut!

Wiele czynników wpływa na smak przygotowywanej przez nas kawy. Warto zadbać o precyzję, jakość ziarenwody, których używamy do parzenia, oraz o podstawowe sprzęty i akcesoria. Często można spotkać się z przekonaniem, że wiąże się to z dużymi wydatkami. Nic bardziej mylnego! Podpowiadamy, jak niewielkim kosztem sprawić, by kawa zawsze smakowała jak w ulubionej kawiarni.

Otwarta paczka kawy (fot. William Moreland / unsplash.com)

fot. William Moreland / unsplash.com

Czytaj etykiety

Na opakowaniu kawy, którą kupujemy, powinny znajdować się informacje świadczące o jej jakości. Lepiej uważać na ziarna, którym przypisywany jest „naturalny smak”, „unikalny charakter” albo „intensywny aromat” – prawda jest taka, że te stwierdzenia nic nam nie mówią. Kiedy kupujemy wino, chcemy wiedzieć, z jakiego krajuregionu pochodzi albo w którym roku zebrano winogrona przeznaczone do jego produkcji. Jeżeli zależy nam na piciu smacznej kawy, powinniśmy wykazać się podobną dociekliwością. Najważniejszymi informacjami, które powinny widnieć na etykiecie, są kraj pochodzeniadata wypalenia ziarna; oprócz tego możemy zwrócić uwagę na region, wysokość uprawy, metodę obróbki czy profil smakowy.

Odważone na kuchennej wadze ziarna kawy (fot. Kyle Peyton / unsplash.com)

fot. Kyle Peyton / unsplash.com

Kuchenna waga

Gramatura zmielonej kawy, której użyjemy do przygotowania naparu, ma wpływ na jego smak i moc. Jeśli użyjemy jej za mało, napar może okazać się wodnisty i gorzki, jeśli za dużo – zbyt silny, mętny i niedoparzony. Używając wagi kuchennej, możemy sprawdzić, jakie proporcje odpowiadają nam najbardziej. Nie tylko poprawi to smak naparu, ale także zwiększy jego powtarzalność. Proporcje, od których warto zacząć poszukiwanie idealnego przepisu, to 6-7 gramów kawy na 100 mililitrów wody.

Temperatura wody, której używamy do przygotowania kawy, powinna wynosić od 92 do 96 stopni

Nie używaj wrzątku

Choć kawa lubi wysokie temperatury parzenia, nie powinniśmy zalewać jej wrzątkiem, ponieważ możemy ją w ten sposób przeparzyć – będzie gorzka, cierpka i płytka w smaku. Temperatura wody, której używamy do przygotowania kawy, powinna wynosić od 92 do 96 stopni. W dobrych kawiarniach używa się czajników z funkcją regulacji temperatury, w domu wystarczy zagotować wodę i studzić ją przez 20-30 sekund. Po tym czasie powinna być idealna do zaparzenia pysznej kawy.

Woda nalewana z czajnika do aeropressu (fot. Sandor B / pixabay.com)

fot. Sandor B / pixabay.com

Jakiej wody użyć do parzenia kawy?

Woda stanowi ponad 98% filiżanki kawy. Niecałe 2% to rozpuszczone z ziaren substancje, które odpowiadają za jej smak i aromat. Właśnie dlatego powinniśmy zadbać o to, by woda, której używamy do zaparzenia kawy, była jak najwyższej jakości. Jeżeli chcemy skorzystać z kranówki, upewnijmy się, że pobieramy z sieci zimną wodę, i przefiltrujmy ją przed przygotowaniem naparu. W przeciwnym razie woda, której użyjemy, będzie zbyt twarda i pełna minerałów, które niekorzystnie wpłyną na proces parzenia – chloru, żelaza czy sodu. Kawiarnie segmentu specialty korzystają na co dzień z systemu odwróconej osmozy, dzięki któremu są w stanie regulować stopień mineralizacji wody. Jest to jednak inwestycja, która do parzenia kawy w domowym zaciszu wydaje się całkowicie zbędna, a ponadto nieekologiczna, skutkuje bowiem dużą stratą wody.

Kranówka zawiera minerały, które niekorzystnie wpłyną na proces parzenia kawy

Jak przechowywać kawę w domu?

Puszki, słoiki, pojemniki próżniowe… Od pomysłów na to, jak przechowywać kawę, można dostać zawrotu głowy. Tymczasem najrozsądniejszym rozwiązaniem wydaje się pozostawienie zakupionych ziaren w oryginalnym opakowaniu. Jeżeli jest ono dobrze skonstruowane, powinno być wyposażone w silikonowe zapięcie oraz wentyl, który umożliwia przepływ powietrza tylko w jednym kierunku – z paczki na zewnątrz. W ten sposób uwalniające się z ziaren gazy nie rozedmą paczki, a sama kawa nie zwietrzeje. Nie ma również potrzeby, by trzymać kawę w lodówce – w żadnym stopniu nie wpływa to na proces starzenia się ziaren.

Drip melitta na serwerze (fot. Anshu A. / unsplash.com)

fot. Anshu A. / unsplash.com

Kawa przelewowa w domu

Jeżeli chcemy przygotować w domu kawę, która będzie smakować jak w ulubionej kawiarni, wyposażmy się w podstawowy sprzęt, którego używają bariści. Plastikowy dripper to zaparzacz, który umożliwi samodzielne przygotowanie kawy przelewowej. Wiąże się z nim wiele korzyści: kupimy go nawet za kilkanaście złotych, nie stłucze się i – jako że plastik jest izolatorem – nie pochłonie zbyt wiele ciepła z wody, którą parzymy kawę.

Alternatywą dla ręcznego drippera jest oczywiście ekspres przelewowy. W tym przypadku jednak musimy się przygotować na trochę większy wydatek. Taki ekspres kosztuje około 150 złotych.

Parzenie kawy z użyciem bagdrip w lesie (fot. Magdalena Adamczuk)

fot. Magdalena Adamczuk

Kawa w podróży

Kiedy szykujemy się na wycieczkę, stajemy przed wyborem: możemy zabrać ze sobą albo kawę rozpuszczalną, albo sprzęt, który umożliwi zaparzenie zmielonych ziaren. Obydwa rozwiązania mają pewne wady. Pierwsze skazuje nas na kawę niskiej jakości, a drugie – na ciężki plecak. W tej sytuacji warto zwrócić uwagę na produkty Bagdrip, firmy, która produkuje podróżnicze saszetki z mieloną kawą wysokiej jakości. Działają one w taki sam sposób jak drippery: kładziemy je na naczyniu i kilkukrotnie zalewamy gorącą wodą. Zajmują mało miejsca i umożliwiają przygotowanie smacznego naparu. Potrzebne będą tylko ulubiony kubekgorąca woda.

Kawa wsypywana do chemexa (fot. Najib Kalil / unsplash.com)

fot. Najib Kalil / unsplash.com

Mielenie ma znaczenie

Powszechnie uważa się, że najlepszy napar przygotujemy ze świeżo zmielonej kawy. Właśnie dlatego wiele osób decyduje się na mielenie ziaren w domu. Często jednak okazuje się, że używanie młynków ostrzowych albo słabej jakości młynków żarnowych niekorzystnie wpływa na smak kawy. Nieregularny przemiał może sprawić, że będzie ona kwaśnagorzka jednocześnie. O zmielenie kawy możemy więc poprosić baristę, od którego ją kupujemy – komercyjny młynek w kawiarni spisze się znacznie lepiej niż domowy. Ponadto barista powinien wiedzieć, jak dopasować grubość mielenia do metody parzenia, z której korzystamy w domu.

Nieregularny przemiał kawy może sprawić, że będzie ona kwaśna i gorzka jednocześnie

Subskrypcje kawowe

Subskrypcje kawowe to wybór dla osób, które chcą parzyć smaczną kawę w domu, ale nie zawsze mają czas, by ją kupić. Działa to na zasadzie abonamentu: płacimy stałą kwotę i co miesiąc otrzymujemy do domu smaczną, świeżo wypaloną kawę. Subskrypcje kawowe znajdują się w ofertach wielu polskich i zagranicznych palarni. Jeśli jednak mamy ochotę na większą różnorodność, możemy zapoznać się z programem Beans Guru, który co miesiąc oferuje kawę z innej palarni.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka