Kukbuk
Kukbuk
Kawa z kawiarki lana na kostki lodu (fot. Pradeep Javedar / unsplash.com)

8 kaw na zimno, które przygotujecie w domu

Dni są coraz dłuższe i cieplejsze, co oznacza, że już niebawem do naszej porannej kawy zaczniemy dodawać kostki lodu. Macie ochotę na cold brew? A może spróbujecie shakerato?

Tekst: Maciej Kostrzewa

Zdjęcie główne: Pradeep Javedar / unsplash.com

Opublikowano: 27 Marca 2020
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 9 minut!

Mrożone kawy przebyły długą drogę – od latte na kostkach lodu aż po najnowsze odkrycia, takie jak nitro cold brew. Każde kolejne lato obfituje w kofeinowe odkrycia, a kawiarnie prześcigają się w tworzeniu coraz ciekawszych przepisów. Jednak wcale nie trzeba wychodzić z domu, by cieszyć się smaczną, orzeźwiającą kawą. Pobudzający napar na kostkach lodu przygotujecie bowiem bez problemu w domowym zaciszu, nawet jeśli nie posiadacie żadnych sprzętów ani akcesoriów.

Czarne kawy

Cold brew nalewane do szklanki (fot. Wade Austin Ellis / unsplash.com)

fot. Wade Austin Ellis / unsplash.com

Cold brew

To kawiarniany hit ostatnich lat. Trudno wyobrazić sobie lato bez pękatej szklanki tego napoju. Cold brew to kawa macerowana na zimno od kilku do kilkunastu godzin. Czym jest maceracja na zimno? To bardzo proste: jest to proces długotrwałego moczenia dowolnej substancji (w tym przypadku zmielonych ziaren kawy) w wodzie. Czego zatem potrzeba do przygotowania cold brew w domu? Kawy, wody, słoika i dowolnego filtra. Możecie oczywiście zainwestować w specjalne naczynia przeznaczone do produkcji cold brew, wydaje się to jednak zupełnie niepotrzebne.

krok 1

Jak przygotować cold brew w domu?

Do czystego, najlepiej wyparzonego słoika wsypujemy 60 gramów grubo zmielonej kawy i wlewamy 1 litr przefiltrowanej wody o temperaturze pokojowej. Jeżeli chcemy przygotować większą lub mniejszą porcję, wystarczy, że zachowamy podstawową proporcję: 60 gramów kawy na 1 litr wody. 

krok 2

Mieszamy delikatnie zawartość słoika, żeby się upewnić, że cała kawa jest namoczona. Zakręcamy słoik i odstawiamy go do lodówki na 8-12 godzin. Oto wasze pole do eksperymentów: kawa, która będzie mieć dłuższy kontakt z wodą, będzie wyrazistsza i mocniejsza, jednak niektóre ziarna smakują lepiej po krótszej maceracji, ich smak jest wówczas delikatny i subtelny.

krok 3

W lejku lub – jeśli go posiadamy – w dripperze rozkładamy filtr i przelewamy go zimną wodą. Wyjęte z lodówki cold brew delikatnie i powoli przelewamy przez filtr do innego naczynia. To prawdziwy test cierpliwości! Drobinki kawowe często blokują przepływ kawy, a my możemy tylko czekać. Nie ma co walczyć o ostatnie krople, które zostaną ze zmielonymi ziarnami na dnie słoika, istnieje mała szansa, że uda nam się je skutecznie przefiltrować.

krok 4

Przefiltrowane cold brew podajemy w szklance z 2-3 kostkami lodu. Opcjonalnie możemy uzupełnić je mlekiem. Przechowujemy w lodówce maksymalnie trzy dni.

TIP 1

Cold brew ma to do siebie, że często ujednolica smak kawy i sprawia, że czekoladowe nuty przykrywają prawdziwy profil smakowy ziarna. Jeżeli zależy nam więc na nieco bardziej owocowym cold brew, możemy przygotować je na bazie kawy z Kenii. Istnieje spora szansa, że w naszym napoju pojawią się wówczas nuty cytrusów lub leśnych owoców.

TIP 2

Metodą maceracji na zimno możemy przygotować także dowolną herbatę albo cascarę, czyli suszone owoce kawowca.

TIP 3

Jeżeli w waszym cold brew pojawiają się nuty alkoholowe, kojarzące się z koniakiem czy whisky, i nie odpowiada wam to – spróbujcie zemleć kawę grubiej.

Reklama
Drip na lodzie (fot. Paul Hanaoka / unsplash.com)

fot. Paul Hanaoka / unsplash.com

Drip na lodzie

Drip na lodzie to alternatywna (i znacznie szybsza!) metoda przygotowania czarnej mrożonej kawy, która zwykle trafia w gusta osób nieprzepadających za cold brew. W odróżnieniu od maceracji na zimno zaparzenie dripa na lodzie trwa niecałe 5 minut i nie zaburza profilu smakowego ziarna, z którego korzystamy. Co będzie potrzebne? Kawa, wrzątek, kostki lodu i oczywiście dripper z filtrem.

krok 1

Jak przygotować dripa na lodzie w domu?

Do drippera wkładamy odpowiedni filtr i przelewamy go zimną wodą. Odmierzamy 17 gramów kawy zmielonej drobniej niż do klasycznego dripa – cząsteczki ziaren powinny przypominać bardzo gruby piasek – i wsypujemy ją do filtra.

krok 2

Wrzucamy 80 gramów kostek lodu do kubka, a następnie kładziemy na nim dripper ze zmieloną kawą.

krok 3

Włączamy stoper i powoli zalewamy kawę 50 gramami wrzątku. Kilka razy energicznie mieszamy dripperem, by wszystkie ziarna równomiernie się zmoczyły. Kiedy spływająca woda odsłoni kawę, wlewamy kolejne 50 gramów wody, czekamy, aż woda znowu przepłynie przez kawę, i dodajemy ostatnie 50 gramów wody. Mieszamy lekko dripperem, żeby wyrównać wzburzone nią ziarna. Jeżeli cała wlana woda przecieknie przez ziarna w czasie krótszym niż 2 minuty, następnym razem będziemy musieli zemleć kawę drobniej.

krok 4

Mieszamy kawę w kubku, aż kostki lodu całkowicie się w niej rozpuszczą. Następnie dodajemy 3-4 kostki lodu i cieszymy się orzeźwiającym naparem.

Mężczyzna nalewający wodę do aeropressa (fot. Alex Chernenko / unsplash.com)

fot. Alex Chernenko / unsplash.com

Aeropress na lodzie

Jeżeli jesteście szczęśliwymi posiadaczami magicznej strzykawki, jaką jest aeropress, możecie w bardzo prosty sposób przygotować wyrazistą, pełną charakteru kawę mrożoną w domu. Co będzie potrzebne do jej przygotowania? Kawa, wrzątek, kostki lodu, shaker i oczywiście aeropress.

krok 1

Jak zrobić aeropress na lodzie w domu?

Filtr do aeropressa wkładamy do sitka i przelewamy odrobiną wody. Gumową część tłoka wkładamy do tuby – kawę będziemy parzyć metodą odwróconą, co oznacza, że aeropress stoi do góry nogami. 18 g kawy zmielonej równie drobno jak w przypadku dripa na lodzie (patrz: przepis wyżej) wsypujemy do aeropressa.

krok 2

Włączamy stoper i wlewamy do kawy 130 gramów wrzątku. Mieszamy dokładnie trzy razy i zakładamy sitko z filtrem. Do naczynia, na którym przeciskać będziemy aeropress, wsypujemy 100 gramów lodu.

krok 3

Po upływie 1 minuty i 30 sekund od zalania kawy odwracamy aeropress, kładziemy go na naczyniu, mieszamy nim kilka razy, by wyrównać ziarna, i przeciskamy pomiędzy 1:40 a 2:00.

krok 4

Kawę z kostkami lodu przelewamy do shakera, zamykamy go i potrząsamy nim energicznie około 10 sekund. Do szklanki wrzucamy 3-4 kostki lodu i przelewamy do niej schłodzoną kawę z shakera. W ten sposób przygotowaliśmy shakerato w aeropressie – uwierzcie, puszysta pianka wynagrodzi wam kilka chwil szykowania tej kawy.

TIP

Aeropress to doskonały sprzęt do eksperymentów. Bawcie się mieleniem, czasem parzenia, temperaturą wody czy dozowaniem kawy – aeropress wybaczy wam niemal wszystko!

French press na lodzie (fot. Anshu A / unsplash.com)

fot. Anshu A / unsplash.com

French press na lodzie

French press to chyba najbardziej uniwersalny zaparzacz, można go znaleźć w niemal każdej kuchni. Zwykle służy jednak do zaparzania herbaty, a ludziom, którzy próbowali parzyć w nim kawę, często przeszkadza pył, który wraz z naparem przedostaje się przez metalowe sitko do kubka. Właśnie dlatego podpowiadamy wam, jak we french pressie przygotować mrożoną kawę bez fusów. Czego będziecie potrzebować? Kawy, wrzątku, kostek lodu, french pressa i dowolnego filtra, który będzie w stanie objąć sitko urządzenia (świetnie sprawdzą się tu filtry do kality lub gabi, ale filtry do drippera v60 również zdadzą egzamin).

krok 1

Jak zrobić french press na lodzie w domu?

(przepis na 2 porcje)

Wsypujemy do french pressa 30 gramów zmielonej grubo kawy. Włączamy stoper i zalewamy ziarna 350 gramami wrzątku. Przelewamy wodą filtr i owijamy nim metalowe sitko. Tłok wkładamy płytko do french pressa.

krok 2

Po upływie 4 minut od zalania przeciskamy tłok do samego końca. Kawę przelewamy do dzbanka ze 150 gramami lodu. Mieszamy, dopóki nie rozpuści się cały lód. Zimny napar rozlewamy do dwóch szklanek i dorzucamy dodatkowe 2-3 kostki lodu do każdej z nich.

Kawy na bazie espresso z dodatkami

kawiarnia

fot. Jessica Niedziejko

Espresso tonic

To klasyczny chłodny napój kawowy na ciepłe dni. Gazowany tonik doskonale łączy się z espresso, ale także z esencjonalną kawą z kawiarki. Świetnie smakuje z wieloma dodatkami, na przykład cytryną czy miętą. Do jego przygotowania będziecie potrzebować espresso, toniku i kostek lodu.

krok 1

Jak zrobić tonic espresso w domu?

Do szklanki wrzucamy 7-8 kostek lodu. Delikatnie wlewamy 150 gramów toniku. Na koniec wlewamy przygotowane wcześniej espresso lub 40-50 gramów mocnego naparu z kawiarki.

krok 2

Opcjonalnie dodajemy plasterek cytryny i liście, na przykład mięty czy rozmarynu.

TIP

Pamiętajcie, by kawę wlewać powoli na kostki lodu, a nie na powierzchnię toniku. W przeciwnym razie z toniku zacznie szybko uciekać dwutlenek węgla, który uformuje na powierzchni napoju gęstą, niezbyt smaczną piankę, a cały napój będzie po prostu rozgazowany.

Espresso martini w kieliszku koktajlowym (fot. Dmitry Dreyer / unsplash.com)

fot. Dmitry Dreyer / unsplash.com

Espresso martini

To idealna propozycja na ciepły weekend po ciężkim tygodniu pracy. Należący do barmańskiego kanonu drink przygotujecie z zaledwie trzech składników: wódki, likieru kawowego i espresso. A schłodzicie w shakerze z kostkami lodu.

Jak przygotować espresso martini w domu?

Do shakera wlewamy 40 mililitrów wódki, 40 mililitrów likieru kawowego i 20 mililitrów espresso oraz wrzucamy kostki lodu. Potrząsamy shakerem przez kilkanaście sekund. Gotowe espresso martini przelewamy do kieliszka koktajlowego.

Reklama
mleko roślinne, jakie mleko do kawy, mleko roślinne Marta Dymek, kuchnia roślinna, dieta wegańska

fot. Alex Loup / unsplash.com

Kawy mleczne na lodzie

Nie zapominajmy, że najpopularniejszym towarzyszem kawy jest mleko. Jesteśmy w stanie przygotować na zimno każdą swoją ulubioną kawę mleczną – cappuccino, latte czy flat white. Często w przypadku mlecznych kaw podawanych na lodzie tęsknimy jednak za kremową pianką. Jak temu zaradzić? Użyjemy french pressa! Oprócz niego potrzebować będziemy kostek lodu, espresso i ulubionego mleka – krowiego lub roślinnego.

krok 1

Jak przygotować mrożone latte z pianką w domu?

Wlewamy do french pressa 150 mililitrów mleka i kilka sekund energicznie poruszamy tłokiem w górę i w dół. Nie róbmy tego zbyt długo, żeby nie wytworzyć zbyt wiele piany.

krok 2

Do wysokiej szklanki wrzucamy 6-7 kostek lodu, a następnie zalewamy je spienionym mlekiem. Na koniec dodajemy przygotowane wcześniej espresso.

TIP

Wlewajcie espresso powoli na kostki lodu. W ten sposób stworzycie w swojej kawie warstwy.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka