Kukbuk
Kukbuk
Kukurydza z Grilla (fot. Dragne Marius)

Wegetariańskie grillowanie

Dodaj do 'Przeczytaj później'

Kiełbasa zagryzana chlebem nie jest już szczytem marzeń nawet zatwardziałych mięsożerców. Co to oznacza? Że dania na grilla przechodzą metamorfozę!

Opublikowano: 26 Kwietnia 2018
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Dania z grilla przechodzą metamorfozę. Co raz więcej osób szuka alternatyw dla mięsa albo stara się ograniczać jego spożycie. Ruszt zyskuje nowe kolory! Nie będziemy nikogo przekonywać, że wegetariański grill jest lepszy. Po prostu warto czasem spróbować czegoś nowego – i kto wie, może w naszym krótkim przewodniku znajdziecie inspiracje do urozmaicenia waszych ulubionych typowo mięsnych dań?

Co poza mięsem można przygotować na grillu?

Oczywiście warzywa. Brzmi nudno? Wcale nie musi – pod warunkiem że każde z nich przygotujecie w nieco inny sposób. Pamiętajcie jednak, że musicie zarezerwować trochę więcej czasu, niż założyliście – z warzywnym grillem wcale nie jest mniej pracy niż z mięsnym. Ale frajdy z przygotowywania i jedzenia tyle samo! 

Kukurydza z grilla posypana ziołami i solą (fot. Christiann Koepke)

fot. Christiann Koepke / unsplash.com

Warzywne propozycje do grillowania: 

papryka i cukinia – zamarynujcie godzinę wcześniej w ziołach prowansalskich i oliwie

kukurydza – natrzyjcie masłem i solidnie posólcie

szparagi – właśnie rozpoczyna się na nie sezon, więc grzech byłoby ich nie podać! Świetnie smakują natarte sosem sojowym z czosnkiem i porządną dawką chili (możecie zamienić to na srirachę)

pieczarki – na zmianę z młodą cebulką i pomidorkami nadziejcie nimi szaszłyki. Te duże, na przykład portobello, nadziejcie mieszanką serów lub warzyw albo wbijcie do środka jajka

bakłażan – potnijcie na długie plastry, podsmażcie na grillu (możecie to zrobić wcześniej, w domu, na patelni grillowej) i zróbcie roladki z serem, na przykład kozim

Warzywa na blaszce (fot. Edgar Castrejon)

fot. Edgar Castrejon / unspalsh.com

kalafior – pokrójcie na grube plastry, nasmarujcie tahiną i przed podaniem skropcie sokiem z cytryny

burak – pokrójcie go na cieniutkie plasterki i wrzućcie na grilla, a jeśli chcecie podać je w większych kawałkach musicie wcześniej upiec je w piekarniku

ziemniaki – można je wcześniej podgotować albo przed grillowaniem zawinąć połówki w folię aluminiową (szybciej się upieką). Wystarczy dobre masło czosnkowe, trochę ziół i danie gotowe

bataty – pokrójcie we frytki lub w grube plastry i zamarynujcie w oliwie z dodatkiem wędzonej papryki

boczniaki – natrzyjcie oliwą z natką pietruszki i czosnkiem

seler, pietruszka, marchewka – wszystkie warzywa korzeniowe są wprost stworzone do grillowania. Hitem są te w marokańskich klimatach.

 

Co oprócz warzyw sprawdzi się na ruszcie? Sery!

Camembert możecie wrzucić na grill w całości, tofu wcześniej zamarynujcie w sosie sojowym z dodatkiem chili i soku z cytryny, haloumi właściwie nie potrzebuje żadnego towarzystwa. Sprawdzą się również nasze regionalne produkty – oscypek czy sery korycińskie. Zamiast z żurawiną podajcie je z przygotowaną odpowiednio wcześniej konfiturą z czerwonej cebuli. Do gorących, tłustych i ciągnących się serów warto podać kontrastującą, orzeźwiającą sałatkę – może być nawet zwykła mieszanka sałat skropionych winegretem.

Sosy i pasty

Ketchup i musztarda to nuda, zresztą pasują bardziej do mięsa niż serów i warzyw. Zamiast nich podajcie pomidorową salsę z sokiem z cytryny i ze świeżym oregano. Do grillowanej bagietki, wysmarowanej oliwą i natartej czosnkiem, idealne jest guacamole (klasyczne albo z zielonego groszku). Hitem jest sos na bazie greckiego jogurtu i grillowanego bakłażana z mnóstwem chili i natki pietruszki lub kolendry oraz – oczywiście – klasyk, ukochany przez Polaków sos czosnkowy. Zbyt banalne? A co powiecie na salsę z ogórków małosolnych albo pastę z pieczonej papryki? Nie zapomnijcie o gzikumaśle rozmarynowo-cytrynowym – znakomicie pasują do ziemniaków.

Frytki z bataow z quacamole i sosami (fot. Ella Olsson)

fot. Ella Olsson / unsplash.com

Inne dodatki

Rezygnacja z mięsa nie musi oznaczać najadania się kilogramem cukinii i camembertem. Eksperymentujcie! Na grillowej imprezie można przygotować również dania podawane w ramach zwykłych codziennych posiłków, obiadów czy kolacji – wystarczy, że będą w wiosenno-letnim klimacie. Idealnie sprawdzi się sałatka tabbouleh albo ta z rukolą, serem pleśniowym, gruszką i granatem. Dobrym rozwiązaniem będzie także sałatka ziemniaczana i autorski humus, który pasuje do wszystkich warzyw.

Deser z grilla

Najlepiej grillowane banany nadziane gorzką czekoladą, jabłka, brzoskwinie albo ananasy. Polejcie je miodem, syropem klonowym albo dodajcie do nich bitą śmietanę. Owoce pieką się błyskawicznie, a potrafią wyglądać jak z menu najlepszej restauracji.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka