Powszechna wiedza o zastosowaniu konopi ogranicza się do wykorzystania suszu roślinnego w medycynie naturalnej albo rekreacyjnego palenia. Mało kto ma świadomość, że tych możliwości jest znacznie więcej, a to za sprawą nie tylko substancji aktywnych zawartych w roślinach, ale również ich specyficznych właściwości. Do tego uprawa jest mało wymagająca – konopie nie mają wygórowanych potrzeb nawozowych, są odporne na susze i rzadko chorują. Ponadto świetnie sobie radzą z konkurencją w postaci chwastów. Dzięki temu w czasie kultywacji nie trzeba sięgać po pestycydy, przez co uprawa zazwyczaj jest ekologiczna, a także tańsza i korzystniejsza dla środowiska niż w przypadku wielu powszechniejszych gatunków roślin.
Konopie: nieznany superfood
Zawierają kwasy omega, pełnowartościowe białka i bogactwo witamin – o gotowaniu z konopi rozmawiamy z Małgorzatą Szakułą, autorką książki „Konopie w kuchni” i bloga Smiling Spoon.