Kukbuk
Kukbuk
Festiwal Opera Rara to doskonała okazja do obejrzenia mniej znanych przedstawień operowych oraz podyskutowaniu o nich przy degustacyjnej kolacji (fot. materiały prasowe)

Opera Rara: festiwal na wszystkie zmysły

Po raz dwunasty w Krakowie odbywa się Opera Rara – festiwal, który łączy muzykę klasyczną z dobrym jedzeniem.

Tekst: redakcja

Zdjęcia: materiały prasowe

Opublikowano: 15 Stycznia 2020
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 2 minuty!

Mniej znane utwory operowe, dyskusje, ciekawe spotkania – organizatorzy festiwalu wiedzą, czym przyciągnąć publiczność. W prestiżowych miejscach w Krakowie odbywają się półsceniczne wersje przedstawień operowych, które mają na celu zaznajomienie słuchaczy z operą we wszystkich jej odmianach. Widzowie mogą zobaczyć i usłyszeć przede wszystkim mniej znane utwory, które powstały na przestrzeni czterech stuleci, czyli od momentu narodzin gatunku.

Po raz pierwszy festiwal odbył się w 2009 roku, jako cykl poświęcony szczególnie ambitnym, choć niekoniecznie znanym przedstawieniom operowym z XVII i XVIII wieku.

Podczas festiwalu Opera Rara łączy się pasjonatów jedzenia z miłośnikami klasycznej sztuki (fot. Klaudyna Schubert)

fot. Klaudyna Schubert

Podczas festiwalu można będzie oglądać opery powstałe w XIX wieku, jak i współczesne realizacje gatunku

Dziś, co jest odpowiedzią na potrzeby publiczności, nie brakuje też dziewiętnastowiecznych oper oraz współczesnych realizacji tego klasycznego gatunku. Jak co roku, Opera Rara odbywa się w czasie karnawału. Data, jak podkreślają organizatorzy, jest nieprzypadkowa. To właśnie wtedy miała miejsce największa liczba premier przedstawień operowych. Jednocześnie ten okres niezmiennie kojarzy się z wystawnymi balami, zabawą i muzyką.

Spotkanie w restauracji Albertina w ramach festiwalu Opera Rara (fot. Alicja Wróblewska)

fot. Alicja Wróblewska

Festiwalowi – jak w poprzednich edycjach – towarzyszy projekt Opera Rara ze smakiem. Po wybranych koncertach publiczność jest zapraszana do wspólnego stołu – podczas kolacji degustacyjnych w krakowskich restauracjach może podyskutować o danej operze, jej historii, twórcach, a także o tym, jak kuchnia łączy się z kulturą. W tym roku w ramach specjalnych spotkań między innymi Robert Makłowicz opowie o tym, jak wyglądały stoły za panowania Wazów i czy rzeczywiście królowej Bonie zawdzięczamy włoszczyznę.

Podczas Opera Rara w Krakowie odbywają się dyskusje, podczas których publiczność może rozmawiać o obejrzanym spektaklu przy kolacji degustacyjnej (fot. Klaudyna Schubert)

fot. Klaudyna Schubert

Z kolei po szczególnym spektaklu „Balet pań Niewdzięcznych”, operze, którą Claudio Monteverdi napisał na wesele syna księcia Vincenza Gonzagi, Tadeusz Pióro postara się odpowiedzieć na pytanie, co mogło znajdować się na weselnym stole i jak zmieniało się podejście Włochów do kuchni. – Opera Rara ze smakiem to wyjątkowe spotkanie pasjonatów kultury wysokiej z najlepszymi krakowskimi restauratorami; to bezpośrednie starcie koneserów tego, co piękne i smaczne równocześnie – podsumowuje Bartek Kieżun, koordynator projektu. KUKBUK patronuje wydarzeniu!

Opera Rara trwa od 23 stycznia do 14 lutego. Szczegółowy program znajdziecie na stronie operarara.pl.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka