Kukbuk
Kukbuk
Słodkie wypieki i desery świąteczne (fot. Maciek Niemojewski)

Świąteczne słodkości z korzennymi przyprawami

Słodki zestaw obowiązkowy. Szefowie kuchni z Farmy Bii radzą, co oprócz piernika warto postawić na świątecznym stole.

Tekst: redakcja

Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Przepisy i wykonanie: Ewa Michalska i Piotr Swoboda / Farma Bii


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Nie tylko bez choinki trudno sobie wyobrazić święta. Cynamon, goździki, miód, suszone jabłka czy powidła ze śliwek też są na wigilijnej liście obecności. To one nadają potem kształt naszym rodzinnym wspomnieniom. A żeby kontury się nie zamazały, warto czasem lekko je podkreślić. Kasztanami w pierniku, orzechową nalewką w kremie do ciasta, korzenną galaretką z cydru. Tak jak to robią na Farmie Bii, przyjmując gości. Bo takie wspomnienia nie blakną. 

Piernik z polewą toffi i pieczonymi kasztanami (fot. Maciek Niemojewski)

Piernik z polewą toffi i pieczonymi kasztanami >>

W takim towarzystwie – toffi i kasztanów – piernik rzadko występuje. A przecież to połączenie wydaje się idealne. Takie zimowe i świąteczne. Kucharze z Farmy Bii mają więcej piernikowych patentów. Radzą, żeby do zimnej śmietanki dodać jałowiec, lawendę lub rumianek i wstawić ją do lodówki na 12 godzin. Wystarczy potem przecedzić i użyć do polewy toffi.

Sernik miodowy z karmelizowanymi jabłkami

Sernik miodowy z karmelizowanymi jabłkami >>

Delikatny twaróg w połączeniu ze startą skórką pomarańczy i z miodem pszczół z Farmy Bii sprawia, że to sernik godny świątecznego stołu. A ponieważ jest pieczony w kąpieli wodnej, wychodzi aksamitny i kremowy, dosłownie rozpływa się w ustach. Żeby tylko doczekał, aż siądziecie do stołu!

Ciasto marchewkowe z mascarpone według przepisu Farma Bii nasączone nalewką (fot. Maciek Niemojewski)

Świąteczne ciasto marchewkowe z kremem z nalewką orzechową >>

W piekarniku marchew traci swój warzywny charakter, bo na pierwszy plan wychodzi słodycz. Jabłko oddaje jej wilgoć, orzechy i korzenne przyprawy coś z piernika. A dzięki domowej nalewce ciasto, które zwykle uwielbiają dzieci, zmienia się w deser tylko dla dorosłych. Jeśli chcemy, aby dłużej zachował świeżość, możemy do ciasta dodać wiśnie w syropie lub suszone śliwki.

Bułeczki cynamonowe z makiem i lukrem pomarańczowym (fot. Maciek Niemojewski)

Bułeczki cynamonowe z makiem i lukrem pomarańczowym >>

Warto je upiec choćby dla zapachu, który rozchodzi się po domu. Na Farmie Bii wiedzą o tym doskonale, że kiedy w powietrzu czuć cynamon i pomarańcze, wszyscy czują się szczęśliwsi. Do masy makowej można dodać pokrojone jabłka lub kawałki ananasa – wtedy smak bułeczek będzie bardziej owocowy. A kto lubi bardziej wytrawne wypieki, niech doda 2 łyżki koniaku lub whiskey. 

Galaretka z grzanego cydru (fot. Maciek Niemojewski)

Galaretka z grzanego cydru >>

Wszystko, co w szarlotce lubimy najbardziej, tylko zupełnie inaczej. Po pierwsze jabłka, z których powstaje cydr. Po drugie przyprawy do szarlotki, za które powszechnie uznajemy cynamon, goździki, anyż i kardamon. Pamiętajmy, że jeśli cydr jest dobrej jakości, to nie będzie słodki. Lekko wytrawna galaretka to doskonały przerywnik między innymi świątecznymi słodkościami.

Logo hotelu butikowego Farma Bii (fot. materiały prasowe)

Chcesz nauczyć się gotować jak najlepsi szefowie kuchni i odprężyć się w saunie z widokiem na las brzozowy? Odwiedź Farmę Bii! To właśnie na niej powstały prezentowane powyżej przepisy.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk