Kukbuk
Kukbuk
Tarta z jabłkami na mące gryczanej (fot. Karolina Krause / Lisia Kawiarenka )

22 jabłkowe przepisy na jesień

Jesienią jabłka są obowiązkowe. A ponieważ we wrześniu i w październiku smakują najlepiej, podpowiadamy, jak przyrządzić z nimi nie tylko słodkie pyszności, ale i rozgrzewające posiłki.

Tekst: redakcja

Zdjęcie głowne: Karolina Krause

Opublikowano: 24 Września 2018
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 9 minut!

Początek jesieni może oznaczać wiele rzeczy: zmianę pogody, początek szkoły albo powrót do pracy. My jednak łączymy tę porę roku przede wszystkim z przyjemnościami kulinarnymi. Wtedy na stragany powracają wytęsknione jesienne warzywa i owoce. Można spierać się o to, które z nich sprawdzą się najlepiej w sezonowych przepisach, ale jedno jest pewne – jabłko smakuje doskonale zarówno w wydaniu wytrawnym, jak i słodkim. Bezglutenowa szarlotka z dodatkiem pigwy, klasyczne gofry, crumble, a może wytrawna wersja ze śledziem? Podpowiadamy, które odmiany sprawdzą się w jakich daniach, i zachęcamy do wypróbowania niejednego z naszych najlepszych przepisów z jabłkami. Czas na rozsmakowanie się w nadchodzącej jesieni.

bezglutenowa szarlotka z pigwą, szarlotka, ciasto bezglutenowe, ciasto z jabłkami, przepis Lisia Kawiarenka

Bezglutenowa szarlotka orzechowa z pigwą >>>

Gdy tylko pojawiają się pierwsze jabłka, na myśl od razu przychodzi nam szarlotka. W tej wersji kwaśność jabłek proponujemy przełamać konfiturą pigwową. Zmielone orzechy włoskie dodajcie do zagniatanego ciasta – dzięki temu będzie ono miało mocniejszy aromat i smak. Uwaga! Ta szarlotka jest bezglutenowa, więc podczas przyjęcia wszyscy goście będą mogli jej spróbować.

gofry gryczane z karmelizowanymi jabłkami, gofry gryczane, bezglutenowe gofry, śniadanie bez glutenu, śniadanie na słodko, gofry bezglutenowe, karmelizowane jabłka

Gofry gryczane z karmelizowanymi jabłkami >>>

Jesienne poranki polecamy od czasu do czasu rozpocząć od… gofrów. Zapach smażonego ciasta rozchodzący się po domu każdego wprawi w błogi nastrój. Z tym przepisem przygotujecie bezglutenowe ciasto, a gdy gofry będą gotowe, podajcie je z karmelizowanymi jabłkami. Jeśli macie ochotę, możecie je dodatkowo posypać brązowym cukrem lub cynamonem.

tarta migdałowa z jabłkami

Kruche ciasto migdałowe z jabłkami >>>

Jeśli tęsknicie za letnim galette, to koniecznie spróbujcie jego jesiennej odmiany z jabłkami w roli głównej. Migdałowe ciasto możecie przygotować dzień wcześniej – dokładnie owińcie je w folię i włóżcie na noc do lodówki. A jeśli bardzo wam się spieszy, możecie ciasto włożyć na chwilę do zamrażarki. Dzięki temu będziecie mogli je skończyć w ekspresowym tempie.  

Deser z jabłek pod maślaną kruszonką obsypane cukrem pudrem (fot. Maciek Niemojewski)

Jabłka pod cynamonową kruszonką >>

Złota reneta pod chrupiącą cynamonową kruszonką to smakołyk dla prawdziwych łasuchów. A co ważniejsze, trudno o prostsze do wykonania sezonowe ciasto. W wyjątkowo rozpustnej wersji podajcie crumble z serkiem śmietankowym lub lodami waniliowymi.

owoce pod kruszonką, jabłka pod kruszonką, kruszonka owsiana, kruszonka, szybkie jabłka pod kruszonką

Gruszki, jabłka, śliwki pod owsiano-migdałową kruszonką >>>

Kolejny wariant jesiennego crumble. Do jego przygotowania wykorzystajcie gruszki, jabłka, śliwki lub inne ulubione owoce. Ważne, by było sezonowo i pysznie. Owoce przykryte owsianą kruszonką najlepiej smakują na ciepło, z dodatkiem jogurtu naturalnego. Pst! W wersji wegańskiej wystarczy zamienić masło na 5 łyżek oleju, na przykład sezamowego.

Reklama
Ciasto biszkoptowe, castella z jabłka w karmelu (fot. Ola Jagłowska)

Odwrócony miodowy biszkopt japoński z jabłkami i pekanami >>

Coś dla tych, którzy chcieliby zrobić tartę Tatin, ale czują, że to ich nieco przerasta. Ten przepis może nie jest doskonałym odzwierciedleniem receptury francuskiego deseru, ale stanowi jego ciekawą i znacznie prostszą w wykonaniu opcję. Dzięki niemu przygotujecie lekki, wilgotny biszkopt, na którym najlepiej ułożyć jabłka i orzechy w karmelowym sosie. Ta niebanalna propozycja sprawdzi się wyśmienicie w jesienne popołudnie. Jeśli nie przepadacie za pekanami, zamieńcie je na orzechy włoskie.

racuchy drożdżowe z jabłkami, placki z jabłkami, gryczane placuszki, placki na drożdżach, puszyste pankejki, domowe racuszki, śniadanie dla dzieci, śniadanie na słodko, placki z owocami

Racuchy pszenno-gryczane z jabłkami >>

Klasyczne drożdżowe racuchy urozmaićcie dodatkiem mąki gryczanej. Gdy ciasto będzie wyrastać, możecie spokojnie zabrać się do przygotowania jabłek. Potem usmażenie racuchów zajmie wam już tylko kilkanaście minut. Gotowe placuszki posypcie cukrem pudrem i jedzcie, póki ciepłe.

naleśniki ryżowe, naleśniki bezglutenowe, mąka ryżowa, naleśniki, placki bez glutenu, naleśniki bez glutenu, zdrowe naleśniki

Naleśniki ryżowe z jabłkami i żurawiną >>

Przygotowanie tych naleśników nie wymaga wiele wysiłku, za to ciasto jest bezglutenowe. W czasie smażenia kolejnych placków możecie przygotować nadzienie z prażonych jabłek i żurawiny z dodatkiem cytryny i cynamonu. Gotowe naleśniki dodatkowo polejcie miodem i posypcie uprażonymi płatkami migdałów.

babeczki z kruszonką, muffinki z kruszonką, muffinki z jabłkiem, ciasto z jabłkiem, szybkie babeczki, domowe muffinki, domowe babeczki, babeczki z kajmakiem, przekąski na imprezę, desery dla dzieci, muffinki

Muffiny z kajmakiem i kruszonką >>

Jogurtowe babeczki z jabłkami to niebanalny pomysł na deser, który sprawdzi się zarówno na pikniku w słoneczny weekend, jak i do kawy w pracy. Przed upieczeniem muffinów dodajcie do nich masę kajmakową i posypcie je koniecznie kruszonką. W tym połączeniu najlepiej sprawdzą się kwaśne i twarde jabłka, jak reneta czy antonówka.

Reklama
sałatka śledziowa z jabłkiem, sałatka śledziowa, sałatka ze śledzia, śledź na święta, świąteczny śledź, sposób na śledzia, śledź, sałatka z jabłkiem, prosta sałatka

Sałatka śledziowa z jabłkiem >>

Uwielbiamy kwaśno-słodkie połączenia. Do tej sałatki śledziowej dodajcie jabłka, cebulę i ogórki kiszone – w połączeniu z jogurtem i ze śmietaną nie ma sobie równych. Do tego dania najlepiej nadają się takie odmiany jabłek jak szara reneta, ligol lub golden delicious. Powinny być twarde, chrupiące i lekko kwaśne.

pieczona ricotta, sernik z ricotty, ciasto z jabłkami, szybkie ciasto z jabłkami, sernik, ciasto z alkoholem, ciasto na niedzielę, pieczona ricotta z jabłkami, szybki deser

Pieczona ricotta z jabłkami i calvadosem >>

Serowy wariant odwróconej tarty z jabłkami i karmelem. Masę serową przygotujecie z ricotty, mniej tłustej niż klasyczny polski twaróg. Ser warto wcześniej przełożyć na sitko i zostawić na kilka godzin. Dzięki temu odsączycie go z nadmiaru wody, a deser będzie bardziej zwarty.

socca z pesto i serem, placek z mąki z ciecierzycy, danie bezglutenowe, pizza bezglutenowa, szybki obiad, dieta bezglutenowa, pizza z serem, ciecierzyca, placek z ciecierzycy, szybka pizza

Socca, czyli placek z mąki z ciecierzycy z pesto, serem i jabłkami >>

Chrupiący placek z mąki z ciecierzycy to ciekawa bezglutenowa alternatywa dla pizzy czy focaccii. Podobnie jak w przypadku tych włoskich placków, i tu można dodać dowolne, ulubione składniki. My proponujemy wykorzystać zielone pesto, cukinię, jabłko i twardy ser podpuszczkowy. Ciasto najlepiej zostawić na całą noc (lub kilka godzin w ciągu dnia). Im dłużej będzie odpoczywać, tym mocniej mąka nasiąknie płynem, a placek będzie smaczniejszy.

tarta z jabłkami (fot. Megi Rychlik)

Tarta z jabłkami >>

Z szarlotką może konkurować jedynie ta tarta. Wymieszajcie mąkę tortową i krupczatkę, dodajcie jajka, cukier waniliowy i gałkę muszkatołową. Kruchym ciastem wylepcie formę, ułóżcie na nim rozetę z pokrojonych jabłek – i szybko wstawcie do piekarnika. Na koniec posypcie tartę odrobiną cukru i cynamonu. Oto prawdziwie rozpustny deser!

Róże z jabłkami w cieście francuskim (fot. Katarzyna Kopacz)

Róże z jabłkami w cieście francuskim >>

Lubicie efektowne desery, takie żeby zaskakiwały gości? W takim razie ten przepis jest dla was. Jabłka pokrójcie i podgrzewajcie przez chwilę w piekarniku lub mikrofalówce. Gotowe ułóżcie na pokrojonym w plastry cieście francuskim i zwińcie. Gwarantujemy, że posypane cukrem pudrem jabłkowe róże zrobią wrażenie nawet na tych, którzy nie są amatorami owocowych deserów.

Drożdżówki z jabłkami >>

Nie ma możliwości, żeby te drożdżówki dotrwały do następnego dnia. Gdy tylko ich jabłkowo-cynamonowy zapach rozniesie się po domu, spodziewajcie się, że w kilka sekund wszyscy domownicy zameldują się w kuchni. Na szczęście upieczenie tych drożdżówek jest proste, udadzą się nawet początkującym kucharzom. Zacznijcie od zrobienia zaczynu. Gotowe, wyrobione ciasto posmarujcie kajmakiem, ułóżcie na nim jabłka i wstawcie do piekarnika. Idealne na niedzielne popołudnie.

Konfitura z jabłek  w karmelu z tymiankiem według przepisu Moniki Waleckiej (fot. Monika Walecka)

Konfitura z jabłek w karmelu z tymiankiem >>

Wyciągnięty ze spiżarni słoik prażonych jabłek otwiera przed nami całą gamę możliwości – możemy wykorzystać je do szarlotki, racuchów czy pieczonego mięsa. A jeśli macie ochotę na bardziej nieoczywistą odsłonę tego przetworu, koniecznie spróbujcie wersji, w której kwaśne jabłka łączy się z karmelem, tymiankiem i brandy.

Masło z jabłek pachnące cynamonem zamknięte w słoiku (fot. dinnershow.studio)

Masło jabłkowe z cynamonem >>

Wiedzieliście, że z jabłek można zrobić masło? Lekko deserowe, jest wręcz obowiązkowym składnikiem jesiennego śniadania – do posmarowania chałki lub plastra ciasta drożdżowego albo do owsianki. Zawekowane w słoiczku masło jabłkowe to świetny pomysł na prezent.

Ryż z karmelowym jabłkiem na ostro >>

Jak nadać jabłku pikantność? Doprawcie je czarnym pieprzem i kurkumą! Jeśli to połączenie w teorii was nie przekonuje, to jedyna rada jest taka – musicie zrobić sobie takie śniadanie. Gwarantujemy, że warto zaryzykować, bo nie tylko jest szybkie w przygotowaniu, ale także dostarczy organizmowi mnóstwa energii i antyoksydantów.

Przepis na panna cottę z dynią, wiśniami i gorzką czekoladą (fot. dinnershow.studio)

Dyniowa panna cotta z rajskimi jabłkami pod czekoladową kruszonką >>

Rajskie jabłuszka dobrze jest zawekować, ale rewelacyjnie sprawdzą się także w jesiennych deserach. Ze słodką bezą lub dyniową panna cottą rozpieszczą niejedno podniebienie. Dynię zmiksujcie ze śmietanką, z cukrem i żelatyną. Gdy panna cotta będzie się chłodzić, przygotujcie rajskie jabłuszka – koniecznie z syropem z brązowego cukru i cynamonu. Gotowy deser będzie smakować tylko lepiej, jeśli posypiecie go kruszonką z czekolady.

Drożdżowe bułeczki zawijane z prażonymi jabłakami i cynamonem polane lukrem cytrynowym , przepis Edyta Przekop

Bułeczki drożdżowe z jabłkami >>

Przyznajemy się szczerze, że jeśli chodzi o drożdżówki, to nie pogardzimy nimi w żadnej postaci. Te najlepiej smakują ze słodkim lukrem. Najpierw przygotujcie zaczyn, potem zróbcie farsz do drożdżówek. Oprócz jabłek będziecie potrzebować masła, cynamonu i brązowego cukru. Gdy upieczone bułeczki przestygną, możecie je śmiało polać lukrem.

racuszki gryczane, placki bezglutenowe, pancakes, przepisy Jagłowska, wegańskie placki, wegańskie śniadanie

Gryczane racuszki z suszoną żurawiną i jabłkowym karmelem >>

Może i wyglądają dość typowo, ale już pierwszy kęs zdradza, że te racuchy z klasycznymi mają niewiele wspólnego. Ciasto zrobicie z mąki gryczanej i tartych jabłek, a karmelowy charakter nada racuchom sok jabłkowy połączony z syropem klonowym. To połączenie doskonale kontrastuje z grejpfrutem i suszoną żurawiną. Zjecie je na słodkie śniadanie czy na deser?

Bezglutenowe placki dyniowe z figami i migdałami (fot. Katarzyna Karus-Wysocka / cookitlean.pl)

Bezglutenowe placki z dyni z prażonymi jabłkami i figami >>

Placuszków czy pankejków na śniadanie nigdy dość. Te mogą spokojnie jeść także osoby, które nie tolerują glutenu. Ciasto przygotujecie z dyni, oleju kokosowego i octu jabłkowego. Do tego mąka kasztanowa i odrobina miodu. Z usmażonymi plackami najlepiej smakują uprażone z migdałami i figami jabłka.

Sprawdź także:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka