Sezon na codzienne wycieczki na bazarki uważamy za otwarty! Wiosna hojnie obdarza nas swoimi dobrami, a my czerpiemy z nich pełnymi garściami. Chrupiemy rzodkiewki, obficie posypujemy potrawy dymką i bez umiaru zajadamy się sałatami. Oto bohaterowie naszych wiosennych talerzy.
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/0bhK_yePG7OUWMgf3FuO2-T1HtQ9cA0ukq-Y7NeSg9s/fill/1418/1682/fp:0.78:0.48/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDQtMTUv/b2clQzMlQjNyeV90/aW5pZmllZC5qcGc.jpg)
Wiosenne sezonówki
Ekspansja zieleni trwa! Na stołach na dobre rozgościły się wiosenne warzywa – poznajcie te, które o tej porze roku smakują najlepiej.
Tekst: Magda Malicka
Zdjęcia: Maciek Niemojewski
Stylizacja: Agata Jankowska, Michał Niemojewski
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/VpzjoXcLCxMXeq23Ln7gFoGsTEKbnjv_MPMQM7_vf6U/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDQtMTUv/b2clQzMlQjNyX3Rp/bmlmaWVkLmpwZw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/ElsDfroyR91nXRZ6uhKjc9KCSCOZ_3rQLAfzPhBbNzM/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDQtMTUv/b2clQzMlQjNyX3Rp/bmlmaWVkLmpwZw.jpg 1010w)
Ogórek
Wśród najbliższych krewnych ma dynię i melona, a w rodowodzie tysiące lat przysługiwania się człowiekowi, od Indii po Afrykę Południową. Wszyscy jedzą ogórki, ale nie wszyscy wiedzą, że to odświeżające warzywo dobrze robi także cerze.
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/SqrzP_jhcpG8B-SGRrw-uUeNWK7v7yO5GwOA9Lg23_c/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDQtMTUv/cmFiYXJiYXIyX3Rp/bmlmaWVkLmpwZw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/WOW3Q672hydT0LLOdqKtFT8oIffrVXRdbR16BcN7cMw/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDQtMTUv/cmFiYXJiYXIyX3Rp/bmlmaWVkLmpwZw.jpg 1010w)
Talerzyk: August / Porcelanowa.com
Rabarbar
Cierpkie, pąsowe łodygi zanurzane w cukrze to wspomnienie lata, które w dzieciństwie wydawało się trwać w nieskończoność. Czy wpadnie w kompot, czy do ciasta – rabarbar to zwiastun długich, słodkich dni.
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/iPWyEHBw0dAMDttuU-xePyhbJvw-nnAVOHolDKz5M5s/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDQtMTUv/c3pwaW5ha190aW5p/ZmllZC5qcGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/eGDHrK7zqukrb4H7_I8EYu7V0FhXQi6u7B5O2LbgnKM/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDQtMTUv/c3pwaW5ha190aW5p/ZmllZC5qcGc.jpg 1010w)
Talerzyk: MESS Åoomi / sklep Porcelanowa.com
Szpinak
Popeye nie kłamał – szpinak naprawdę buduje krzepę, a to niejedyna jego zaleta. Pora pożegnać traumatyczne wspomnienia z dzieciństwa za pomocą aromatycznego oręża – czosnku, gałki muszkatołowej czy charakternego sera.
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/VK-Qg-KE_Pix-T0eRzVTTtsNBz1cYP73meMYugdhWF8/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDQtMTUv/c2ElQzUlODJhdGFf/dGluaWZpZWQuanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/0YvLasLuyqYQ8cIdwUZlChloE0Tvs3tfCDq8vqWK20Y/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDQtMTUv/c2ElQzUlODJhdGFf/dGluaWZpZWQuanBn.jpg 1010w)
Sałata
Zasługuje na więcej niż tylko dressing. Drobna, pierzasta czy chrupiąca, mięsista – potraktowana z odpowiednią czułością, każda sałata może zawrócić w głowie.
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/sozR62rG_GC0rrUu6e_-HifVXnC4nSysz4lp8SU6Vzs/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDQtMTUv/cnpvZGtpZXdraTFf/dGluaWZpZWQuanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/XKNwSO6nYvwMmBOVVTt_lslP_itH8BXQ_Fwnarpmfg8/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDQtMTUv/cnpvZGtpZXdraTFf/dGluaWZpZWQuanBn.jpg 1010w)
Talerzyk: August / Porcelanowa.com
Rzodkiewka
Pękata i różowa, wygląda na uroczą. Ale nie dajcie się zwieść pozorom. Rzodkiewka to twarda sztuka, charakter ma ostry i zdecydowany.
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/zMD9_4RUigFm7lNE-MnH2gOvhO9u8sM11_7WztUTbOU/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDQtMTUv/ZHlta2EyX3Rpbmlm/aWVkLmpwZw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/6bEKug13ZvMLq987_BeC1nq63V29ZzdSTkwclmxXm50/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDQtMTUv/ZHlta2EyX3Rpbmlm/aWVkLmpwZw.jpg 1010w)
Dymka
Młodziutka i łagodna cebulka. Jej polska nazwa pochodzi od dawnego zwyczaju zadymiania cebuli, co miało zniechęcić roślinę do kwitnięcia. Włożona do szklanki z wodą, będzie odrastać niemal bez końca – warto więc sprawdzić, do czego można ją wykorzystać.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?