Kukbuk
Kukbuk

Gorgonzola – włoski ser na zdrowie

Wiele mówi się o jej walorach smakowych, ale mało kto wie, że gorgonzola to jeden ze zdrowszych i bardziej lekkostrawnych serów. Jakie bogactwo kryje w sobie ten kremowy przysmak?

Tekst: Maja Wójcik

Zdjęcia: materiały prasowe

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Gorgonzola, włoski ser produkowany z surowego mleka krowiego, ma zagorzałych wielbicieli na całym świecie. Słynie nie tylko z nietuzinkowego wyglądu – serowe kręgi są poprzerastane zielonymi żyłkami nieustannie pracującej pleśni – ale także z wyjątkowego aromatu i nieoczywistego smaku. Nie każdy jednak wie, że gorgonzola kryje w sobie znacznie więcej, niż można dostrzec na pierwszy rzut oka (i nosa). Jest lekkostrawna, pełna wartości odżywczych i może być spożywana niemal przez każdego, nawet przez osoby z nietolerancją produktów mlecznych.

Dlaczego gorgonzola jest lekkostrawna?

Proces wytwarzania tego sera jest skomplikowany, wymaga niezwykłej uwagi, a także użycia wyłącznie świeżego mleka najwyższej jakości – po to, by mogły się w nim wykształcić bakterie kwasu mlekowego i zielonkawa pleśń. Ta z kolei powoduje, że ser jest wyjątkowo lekkostrawny i szybko przyswajalny przez organizm, a tym samym jego spożywanie nie obciąża przewodu pokarmowego. Ponadto gorgonzola zawiera mniej cholesterolu niż na przykład kawałek cielęciny czy udko kurczaka, co sprawia, że – w połączeniu z doskonale komponującymi się z nią warzywami – może być smaczną i lekką alternatywą dla drugiego dania. Jeśli szukacie inspiracji do tego, jak wykorzystać gorgonzolę, koniecznie zajrzyjcie tutaj >>.

Właściwości zdrowotne włoskiego sera gorgonzola

Co ciekawe, dzięki procesowi potrójnej fermentacji gorgonzola nie zawiera ani glutenu, ani laktozy, może więc wzbogacić dietę także osób z nietolerancją produktów mlecznych. Aby mieć pewność, że wybieramy odpowiednią, prawdziwą gorgonzolę, wystarczy sprawdzić, czy na opakowaniu znajduje się dopisek DOP (denominazione di origine protetta, co odnosi się do konkretnego terytorium, na którym produkowany jest ser) i niebieski symbol „g”, będący gwarancją autentyczności Konsorcjum s.. Ochrony Sera Gorgonzola. Autentyczność sera bowiem świadczy także o jego wartościach zdrowotnych – a tych znajdziemy tu bardzo dużo.

Gorgonzola jest bogata w witaminy B2, B6 i B12, które wspierają układ nerwowy i odpornościowy – warto więc już jesienią wprowadzić ją do swojej diety

Gorgonzola jest bogata w witaminy B2, B6 i B12, które wspierają układ nerwowy i odpornościowy – warto więc już jesienią wprowadzić ją do swojej diety (rozsmarowana na sezonowych warzywach, z pewnością zaskoczy was bogactwem smaków). Dzięki zawartości wapnia biodostępnego wspiera pracę mięśni i kości i reguluje gospodarkę hormonalną. Biodostępność bowiem oznacza, że wapń jest rzeczywiście wchłaniany przez ludzki organizm i przenoszony do miejsc, w których działa. Dodatkowo gorgonzola – przez znaczną ilość niezbędnego do funkcjonowania wszystkich komórek fosforu – wspomaga metabolizm energetyczny, a także pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej całego organizmu.

Ciekawostka!

Na całym świecie tylko 427 osób wie, jak wyprodukować prawdziwą gorgonzolę. Dlatego przy jej wyborze tak ważne jest upewnienie się co do jej pochodzenia i autentyczności, aby nie tylko cieszyć się wspaniałym smakiem, ale i czerpać z jej walorów zdrowotnych.

Artykuł sponsorowany. Tekst powstał we współpracy z gorgonzola.comItalian Trade Agency - biuro w Warszawie.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk