Kukbuk
Kukbuk
Zdrowa sałatka do pracy z soczewicą (fot. Ula Demczuk)

10 przepisów z sałatą

Zielone, chrupiące liście sałaty możemy dodać niemal do każdego dania. Są zdrowe i podkreślają smak pozostałych składników. Zobaczcie, w jakich kompozycjach sprawdzą się najlepiej!

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Ula Demczuk

Opublikowano: 20 Kwietnia 2020
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

W zależności od gatunku liście sałat różnią się kształtem, kolorem i rozmiarem. Tym, co je łączy, są ich walory smakowewłaściwości zdrowotne. Sałata jest świetnym źródłem witaminy B oraz potasu, żelaza i magnezu, a także nieodłącznym składnikiem sałatek, burgerów czy azjatyckich zup. Wiosna to początek sezonu na sałatę. Teraz jest najsmaczniejsza i po prostu trzeba mieć ją w kuchni! Podpowiadamy, w jakich daniach szczególnie warto jej użyć.

Ekspresowawa, sycąca sałatka do lunchboxu - sałatka z pęczaku, fasolki szparagowej i wędzonego sera - PRZEPIS na sałatkę z fasolką (fot. Kinga Ciszewska / Małe kulinaria)

Sałatka z pęczaku, fasolki szparagowej i wędzonego sera >>

Pyszna, zdrowa sałatka na bazie pęczaku z dodatkiem liści sałaty rzymskiej. Jeśli wolicie inną kaszę, możecie jej śmiało użyć zamiast pęczaku.

Bun bo nam bo >>

Połączenie sałaty, wołowiny, makaronu ryżowego i azjatyckich przypraw to popularna w Wietnamie sycąca sałatka, którą można przygotować na obiad. Poznajcie inne popularne dania wietnamskie!

Sałatka z kozim serem, pomarańczami i nerkowcami >>

Połączenie wytrawnych składników z owocową słodyczą rzadko kiedy zawodzi. Kozi ser świetnie łączy się z soczystą pomarańczą, a roszponka doskonale balansuje ich wyraziste smaki. 

Kalafior w panierce to alternatywa dla burgerów lub kotletów mięsnych, przepis na wegańskiego burgera (fot. Ula Demczuk)

Burgery z kalafiora z majonezem miso >>

To absolutny hit KUKBUK-a, o którym lubimy przypominać w naszych zestawieniach! I tym razem nie mogło go zabraknąć – przecież trudno wyobrazić sobie burgera bez chrupkich liści sałaty. Sprawdźcie inne najpopularniejsze przepisy KUKBUK-a!

Marokańska sałatka z kurczakiem i pomarańczami >>

Polecamy sałatkę inspirowaną smakami Maghrebu! Pierś kurczaka zamarynujcie w solance lub maślance – dzięki temu mięso będzie kruche i soczyste.

Zdrowa sałatka do pracy z soczewicą (fot. Ula Demczuk)

Sałatka z roszponki, soczewicy i pigwy >>

Choć pigwa kojarzy się z jesiennymi przepisami, ta sałatka to doskonała propozycja również na wiosenne popołudnie!

Zielona sałatka z makaronem, pomidorkami koktajlowymi, czerwoną cebulą, oliwkami i tuńczykiem podana z sosem miodowo-musztardowym, sezonówki sałata

Zielona sałatka z tuńczykiem >>

Czasami wszyscy mamy ochotę na prosty, niewymagający zbyt wiele czasu przepis na sałatkę. Połączenie makaronu z warzywami, liśćmi sałaty, tuńczykiem i winegretem to pomysł na fit comfort food. Zobaczcie, jakie inne dania na poprawę humoru możecie przygotować!

Falafele z bobu i ciecierzycy z domowym podpłomykiem, pestkami granatu i tahiną

Falafele z bobu i ciecierzycy >>

Ten przepis to zaskakujące połączenie bliskowschodnich falafeli z polskim podpłomykiem! W środku lądują zioła, jogurt, tahina, bób, pestki granatu i oczywiście liście sałaty!

Przepis na zupę pho Vienia

Wegańskie pho >>

Tradycyjny wietnamski bulion w wegańskim wydaniu to posiłek, który rozgrzeje was w ostatnie chłodne wieczory tej wiosny!

Sałata z rabarbarem i truskawkami (fot. Maciek Niemojewski)

Sałatka z pieczonym rabarbarem i dressingiem truskawkowym >>

To kwintesencja sezonu wiosenno-letniego. Do ulubionej sałaty dodajcie kwaskowy rabarbar połączony z cynamonem i ze słodkimi truskawkami. Na koniec dołóżcie grillowane halloumi i posypcie orzechami, najlepiej włoskimi. Tę orzeźwiającą sałatkę zabierzcie na piknik w ulubionym parku albo przygotujcie na grilla ze znajomymi.

Serowe krakersy z tahiną, grillowaną dymką i kwiatami >>

Co powiecie na coś zdrowego i apetycznego do pochrupania? Zamiast do sałatki liście sałaty wykorzystajcie do dekoracji serowych krakersów o wyrazistym smaku cheddara. Taka przekąska sprawdzi się wybornie na wieczór filmowy albo noc planszówek. Do tego dodajcie sos z tahiny z harrisą i gęstym jogurtem. Gdy wszystko będzie gotowe, na wierzchu ułóżcie liście sałaty, dymkę i jadalne kwiaty. Kolorowo, smacznie i zdrowo!

Co ugotować z jackfruit, chlebowcem? (fot. Jessica Nadziejko)

Kanapka z szarpanym chlebowcem >>

Szarpany chlebowiec jest smaczny zarówno na ciepło, jak i na zimno. My polecamy go szczególnie na kolację albo piknik z dziećmi w parku – w kanapce. Włóżcie do niej sporo liści ulubionej sałaty, pomidory, kwaszonego ogórka i czerwoną cebulę. Tę przekąskę przygotujecie w mniej niż pół godziny. A jeśli zabrakło wam akurat chleba, możecie zrobić kanapkę z bułki.

Więcej wiosennych przepisów

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka