Kukbuk
Kukbuk
Wegetariańskie leczo z bakłażenem i pieczywem (fot. Maciek Niemojewski)

15 sposobów na cukinię

Można ją jeść na surowo, smażyć albo grillować – cukinia otwiera pole do wielu kulinarnych eksperymentów!

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski

Opublikowano: 30 Października 2020
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 7 minut!

Czy nazwiemy ją kabaczkiem, czy cukinią, jedno pozostaje niezmienne – możliwości jej wykorzystania jest bez liku. Im młodsza, tym smaczniejsza. Wtedy najlepiej zjeść ją na surowo, grillować z aromatycznymi ziołami albo zawinąć w papiloty razem z krewetkami lub ulubioną rybą. Z kolei usmażone kwiaty cukinii potrafią nawet zwykły makaron zamienić w danie, którego nie powstydziliby się uznani szefowie kuchni. A gdy jej skórka przestaje być jędrna i na bokach pojawiają się przebarwienia, to najlepszy znak, że czas ugotować pikantne leczo z bakłażanami, papryką i pieczarkami. Cukinię jemy w każdej postaci!

Smażony, włoski omlet z cukinią i serem (fot. Małgorzata i Adam Zabokrzyccy / trawkacytrynowa.pl)

Frittata z cukinią >>

Pomysł na cukinię w niebanalnym wydaniu. Do tego danie przygotujecie w niecałe pół godziny. Cukinię przesmażcie na patelni z czosnkiem i oliwą. W tym czasie zapieczcie jajka w piekarniku. Gdy masa jajeczna lekko się zetnie, ułóżcie na niej cukinię i czosnek. Odrobina oregano i soli – i do piekarnika. Szybkie śniadanie gotowe!

Sajgonki z bobem i cukinią >>

Cukinia i bób to doskonałe połączenie. Zwłaszcza jeśli zawiniecie warzywa w papier ryżowy i je usmażycie. Sajgonki, które przygotujecie w niecałą godzinę, sprawdzą się rewelacyjnie nie tylko na obiad, ale też jako przekąska podczas domowej zabawy. Zróbcie do nich sos z jogurtu i przyprawcie go melisą oraz miętą.

Wegetariańskie leczo z bakłażenem i pieczywem (fot. Maciek Niemojewski)

Wegetariańskie leczo z cukinią, bakłażanem i ze świeżym pieczywem >>

Leczo jest sycące i świetnie poradzi sobie z nieco większym głodem. Cukinia duszona z pomidorami i bakłażanem to rewelacyjne połączenie. Zwłaszcza gdy podacie takie leczo ze świeżą bagietką lub z kromką ulubionego pieczywa. Gwarantujemy, że to obiad, który zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. I co więcej, do jego zrobienia wystarczy jeden garnek!

pieczony pstrąg, jak upiec pstrąga, pieczona ryba, jak upiec rybę, ryba z warzywami

Pieczone pstrągi z marchewką, cukinią i kolendrową posypką >>

Proste przepisy są najlepsze, a tak przyrządzona świeża ryba z cukinią nie ma sobie równych. Pstrągi oczyszczamy, do środka wkładamy tymianek, a potem pieczemy ryby w całości. By nabrały więcej aromatu, do brytfanki oprócz kabaczka wkładamy także marchewkę i cytrynę, a wszystko polewamy oliwą i przyprawiamy czosnkiem, pieprzem i solą. Ten obiad przypomni wam niejeden wypad nad morze czy w góry.

Frytki z cukinii w parmezanie z dipem jogurtowo-czosnkowym (fot. Martyna Cybuch)

Frytki z cukinii w parmezanowej skorupce >>

Od takich frytek wprost nie można się oderwać! Rumiane i chrupkie, najlepiej smakują w duecie z czosnkowym jogurtem z dodatkiem majonezu. Każdą frytkę obtoczcie w panierce z bułki tartej, parmezanu i jajka. Pieczcie do zrumienienia i podajcie, póki ciepłe. Naprawdę szybki obiad albo świetna przekąska na imprezę lub maraton filmowy!

przepis na zielone wegańskie curry

Wegańskie curry z kalafiorem i fasolką >>

Dla osób na diecie bezmięsnej przygotowaliśmy coś szczególnego. A do tego mamy solidne podstawy, żeby przypuszczać, że to curry zasmakuje nie tylko miłośnikom kuchni roślinnej. Oto przepis na wegańskie curry z cukinią, kalafiorem i fasolką szparagową. Danie obłędnie pachnie limonką i mleczkiem kokosowym. Można je jeść na ciepło, ale równie dobrze smakuje na zimno.

Talerz z omletami cukiniowymi z pastą z awokado, posiekany szczypiorek  (fot. Anna Szewczyk)

Omlety cukiniowe z pastą z awokado >>

Łagodny smak cukinii świetnie sprawdzi się w złocistych omletach z awokado. Omlety szybko usmażcie na patelni, posmarujcie pastą z dodatkiem szczypiorku i na koniec zwińcie w zgrabne ruloniki. Zamiast na oleju omlety lepiej usmażyć na maśle klarowanym – będzie zdrowiej i smaczniej.

Reklama
Warzywny makaron z cukinią i marchwią (fot. Rafał Meszka)

Makaron z cukinii i marchwi w sosie paprykowym z boćwiną i orzechami włoskimi >>

Cukinia doskonale sprawdza się w przygotowaniu alternatywnej wersji spaghetti. Pokrójcie ją za pomocą specjalnej temperówki, a następnie podajcie z chili, papryką i boćwiną. Wierzch posypcie orzechami włoskimi. To danie będzie zdrowsze od tradycyjnego makaronu i na pewno niskokaloryczne.

Spaghetti z cukinii z krewetkami >>

Kolejna wersja makaronu z cukinii – tę polecamy z krewetkami. Przygotujcie sos z limonki, czosnku, oliwy i ostrej papryczki, a potem zamarynujcie w nim owoce morza. Z kolei nitki cukinii wymieszajcie z pesto. Dorzućcie pomidorki koktajlowe – i gotowe!

socca z pesto i serem, placek z mąki z ciecierzycy, danie bezglutenowe, pizza bezglutenowa, szybki obiad, dieta bezglutenowa, pizza z serem, ciecierzyca, placek z ciecierzycy, szybka pizza

Socca, czyli placek z mąki z ciecierzycy z pesto i serem >>

Nie bez przyczyny cukinię po włosku i hiszpańsku nazywa się małą dynią – oba warzywa pochodzą z tej samej rodziny. I oba równie dobrze sprawdzają się na plackach czy pizzy. Wykorzystajcie mąkę z ciecierzycy i przygotujcie z niej ciasto na chrupki placek. Przed upieczeniem ułóżcie na nim jabłka, cukinię i ser Dziugas. Nie pożałujecie!

Smażone placki warzywne z fasolki szparagowej i cukinii (fot. Aleksandra Jagłowska)

Placuszki z fasolki szparagowej, cukinii i koperku >>

Te placki warzywne zrobicie w zaledwie 20 minut i potrzeba do tego niewielu składników: oprócz cukinii przygotujcie fasolkę szparagową, szalotkę i koperek. Samo smażenie zajmie już tylko chwilę.

Placki z cukini i botwiny z dipem czosnkowo-ziołowym (fot. Maciek Niemojewski)

Warzywne placuszki z botwiny z dipem czosnkowo-ziołowym >>

To przepis idealny dla tych, którzy maja w domu małego niejadka. Delikatne warzywne placuszki nie dość, że są smaczne, to jeszcze dzięki zawartości cukinii wspomagają pracę mózgu. Gwarantujemy, że w połączeniu z gęstym dipem czosnkowym sprawią, że na talerzach zostaną jedynie okruszki.

placki z cukinii i marchewki, placki z cukinii, placki warzywne, placki z warzyw, placki,

Placki z cukinii z marchewką i natką pietruszki >>

Wiedzieliście, że cukinia jest lekkostrawna, a do tego redukuje stres? Skoro tak, to nie pozostaje nic innego, jak przygotować z niej rewelacyjne placki. Dla niepowtarzalnego smaku do cukinii dodajcie marchewkę i natkę pietruszki. Może wasze dzieci mają pomysł na dołożenie innych warzyw? Cukiniowe placki najlepiej będą smakować z sosem na bazie jogurtu.

7 przepisów na posiłki do zjedzenia na plaży

Krewetki w papilotach >>

Do przyrządzenia cukinii nie trzeba wiele. Parę ząbków czosnku i natka pietruszki w zupełności wystarczą, by dobrze doprawić to warzywo. Przy okazji wydobędziecie smak z apetycznych owoców morza. Tak przyrządzoną cukinię z krewetkami najlepiej podawać w towarzystwie chorizo i kieliszka schłodzonego białego wina.

adżapsandal, kuchnia gruzińska, pieczone warzywa, pieczone ziemniaki, fasolka szparagowa, pieczone pomidory, sos pomidorowy, zdrowe jedzenie, fit, zdrowy obiad

Adżapsandal >>

Oto potrawa rodem z Gruzji. Można ją jeść samą, bez żadnych dodatków, ale doskonale sprawdzi się także w towarzystwie – na przykład lawaszu czy chaczapuri. Cukinię i bakłażany pokrójcie, ziemniaki ugotujcie w mundurkach, a szalotkę usmażcie z czosnkiem. Jeszcze pomidory i klasyczne gruzińskie danie gotowe. A jeśli wolicie zjeść je na śniadanie, to wbijcie do środka jajka i zamieńcie adżapsandal w szakszukę.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka