Wygrzane na słońcu, pachnące pomidory, papryka, bakłażan, cukinia, cebula to materiał bazowy. Wystarczy dodać do koszyka oliwę, czosnek i sezonowe zioła, a uda się i nad Wisłą przygotować najlepsze na świecie prowansalskie ratatouille (sprawdź przepis na ratatouille) i wiele więcej. Potrawy kuchni włoskiej, hiszpańskiej, greckiej, północnoafrykańskiej, izraelskiej lub tureckiej to nieskończone źródło inspiracji. Warzywa, dojrzewające w czasie babiego lata, mieniące się wielością odmian, odcieni i kształtów, zapraszają, by po nie sięgać.
![Targ Forteca Kręgliccy – sezonowe warzywa: papryka, bakłażan i cukinia, wczesna jesień](https://mediaconvert.kukbuk.pl/_YQn06phKMiQ_XNaq-MjNWxNbncUiJLyKGp-41P880A/fill/1418/1682/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDktMTUv/U2V6b25vd3lfdGFy/Z193Y3plc25hX2pl/c2llbi5qcGc.jpg)
Sezonowy targ: wczesna jesień
Wczesną jesienią polskie targi przypominają te w Prowansji. Te same kolory, ten sam wybór warzyw i pięknie opaleni, wypoczęci kupujący. Gdy wracamy z wakacji, przychodzi najlepszy czas na gotowanie po śródziemnomorsku.
Marzena Gromelska – zakochana po równo w kuchni polskiej i włoskiej, przez lata kierowała restauracją Chianti na Foksal, obecnie czuwa nad jakością dań w Fortecy. Doprawia subtelnie, wydobywając naturalne piękno produktu. Lubi klasyczne receptury z twistem. Z wdziękiem buduje zespoły kucharskie, które radzą sobie z najtrudniejszymi wyzwaniami.
Tekst: Marzena Gromelska
Zdjęcia: dinnershow.studio
Stylizacja: Rafał Kwiczor
![Panierowane roladki z bakłażana, pomysł na obiad z bakłażanem, jak przyrządzić bakłażana (fot. dinnershow.studio)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/F_lAh1uQ7NcafrH02qMPpGHnYfiNl2bw5k8p6kjSqYY/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDktMTQv/UGFuaWVyb3dhbmVf/cm9sYWRraV96X2Jh/ayVDNSU4MmF6YW5h/LmpwZw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/KethXgcdEkFe4KJTaJLuDu7Vh7gbeL-DKV7GsFWjwGo/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDktMTQv/UGFuaWVyb3dhbmVf/cm9sYWRraV96X2Jh/ayVDNSU4MmF6YW5h/LmpwZw.jpg 1010w)
Panierowane roladki z bakłażana
Nieduże, chrupiące z zewnątrz i soczyste w środku – roladki z bakłażana szybko znikają z półmiska, warto więc zrobić ich więcej. Upieczone, nadziane i zrolowane, można bezpiecznie mrozić – póki trwa sezon na bakłażany, szykujcie się na dużą produkcję.
Sprawdź przepis na panierowane roladki z bakłażana >>
![Tian – zapiekanka z bakłażanów i pomidorów. Danie z Targu Forteca Kręgliccy](https://mediaconvert.kukbuk.pl/0HSRn5pe0LAu8F4NIfKNNPSTCDckq0q-bB6ZrI2Ha2Q/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDktMTUv/dGlhbl9mb3J0ZWNh/X2tyZWdsaWNjeS5q/cGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/UzZOTcnhqOZpTWkI7AVsH67gWkthT3b3W7k6N9tT254/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDktMTUv/dGlhbl9mb3J0ZWNh/X2tyZWdsaWNjeS5q/cGc.jpg 1010w)
Tian – zapiekanka z plastrów cukinii, bakłażana i pomidorów
Tian to po prowansalsku naczynie do zapiekania i zarazem nazwa przygotowanej w nim zapiekanki z letnich warzyw. Ta potrawa nadaje się do jedzenia i na gorąco, i w temperaturze pokojowej.
Wypróbuj przepis na zapiekankę z plastrów cukinii, bakłażana i pomidorów >>
![Przepisy z Targu Forteca Kręgliccy: Pieczona papryka z kolendrą](https://mediaconvert.kukbuk.pl/eXWwIdgGbBRaosP0OM4IRXa-NZ4dfrn6jF16kEADF7A/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDktMTUv/UGllY3pvbmFfcGFw/cnlrYV96X2tvbGVu/ZHJhLmpwZw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/pmrh3ejMF_if4IPCtRt0A1vdRbOalj3o736Hp7gaRno/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDktMTUv/UGllY3pvbmFfcGFw/cnlrYV96X2tvbGVu/ZHJhLmpwZw.jpg 1010w)
Pieczona papryka z kolendrą, chili i czosnkiem
Odkrycie sposobu na obieranie papryki ze skórki jest przełomowe. Wreszcie można docenić jej mięsistość i jedwabistą gładkość. Dzięki pieczeniu smak papryki staje się dymny, słodki i skoncentrowany, doskonale współgra z wieloma produktami wczesnej jesieni.
Zobacz, jak przygotować pieczoną paprykę z kolendrą, chili i czosnkiem >>
![Sałatka z soczewicy z pieczonymi warzywami, pomysł na zdrową sałatkę z soczewicą i warzywami (fot. dinnershow.studio)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/syOb9guqDKyEE5plNq8mlXr02cY5Rf9cqdMGmvUQbKA/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDktMTQv/U2ElQzUlODJhdGth/X3pfc29jemV3aWN5/X3pfcGllY3pvbnlt/aV93YXJ6eXdhbWku/anBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/2hAFJgVYNGuacDsHs50A29VsbBzeFUXzbGEmyMdtAD4/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDktMTQv/U2ElQzUlODJhdGth/X3pfc29jemV3aWN5/X3pfcGllY3pvbnlt/aV93YXJ6eXdhbWku/anBn.jpg 1010w)
Sałatka z soczewicy z pieczonymi warzywami
Satysfakcjonujące i sycące danie na lunch lub na kolację. Jeśli zdecydujecie się serwować tę sałatkę podczas koktajlu, podajcie ją w małych szklaneczkach lub na złotych talerzykach.
Zobacz przepis na sałatkę z soczewicy z pieczonymi warzywami >>
![Spaghetti alla Norma, jak zrobić włoski makaron z bakłażanem (fot. dinnershow.studio)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/YYJHEhSU_RAI4kSEj5geGgAHZ9htdwLRH_d5rGu_F5g/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDktMTQv/U3BhZ2hldHRpX2Fs/bGFfTm9ybWEuanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/F5nHbGULbvGsul-LNbhH1mN2xlO___6ll_N2KhVtPqo/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDktMTQv/U3BhZ2hldHRpX2Fs/bGFfTm9ybWEuanBn.jpg 1010w)
Spaghetti alla Norma
Ten przepis musiał funkcjonować na Sycylii, nim Vincenzo Bellini wystawił operę „Norma”, bo atencja Sycylijczyków dla pomidorów i bakłażanów ma o wiele dłuższą historię. Jedna z legend głosi, że nazwę tę nadano, gdyż danie zostało podane na uroczystej kolacji po premierze, druga zaś przypisuje autorstwo pisarzowi z Katanii – Nino Martoglio, który wcinając kluski, miał wykrzyknąć: „To jest prawdziwa Norma!”.
![Bakłażan sott'olio, pomysł na bakłażana, jak przyrządzić marynowanego bakłażana (fot. dinnershow.studio)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/WegrHFiPo_SDehHbstBYUoRkPkg5BiyOayYazKXjbFE/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDktMTQv/QmFrJUM1JTgyYXph/bl9zb3R0b2xpby5q/cGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/QENSvjF73QxtgNzGG7RScZ8mkZGguG0Iz_E6rTBNEsc/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDktMTQv/QmFrJUM1JTgyYXph/bl9zb3R0b2xpby5q/cGc.jpg 1010w)
Bakłażan sott’olio
Nie może go zabraknąć wśród włoskich antipasti – zaostrza apetyt i przyjemnie drażni podniebienie. Króciutko zanurzony w occie, a następnie przykryty oliwą, dobrze przechowuje się w lodówce.
![portret Marzeny Gromelskiej, szefowej kuchni z Targu Fortecy Kręglickich](https://mediaconvert.kukbuk.pl/IYCIg9SMFwU2CvM32S-EMG5ABN9eGgyZEWxLeP266ho/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDctMjEv/SFk5QTA0NTcuanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/E3L80HyLM5nPM0etr8puJ-48o8VplA6Jv_Mh8cMrh1w/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDctMjEv/SFk5QTA0NTcuanBn.jpg 1010w)
Marzena Gromelska (fot. Maciej Niemojewski)
Marzena Gromelska – zakochana po równo w kuchni polskiej i włoskiej, przez lata kierowała restauracją Chianti na Foksal, obecnie czuwa nad jakością dań w Fortecy. Doprawia subtelnie, wydobywając naturalne piękno produktu. Lubi klasyczne receptury z twistem. Z wdziękiem buduje zespoły kucharskie, które radzą sobie z najtrudniejszymi wyzwaniami.
Materiał powstał we współpracy z Fortecą Kręgliccy, więcej podobnych treści znajdziecie w cyklu: Sezonowy targ >>
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?