Kukbuk
Kukbuk
Porn Star Martini. Patryk Mitręga

Wieczór pod znakiem Pornstar Martini

Jeśli wydawało wam się, że nie mamy w Polsce wspaniałej i bezwstydnej kultury jedzenia, byliście w błędzie. Tradycja smakowania życia to przecież biesiadowanie w najczystszej postaci.

Tekst: redakcja

Przygotowanie koktajli: Patryk Mitręga


Przygotowanie potraw: Mateusz Korkosz


Zdjęcia: Bartosz Piasecki


Stylizacja: Dorota Bielecka


Produkcja: Angela Mitręga

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Pielęgnowanie relacji, degustowanie, otwieranie się na nowe doświadczenia, nieskrępowana wymiana myśli i wielka radość z współdzielenia. To wszystko wśród unoszących się dookoła aromatów i w towarzystwie znakomitych trunków. Sztukę wspólnego ucztowania mamy właściwie we krwi, ale pomysłów na wydobycie z tych momentów najlepszych smaków nigdy za wiele. W stworzeniu najlepszych połączeń przepisów kulinarnych i barmańskich pomysłów pomoże wam najnowsza książka Patryka Mitręgi „Koktajlowanie i gotowanie z przyjaciółmi”. Ten gwarantujący niecodzienne doznania e-book dostarczy wam koktajlowo-kulinarnych inspiracji, pomoże zaplanować eskapadę w nieznane rejony waszych możliwości i z pewnością otworzy zupełnie nowy rozdział w życiu towarzyskim. 

Wieczorna przekąska: sałatka z polędwicą

Sałatka z polędwicą. Patryk Mitręga

W sobotni wieczór dobrze zadbać o to, żeby przekąska zaserwowana do koktajlu była treściwa, ale niezbyt ciężka. Idealnie sprawdzi się tu połączenie lekkiej sałatki, domowego pesto z suszonych na słońcu pomidorów i chudej polędwicy wołowej, która poza dostarczeniem witamin i białka poprawi także nastrój. Zwłaszcza w połączeniu z ulubionym koktajlem. 

Czas przygotowania: 15 minut

Pesto: 

  • nerkowce 100 g
  • suszone pomidory 300 g
  • czosnek 2 ząbki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • parmezan 100 g

Sałatka:

  • rukola 400 g
  • kolorowe pomidorki koktajlowe 500 g
  • polędwica wołowa 600 g
  • parmezan 150 g

krok 1

Nerkowce prażymy w piekarniku na złocisty kolor. Dodajemy suszone pomidory wraz z olejem, który jest w słoiku, i czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem, blendujemy – stopniowo dodajemy parmezan.

krok 2

Myjemy rukolę, pomidorki kroimy na pół. W misce mieszamy rukolę z pesto, wykładamy na talerze i ozdabiamy pomidorkami.

krok 3

Polędwicę oczyszczamy z błonek i kroimy w cienkie plastry. Smażymy na bardzo mocno rozgrzanej patelni grillowej około 5 sekund z każdej strony. Polędwicę układamy na sałacie. Dekorujemy wiórkami z parmezanu. 

Sparuj z: Pornstar Martini

Porn Star Martini. Patryk Mitręga

Trudno o większą gwiazdę sobotniego wieczoru. Mocny pomarańczowy kolor, intensywny smak, oryginalny sposób serwowania i przyciągająca uwagę nazwa zagwarantowały temu drinkowi sukces. Nie bez znaczenia jest też to, że przygotowanie Pornstar Martini wcale nie jest skomplikowane. Idealne na miły wieczór z przyjaciółmi!

Czas przygotowania: 3 minuty

Składniki:

  • wódka 60 ml 
  • sok z limonki 20 ml
  • syrop waniliowy10 ml
  • marakuja 1 sztuka
  • prosecco 20 ml 

krok 1

W shakerze umieszczamy wszystkie składniki poza prosecco. Energicznie mieszamy około 20 sekund i przecedzamy do koktajlówki. Podajemy z niewielkim kieliszkiem prosecco, które wlewamy według uznania. 

Patryk Mitręga

Więcej przepisów na doskonałe połączenia koktajli i potraw znajdziecie w e-booku autorstwa Patryka Mitręgi „Koktajlowanie i gotowanie z przyjaciółmi”.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk