Włoska kultura kulinarna jest znana na całym świecie. Zawdzięcza to nie tylko wyjątkowym kompozycjom smakowym, ale także ujmującej prostocie lokalnych dań. Często zapomina się jednak, że kuchnia włoska jest nadzwyczaj różnorodna – każdy region Włoch oferuje inne, niepowtarzalne potrawy. Na północy kraju częściej zjemy ryż i polentę, na południu zaś wspaniałe pasty. Neapol jest kolebką tradycyjnej pizzy, w Bolonii narodził się słynny mięsny sos, a Parma dała światu aromatyczny ser. Zobaczcie, jakie włoskie dania możecie przygotować we własnej kuchni. Buon appetito!
10 klasycznych dań kuchni włoskiej
Kuchnia włoska to nie tylko pizza i pasta. W każdym z ponad 20 regionów kulinarnych Półwyspu Apenińskiego możemy spróbować niepowtarzalnych lokalnych przysmaków.
Tekst: redakcja
Zdjęcie główne: Zuza Rożek
Ziemniaczane gnocchi z sosem serowym
Gnocchi to rodzaj delikatnych włoskich klusek, przygotowywanych na bazie ziemniaków, mąki i jajek. W wielu regionach Włoch można spotkać kolorowe odmiany tego dania, które powstają przy wykorzystaniu warzyw lub ziół. W Toskanii spróbujecie na przykład gnocchi z ricottą i ze szpinakiem, który sprawia, że kluski mają zielony kolor.
Ragù w stylu bolońskim
Włoskie stowarzyszenie gastronomiczne, Accademia Italiana della Cucina, opisało kilka głównych przepisów na ragù, czyli tradycyjny sos pomidorowy z mięsem, który dodaje się do makaronu. Jego najpopularniejszą odmianą jest ragù w stylu bolońskim, czyli sos bolognese. Oprócz niego wyróżnia się ragù neapolitańskie czy ragù alla Barese, do którego niekiedy wykorzystywana jest konina.
Tagliatelle z pesto z jarmużu
Choć tagliatelle typowo łączone są z mięsnymi sosami, świetnie smakują także z pesto. Tradycyjnie ten zielony sos przygotowuje się z liści bazylii, oliwy, parmezanu i orzeszków piniowych. Coraz częściej jednak można spotkać pesto na bazie innych ziół. My wykorzystujemy jarmuż, ale doskonały sos otrzymacie również z natki pietruszki, liści rzodkiewki czy rukoli.
Arancini
Arancini to jedno ze sztandarowych dań kuchni sycylijskiej. Te panierowane ryżowe kulki z nadzieniem zachwycają smakiem i różnorodnością tekstury. Zwykle przygotowuje się je z ragù, sosem pomidorowym, mozzarellą lub groszkiem, my jednak proponujemy inne farsze: jeden na bazie gorgonzoli i borowików, drugi – z mozzarellą i chorizo.
Spaghetti ze szparagami i z pistacjami
Gdy słyszymy „spaghetti”, najczęściej myślimy o makaronie z sosem bolognese lub o paście alla carbonara. W tym wegetariańskim przepisie jednak sięgamy po pyszne połączenie sezonowych składników z sycylijską inspiracją. Szparagi i uwielbiane na Sycylii pistacje to perfekcyjny duet.
Fettuccine alla papalina
Fettuccine alla papalina w wolnym tłumaczeniu oznacza „fettuccine dla piuski”, choć znacznie częściej znane jest pod nazwą „fettuccine papieża”. Historia tego dania sięga lat 30. XX wieku, kiedy biskupem Rzymu był Pius XII. To właśnie dla niego opracowany został przepis na pastę, która stanowi pyszną wariację na temat spaghetti alla carbonara. Obecnie to już kultowe danie kuchni włoskiej.
Caponata
Wracamy na Sycylię, gdzie narodziła się caponata, czyli pyszne danie na bazie bakłażana i pomidorów, a także innych warzyw oraz ziół, przypraw i oliwy. Caponata jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu i nie zawiera żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego, dzięki czemu mogą się nią cieszyć także weganie. Jeść można ją zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Bób po sycylijsku
Ten przepis warto wypróbować właśnie teraz, kiedy na bazarach pojawiają się pierwsze paczki młodego bobu. Samo danie jest niezwykle proste i minimalistyczne – oliwa, czosnek, sól i oregano podkreślą smak bobu, dzięki czemu będziemy mogli cieszyć się nim w pełni.
Bruschetta z brzoskwiniami, pomidorami i owczą fetą
Bruschetta zachwyca prostotą i stanowi idealną przekąskę na każdą porę dnia. Chrupiące pieczywo, oliwa i pomidory to doskonałe połączenie, ale latem warto je urozmaicić soczystymi brzoskwiniami i greckim akcentem w postaci owczej fety. Do tej pory nie udało się ustalić miejsca, w którym przygotowywano pierwsze bruschetty, choć często mówi się w tym kontekście o Toskanii, Kalabrii lub Apulii. Chyba każdy region Włoch chciałby móc uwzględnić tę przekąskę w swojej tradycji kulinarnej.
Tiramisu
Ten niezwykły włoski deser znany jest nie tylko na Półwyspie Apenińskim, ale i na całym świecie. Jego historia nie jest zbyt długa, sięga bowiem lat 60. XX wieku. Wiadomo, że powstał na północy Włoch, prawdopodobnie w Wenecji, we Florencji lub w Sienie. Połączenie miękkich biszkoptów, słodkiego kremu na bazie mascarpone, klasycznego espresso i likieru amaretto uskrzydli każdego. Nic dziwnego, skoro nazwa tego deseru, tira mi sù, oznacza dosłownie „podnieś mnie” lub – w wolnym tłumaczeniu – „popraw mi humor”.
Pizza z jarmużem i kozim serem
Włosi oburzają się, kiedy ktoś ingeruje w ich tradycyjne przepisy. Zmiany są jednak rzeczą naturalną, a ciekawości kulinarnej nie da się odżegnać. Właśnie dlatego proponujemy wam pizzę z jarmużem, kozim serem i pieczarkami. Jeśli jednak mielibyście ochotę na bardziej tradycyjną odsłonę słynnego włoskiego placka, koniecznie przeczytajcie, jak przygotować pizzę w domu!
Sprawdź również:
- Ludzie i inspiracje
Jak rozpoznać i gdzie kupić oryginalne włoskie sery?
Polacy uwielbiają włoską kuchnię. W tym wyjątkowe produkty, jakimi są oryginalne włoskie sery, kuszące jakością i smakiem. Podpowiadamy, jak i gdzie je znaleźć.
- Zdrowie i rozsądek
12 włoskich sposobów na suchy chleb
Oto parę włoskich idei na niemarnowanie chleba w przeglądzie ciągnącym się z północy na południe.
- Kultura i wiedza
Zbrodnie na kuchni włoskiej
Śmietana wlana do carbonary i sztywne risotto to przykłady mrożące krew w żyłach. Bartek Kieżun radzi, jak nie zmasakrować dań rodem z Italii.
- Ludzie i inspiracje
Jak rozpoznać i gdzie kupić oryginalne włoskie sery?
Polacy uwielbiają włoską kuchnię. W tym wyjątkowe produkty, jakimi są oryginalne włoskie sery, kuszące jakością i smakiem. Podpowiadamy, jak i gdzie je znaleźć.
- Zdrowie i rozsądek
12 włoskich sposobów na suchy chleb
Oto parę włoskich idei na niemarnowanie chleba w przeglądzie ciągnącym się z północy na południe.
- Kultura i wiedza
Zbrodnie na kuchni włoskiej
Śmietana wlana do carbonary i sztywne risotto to przykłady mrożące krew w żyłach. Bartek Kieżun radzi, jak nie zmasakrować dań rodem z Italii.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?