Kukbuk
Kukbuk
PRzepis na ragu (fot. Zuza Rożek)

10 klasycznych dań kuchni włoskiej

Kuchnia włoska to nie tylko pizza i pasta. W każdym z ponad 20 regionów kulinarnych Półwyspu Apenińskiego możemy spróbować niepowtarzalnych lokalnych przysmaków.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Zuza Rożek

Opublikowano: 18 Czerwca 2020
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Włoska kultura kulinarna jest znana na całym świecie. Zawdzięcza to nie tylko wyjątkowym kompozycjom smakowym, ale także ujmującej prostocie lokalnych dań. Często zapomina się jednak, że kuchnia włoska jest nadzwyczaj różnorodna – każdy region Włoch oferuje inne, niepowtarzalne potrawy. Na północy kraju częściej zjemy ryż i polentę, na południu zaś wspaniałe pasty. Neapol jest kolebką tradycyjnej pizzy, w Bolonii narodził się słynny mięsny sos, a Parma dała światu aromatyczny ser. Zobaczcie, jakie włoskie dania możecie przygotować we własnej kuchni. Buon appetito!

Ziemniaczane gnocchi z sosem serowym, włoskie gnocchi, kopytka z serem, kluski ziemniacane, sos serowy, z czym podać kopytka, kluski z masłem, domowe gnocchi

Ziemniaczane gnocchi z sosem serowym

Gnocchi to rodzaj delikatnych włoskich klusek, przygotowywanych na bazie ziemniaków, mąki i jajek. W wielu regionach Włoch można spotkać kolorowe odmiany tego dania, które powstają przy wykorzystaniu warzyw lub ziół. W Toskanii spróbujecie na przykład gnocchi z ricottą i ze szpinakiem, który sprawia, że kluski mają zielony kolor.

Sposób na spaghetti z mięsnym sosem pomidorowym (fot. Zuza Rożek)

Ragù w stylu bolońskim

Włoskie stowarzyszenie gastronomiczne, Accademia Italiana della Cucina, opisało kilka głównych przepisów na ragù, czyli tradycyjny sos pomidorowy z mięsem, który dodaje się do makaronu. Jego najpopularniejszą odmianą jest ragù w stylu bolońskim, czyli sos bolognese. Oprócz niego wyróżnia się ragù neapolitańskie czy ragù alla Barese, do którego niekiedy wykorzystywana jest konina.

Przepis na pastę z pesto i jarmużem (fot. Ula Demczuk)

Tagliatelle z pesto z jarmużu 

Choć tagliatelle typowo łączone są z mięsnymi sosami, świetnie smakują także z pesto. Tradycyjnie ten zielony sos przygotowuje się z liści bazylii, oliwy, parmezanu i orzeszków piniowych. Coraz częściej jednak można spotkać pesto na bazie innych ziół. My wykorzystujemy jarmuż, ale doskonały sos otrzymacie również z natki pietruszki, liści rzodkiewki czy rukoli.

Arancini

Arancini to jedno ze sztandarowych dań kuchni sycylijskiej. Te panierowane ryżowe kulki z nadzieniem zachwycają smakiem i różnorodnością tekstury. Zwykle przygotowuje się je z ragù, sosem pomidorowym, mozzarellą lub groszkiem, my jednak proponujemy inne farsze: jeden na bazie gorgonzoliborowików, drugi – z mozzarelląchorizo

Spaghetti ze szparagami i z pistacjami

Gdy słyszymy „spaghetti”, najczęściej myślimy o makaronie z sosem bolognese lub o paście alla carbonara. W tym wegetariańskim przepisie jednak sięgamy po pyszne połączenie sezonowych składników z sycylijską inspiracją. Szparagi i uwielbiane na Sycylii pistacje to perfekcyjny duet. 

Makaron fettuccine lub tagliatelle z sosem podobny carbonara

Fettuccine alla papalina

Fettuccine alla papalina w wolnym tłumaczeniu oznacza „fettuccine dla piuski”, choć znacznie częściej znane jest pod nazwą „fettuccine papieża”. Historia tego dania sięga lat 30. XX wieku, kiedy biskupem Rzymu był Pius XII. To właśnie dla niego opracowany został przepis na pastę, która stanowi pyszną wariację na temat spaghetti alla carbonara. Obecnie to już kultowe danie kuchni włoskiej.

caponata, włoska caponata, włoski bigos, leczo, danie jednogarnkowe, warzywa w pomidorach,

Caponata

Wracamy na Sycylię, gdzie narodziła się caponata, czyli pyszne danie na bazie bakłażanapomidorów, a także innych warzyw oraz ziół, przypraw i oliwy. Caponata jest niezwykle prostaszybka w przygotowaniu i nie zawiera żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego, dzięki czemu mogą się nią cieszyć także weganie. Jeść można ją zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Bób po sycylijsku z oliwą i oregano

Bób po sycylijsku

Ten przepis warto wypróbować właśnie teraz, kiedy na bazarach pojawiają się pierwsze paczki młodego bobu. Samo danie jest niezwykle proste i minimalistyczne – oliwa, czosnek, sól i oregano podkreślą smak bobu, dzięki czemu będziemy mogli cieszyć się nim w pełni.

Pomysł na szybkie grzanki z owocami i warzywami, brzoskwinią, pomidorami i serem feta (fot. Martyna Cybuch)

Bruschetta z brzoskwiniami, pomidorami i owczą fetą

Bruschetta zachwyca prostotą i stanowi idealną przekąskę na każdą porę dnia. Chrupiące pieczywo, oliwa i pomidory to doskonałe połączenie, ale latem warto je urozmaicić soczystymi brzoskwiniami i greckim akcentem w postaci owczej fety. Do tej pory nie udało się ustalić miejsca, w którym przygotowywano pierwsze bruschetty, choć często mówi się w tym kontekście o Toskanii, Kalabrii lub Apulii. Chyba każdy region Włoch chciałby móc uwzględnić tę przekąskę w swojej tradycji kulinarnej.

Tiramisu

Tiramisu

Ten niezwykły włoski deser znany jest nie tylko na Półwyspie Apenińskim, ale i na całym świecie. Jego historia nie jest zbyt długa, sięga bowiem lat 60. XX wieku. Wiadomo, że powstał na północy Włoch, prawdopodobnie w Wenecji, we Florencji lub w Sienie. Połączenie miękkich biszkoptów, słodkiego kremu na bazie mascarpone, klasycznego espressolikieru amaretto uskrzydli każdego. Nic dziwnego, skoro nazwa tego deseru, tira mi sù, oznacza dosłownie „podnieś mnie” lub – w wolnym tłumaczeniu – „popraw mi humor”.

Domowa pizza z jarmużem i kozim serem, przepis Izabela Heftowicz / PassionOn

Pizza z jarmużem i kozim serem

Włosi oburzają się, kiedy ktoś ingeruje w ich tradycyjne przepisy. Zmiany są jednak rzeczą naturalną, a ciekawości kulinarnej nie da się odżegnać. Właśnie dlatego proponujemy wam pizzę z jarmużem, kozim serem i pieczarkami. Jeśli jednak mielibyście ochotę na bardziej tradycyjną odsłonę słynnego włoskiego placka, koniecznie przeczytajcie, jak przygotować pizzę w domu

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka