Kukbuk
Kukbuk
Najlepsze jagodzianki w Warszawie

Ranking: Najlepsze jagodzianki w Warszawie

Na straganach pojawiły się jagody, a to oznacza jedno – czas na doroczny ranking jagodzianek! Brudząc palce, farbując języki i przyjmując solidną dozę kruszonki, sprawdziliśmy dla was, gdzie w Warszawie zjecie w tym roku najsmaczniejsze jagodzianki.

Tekst: Ada Michalak

Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 18 minut!

Od kiedy na straganach pojawiły się jagody, nie byliśmy w stanie myśleć o niczym innym. Bezsprzecznie kojarzą nam się z wakacjami, beztroską i dzieciństwem. Choć to produkt obowiązkowy na każdej piekarniczej półce w Polsce, jagodzianka jagodziance nierówna. Dlatego, by obiektywnie ocenić warszawskie jagodzianki, spotkaliśmy się całą redakcją. Każdy z nas otrzymał oddzielny arkusz do głosowania i podzielił się swoją opinią w tzw. ślepym teście. Wyobrażenia na temat idealnej jagodzianki były różne – niektórzy przywiązywali szczególną wagę do nadzienia, dla innych ważne były perfekcyjne ciasto, chrupiąca maślana kruszonka lub dodatek lukru. Poniżej przedstawiamy efekty naszego głosowania i jagodowych dyskusji. Sprawdźcie, gdzie – naszym zdaniem – zjecie najlepsze jagodzianki w Warszawie!

Najlepsze jagodzianki w Warszawie
Jagodzianka z cukierni Irena na Saskiej Kępie w Warszawie

15. Irena

ul. Zakopiańska 9/3

Cukiernia Irena zawsze budzi u nas duże oczekiwania. Choć w tegorocznym rankingu pączków uplasowała się w środku stawki – wypadła gorzej niż przed rokiem – mieliśmy nadzieję, że w temacie jagodzianek przyjemnie nas zaskoczy. Niestety, w naszym odczuciu ta jagodzianka się po prostu nie udała. Nadzienie przypominało konsystencją dżem jagodowy, a ciasto było suche. Wciąż pamiętamy smak wielu pysznych wypieków z Ireny, liczymy więc, że w kolejnym sezonie – i w pączkowym, i w jagodziankowym rankingu – wróci na podium.

Cena jagodzianki: 6 zł za sztukę

Jagodzianka z piekarni Chlebowy na warszawskiej Woli

14. Chlebowy

ul. Kolejowa 43

Tak jak kochamy pieczywo z Chlebowego, tak czujemy się zawiedzeni smakiem tutejszej jagodzianki. Kojarzyła nam się bardziej z bułką drożdżową – ciasto okazało się zbyt suche, a w nadzieniu było zaskakująco mało owoców. Kruszonka wyglądała naprawdę kusząco, ale na nasz gust była niewystarczająco maślana.

Cena jagodzianki: 8 zł za sztukę

Jagodzianka z piekarni Picador na warszawskim Mokotowie

13. Picador

ul. Konstruktorska 9

W tej jagodziance smakowało nam ciasto – było lekkie i drożdżowe. Mimo to pojawiło się dużo zarzutów pod adresem nadzienia, które według nas smakowało sztucznym cytrynowym aromatem, kojarzącym się z oranżadą w proszku. Choć proporcje były tu całkiem dobre, smak jagód został zdominowany przez cytrusowy lukier.

Cena: 2,50 zł za sztukę

Jagodzianka z piekarni Gorąco Polecam

12. Gorąco Polecam

wiele lokalizacji

Smak jagodzianki z Gorąco Polecam został zdominowany przez lukier – w naszym odczuciu waniliowy, co sprawiło, że smak tego wypieku kojarzył nam się nieco ze smakiem pączka. Ciasto było zbyt suche, a nadzienie mało wyczuwalne. Choć naprawdę uwielbiamy desery, ta jagodzianka była dla większości z nas zbyt słodka. Jeśli jednak lubicie posmak wanilii w wypiekach, nie wykluczamy, że może wam zasmakować.

Cena jagodzianki: 4,5 zł za sztukę

Jagodzianka z piekarni Grzybki

11. Grzybki

wiele lokalizacji

Już na pierwszy rzut oka jagodzianka z Grzybków wydawała nam się zbyt sucha. Pierwszy kęs potwierdził wizualną ocenę – ciasto nie miało smaku, a nadzienie, choć smaczne, nie wyróżniało się niczym charakterystycznym. Być może bułeczka smakowałaby lepiej, gdyby w środku było więcej jagód. Niektórzy z nas stwierdzili, że winę za nieodpowiedni smak ciasta ponosi zbyt duża ilość proszku do pieczenia. Grzybki dostały jednak od nas duży plus za cenę – jest zdecydowanie bardziej przystępna niż w przypadku innych pozycji w rankingu.

Cena jagodzianki: 3,20 zł za sztukę

Jagodzianka z piekarni Stary Dom na warszawskim Mokotowie

10. Stary Dom

ul. Puławska 104/106

Po Starym Domu, miejscu, które bardzo cenimy, spodziewaliśmy się jednej z najpyszniejszych jagodzianek. Niestety, w porównaniu z innymi bułeczkami ta wypadła dość rozczarowująco. Zbyt mączne ciasto przypominało nam w smaku i konsystencji raczej pączek niż jagodziankę, a od pierwszego kęsa zaskoczył nas dziwny jak na jagodową bułkę bananowy posmak ciasta, niektórym kojarzący się z budyniem. Podobne smakowe odczucia mieliśmy podczas tegorocznego rankingu pączków – stąd nasze podejrzenie, że receptura na oba wypieki może być taka sama. Choć kruszonki na tutejszej jagodziance nie było zbyt wiele, była chrupka i smakowała naprawdę dobrze.

Cena jagodzianki: 12 zł za sztukę

Jagodzianka z piekarni DEJ na Starych Bielanach w Warszawie

9. DEJ

ul. Płatnicza 57

Znamy i lubimy wypieki z piekarni DEJ, ale ich jagodzianka naszym zdaniem udała się średnio. Mimo że obiecujący wygląd rozbudził nasze apetyty, rozczarowaliśmy się nieco zbyt kwaśnym nadzieniem. Ciasto w smaku było dobre, lecz odrobinę za bardzo namiękło jagodami. Warto podkreślić, że jagodzianka z DEJ, którą jedliśmy – jako jedyna w rankingu – była wegańska! Jeśli jednak wolicie klasykę, znajdziecie tu też tradycyjną wersję bułeczki. 

Cena jagodzianki: 10 zł za sztukę

Jagodzianka z cukierni Kukułka w Śródmieściu w Warszawie

8. Kukułka

ul. Mokotowska 52

Kukułka wypada w tegorocznym zestawieniu gorzej niż w roku ubiegłym, plasując się niemal w środku rankingu. Choć proporcje między ciastem a jagodami były w porządku, nie do końca odpowiadało nam nadzienie – ciut za cierpkie, dla niektórych z nas zbyt gorzkie i za bardzo przypominające w konsystencji dżem. Cóż, lubimy w jagodziance czuć całe owoce, ale jeśli wolicie konsystencję konfitury, będziecie zadowoleni.

Cena jagodzianki: 13 zł za sztukę

Jagodzianka z cukierni Cukier Puder w Śródmieściu w Warszawie

7. Cukier Puder

ul. Noakowskiego 10

Mimo że do ciasta i kruszonki niemal nie mieliśmy zastrzeżeń, nadzienie jagodzianek z Cukru Pudru pozostawiało odrobinę do życzenia – było zbyt gęste i dżemowe, według niektórych z testujących zbyt słodkie i dominujące nad ciastem. Kruszonka tutejszej jagodzianki w opinii większości z nas była naprawdę dobra, choć zdaniem niektórych było w niej nieco za dużo mąki. Jagody okazały się jedynie tłem dla bułeczki – jeżeli jednak nie oczekujecie od jagodzianek wyraźnego smaku owoców, może to być idealna propozycja dla was.

Cena jagodzianki: 11 zł za sztukę

Jagodzianka z cukierni La Royale na warszawskiej Woli

6. La Royale

ul. Siedmiogrodzka 1

Choć proporcje pomiędzy ciastem i jagodami w jagodziankach z La Royale były naprawdę dobre, nie przypadła nam do gustu zbyt duża ilość dodanego do nich aromatu waniliowego, który przykrył smak owoców. Ciasto było smaczne, ale wyraźnie wyczuwalny smak wanilii sprawił, że wypiek bardziej przypominał smaczną bułeczkę niż jagodziankę, za jaką tęsknimy przez cały rok. Podsumowując – bardzo udany wypiek w kategorii bułeczek, w jagodziankowej batalii wypadł jednak nieco gorzej.

Cena jagodzianki: 10 zł za sztukę

Jagodzianka z cukierni Słodki Słony w Śródmieściu w Warszawie

5. Słodki Słony

ul. Mokotowska 45

Jagodzianki z restauracji prowadzonej przez Magdę Gessler wypadły w tym roku nieco słabiej niż w ubiegłym – być może za sprawą nowych świetnych graczy w jagodziankowej ruletce. Choć, jak zwykle, urzekły nas ich wizualne atuty – okrągłe bułeczki z dużą ilością kruszonki i cukrem pudrem – niektórym z nas brakowało w nich wyraźnego smaku jagód. Ciasto było idealnie drożdżowe i miękkie, choć odrobinę się rozpadało. Niemniej to wciąż jedne z naszych ulubionych jagodzianek – a tym, co lubimy w nich najbardziej, jest bez wątpienia cudowny maślany posmak, który pozostaje w ustach po każdym, choćby najmniejszym kęsie.

Cena jagodzianki: 18 zł za sztukę / 9 zł za minijagodziankę

Jagodzianka z cukierni Lukullus

4. Lukullus

wiele lokalizacji

Lukullus, jedna z najbardziej rozpoznawalnych warszawskich cukierni, i w tym roku utrzymał świetną jakość, jeśli chodzi o jagodziankowy asortyment. Choć jagodzianki z Lukullusa nie znalazły się na podium naszego zestawienia, miejsce tuż za nim niczego im nie ujmuje. Nadzienie było smaczne i naturalne, a ciasto miękkie i prawdziwie drożdżowe. Niektórym z nas odrobinę przeszkadzała jego konsystencja – było tak mięciutkie, że rozpadało się podczas jedzenia. Smak całości był jednak bardzo dobry i jak najbardziej na plus – jednym zdaniem, jagodzianki z tej cukierni nie powinny was rozczarować.

Cena jagodzianki: 12,90 zł za sztukę

Podpowiadamy, gdzie w Warszawie zjeść najlepsze jagodzianki
Jagodzianka z cukierni Miss Mellow w Śródmieściu w Warszawie

3. Miss Mellow

ul. Wilcza 62

Podium tegorocznego rankingu zamyka znana i uwielbiana przez warszawskich łasuchów cukiernia Miss Mellow. Zimą doceniliśmy to miejsce za wspaniałe pączki (sprawdź ranking pączków 2021>>), tym razem zachwyciły nas wypiekane tu jagodzianki. Już sam ich wygląd wzbudził nasz entuzjazm – kształtne, bogato obsypane kruszonką, z chmurką cukru pudru. Smak nie ustępował wizualnym atutom. Po pierwszym kęsie wyraźnie czuć było pyszne drożdżowe ciasto i przyjemnie chrupiącą w zębach maślaną kruszonkę. Niektórym z nas jagodzianki z Miss Mellow skojarzyły się z wypełnionymi jagodami pierogami – i było to pozytywne, sentymentalne skojarzenie. Nadzienie było mocno jagodowe, choć według niektórych testujących odrobinę za słodkie. Większość z nas jednak zgodnie stwierdziła, że jagodzianka z Miss Mellow to zdecydowanie jedna z najlepszych, jakich skosztowaliśmy tego dnia.

Cena jagodzianki: 12 zł za sztukę

Jagodzianka z piekarni Cała W Mące na warszawskim Żoliborzu

2. Cała w Mące

ul. Krasińskiego 18

Jagodzianki od mistrzyni wypieków Moniki Waleckiej już w zeszłym roku zajęły wysokie miejsce w naszym rankingu (sprawdź ranking jagodzianek z roku 2020>>). W tym roku przysmaki z Całej w Mące awansowały i uplasowały się na drugiej pozycji naszego zestawienia. Przypieczona skórka, miękkie ciasto, dodatek kardamonu i delikatnie kwaskowe nadzienie skradły serca większości z nas. Jagodzianka z Całej w Mące miała bardzo dobre proporcje – zdecydowanie nie brakowało w niej jagód i były one równomiernie rozłożone wzdłuż całego ciasta, a chrupka maślana kruszonka, posypana odrobiną cukru pudru, sprawiła, że trudno było się oderwać od jedzenia. Choć niektórym w redakcji nie przypadł do gustu delikatny dodatek kardamonu, reszta z nas przepadła i zbierała okruszki z talerza. Ta jagodzianka obudziła w nas wspomnienia z dzieciństwa – sielskie, beztroskie wakacje na wsi i bułeczki, które piekły babcie czy ciocie. Pst! Jeśli chcecie się załapać na jagodzianki z Całej w Mące, musicie się spieszyć! Od otwarcia przed piekarnią stoi długa kolejka, a chwilę później jagodzianki są już wyprzedane.

Cena jagodzianki: 14 zł za sztukę

Jagodzianka z cukierni Cukier w Cukrze na warszawskiej Pradze

1. Cukier w Cukrze

ul. Inżynierska 1

Dotychczas kawiarnię Cukier w Cukrze kojarzyliśmy z charakterystycznych piętrowych tortów w obłędnych kolorach. Tym razem zachwyciły nas wypiekane tu jagodzianki, które okazały się najsmaczniejsze ze wszystkich testowanych i zajęły najwyższe miejsce na jagodziankowym podium KUKBUK-a. To była miłość od pierwszego wejrzenia – duża ilość kruszonki i pysznego lukru przykuwała wzrok, a wylewające się bokami owoce sprawiły, że nie mogliśmy się doczekać pierwszego kęsa. Ciastu nie mieliśmy nic do zarzucenia. Było idealnie puszyste, a jego smak wspaniale uzupełniała maślana kruszonka. Jagody miały świetną konsystencję i idealnie zbalansowany smak, dzięki czemu doskonale komponowały się z całością. Nawet jeśli przyjdzie wam stać po taką jagodziankę w kolejce, zapewniamy, że warto!

Jagodzianka z piekarni Chlebotwórcy na warszawskim Bemowie

Chlebotwórcy

ul. Pełczyńskiego 3

Podejrzewamy, że gdyby nie to, że jagodziankę z piekarni Chlebotwórcy zjedliśmy dzień po oficjalnym zamknięciu rankingu, mogłaby się znaleźć w ścisłej czołówce. I ani trochę nas to nie dziwi! Jakiś czas temu lokal został przez nas doceniony w rankingu najlepszych piekarni w Polsce (poznaj najlepsze rzemieślnicze piekarnie w Polsce>>). Teraz śmiało możemy powiedzieć, że zaraz po pszenno-żytnim chlebie i bułeczkach z laminowanego ciasta do naszych ulubionych wypieków Chlebotwórców dołączają jagodzianki. Miękkie i aromatyczne ciasto, naturalne jagody i chrupiąca maślana kruszonka – wszystko to znajdziecie w tutejszej jagodziance. Jeśli uwielbiacie lukier, być może to właśnie ta bułeczka okaże się dla was najlepszą jagodzianką w Warszawie. W naszej redakcji nawet lukrowi sceptycy podkreślali, że w tym wypieku lukier ani trochę im nie przeszkadza – nie zdominował smaku jagód i idealnie pasował do całości. Jedno jest pewne: w przyszłym roku dołożymy wszelkich starań, aby Chlebotwórcy oficjalnie pojawili się w rankingu najlepszych jagodzianek.

Cena jagodzianki: 14 zł za sztukę

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk