kultura i wiedza
- Kultura i wiedza
Rodzaje dyni
Trudno zliczyć, jak wiele rodzajów dyni co roku jesienią pojawia się na targach. Poznajcie najpopularniejsze odmiany tego warzywa i dowiedzcie się, które z nich najlepiej nadadzą się do gotowania!
- Kultura i wiedza
Jak zrobić tiramisu?
Najlepszy sposób na kawowy deser we włoskim stylu. Przepis na tiramisu nie jest wcale tak skomplikowany jak mogłoby się wydawać.
- Kultura i wiedza
Drugie życie herbaty: kombucha
Kombucha to napój z fermentowanej herbaty, który powstaje dzięki grzybowi herbacianemu, zwanemu też grzybkiem japońskim. W ostatnich latach stała się popularną alternatywą dla lemoniad i innych napojów, którymi gasimy pragnienie.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić sos bolognese, czyli ragù?
Przygotowanie ragù bolognese o głębokim smaku jest czasochłonne, ale efekt wynagradza wszystkie wysiłki. W końcu włoska klasyka zawsze się obroni. Sprawdźcie, jak zrobić ragout!
- Kultura i wiedza
Jak przygotować szparagi?
Jak zabrać się do przyrządzania dań z jednym z najbardziej wyczekiwanych wiosennych warzyw?
- Kultura i wiedza
„Jedzenie w sztuce” – nowa wystawa w krakowskim MOCAK-u
Zastawiony stół z resztkami posiłku, rzeźby dań, współczesne martwe natury rodem z fast foodów – tego i wiele więcej możemy się spodziewać po wystawie przygotowanej przez MOCAK. „Jedzenie w sztuce” to opowieść o kulinariach z wielu artystycznych perspektyw.
- ABC wina
Bukiet wina
Czym pachnie wino? Skąd się w nim biorą aromaty kwiatów, przypraw, lasu, skóry czy czekolady? Spróbujemy odpowiedzieć na to pytanie.
- ABC wina
Wino i jedzenie. Fakty i mity
Wokół połączeń winno-kulinarnych narosło mnóstwo mitów. W dodatku niektóre wydają się nie do ruszenia.
- Kultura i wiedza
Para do jabłka
Nasz narodowy owoc jest gastronomicznie uniwersalny. Doceńmy to i w poszukiwaniu inspiracji rozglądajmy się z ciekawością po świecie.
- Kultura i wiedza
Chleb, wino i oliwa
Te trzy banalne z pozoru produkty to podstawa europejskiej cywilizacji.
- Zdrowie i rozsądek
Od pola do stołu, czyli Dolina Dobra
Po pierwsze lokalność, świeżość, prawdziwy smak. Do tego zrównoważony rozwój, działanie z myślą o środowisku naturalnym i kontrola jakości na każdym etapie procesu produkcji. Za tymi wartościami stoją realne korzyści. To one wpływają na nasze wybory w trakcie zakupów, podczas których coraz częściej zadajemy sobie pytanie: jak – i z czego – to jest zrobione?
- Kultura i wiedza
Restauracje Bib Gourmand, czyli gwiazdki to nie wszystko!
Wyróżnienia Michelin przyznane. Oto siedem nowych restauracji, w których można doskonale zjeść w przystępnej cenie.
- Kultura i wiedza
Czy w branży food jesteśmy gotowi na sztuczną inteligencję? Sprawdźmy!
Mogłoby się wydawać, że życie foodiesów nie jest w dużym stopniu bodźcowane innowacyjnymi rozwiązaniami, a sztuczna inteligencja nie wpłynie na ich codzienność. Wchodząc jednak głębiej w świat spożywczy i gastronomiczny, okazuje się, że wpływ nowoczesnych technologii na te obszary jest dziś absolutnie niekwestionowany. Jeśli płynie w Tobie foodiesowa krew, a jednocześnie chcesz dowiedzieć się, jak sztuczna inteligencja oddziałuje na nasz kulinarny świat, koniecznie weź udział w najbliższym spotkaniu Food Working!
-
Wygląd jedzenia – jak wpływa na nasze decyzje zakupowe?
Nie ma złudzeń, że robiąc zakupy, chętniej sięgniemy po dorodnego, mocno czerwonego pomidora, niż po obtłuczone czy niedojrzałe warzywo. Zakładamy, że za tymi ładniejszymi stoi jakość. Co jednak z produktami zamkniętymi w opakowaniach lub przedstawionymi wyłącznie na zdjęciu? Jak się okazuje, wygląd etykiety czy zdjęcie dania mają ogromne znaczenie i potrafią skutecznie skusić nas do zakupu! Sprawdźmy, co o estetyce jedzenia mówią badania.
- Kultura i wiedza
Co zrobić, by Twój posiłek wyglądał apetycznie na talerzu?
Lato to czas pysznych sezonowych warzyw i owoców, które chętnie goszczą w ciepłe, słoneczne dni na naszych talerzach! Są nie tylko smaczne, zdrowe czy soczyste, ale również atrakcyjne dla oka i obiektywu. Ślinka cieknie na samą myśl o słodkich, skropionych wodą czereśniach, misce sałatki wypełnionej po brzegi świeżymi warzywami czy jagodziance, grubo obsypanej kruszonką. Jak ułożyć te pyszności na talerzu, by kusiły nie tylko zmysł smaku, ale i wzrok? Jaką zastawę wybrać, by wydobyć charakter dania?
- Zdrowie i rozsądek
Jak zrobić ciasto dyniowe?
Sposób na aromatyczne ciasto z gładkim kremem, idealne na jesienne popołudnie.
- Kultura i wiedza
Poradnik robienia przetworów z owoców
Mimo że ciężko w to uwierzyć, lato kiedyś się skończy. Pora więc zastanowić się, które jego smaki chcemy zachować w słoikach.
- Kultura i wiedza
Rośliny zamiast mięsa: Najlepsze wegeburgery!
Na półkach sklepowych można znaleźć coraz więcej wegetariańskich i wegańskich zastępników wołowego burgera. Pora więc sprawdzić, po które z nich warto sięgnąć, by wciąż cieszyć się smakiem znanym z klasycznej wersji tej najpopularniejszej mięsnej kanapki.
- Kultura i wiedza
Top restauratorzy i top influencerzy, czyli kto rządzi na rynku gastro?
Nowa generacja zmienia stare postrzeganie gastronomii. I nie chodzi wcale o wiek, a o mentalność i otwartość. Kulinarnych rewolucjonistów poznaliśmy podczas konferencji MADE FOR Restaurant – New Generation. KUKBUK.pl patronował wydarzeniu!
- Kultura i wiedza
Wina naturalne – krótkie wprowadzenie
Wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, zrównoważone, wegańskie – w kontekście winiarstwa nieinwazyjnego pojawia się wiele terminów, które bynajmniej nie są synonimami. Podpowiadamy, co kryje się za każdym z tych określeń.
- Kultura i wiedza
„Dobra książka” Marysi Przybyszewskiej: Wegetariańskie przepisy dla dzieci i rodziny
Marysia Przybyszewska – z wykształcenia fotografka, z zamiłowania szefowa kuchni – opowiada nam o swojej najnowszej książce, kulinarnym kompendium dla zabieganych rodziców, którzy chcą, aby ich dzieci jadły zdrowo.
- Kultura i wiedza
Joshua Weissman: „Kuchnia bezwzględna”
A gdyby tak dać sobie spokój ze sklepowym chlebem tostowym, masłem czy ketchupem i robić je samodzielnie w domu? Z „Kuchnią bezwzględną” niepokornego Joshuy Weissmana będzie to nie tylko proste, ale i niezwykle przyjemne.
- Kultura i wiedza
10 najbardziej oryginalnych serów, których trzeba spróbować
Chrupka bagietka, kieliszek schłodzonego wina i dobry ser to jeden z najlepszych zestawów w katalogu prostych przyjemności. Carolina Pietyra i Kamil Wernicki, autorzy książki „Ser. Dojrzewający przewodnik dla koneserów”, podpowiadają, po które sery sięgnąć, by wprowadzić się w serowy błogostan.
- Kultura i wiedza
Wegańska Warszawa z Youmiko Vegan Sushi
Z okazji premiery filmu „Wegańska Warszawa” rozmawiamy o roślinnej kuchni z jednym z bohaterów obrazu, Pawłem Gnatowskim, właścicielem brandu Youmiko i szefem kuchni Youmiko Vegan Sushi.
- Kultura i wiedza
Najlepsze książki kulinarne 2021 roku
Dziesiątki wydawnictw, setki fascynujących historii, tysiące wyjątkowych przepisów. Na koniec roku wybieramy książki kulinarne, które w ostatnich miesiącach czytaliśmy najchętniej!
- Kultura i wiedza
Barokowa Hiszpania i jej kuchnia
Czym się charakteryzuje kuchnia Hiszpanii i których jej dań trzeba spróbować? O historii, kulturze i kulinariach Półwyspu Iberyjskiego rozmawiamy z Bartkiem Kieżunem, autorem książki „Hiszpania do zjedzenia”.
- Kultura i wiedza
Makaron – zrób go sam
„Uwierz, że kiedy po raz pierwszy przygotujesz swój makaron, uzależnisz się” – uprzedza Mateo Zielonka zwany Pastamanem.
- Kultura i wiedza
Jakie wartości odżywcze i zdrowotne mają grzyby?
Choć przez lata uważano, że grzyby to jedynie smaczny dodatek do diety, dziś wiemy, że odżywcze wartości grzybów są nie do przecenienia. Zobaczcie, co kryją w sobie koźlak, borowik czy kurka.
- Kultura i wiedza
Proste przepisy na niezapomniane chwile. „Razem” Jamiego Olivera
Najnowsza książka Jamiego Olivera – znanego na całym świecie charyzmatycznego kucharza, a dla wielu kulinarnego guru – to opowieść o wspólnym świętowaniu, dzieleniu się wyśmienitymi potrawami przy jednym stole i tworzeniu wspomnień – nie tylko kulinarnych.
- Kultura i wiedza
Roślinne porady, czyli ogród na cały rok
Dlaczego nie warto kopać ziemi? Które rośliny uprawiać wiosną, a które jesienią? Skąd czerpać wiedzę na temat prowadzenia własnego ogródka? Te i wiele innych pytań zadajemy Sebastianowi Kulisowi, autorowi książki „Ogród na cztery pory roku”.
- Kultura i wiedza
Poznaj najlepsze odmiany gruszek
Mogą być słodkie i maślane albo bardziej ziarniste, o winnym posmaku. Niektóre najlepiej schrupać na surowo lub dodać do ciasta, z innych – przygotować smakowite przetwory.
- Kultura i wiedza
Jak długo gotować grzyby?
Zbieranie prawdziwków, borowików, kurek czy maślaków to jedna z naszych ulubionych jesiennych aktywności. Zrobione z nich dania kuszą smakiem i imponują pomysłowością. Jak przygotować grzyby przed przyrządzeniem z nich aromatycznych potraw? Podpowiadamy, jak gotować grzyby.
- Kultura i wiedza
Rodzaje dyni
Trudno zliczyć, jak wiele rodzajów dyni co roku jesienią pojawia się na targach. Poznajcie najpopularniejsze odmiany tego warzywa i dowiedzcie się, które z nich najlepiej nadadzą się do gotowania!
- Kultura i wiedza
Jak zrobić tiramisu?
Najlepszy sposób na kawowy deser we włoskim stylu. Przepis na tiramisu nie jest wcale tak skomplikowany jak mogłoby się wydawać.
- Kultura i wiedza
Drugie życie herbaty: kombucha
Kombucha to napój z fermentowanej herbaty, który powstaje dzięki grzybowi herbacianemu, zwanemu też grzybkiem japońskim. W ostatnich latach stała się popularną alternatywą dla lemoniad i innych napojów, którymi gasimy pragnienie.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić sos bolognese, czyli ragù?
Przygotowanie ragù bolognese o głębokim smaku jest czasochłonne, ale efekt wynagradza wszystkie wysiłki. W końcu włoska klasyka zawsze się obroni. Sprawdźcie, jak zrobić ragout!
- Kultura i wiedza
Jak przygotować szparagi?
Jak zabrać się do przyrządzania dań z jednym z najbardziej wyczekiwanych wiosennych warzyw?
- Kultura i wiedza
„Jedzenie w sztuce” – nowa wystawa w krakowskim MOCAK-u
Zastawiony stół z resztkami posiłku, rzeźby dań, współczesne martwe natury rodem z fast foodów – tego i wiele więcej możemy się spodziewać po wystawie przygotowanej przez MOCAK. „Jedzenie w sztuce” to opowieść o kulinariach z wielu artystycznych perspektyw.
- ABC wina
Bukiet wina
Czym pachnie wino? Skąd się w nim biorą aromaty kwiatów, przypraw, lasu, skóry czy czekolady? Spróbujemy odpowiedzieć na to pytanie.
- ABC wina
Wino i jedzenie. Fakty i mity
Wokół połączeń winno-kulinarnych narosło mnóstwo mitów. W dodatku niektóre wydają się nie do ruszenia.
- Kultura i wiedza
Para do jabłka
Nasz narodowy owoc jest gastronomicznie uniwersalny. Doceńmy to i w poszukiwaniu inspiracji rozglądajmy się z ciekawością po świecie.
- Kultura i wiedza
Chleb, wino i oliwa
Te trzy banalne z pozoru produkty to podstawa europejskiej cywilizacji.
- Zdrowie i rozsądek
Od pola do stołu, czyli Dolina Dobra
Po pierwsze lokalność, świeżość, prawdziwy smak. Do tego zrównoważony rozwój, działanie z myślą o środowisku naturalnym i kontrola jakości na każdym etapie procesu produkcji. Za tymi wartościami stoją realne korzyści. To one wpływają na nasze wybory w trakcie zakupów, podczas których coraz częściej zadajemy sobie pytanie: jak – i z czego – to jest zrobione?
- Kultura i wiedza
Restauracje Bib Gourmand, czyli gwiazdki to nie wszystko!
Wyróżnienia Michelin przyznane. Oto siedem nowych restauracji, w których można doskonale zjeść w przystępnej cenie.
- Kultura i wiedza
Czy w branży food jesteśmy gotowi na sztuczną inteligencję? Sprawdźmy!
Mogłoby się wydawać, że życie foodiesów nie jest w dużym stopniu bodźcowane innowacyjnymi rozwiązaniami, a sztuczna inteligencja nie wpłynie na ich codzienność. Wchodząc jednak głębiej w świat spożywczy i gastronomiczny, okazuje się, że wpływ nowoczesnych technologii na te obszary jest dziś absolutnie niekwestionowany. Jeśli płynie w Tobie foodiesowa krew, a jednocześnie chcesz dowiedzieć się, jak sztuczna inteligencja oddziałuje na nasz kulinarny świat, koniecznie weź udział w najbliższym spotkaniu Food Working!
-
Wygląd jedzenia – jak wpływa na nasze decyzje zakupowe?
Nie ma złudzeń, że robiąc zakupy, chętniej sięgniemy po dorodnego, mocno czerwonego pomidora, niż po obtłuczone czy niedojrzałe warzywo. Zakładamy, że za tymi ładniejszymi stoi jakość. Co jednak z produktami zamkniętymi w opakowaniach lub przedstawionymi wyłącznie na zdjęciu? Jak się okazuje, wygląd etykiety czy zdjęcie dania mają ogromne znaczenie i potrafią skutecznie skusić nas do zakupu! Sprawdźmy, co o estetyce jedzenia mówią badania.
- Kultura i wiedza
Co zrobić, by Twój posiłek wyglądał apetycznie na talerzu?
Lato to czas pysznych sezonowych warzyw i owoców, które chętnie goszczą w ciepłe, słoneczne dni na naszych talerzach! Są nie tylko smaczne, zdrowe czy soczyste, ale również atrakcyjne dla oka i obiektywu. Ślinka cieknie na samą myśl o słodkich, skropionych wodą czereśniach, misce sałatki wypełnionej po brzegi świeżymi warzywami czy jagodziance, grubo obsypanej kruszonką. Jak ułożyć te pyszności na talerzu, by kusiły nie tylko zmysł smaku, ale i wzrok? Jaką zastawę wybrać, by wydobyć charakter dania?
- Zdrowie i rozsądek
Jak zrobić ciasto dyniowe?
Sposób na aromatyczne ciasto z gładkim kremem, idealne na jesienne popołudnie.
- Kultura i wiedza
Poradnik robienia przetworów z owoców
Mimo że ciężko w to uwierzyć, lato kiedyś się skończy. Pora więc zastanowić się, które jego smaki chcemy zachować w słoikach.
- Kultura i wiedza
Rośliny zamiast mięsa: Najlepsze wegeburgery!
Na półkach sklepowych można znaleźć coraz więcej wegetariańskich i wegańskich zastępników wołowego burgera. Pora więc sprawdzić, po które z nich warto sięgnąć, by wciąż cieszyć się smakiem znanym z klasycznej wersji tej najpopularniejszej mięsnej kanapki.
- Kultura i wiedza
Top restauratorzy i top influencerzy, czyli kto rządzi na rynku gastro?
Nowa generacja zmienia stare postrzeganie gastronomii. I nie chodzi wcale o wiek, a o mentalność i otwartość. Kulinarnych rewolucjonistów poznaliśmy podczas konferencji MADE FOR Restaurant – New Generation. KUKBUK.pl patronował wydarzeniu!
- Kultura i wiedza
Wina naturalne – krótkie wprowadzenie
Wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, zrównoważone, wegańskie – w kontekście winiarstwa nieinwazyjnego pojawia się wiele terminów, które bynajmniej nie są synonimami. Podpowiadamy, co kryje się za każdym z tych określeń.
- Kultura i wiedza
„Dobra książka” Marysi Przybyszewskiej: Wegetariańskie przepisy dla dzieci i rodziny
Marysia Przybyszewska – z wykształcenia fotografka, z zamiłowania szefowa kuchni – opowiada nam o swojej najnowszej książce, kulinarnym kompendium dla zabieganych rodziców, którzy chcą, aby ich dzieci jadły zdrowo.
- Kultura i wiedza
Joshua Weissman: „Kuchnia bezwzględna”
A gdyby tak dać sobie spokój ze sklepowym chlebem tostowym, masłem czy ketchupem i robić je samodzielnie w domu? Z „Kuchnią bezwzględną” niepokornego Joshuy Weissmana będzie to nie tylko proste, ale i niezwykle przyjemne.
- Kultura i wiedza
10 najbardziej oryginalnych serów, których trzeba spróbować
Chrupka bagietka, kieliszek schłodzonego wina i dobry ser to jeden z najlepszych zestawów w katalogu prostych przyjemności. Carolina Pietyra i Kamil Wernicki, autorzy książki „Ser. Dojrzewający przewodnik dla koneserów”, podpowiadają, po które sery sięgnąć, by wprowadzić się w serowy błogostan.
- Kultura i wiedza
Wegańska Warszawa z Youmiko Vegan Sushi
Z okazji premiery filmu „Wegańska Warszawa” rozmawiamy o roślinnej kuchni z jednym z bohaterów obrazu, Pawłem Gnatowskim, właścicielem brandu Youmiko i szefem kuchni Youmiko Vegan Sushi.
- Kultura i wiedza
Najlepsze książki kulinarne 2021 roku
Dziesiątki wydawnictw, setki fascynujących historii, tysiące wyjątkowych przepisów. Na koniec roku wybieramy książki kulinarne, które w ostatnich miesiącach czytaliśmy najchętniej!
- Kultura i wiedza
Barokowa Hiszpania i jej kuchnia
Czym się charakteryzuje kuchnia Hiszpanii i których jej dań trzeba spróbować? O historii, kulturze i kulinariach Półwyspu Iberyjskiego rozmawiamy z Bartkiem Kieżunem, autorem książki „Hiszpania do zjedzenia”.
- Kultura i wiedza
Makaron – zrób go sam
„Uwierz, że kiedy po raz pierwszy przygotujesz swój makaron, uzależnisz się” – uprzedza Mateo Zielonka zwany Pastamanem.
- Kultura i wiedza
Jakie wartości odżywcze i zdrowotne mają grzyby?
Choć przez lata uważano, że grzyby to jedynie smaczny dodatek do diety, dziś wiemy, że odżywcze wartości grzybów są nie do przecenienia. Zobaczcie, co kryją w sobie koźlak, borowik czy kurka.
- Kultura i wiedza
Proste przepisy na niezapomniane chwile. „Razem” Jamiego Olivera
Najnowsza książka Jamiego Olivera – znanego na całym świecie charyzmatycznego kucharza, a dla wielu kulinarnego guru – to opowieść o wspólnym świętowaniu, dzieleniu się wyśmienitymi potrawami przy jednym stole i tworzeniu wspomnień – nie tylko kulinarnych.
- Kultura i wiedza
Roślinne porady, czyli ogród na cały rok
Dlaczego nie warto kopać ziemi? Które rośliny uprawiać wiosną, a które jesienią? Skąd czerpać wiedzę na temat prowadzenia własnego ogródka? Te i wiele innych pytań zadajemy Sebastianowi Kulisowi, autorowi książki „Ogród na cztery pory roku”.
- Kultura i wiedza
Poznaj najlepsze odmiany gruszek
Mogą być słodkie i maślane albo bardziej ziarniste, o winnym posmaku. Niektóre najlepiej schrupać na surowo lub dodać do ciasta, z innych – przygotować smakowite przetwory.
- Kultura i wiedza
Jak długo gotować grzyby?
Zbieranie prawdziwków, borowików, kurek czy maślaków to jedna z naszych ulubionych jesiennych aktywności. Zrobione z nich dania kuszą smakiem i imponują pomysłowością. Jak przygotować grzyby przed przyrządzeniem z nich aromatycznych potraw? Podpowiadamy, jak gotować grzyby.
- Kultura i wiedza
Idealny ramen krok po kroku
Jest wyrazisty i pełen umami, a z solidną porcją makaronu zawróci w głowie każdemu. Wraz z autorką książki „Ramen krok po kroku. Przepisy tradycyjne i współczesne” podpowiadamy, jak zrobić tę rozgrzewającą zupę.
- Kultura i wiedza
Pho – kultowa zupa z Wietnamu
Ta pełna aromatu i smaku zupa z makaronem to jedno z najsłynniejszych dań świata. Razem z Simim i Stefanem Leistnerami zgłębiamy historię pho i szukamy najlepszych przepisów na przygotowanie jej w domu.
- Kultura i wiedza
Gruszka – właściwości, witaminy i wartości odżywcze
Przyrządzone z dodatkiem gruszek apetyczne śniadania i kuszące desery to niejedyny powód, dla którego uwielbiamy te pyszne owoce. Podpowiadamy, dlaczego warto jeść gruszki.
- Kultura i wiedza
Filmy kulinarne: jesień 2021
Nowa kuchnia nordycka, historie z farszem i poszukiwania trufli w górach Piemontu – tej jesieni na ekranach kin zagości sporo filmów o jedzeniu i kulinariach. Poznajcie najlepsze z nich!
- Ludzie i inspiracje
Bento, czyli sztuka zamknięta w pudełku
Jak przygotować lunchbox, w którym znajdzie się mnóstwo kolorów, aromatów i zdrowych składników? Doskonale wie to blogerka i autorka książek kulinarnych Malwina Bareła.
- Kultura i wiedza
Jak obrać dynię i pestki dyni?
Pękata dynia to kulinarny symbol jesieni i jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw – przygotujecie z niej zarówno wytrawne dania, jak i słodkie desery. Ale jak ją obrać i pokroić?
- Kultura i wiedza
Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o ziemniaku
Arystokracja zdobiła szaty jego białymi kwiatami, a król Jan III Sobieski wysłał Marysieńce z odsieczy wiedeńskiej cały worek tych bulw. Poznajcie niezwykłą historię ziemniaka i ponad 100 sprawdzonych sposobów na jego przyrządzenie!
- Kultura i wiedza
Najlepsze przepisy na zdrowe słodkości
Kuszącym łakociom nie sposób się oprzeć. Na szczęście nie wszystko, co słodkie, musi być też szkodliwe – podpowiadamy, jak przygotować nieprzyzwoicie zdrowe słodkości!
- Kultura i wiedza
Tradycyjna kuchnia Ukrainy, czyli sielskie smaki Olii Hercules
Pełne smaków wspomnienia, intymne kulinarne rozmowy i różnorodność kuchni ukraińskiej – tym zachwyci was najnowsza książka Olii Hercules. „Sielskie smaki” przeniosą was w sam środek upalnego lata na wsi, pachnącej sianem i dojrzewającymi owocami.
- Kultura i wiedza
Czym jest dieta fleksitariańska?
Całkowita rezygnacja z mięsa może być dużym wyzwaniem, ale istnieją sposoby na stopniowe ograniczanie jego spożycia. Co powiecie na jeden fleksitariański dzień w tygodniu? Z książką „Mniej mięsa” będzie to czysta przyjemność!
- Kultura i wiedza
Jak gotować w duchu less waste?
Jeśli chcecie walczyć z marnotrawstwem, ale nie wiecie, jak wprowadzić w życie zasady less waste, proponujemy zacząć od kuchni! Pomoże wam w tym książka „Ekocentryczka w kuchni. Sezonowo, roślinnie, less waste”.
- Kultura i wiedza
Stanley Tucci na tropie smaków słonecznej Italii
Powiedzenie „wszystkie drogi prowadzą do Rzymu” nabiera nowego znaczenia po obejrzeniu znakomitego programu kulinarnego CNN – „Stanley Tucci: Searching for Italy”. Charyzmatyczny aktor zabiera nas w kulinarną podróż po Włoszech – kraju, z którego pochodzą jego rodzice.
- Kultura i wiedza
Najpiękniejsze książki kulinarne dla dzieci – top 15
Nietuzinkowe przepisy, przepiękne ilustracje i smakowite opowieści – te wyjątkowe książki kulinarne świetnie sprawdzą się jako prezent dla najmłodszych! Zainspirują wasze pociechy do eksperymentowania i zachęcą do zgłębiania kuchni świata.
- Kultura i wiedza
Czym jest novel food?
Ciastka z larw, cukier z bakterii i oleje z grzybów. Oto pięć produktów, które dzięki zmianie regulacji prawnych w Unii Europejskiej możemy wkrótce znaleźć na sklepowych półkach.
- Kultura i wiedza
Pod wodą
„To nie jest akwarium, to dzika przyroda Morza Północnego, a ty jesteś w samym jej środku”, miał powiedzieć jeden z architektów pracujących przy budowie restauracji Under na półwyspie Lindesnes.
- Kultura i wiedza
Azjatycka spiżarka – 45 produktów bez których się nie obejdziesz
Rozumienie sezonowości w różnych kulturach kulinarnych może się różnić, jednak to, co jest wspólne pod każdą szerokością geograficzną, to świadomość dostępności produktów. Te, które są na wyciągnięcie ręki o danej porze roku, powinny być podstawą lokalnej kuchni. Podejście Japończyków do sezonowości było punktem wyjścia do przepisów przygotowanych przez podróżniczkę i smakoszkę azjatyckiej kuchni Wiktorię Górecką.
- Kultura i wiedza
Marzec: Co nowego?
Śledzimy wiadomości kulinarne, ekologiczne i kulturalne, by informować was o najważniejszych wydarzeniach i trendach z Polski i ze świata. Sprawdźcie, co się działo w marcu!
- Kultura i wiedza
Dlaczego oglądanie telewizji ma swoje dobre strony
Naukowcy potrafią zaskoczyć! Z ich badań wynika, że oglądanie telewizji, szczególnie w czasie pandemii, może mieć pozytywny wpływ na zdrowie. Zaskoczeni? Sprawdźcie, co i jak oglądać, by dzień przed telewizorem nie był dniem straconym.
- Kultura i wiedza
Sabich – historia bliskowschodniej kanapki
Bliski Wschód jest ojczyzną nie tylko falafela, ale również słynnej kanapki sabich. Poznajcie jej historię.
- Kultura i wiedza
DIY: Jak zrobić domową cytrynówkę?
Rozgrzewa w chłodne zimowe wieczory, urozmaica momenty warte celebracji i doskonale nadaje się na prezent dla bliskiej osoby. Podpowiadamy, jak przygotować domową cytrynówkę!
- Kultura i wiedza
DIY: Ciasteczka z wróżbą
W słodkich, kruchych ciasteczkach ukryte są ludowe mądrości, starożytne aforyzmy i tajemnicze wróżby. Jeśli nie chcecie zostawiać swojego losu przypadkowi, przygotujcie je sami!
- Kultura i wiedza
Jak zrobić onigiri?
Onigiri to jedna z najpopularniejszych japońskich potraw. Sprawdzi się zarówno jako śniadanie, jak i w roli lunchu do pracy lub szkoły. Podpowiadamy krok po kroku, jak je przygotować.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić faworki?
Tłuc czy nie tłuc? Dodać spirytusu czy może octu? Na czym smażyć? Czy zrobiony przez mnie chrust dorówna temu babcinemu? Tomek Zielke rozwiązuje wszystkie zagadki, by przygotować faworki idealne.
- Kultura i wiedza
Croissant DIY
Delikatny, lekki rogalik z ciasta francuskiego to nieodłączny element śniadaniowego menu. Podpowiadamy, jak we własnej kuchni przygotować idealne croissanty!
- Kultura i wiedza
Jak zrobić donuty?
Amerykańskie pączki z dziurką oblane słodką glazurą. Jak zrobić je w domu?
- Kultura i wiedza
Jak zrobić gofry idealne?
Z drożdżami, ubitym białkiem czy proszkiem do pieczenia? Jaki jest najlepszy sposób na złociste, chrupiące i lekkie gofry?
- Kultura i wiedza
10 premierowych książek na zimę
Nowa książka Ali Smith, reportaż o ostatnim traperze na Spitsbergenie i fascynujące eseje Rebekki Solnit, czyli zimowe premiery literackie. Sprawdźcie, po które tytuły warto sięgnąć w najbliższych miesiącach!
- Kultura i wiedza
Kim był Johnnie Walker?
To prawda, że najlepsze historie znajdujemy w prawdziwym życiu. Podobnie jest z najbardziej znanymi markami świata – takimi jak obchodzący właśnie dwusetne urodziny Johnnie Walker.
- Kultura i wiedza
(Nie)koreańskie kimchi?
Odpowiedź na pytanie, czym jest kimchi i jak należy je przygotowywać, może być zasadnicze. Zwłaszcza gdy kiszona kapusta staje się przyczyną kulturowego konfliktu między Koreą Południową a Chinami.
- Kultura i wiedza
Najlepsze polskie książki kucharskie 2020
Nietuzinkowe przepisy, piękne zdjęcia i fascynujące historie – mijający rok przyniósł wiele doskonałych publikacji kulinarnych, które inspirują do gotowania i zgłębiania kuchni świata.
- Kultura i wiedza
Najlepsze zagraniczne książki kulinarne 2020
Dalekowschodnie smaki, przepisy na dania wegańskie i wegetariańskie oraz naukowe podstawy idealnego gotowania – zobaczcie, które zagraniczne książki zachwyciły nas w tym roku.
- Kultura i wiedza
Co jedzą przywódcy?
Królowie i prezydenci też lubią jeść. Bo dlaczego mieliby nie lubić? Przecież jedzenie to potrzeba i przyjemność taka sama dla wszystkich. Oto książki, dzięki którym poznacie kulinarne upodobania władców.
- Kultura i wiedza
Azjatycki Festiwal Filmowy Pięć Smaków: Kino ze smakiem
Dla kochających egzotyczne smaki i spragnionych dalekowschodniego kina – Festiwal Pięć Smaków powraca! Co tym razem organizatorzy przygotowali dla widzów?
- Kultura i wiedza
Dlaczego wegeparówka jest zła?
W najbliższych dniach Europarlament zadecyduje o wprowadzeniu zakazu używania takich słów jak „burger” czy „kiełbasa” w odniesieniu do produktów wegańskich. Co stoi za nadawaniem tego typu nazw roślinnym zamiennikom?
- Kultura i wiedza
Chlebomania
Pszenny, żytni, na zakwasie – chleb, choć towarzyszy nam codziennie, nigdy się nie nudzi.
- Kultura i wiedza
Restauracje w Polsce 2020: rok nieoczywistych sukcesów
Jak restauracje w Polsce poradziły sobie z „problemem roku 2020”? Pytanie o sukcesy polskiej gastronomii w tym roku brzmi po prostu dziwnie. O jakich sukcesach można mówić w tak nieprzewidywalnych i skomplikowanych czasach? A jednak, może dzięki temu, że pierwsza połowa roku przygotowała nas na najgorsze, poradziliśmy sobie dobrze.
- Kultura i wiedza
Top 3: Najlepsze książki kulinarne
Bez których lektur nie wyobrażają sobie swojej kuchni? Podpytujemy Bartka Kieżuna, znanego także jako Krakowski Makaroniarz, i Michała Korkosza, twórcy bloga Rozkoszny, o ich ulubione książki kulinarne.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić curry w tajskim stylu?
Jak samodzielnie przygotować pasty curry i przekształcić je w pyszne, aromatyczne dania?
- Kultura i wiedza
Lepszy początek dnia
Komu nie zdarzyło się wyjść z domu bez śniadania, ręka w górę. Jak mantrę powtarzamy, że to najważniejszy posiłek dnia, ale w praktyce właśnie o nim zapominamy najczęściej.
- Kultura i wiedza
Najlepsza dieta świata
Których diet unikać i gdzie szukać informacji na temat właściwego odżywiania?
- Kultura i wiedza
Domowa kombucha: 10 najczęstszych błędów
Kombuchę bez problemu można przygotować w domu. Aby jednak zadbać o stabilną fermentację napoju, warto zwrócić uwagę na detale. Podpowiadamy, jak zrobić fermentowaną herbatę!
- Kultura i wiedza
W prostocie siła, czyli najlepsze koktajle premium na lato
Latem, gdy pogoda nas rozpieszcza, a długie wieczory pozwalają cieszyć się wakacyjną aurą, od pełni szczęścia dzieli nas kilka prostych kroków. Wystarczą szklanka, lód i odpowiednia mieszanka doskonałych smaków.
- Kultura i wiedza
Rodzaje miodu – przewodnik
Rzepakowy, gryczany czy wielokwiatowy? Czym różnią się od siebie gatunki miodu i które, do czego najlepiej używać?
- Ludzie i inspiracje
Projektowanie zmiany
Czym jest eating design? Z Marije Vogelzang, projektantką rytuałów, doświadczeń i relacji, rozmawiamy o przyszłości jedzenia i mocy płynącej z ograniczeń.
- Kultura i wiedza
14 najsłynniejszych klopsików świata
Szwedzi mają köttbullar, Włosi le polpette, a Libańczycy koftę. Mimo że wszystkie są robione z mielonego mięsa, ich smak znacząco się różni. Poznajcie najsłynniejsze klopsiki świata.
- Kultura i wiedza
Czas w podróży, podróż w czasie
Gdy podróżujemy wolniej, jesteśmy w stanie lepiej poznać świat, który przemierzamy. Czym jest slow tourism, jakie są jego korzenie i jak wpływa on na poczucie czasu podróży?
- Kultura i wiedza
Podróżowanie a ślad węglowy
W Szwecji mówi się o „flygskam”, czyli wstydzie odczuwanym w związku z lataniem samolotem. Czym powinniśmy podróżować, by mniej szkodzić planecie?
- Kultura i wiedza
Tradycja w wersji wege: Roślinna kuchnia polska
Kotlety schabowe z soi, leniwe z tofu i flaki z boczniaków – jak przygotować tradycyjne dania kuchni polskiej w wegańskim wydaniu?
- Kultura i wiedza
Domowy twaróg bez tajemnic: pytania i odpowiedzi
Nie wiecie, jakie mleko wybrać do twarogu? Albo zastanawiacie się, co zrobić, gdy ser wychodzi zbyt kruchy? Oto praktyczne wskazówki, które rozwieją wszelkie wątpliwości.
- Kultura i wiedza
W jakiej temperaturze podawać wino?
Naczelna zasada wydaje się prosta – białe wino chłodzimy, a czerwone serwujemy w temperaturze pokojowej. To jednak zbyt duże uproszczenie, bo od odpowiedniej temperatury wiele zależy.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić twaróg doskonały?
Dla amatorów i dla smakoszy, którzy nie chcą długo czekać na ulubione dania, oraz dla tych, którzy lubią eksperymenty kulinarne. Oto przepisy na domowe sery, których przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i z którymi każdy z łatwością sobie poradzi.
- Kultura i wiedza
Domowy twarożek: DIY
Nic tak nie dodaje smaku śniadaniom, jak twarożek z sezonowymi dodatkami. A może być jeszcze smaczniej, jeśli serek przygotujemy sami. Jak zrobić domowy twarożek z niepasteryzowanego mleka?
- Kultura i wiedza
Polski cydr
Cydr nie zawsze cieszył się w Polsce popularnością. Jednak w ostatniej dekadzie wiele się zmieniło i dziś w naszym kraju powstają jabłkowe alkohole cenione także poza jego granicami.
- Kultura i wiedza
5 wskazówek, jak pomóc pszczołom
Zapylają kwiaty i odgrywają znaczącą rolę w produkcji żywności. Gdyby nie pszczoły, nasza dieta byłaby uboga i monotonna. Co zrobić, by je chronić i właściwie o nie zadbać?
- Kultura i wiedza
Siejmy dzikie kwiaty
Wszyscy mają do nich słabość – kwiaty zdobią otoczenie, pomagają wyrażać emocje. W naturze są między innymi źródłem pożywienia dla owadów. Zastanawialiście się, co wy możecie zrobić dla kwiatów?
- Kultura i wiedza
Lektury, dzięki którym odzyskasz spokój
Kiedy potrzebujecie chwili wyciszenia i czytelniczej medytacji, sięgnijcie po jedną z tych książek. Przeniosą was w odległe miejsca, w których czas płynie znacznie wolniej.
- Kultura i wiedza
Humus: pasta ponad podziałami
Historia tego prostego dania jest burzliwa i skomplikowana niczym brazylijska telenowela – i również ciągnąca się w nieskończoność. Skąd wywodzi się jedna z najpopularniejszych past świata?
- Kultura i wiedza
Ciastopedia – ciasta, które trzeba znać
Pieczenie to jeden z najlepszych sposobów na podróżowanie bez wychodzenia z domu. Dlatego teraz, bardziej niż kiedykolwiek, warto przypomnieć sobie słodkie klasyki z całego świata.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić chleb na zakwasie?
Z chrupiącą skórką, jeszcze ciepły i najlepiej posmarowany grubą warstwą masła – bez chleba trudno wyobrazić sobie poranek czy drugie śniadanie. Jak przygotować idealny bochenek w domu?
- Kultura i wiedza
Shoku-iku: japoński sposób na zdrowe odżywianie
W Japonii shoku-iku traktowane jest jak klucz do zrównoważonego i zdrowego trybu życia. Sprawdźcie, czym jest japońska filozofia odżywiania.
- Kultura i wiedza
Fermentowane tofu: rarytas dla fanów mocnych wrażeń
Tak intensywnego zapachu nie da się z niczym pomylić, a w dłuższej perspektywie po prostu nie można go znieść. Nie bez powodu fermentowane tofu nazywane jest śmierdzącym.
- Kultura i wiedza
Nos ma głos
To, co identyfikujemy za pomocą smaku, w ścisłym znaczeniu wrażeń postrzeganych przez kubki smakowe, to niewielka część naszych możliwości oceny jedzenia. A co z nosem, który ma zdolność postrzegania ponad 10 tysięcy aromatów?
- Kultura i wiedza
Cyfrowe lektury
Kiedy biblioteki i księgarnie są zamknięte, ciekawych książek musimy szukać gdzie indziej. Na ratunek przychodzą e-booki i audiobooki, których w internecie znajdziemy tysiące.
- Kultura i wiedza
Tajemnica sosu sojowego
Sos sojowy to jedna z najważniejszych przypraw w kuchni azjatyckiej. Również na polskich stołach ma coraz szersze zastosowanie. Pełen umami, sprawia, że jedzenie jest największą przyjemnością.
- Kultura i wiedza
Historia Falafela
Falafel to jedno z najpopularniejszych dań kuchni Lewantu i Egiptu, jednak do dziś nie da się jednoznacznie ustalić, gdzie zrobiono go po raz pierwszy. Poznajcie krótką historię tego smacznego kotlecika.
- Kultura i wiedza
Kultura online: co zobaczyć i zwiedzić przez internet?
Ograniczenia w funkcjonowaniu placówek kulturalnych, nie muszą oznaczać rezygnacji z uczestnictwa w ciekawych wydarzeniach. Oto galerie i muzea, które można zwiedzić online.
- Kultura i wiedza
Jak dbać o zmywarkę?
Posiadanie dobrego sprzętu domowego to dopiero początek drogi. Aby służył nam długo, powinniśmy o niego odpowiednio zadbać. Na co zwrócić uwagę w przypadku zmywarki?
- Ludzie i inspiracje
Jak zrobić wegańskie wiosenne pierożki?
Delikatne, warzywne pierożki w ziołowym sosie to idealna propozycja na wiosenny obiad. Nie tylko są pyszne, ale także pięknie prezentują się na talerzu.
- Kultura i wiedza
Temperatura w kuchni
W kuchni temperatura ma znaczenie. Nieodpowiednio dobrany do potrawy poziom podgrzewania może sprawić, że z naszych kulinarnych planów nic nie wyjdzie. Kiedy powinniśmy uważać?
- Kultura i wiedza
Nawyki żywieniowe – co je kształtuje?
W dzisiejszych czasach trudno uciec od jedzenia. Sklepy spożywcze są na każdym rogu, a dzięki aplikacjom możemy zamówić ulubione dania na wynos, nie ruszając się z kanapy. Jak styl życia i marketing wpływają na nasze nawyki żywieniowe?
- Kultura i wiedza
Mezze – historia niezwykłej przystawki
Mezze, tapas czy antipasti – czyli przystawki. Powstają z lokalnych, sezonowych składników i najlepiej oddają różnorodność smaków danego regionu. Skąd się wzięły i jaka jest ich historia?
- Kultura i wiedza
Uwolnij ręce!
W czasach „przed sztućcami” jedliśmy rękami i nie wyginęliśmy. W wielu krajach jedzenie rękami nie oznacza braku manier, wprost przeciwnie – jest oznaką wspólnoty i sposobem na okazanie uczuć. Jak zatem pogodzić karcące spojrzenia z poczuciem, że jedzenie wszystkiego sztućcami odbiera nam mnóstwo przyjemności?
- Kultura i wiedza
Fenomen sosów TABASCO
Od ponad 150 lat nie zmieniła się jego receptura, przed zabutelkowaniem dojrzewa w dębowej beczce przez trzy lata, a w kuchni podkreśla smak każdego dania. Poznaj historię sosu TABASCO®.
- Kultura i wiedza
Mięso z probówki – nowa rewolucja?
Czym jest mięso z hodowli komórkowych i czy kiedykolwiek zastąpi to pozyskiwane konwencjonalnie?
- Kultura i wiedza
Najlepsze książki kucharskie 2019
Klasyczne przepisy, sezonowe produkty i sposoby na wegańskie obiady – przeglądamy zeszłoroczne publikacje w poszukiwaniu książek kulinarnych, które warto mieć na półce.
- Kultura i wiedza
10 rzeczy, których nie wiedzieliście o śledziu
Pospolita ryba, która kojarzy się z ostatkami i ze świątecznymi potrawami, wciąż nie może doczekać się należytej nobilitacji. Wytropiliśmy co najmniej 10 powodów, aby to zmienić.
- Kultura i wiedza
Pączkująca historia
Dziś są słodkie i po brzegi wypełnione marmoladą. Dawniej były słoną zagryzką do mocnych alkoholi. Poznajcie historię pączków!
- Kultura i wiedza
Fettisdag, czyli szwedzki tłusty wtorek
Odliczacie dni do święta pączków? Skorzystajcie z okazji, by uczcić też tłusty wtorek. W końcu jest karnawał i kalorie się nie liczą!
- Kultura i wiedza
Randka z zasadami
Pierwsze spotkanie w romantycznych okolicznościach to papierek lakmusowy dalszej znajomości. Warto więc poświęcić chwilę na przypomnienie sobie obowiązującej etykiety.
- Kultura i wiedza
Yuba – tajemnicza skórka tofu
Jeśli kiedykolwiek gotowaliście mleko na małym ogniu albo odstawiliście je, żeby ostygło – to już wiecie, czym jest yuba.
- Kultura i wiedza
W związku z jedzeniem
Kuchnia to miejsce, w którym może narodzić się miłość! W pysznej atmosferze łatwiej jest dobrać się w parę, zupełnie tak jak w parę dobiera się danie i odpowiedni trunek.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić wołowinę po burgundzku?
Najlepszy sposób na boeuf bourguignon, czyli wołowinę duszoną w winnym sosie.
- Kultura i wiedza
Ekologia, pizza i wielkie pieniądze, czyli Oscary od kuchni
Przed 92. ceremonią wręczenia Oscarów sprawdzamy jak wygląda kolacja oscarowa z udziałem najwybitniejszych współczesnych filmowców. Czy Akademia Filmowa zdoła odmówić sobie splendoru i widowiskowości, próbując dostosować się do ekologicznych trendów?
- Ludzie i inspiracje
Afrodyzjaki – nauka czy magia?
Gdy mowa o afrodyzjakach, łatwo wysunąć tezę, że apetyt na seks rośnie w miarę jedzenia. Pytanie brzmi – czego? Które rzeczywiście działają, a których magiczne właściwości są mitem?
- Kultura i wiedza
Jedzenie na wynos: co najczęściej zamawiają Polacy?
Po raz kolejny analitycy zaglądają w talerze Polaków. Oto, co wybieramy, kiedy zgłodniejemy.
- Kultura i wiedza
Język w służbie smaku
Co znaczy scarpetta? Oto pochodzące z różnych języków słowa i zwroty, w których zamykają się piękne kulinarne historie i mnóstwo przyjemności. Alert: zawiera sceny łamania zasad savoir-vivre’u.
- Kultura i wiedza
Naturalna alternatywa
Wina naturalne, biodynamiczne, organiczne, ekologiczne – czym są, dlaczego są modne i jak się w nich rozeznać?
- Kultura i wiedza
Jak zrobić popękane chocolate crinkles?
Sposób na kruche amerykańskie ciasteczka, które obłędnie pachną czekoladą.
- Kultura i wiedza
Kuchnia domowa ma moc
Gotowanie w domu to doskonała okazja, by rozwinąć wiedzę i kreatywność oraz spędzić czas z przyjaciółmi. Wystarczy zwolnić i zadbać o odpowiednią atmosferę w kuchni i przy stole.
- Kultura i wiedza
Kulinarne innowacje
Z roku na rok coraz więcej osób sięga po roślinne zamienniki mięsa. W odpowiedzi na te potrzeby produkowane są pełne umami wegańskie wędliny, kiełbasy czy ryby.
- Kultura i wiedza
Makaron z warzyw – 6 pomysłów na zdrowsze wersje spaghetti
Co zamiast klusek polać sosem i posypać serem? Sprawdźcie nasze propozycje zdrowej alternatywy dla poczciwego makaronu.
- Na mapie
Podróże kulinarne
Turystyka kulinarna wciąż jest w rozkwicie. Jak zaplanować wyprawę w poszukiwaniu nowych smaków, tak by wrócić ze wspaniałymi wspomnieniami, a nie z bolącym żołądkiem?
- Kultura i wiedza
Świąteczny Restaurant Week
Święta w Warszawie trwają do końca stycznia. Specjalna edycja Restaurant Week to doskonała okazja do odwiedzenia najlepszych restauracji w stolicy.
- Na mapie
Korea na talerzu
Kimchi i bulgogi – brzmi znajomo? Z pewnością, bo kuchnia azjatycka na dobre opanowała światowe kulinaria. Choć nie wszyscy wiedzą, że to znaki rozpoznawcze kuchni koreańskiej.
- Kultura i wiedza
Znane i nieznane fantasy
Polecamy tytuły, który każdy miłośnik fantasy powinien znać.
- Kultura i wiedza
Kawy z czterech stron świata
Kawa jest popularna od XVI wieku – to wtedy w Stambule powstała pierwsza na świecie kawiarnia. Obecnie kawę pije się niemal wszędzie, ale każdy kraj ma swój sposób na jej przygotowanie.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić bułeczki cynamonowe?
Najlepszy sposób na słodkie i puszyste bułeczki o korzennym aromacie.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić rybę bez ryby?
By przygotować pyszną wegańską rybę, wystarczy sięgnąć po odpowiednie roślinne zamienniki. Podpowiadamy, jak to zrobić!
- Kultura i wiedza
Wzniosłe momenty
Jest znana na całym świecie, przez niektórych uznawana za oczywisty element naszej kultury, a nawet polskie dziedzictwo narodowe. Co sprawia, że wódka to polski towar luksusowy?
- Kultura i wiedza
Dlaczego jemy to, co jemy?
Co sprawia, że pewne smaki nam pasują, a inne omijamy szerokim łukiem? Pytamy psychologa zdrowia Mateusza Banaszkiewicza.
- Kultura i wiedza
Cieszyńskie ciasteczka bożonarodzeniowe
Miodowe ule, cynamonowe szulki, waniliowe rogaliki… Obok 12 wigilijnych potraw na stołach mieszkańców Śląska Cieszyńskiego nie może zabraknąć misternie wykonanych ciasteczek.
- Kultura i wiedza
10 błędów, które popełniamy w kuchni
Dlaczego ciasto na naleśniki powinno odstać trochę czasu? Jak dekorować pierniczki? Oto kilka porad, dzięki którym unikniecie kulinarnych niepowodzeń.
- Kultura i wiedza
Dlaczego piernik musi leżakować?
By delektować się smakiem tego tradycyjnego wypieku, trzeba najpierw uzbroić się w cierpliwość. O to, ile czasu dojrzewa ciasto na piernik i dlaczego się nie psuje, zapytaliśmy Rafała Boińskiego, Mistrza Piernikarskiego z Żywego Muzeum Piernika w Toruniu.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić pierniczki?
Do schrupania lub powieszenia na choince. Tomek na tropie korzennych ciasteczek.
- Kultura i wiedza
Składniki, których nie lubią szefowie kuchni
Traumy z dzieciństwa, niezrozumiałe mody kulinarne, przedziwne przykłady rodem z kuchni regionalnych. Jakie składniki mogłyby nie istnieć dla tych, którzy potrafią ugotować wszystko?
- Kultura i wiedza
Brzuchomówcy, czyli artyści od kuchni
Kuchnia to serce domu, a zaproszenie do niej może być wyrazem zaufania i przyjaźni. Co w kuchniach swoich rozmówców odkrył Vienio?
- Kultura i wiedza
Jak zrobić placki ziemniaczane?
Jakie procesy odpowiadają za cudowną konsystencję, smak i aromat domowych placków ziemniaczanych?
- Kultura i wiedza
Festiwal Filmowy Pięć Smaków: egzotyczna uczta na ekranie
Uczucia wyrażane przez gotowanie, potrawy opowiadające o lęku i szarej codzienności, smakowanie życia przez jedzenie. Festiwal Filmowy Pięć Smaków to doskonała okazja do poznania klasyki azjatyckiego kina i tradycji kuchni Wschodu.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić rogale świętomarcińskie?
Przepis na dzień Świętego Marcina, czyli Tomek na tropie rogali z białym makiem.
- Kultura i wiedza
Poznajcie laureatów 3. edycji konkursu KUKBUK Poleca w kategorii „w płynie z procentami”
Marki, które w tym roku zostały wyróżnione w kategorii „w płynie z procentami”, zajmują się wytwarzaniem mało popularnych alkoholi. Można jednak mieć nadzieję, że niebawem zdobędą rozgłos, na jaki zasługują. Poznajcie naszych laureatów w ostatniej kategorii KUKBUK Poleca.
- Zdrowie i rozsądek
Trendy kulinarne na 2020 rok
Świadomość ekologiczna, troska o własne zdrowie, wygoda konsumencka, szacunek do sezonowych i lokalnych produktów. Sprawdźcie, jakie trendy żywieniowe przewidujemy na nadchodzący rok!
- Kultura i wiedza
Historyczny Stół Kulinarny: smaki Pomorza
Jeżeli Pomorze kojarzy wam się tylko ze smażoną rybą z jednej z nadmorskich budek, to czas najwyższy, by dowiedzieć się więcej o bogactwie kulinarnym i kulturowym, jakie kryje ten niezwykły region.
- Kultura i wiedza
Uczta z duchami
Butelka wina dla świętej pamięci wujka i pizza na grobie – zobaczcie jak na świecie obchodzi się Święto Zmarłych.
- Kultura i wiedza
Halloween, czyli celtycki Sylwester
Kiedyś w Halloween zamiast dyni drążono rzepę, wróżono z jabłek, orzechów i chleba, a raczono się przy tym ciastkami dla duszy i… „wełną owcy”. Zobacz, jak "noc duchów" obchodzono 2 tysiące lat temu.
-
Zero waste: Wykorzystuję, nie marnuję
Odkładanie każdej pięciozłotówki do słoika, jedzenie mięsa raz w tygodniu, sprytne wykorzystanie resztek – te czynności wesprą domowy budżet. Poznajcie proste patenty na oszczędzanie w duchu zero waste.
- Kultura i wiedza
Ekologiczne zmywanie
Dla jednych to prawdziwa udręka, dla innych relaks, a czasem nawet forma medytacji. Zarówno mycie ręczne, jak i zmywarka mają swoich zagorzałych przeciwników i zwolenników. Naczynia trzeba umyć, co więc wybrać?
- Ludzie i inspiracje
Forma Obfitości
W piekarniku można przygotować niemal wszystko – od zapiekanek, przez tarty, po eleganckie omlety – czas i wysiłek ograniczając do minimum. Wypróbujcie przepisy na pieczone dania z najnowszej książki Laury Osęki.
- Kultura i wiedza
Bytom: Wystawa z prądem
Pierwszy zelektryfikowany dom zaprezentowano na wystawie „Idealne mieszkanie” w Londynie w 1920 roku. Prawie 100 lat później urządzenia zasilane prądem to oczywisty i nieodzowny element codzienności. A gdyby tak wcisnąć wyłącznik?
- Kultura i wiedza
Musztarda grzechu warta
Jej smak jest nie do podrobienia, a właściwości nieocenione. Bez niej ciężko wyobrazić sobie nie tylko zwieńczenie mięsnej kanapki, sezonowego grilla czy marynatę do mięs, ale także kultowy sos winegret. Musztarda ma jednak do zaoferowania dużo więcej – od wieków dostarcza powodów do wspólnego odkrywania kulinarnych przyjemności.
- Kultura i wiedza
Jak obchodzić się z grzybami?
Grzyby leśne należą do niezbyt licznej grupy produktów, które nie zostały przekształcone przez działalność człowieka. Można więc z całą stanowczością stwierdzić, że są zupełnie naturalne – w przeciwieństwie do prawie wszystkich owoców, ziaren i warzyw, które ze swoimi pierwotnymi, nietkniętymi przez techniki rolnicze wersjami mają niewiele wspólnego.
- Kultura i wiedza
Hygge, sisu, lagom i ikigai. Sposoby na udany dzień
Marzycie o dobrym, szczęśliwym życiu? Nawet jeśli jesteście z niego całkiem zadowoleni, pewnie zdarzają się chwile, gdy zauważacie, że dni są jednakowe, zadań i obowiązków jest wyraźnie więcej niż przyjemności, a czasu dla rodziny, przyjaciół czy dla samych siebie wyraźnie brakuje.
- Ludzie i inspiracje
Siła opowieści – RATS Agency
Członkowie RATS Agency wierzą, że współczesny storytelling ma moc wpływania na rzeczywistość i kształtowania postaw, a obraz może nadal zmieniać świat. Poznajcie bliżej czworo fotografów opowiadających historie tych, którym odebrano głos.
- Kultura i wiedza
Jak zdrowo i smacznie konserwować warzywa?
Każdy chciałby samodzielnie przygotować owocowe przetwory czy kiszonki. Ale jak zadbać o to, by konserwowana przez nas żywność była smaczna i bezpieczna do spożycia?
- Kultura i wiedza
Czego o jedzeniu i życiu nauczyli nas „Przyjaciele”?
„Praca bywa żartem, ciężko przeżyć od pierwszego do pierwszego, a życie miłosne kuleje. Przyjaciele jednak zawsze będą przy tobie” – w ten sposób hymn nadchodzącego hitu telewizyjnego wszech czasów wyśpiewali muzycy z The Rembrandts. 25 lat temu wyemitowano pilotażowy odcinek o perypetiach przyjaciół z Nowego Jorku.
- Kultura i wiedza
Polowanie na grzyby
Istnieje taki gatunek człowieka, który dźwięk budzika w ciemny, wilgotny jesienny poranek wita uśmiechem. Dziarsko wskakuje w parę kaloszy, pakuje termos i kanapki, i z odwiecznym atrybutem – wiklinowym koszem – wyrusza na łowy.
- Kultura i wiedza
Przysmak z Olimpu. Skąd wzięliśmy makaron?
Marco Polo pojechał do Chin i przywiózł makaron do Europy. Brzmi świetnie, ale to jedno z największych kulinarnych kłamstw w historii ludzkości. Makaron, podobnie jak tarczę i berło Zeusa, stworzył Hefajstos. Tak wielki przysmak musi mieć przecież boskie pochodzenie.
- Kultura i wiedza
Królestwo grzybów detronizuje mięso
Jako źródło pożywienia grzyby mogą równać się z warzywami, zbożami i owocami. Wysoka zawartość białka daje im dodatkową wartość odżywczą, którą nie mogą pochwalić się warzywa.
- Kultura i wiedza
Co Polacy najchętniej jedzą w wakacje?
Latem na polskich talerzach ląduje iście wakacyjne menu, czyli potrawy z serii guilty pleasure. Analitycy Uber Eats zbadali kilkaset tysięcy zamówień złożonych od początku czerwca – zobaczcie, co jemy, kiedy rosną temperatury.
- Kultura i wiedza
Książki kulinarne, które warto zabrać na wakacje
Dodadzą smaku podróży, zrelaksują i do tego czegoś nauczą. Jakie książki warto wrzucić do walizki oprócz przewodnika i grubej powieści?
- Kultura i wiedza
4 chwasty, które latem odmienią waszą kuchnię
Ukwiecone łąki pełne są nie tylko zapachów i kolorów, lecz także smaków. Niektóre z dziko rosnących roślin, na przykład babkę zwyczajną, stokrotkę, rumianek czy miętę, z powodzeniem można wykorzystywać w kuchni. Podpowiadamy jak.
- Kultura i wiedza
Teoria obróbki zielonych warzyw
Warzywa to prawdziwe klejnoty kuchni. Niezliczone ich rodzaje oferują kulinarnym hedonistom szeroką gamę tekstur, smaków i zapachów. Są niezbędnym elementem gotowania – zarówno tego domowego, jak i profesjonalnego.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić ceviche?
Choć ta prosta potrawa robi się niemal sama, wiele osób ma obawy przed przygotowywaniem jej we własnej kuchni. Sprawdzamy, jak wybrać idealną rybę, czy należy obawiać się jedzenia jej na surowo i czy da się zrobić wegańskie ceviche.
- Kultura i wiedza
Plastik zamiast plastiku?
W trosce o dobro środowiska w zeszłym roku Starbucks ogłosił wycofanie plastikowych słomek ze wszystkich swoich kawiarni. Do produkcji kubków, które je zastąpią, firma wykorzysta… jeszcze więcej tworzyw sztucznych.
- Zdrowie i rozsądek
Łosoś hodowlany – jeść czy nie?
Tematowi ryb hodowlanych towarzyszy wiele kontrowersji. Większość z nich jednak zasługuje na miano mitu – czyli informacji nieprawdziwych. Jak faktycznie jest z hodowlanym łososiem – kupować go czy nie? Sprawdzamy.
- Kultura i wiedza
Smak w podróży
Smak zabiera nas w podróż, z podróży przywozimy smaki. Choć wysyłamy sobie widokówki, smakami – w przeciwieństwie do obrazów – nie jesteśmy w stanie tak łatwo się podzielić.
- Zdrowie i rozsądek
Jak rozpoznać dobrej jakości łososia?
Łosoś to jedna z najzdrowszych ryb. Bogaty w kwasy omega-3, powinien stać się nieodłącznym elementem naszej diety. Ważne jednak, by był naprawdę świeży i najwyższej jakości. Jak rozpoznać, że ryba, którą wrzucamy do sklepowego koszyka, faktycznie spełnia te standardy?
- Zdrowie i rozsądek
Łosoś – obywatel świata
Jest podstawą diety skandynawskiej. Gra pierwsze skrzypce w tradycyjnym japońskim sushi. Ceni go kuchnia rosyjska i włoska. Łosoś to prawdziwy kosmopolita! Niewielu bohaterów sztuki kulinarnej tak doskonale odnajduje się na stołach pod niemal każdą szerokością geograficzną.
- Zdrowie i rozsądek
Łosoś – król jest tylko jeden
Delikatny w smaku, dosłownie rozpływa się w ustach. Jest dla nas dobry. Chroni serce i układ krążenia, wspiera funkcjonowanie mózgu i niemal wszystkich narządów wewnętrznych, pomaga dbać o piękną skórę. Łosoś jest wyjątkowy. A tę wyjątkowość bardzo dokładnie przebadali naukowcy.
- Kultura i wiedza
Ulubione książki kulinarno-podróżnicze KUKBUK-a
Podróż do Azji, a może powrót do lat dziecięcych? Pytamy członków redakcji KUKBUK-a o ich ulubione książki o kuchni i podróżach.
- Kultura i wiedza
Zbrodnie na kuchni włoskiej
Śmietana wlana do carbonary i sztywne risotto to przykłady mrożące krew w żyłach. Bartek Kieżun radzi, jak nie zmasakrować dań rodem z Italii.
- Kultura i wiedza
Pańskie uczty
Jak bawiła się szlachta podczas kilkudniowych uczt i co na pańskich stołach robiły żywe ptaki? Rozmowa z Magdaleną Silwanowicz, kuratorką wystawy „O stołach i bankietach pańskich”.
- Kultura i wiedza
Jak przyrządzić kalafior?
Kalafior nigdy się nie nudzi – to warzywo można przyrządzić na dziesiątki sposobów.
- Kultura i wiedza
Transatlantykiem na księżyc
Tegoroczna edycja festiwalu filmowego Transatlantyk odbędzie się pod hasłem „Lądowanie na księżycu”. Organizatorzy zapowiadają 50 polskich premier i wiele innych atrakcji, w tym sekcję Kino Kulinarne, której patronem medialnym jest KUKBUK.
-
„Deserownik” – o słodkościach i nie tylko
Miodownik, sernik z miso i panna cotta, czyli co znajdziemy w najnowszej książce autorki bloga Kuchniokracja.
- Kultura i wiedza
Stranger Things. Sentyment na talerzu
W oczekiwaniu na 3. sezon serialu zaglądamy do talerzy mieszkańców Hawkins.
- Kultura i wiedza
Prosecco, cava i inne bąbelki
Poznajcie pięć win musujących idealnych na małe celebracje i letnie imprezy.
- Kultura i wiedza
Co warto ukisić?
Kiszone? Nie tylko ogórki! Ukisić można niemal wszystko.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić gazpacho?
Wersja dwugodzinna czy pięciominutowa? Który sposób na hiszpański chłodnik z pomidorów jest najlepszy?
- Kultura i wiedza
Z lasu na talerz, czyli uzbieraj sobie obiad
Spacerując po lesie, mijacie obojętnie pokrzywę, sosnę czy dziki chmiel? Niesłusznie! Te i inne niepozorne leśne rośliny mogą odmienić waszą kuchnię.
- Kultura i wiedza
Bosh! – roślinne eldorado na talerzu
Ich przepisy dotarły do ponad miliarda osób na całym świecie. Autorzy „Bosh!”, jednego z najpopularniejszych kanałów na YouTube, wydali książkę, z której można czerpać pomysły na pyszne roślinne dania na każdą okazję.
- Kultura i wiedza
Na piknik i do pracy – lunche na wynos
Co zapakować do słoika lub pudełka, kiedy czeka nas cały dzień poza domem? Poznajcie przepisy na zdrowe i proste lunche.
- Kultura i wiedza
Gotowi do zbioru, start!
Bardziej lokalnie i sezonowo już się nie da! Poznajcie portal, za którego pośrednictwem znajdziecie gospodarstwa, gdzie warzywa i owoce zbierzecie samodzielnie. Sprawdziliśmy, jak to działa.
- Kultura i wiedza
Smartfon w dłoń – ale z głową i umiarem
Naukowcy alarmują: nowe technologie są zagrożeniem dla rozwoju dzieci. Nie brak i dobrych wieści – mądrze wykorzystane smartfony i komputery mogą też wspierać rozwój maluchów!
- Kultura i wiedza
I ty możesz zostać cukiernikiem!
Od ciastek maślanych po tort kryształowy. Recenzja książki „Dziewczyny z wypiekami”
- Kultura i wiedza
Jak zrobić domowy keczup?
Keczup ma w kuchni dziesiątki zastosowań. Zobaczcie, jak przygotować ten popularny sos naładowany pomidorową mocą.
- Kultura i wiedza
Wszystkie naleśniki świata na Dzień Dziecka
Puszyste, treściwe czy cienkie jak papier? Na słono czy na słodko? Z ryżu czy z pszenicy? Przekonajcie się, jakie naleśniki jada się w krajach bliskich i dalekich. A potem znajdźcie swoje ulubione i zróbcie je razem z dziećmi!
- Kultura i wiedza
Mięso nie jest uniwersalną multiwitaminą
Jak sprawdza się dieta roślinna u kobiet w ciąży? Jak przyszłe mamy-weganki mogą poradzić sobie z presją otoczenia? Rozmowa z Joanną Michnicką, weganką i autorką książki „Mama na roślinach”
- Kultura i wiedza
Jak zrobić burgera?
Co zrobić, żeby burger nie zmienił się w klopsa?
- Kultura i wiedza
Naturaliści – oni są winni!
Po co nazywać wino naturalnym, skoro to jasne, że powstaje z winogron, a te są elementem flory? Bo przy produkcji większości win naturą się nieco manipuluje, a w winach naturalnych o manipulacji nie ma mowy. Tą winną dziewiczością zachwycił się Joseph Di Blasi – prekursor win naturalnych w Polsce i twórca krakowskiej inicjatywy Naturaliści.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić chlebki naan?
Sposób na doskonałe chlebki naan w domowych warunkach i bez pieca tandoor.
- Ludzie i inspiracje
Confetti Wine Fest – naturalne wina z całego świata
Poważni sommelierzy, hermetyczne towarzystwo pod krawatem i ceny z kosmosu? Nie tym razem!
- Kultura i wiedza
Fermentacja: Z jasności w mrok. Czarny czosnek
Kiszonki to nie tylko ogórki, biała kapusta czy buraki. Coraz częściej na polskich stołach goszczą wywodzące się z Korei kimchi, delikatne fermentowane produkty bliskowschodnie czy napoje takie jak kombucha.
- Kultura i wiedza
Zupa o poranku
Co zjeść na śniadanie, żeby naładować się dobrą energią na cały dzień? Wspomnienia leniwych z cukrem czy pajdy chleba z grubą warstwą pasty jajecznej wywołują błogość, ale może spróbować czegoś nowego?
- Kultura i wiedza
ABC smażenia
Jaką patelnię wybrać, czy teflon naprawdę jest trujący i jak smażyć, by jedzenie było pełne smaku?
- Kultura i wiedza
Aperitivo – więcej niż koktajl
Jaka filozofia kryje się za aperitivo i dlaczego stało się ono nieodłącznym elementem włoskiego stylu życia?
- Kultura i wiedza
Jak zrobić jajka w koszulce?
Podstawa jajek po benedyktyńsku i florencku – płynne żółtko otoczone chmurką białka. Jak to zrobić?
- Kultura i wiedza
Aromaterapia w służbie ludzkości
Na strój, na nastrój, na sen, sens i seks. Holistyczne działanie aromaterapii.
- Kultura i wiedza
4 chwasty, które odmienią waszą kuchnię na wiosnę
Przez lata uznawane za uciążliwe i zwalczane, dziś z przytupem wracają na nasze stoły i na warsztat najlepszych szefów kuchni. Jak wykorzystać zalety czosnku niedźwiedziego, koniczyny, mniszka lekarskiego i pokrzywy?
- Kultura i wiedza
Jak zrobić karkówkę z grilla?
Jak przygotować ten popularny kawałek wieprzowiny, żeby był jeszcze smaczniejszy?
- Kultura i wiedza
KUKBUK i Państwomiasto na Jazdowie
Joga na trawie, warsztaty i spotkania okołokulinarne. Relaks przy śpiewie ptaków buszujących w kwitnących jabłoniach, podglądanie pszczół i rozmowy z nowymi znajomymi. A do tego grządki z dopiero co posianymi warzywami. Czy już urosły? Sprawdźcie z nami. Zapraszamy!
- Kultura i wiedza
Naturalne dziedzictwo
Natura z całą gamą różnorodności – od ziarna po krajobraz – daje wciąż nieskończone źródło inspiracji. Gdyby przyjrzeć się jej z bliska, pozwolić zanurzyć się na chwilę w historii szczegółu, opowieść nabiera smaku i aromatu. Co kryje pszenica orkisz?
- Kultura i wiedza
Renowacja mebli to nie czarna magia
Mamy dla was książkę, która sprawi, że papier ścierny, szpachelka i taker nie będą miały przed wami tajemnic!
- Na mapie
Gdzie w Lizbonie zjeść najlepsze pastéis de nata?
Portugalczycy pielęgnują swoje egzystencjonalne smutki w rozdzierającym serce fado, a zajadają je niebiańskimi pastéis de nata.
- Kultura i wiedza
Boćwina czy botwina?
Czym różni się boćwina od botwiny według lingwistów i zwykłych użytkowników języka?
- Kultura i wiedza
Jak zrobić żurek?
Sycący, kwaśny żurek jest królem polskich zup. Jak go zrobić?
- Kultura i wiedza
Wielkanocne ciasta, gender w kuchni
Spódnice bab, tureckie przysmaki, bakaliowe szaleństwo z Kresów i ulubione ciasto królowej Bony – oto co gości na naszych stołach na zakończenie wielkanocnego obiadu.
- Kultura i wiedza
Latawiec zamiast pisanki
Jedni pozbywają się starych naczyń, inni urządzają pogrzeb śledzia. Z kolei dla miłośników zagadek rozpoczyna się czas seryjnych morderstw. Poznajcie wielkanocne zwyczaje z różnych zakątków świata.
- Kultura i wiedza
Co to jest umami?
Czym tak naprawdę jest słynny piąty smak? Co jest jego źródłem i jak najskuteczniej wydobyć go z produktów?
- Kultura i wiedza
Zylc, kołocz i murzin, czyli Wielkanoc, jakiej nie znacie
Wielkanocne tradycje kulinarne to znacznie więcej niż żurek, jajka z majonezem czy mazurek. Jak kraj długi i szeroki, na regionalnych stołach można znaleźć takie przysmaki jak zylc, kołocz czy murzin. Gdzie ich szukać?
- Kultura i wiedza
Jak zrobić wegański żurek?
Oddanie najważniejszych cech standardowego żurku w wersji wegańskiej wydaje się dość trudnym zadaniem. Całe szczęście przygotowywanie bezmięsnych wariantów klasycznych dań od dawna leży w ścisłym kręgu moich zainteresowań.
- Kultura i wiedza
Co to jest pascha i dlaczego jest lepsza od sernika?
Jeśli lubicie sernik, to paschę pokochacie. Aksamitna, kaloryczna i najeżona bakaliami, poleca się na Wielkanoc. Sprawdzamy, skąd się wzięła i jak ją zrobić.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić naleśniki?
Tylko właściwe proporcje składników i poprawna technika smażenia dadzą dobre naleśniki.
- Kultura i wiedza
Trzy rzeczy, których nie wiedzieliście o Anthonym Bourdain
Na kanale Kuchnia+ można już oglądać ostatnie odcinki „Miejsc nieznanych” nakręcone tuż przed śmiercią słynnego prezentera i kucharza. Stacja emituje dwa premierowe odcinki w każdą sobotę od godz. 20:15.
- Kultura i wiedza
Food trucki. Pasja na kółkach
Wiosna czai się za rogiem, a to oznacza, że lada dzień ruszy sezon na food trucki! Jak miewa się polska mobilna gastronomia?
- Kultura i wiedza
Słodkie kłamstwa
Jak mamią nas specjaliści od marketingu i nasze własne mózgi.
- Kultura i wiedza
Dlaczego sery smakują tak różnorodnie?
Jakie procesy odpowiadają za niesamowitą przemianę zwykłego mleka w setki różnych gatunków sera?
- Kultura i wiedza
Szafran – instrukcja obsługi
O tym, jak wydobyć pełnię smaku z najdroższej przyprawy świata, opowiada Stefan Lagae, laureat drugiej edycji konkursu KUKBUK Poleca.
- Kultura i wiedza
Kuchnia polska
Kiedyś sprzedawana spod lady, wydawana nieprzerwanie od 65 lat, doczekała się 50 wydań i milionowych nakładów.
-
Zamieszanie w kieliszku – o historii koktajli
Czasy świetności, prohibicja, recepturowe średniowiecze, słodkie napoje i smakowe substytuty. Losy koktajli są tak pomieszane jak ich oryginalne składniki, ustalone w XIX wieku. W słodko-wytrawną podróż ich tropem zabiera nas Hubert Olczak – współtwórca stołecznego koktajlbaru BackRoom i największy wielbiciel tych połączeń, którego mieliśmy okazję poznać, sącząc wspólnie Vesper Martini.
- Kultura i wiedza
Małe kiełki człowieka, wielkie kiełki ludzkości
Choć brzmi to jak czerstwy żart z czasów zimnej wojny, tym razem naprawdę Chińczycy wyhodowali ziemniaki na Marsie. To pierwszy akapit w historii naszego zasiedlania kosmosu.
- Na mapie
W poszukiwaniu kuchni łemkowskiej
Beskid Niski jest jedną z niewielu krain w Polsce, które nie poddały się jeszcze masowej turystyce.
- Kultura i wiedza
Wegański alfabet
Dieta wegańska jest bardzo prosta, choć czasem nazwy produktów wydają się bardzo tajemnicze. Przygotowaliśmy mały słownik terminów wegańskich, dzięki któremu wizyty w roślinnych knajpach czy sklepach nie będą miały tajemnic.
- Ludzie i inspiracje
Wasabi na polskim gruncie. Kto uprawia japoński chrzan na Mazowszu?
Historia rodzinnego biznesu, który zaczął się od dobrej zabawy.
- Kultura i wiedza
Certyfikaty gwarantem najwyższej jakości produktów spożywczych
Dwa wyróżnienia specjalne podczas 2. edycji KUKBUK Poleca przyznał KOWR, czyli Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
- Kultura i wiedza
Jak przygotować krewetki?
Jak kupować, obrabiać i gotować te niewielkie skorupiaki, by wyciągnąć z nich to, co najlepsze?
- Kultura i wiedza
Jak zrobić wieprzowy ramen?
Poznajcie najintensywniejszą zupę świata. Tomek na tropie bulionu tonkotsu.
-
Poradnik: gotować jak profesjonalista
Nieważne, czy chcecie tłuc kotlety, czy filetować ryby – nasze triki przybliżą was do perfekcji zawodowców.
- Kultura i wiedza
Odkrywaj Polskę z przyjemnością
David Gaboriaud udowadnia, że slow life jest dla wszystkich, a my w duchu powolności rozkoszujemy się jabłkami pod kruszonką.
- Kultura i wiedza
Nie tylko sushi! Kulinarne zastosowania wasabi
Chrzan japoński to roślina, której każda część jest jadalna. Sprawdźcie, jak wykorzystać jej kłącze, liście i kwiaty.
- Na mapie
12 godzin na Procidzie – co zobaczyć i gdzie zjeść?
Rybacka wyspa o powierzchni 4 kilometrów kwadratowych, usiana kolorowymi domkami. Mówi się o niej, że to Włochy sprzed kilkudziesięciu lat. Bez pośpiechu, hord turystów i przeznaczonej dla nich infrastruktury.
- Kultura i wiedza
Leczy, pielęgnuje i smakuje. Sposoby na miód!
Smak, który wywołuje wzruszenie i przywołuje wspomnienie wakacji na wsi. Jak obchodzić się z miodem, aby wydobyć z niego to, co najlepsze, radzą Małgorzata i Dariusz Pucer - właściciele Pasieki Pucer, nagrodzonej przez jury drugiej edycji KUKBUK Poleca w kategorii „ze spiżarni”
- Kultura i wiedza
Przy wspólnym stole. Dlaczego warto jadać w towarzystwie?
Stół to podstawowy mebel w każdym domu. Ale nie tylko – stół to, w przeciwieństwie do wielu innych elementów wyposażenia – także rusztowanie tkanki społecznej i podstawa naszego zbiorowego życia.
- Kultura i wiedza
Słodycze narodowe: jak powstały słynne łakocie?
Logo Chupa Chups to dzieło Salvadora Dalego, a ptasie mleczko to polski odpowiednik francuskiej leguminy. Czego jeszcze nie wiecie o słynnych słodyczach?
- Ludzie i inspiracje
„Jedzenie w misce jest bardziej aromatyczne”. Dlaczego warto zrezygnować z talerza?
„Jedzenie z miski to mój najprostszy sposób na szczęście, którym chcę się podzielić”, pisze Laura Osęka w swojej książce „Miska szczęścia. Lokalnie, zdrowo, sezonowo”. I przekonuje, że miskę warto polubić nie tylko ze względów praktycznych, ale i naukowych. Sprawdźcie dlaczego!
- Kultura i wiedza
Skąd wziął się smak?
Przez całe wieki twierdzono, że smak to zmysł niższy, gorszy. W dualistycznej koncepcji – obojętnie czy religijnej, czy starożytnej, platońskiej – smak zawsze plasuje się po stronie materialności, fizyczności i pokus. W robociarsko-swojskim PRL-u smak też miał złą prasę, kojarzył się z przyjemnościami kapitalistów.
- Kultura i wiedza
Wróżka, gąska i wiejskie rozrywki. Krótka historia gęsi w Polsce
Gęsiom przypisywano kontakty z zaświatami i moc wróżbiarską, wierzono, że ostrzegają przed niebezpieczeństwem. Odegrały też istotną rolę w legendzie o Świętym Marcinie – i to z nim się dziś głównie kojarzą.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić tom kha gai?
Tajską zupę tom kha gai, pod warunkiem że zatroszczymy się o wcześniejsze przygotowanie bulionu, który jest jej podstawą i składnikiem wymagającym najdłuższej preparacji, przygotujemy w kilkanaście minut. Najczęściej występuje ona jako część kilkudaniowego posiłku, ale nie widzę przeszkód, by podać ją samą, z odrobiną ryżu jaśminowego, w ramach lekkiego obiadu czy kolacji.
- Kultura i wiedza
Szlakiem najlepszych serników Europy
Na zimno, na ciepło, z rodzynkami, na kruchym cieście lub bez spodu, od święta i na co dzień – serniki. Pod datą 30 lipca został zapisany w kalendarzu ich dzień, a my wspominamy najsmaczniejsze serniki, jakie zjedliśmy.
- Zdrowie i rozsądek
Czy zwierzęta mogą być na diecie wegańskiej?
Czy dieta kotów i psów może się obyć bez produktów zwierzęcych?
- Ludzie i inspiracje
Historia pizzy
Pizza to paradoks – szybki posiłek biedoty, który trafił na królewskie stoły. Ten włoski przysmak został wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO, ale gdyby przyjrzeć się dokładnie, okazałoby się, że w jego historię zamieszani są też Amerykanie.
- Kultura i wiedza
Top wszech czasów – ulubione książki redakcji KUKBUK-a
Z okazji Światowego Dnia Książki przyjrzeliśmy się naszym biblioteczkom i wyłoniliśmy z nich tomy, bez których życie nie byłoby takie samo. Jakie książki kocha redakcja KUKBUK-a?
- Kultura i wiedza
Krótki przewodnik po meksykańskich papryczkach chili
Co zrobić z guajillo, a co z chipotle? Jak nie pogubić się w dziesiątkach odmian ostrych papryczek stosowanych w meksykańskiej kuchni?
- Kultura i wiedza
Jak bezboleśnie zostać weganinem?
Chcecie zrezygnować z jedzenia mięsa, ale nie wiecie, jak się do tego zabrać? Prezentujemy krótki poradnik, który pomoże wam zmienić zwyczaje żywieniowe.
- Kultura i wiedza
Wegańska Wielkanoc? Bez jaj!
Święta Wielkanocne wydają się nierozerwalnie związane z jajkami. Sprawdźcie nasz poradnik pełen wegańskich alternatyw dla tego składnika.
- Kultura i wiedza
Ziarnko do ziarnka – kompendium wiedzy o ryżu
Nie zawsze jest biały, nie każdy jego rodzaj przygotowuje się tak samo, a w dodatku woda z jego gotowania to kosmetyczny skarb. Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o ryżu, ale baliście się zapytać.
- Kultura i wiedza
Przewodnik – jak dobrać wino do sera?
Ser i wino to połączenie tak naturalne i udane jak chleb z masłem. Podpowiadamy, jakimi zasadami należy się kierować przy dobieraniu wina do serów, które właśnie położyliśmy przed gośćmi na stole.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić butter chicken?
Miękki kurczak w kremowym maślano-pomidorowym sosie.
- Kultura i wiedza
Kwiat, wiśnia i fistaszek, czyli różne oblicza kawy
Warto wybierać i pić kawę single origin, ale jeszcze lepiej na własne oczy zobaczyć, jak wygląda jej produkcja.
- Kultura i wiedza
Instrukcja – jak zrobić idealną owsiankę?
Jeśli owsianka kojarzy wam się z szarą, nieatrakcyjną i mdłą paciają, to najwyższa pora poznać sztuczki, które odczarują to pożywne danie.
- Kultura i wiedza
Czy książki kucharskie mają datę ważności?
Co roku w Polsce wydaje się setki książek kulinarnych, na świecie można je liczyć w setkach tysięcy. Jak długi jest cykl życia pojedynczej książki? Czy istnieją pozycje ponadczasowe?
- Kultura i wiedza
Czas na przetwory – 5 książek o fermentacji, które musicie przeczytać
Fermentacja to naprawdę nieprzewidywalny proces. Istnieją jednak sposoby, by móc lepiej ją kontrolować – zobaczcie, z jakich książek dowiecie się o niej najwięcej!
- Kultura i wiedza
Mleko tylko od krowy
Z naszych sklepów zniknie mleko sojowe. Nie będzie można kupić także sera tofu czy śmietanki migdałowej.
- Kultura i wiedza
Polowanie na idealne steki. Przewodnik dla mięsożerców.
Szeroko rozszerzone źrenice na widok steku to chyba najpopularniejszy kulinarny męski atawizm. Podpowiadamy jak w tej dziedzinie wysmażyć sukces.
- Zdrowie i rozsądek
Własna uprawa grzybów Shitake
Podnoszą odporność, koją nerwy, a co najważniejsze, wykazują właściwości antynowotworowe.
- Kultura i wiedza
Sonda: Jak powinien smakować pączek?
O to, czego oczekują po idealnym pączku, spytaliśmy szefów kuchni, cukierników, blogerów i członków redakcji KUKBUK-a.
- Kultura i wiedza
Bitters, dry shake i stirowanie, czyli słownik slangu barmańskiego
Niezbędnik dla chcących wychylić procenty na mieście.
- Kultura i wiedza
Aquafaba, czyli wegański substytut jajka
Nie wylewajcie płynu z puszki po ciecierzycy, zróbcie z niego bezy i musy!
- Kultura i wiedza
Z czego robi się wegańskie sery?
Gorgon, Czader Almondo i Twarożyc Pieprzony. Po serach od Serotoniny wydziela się hormon szczęścia.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić nalewkę doskonałą?
Sekrety dotyczące nalewek zdradza nam mistrz nalewkarstwa: Zbigniew Sierszuła.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić jogurt?
Kwaśny, zdrowy i niemal wolny od laktozy – Tomek na tropie domowego jogurtu.
- Kultura i wiedza
Jajka odszyfrowane
Dlaczego warto jeść „zerówki”? Czy jajka z inną numeracją rzeczywiście pochodzą od nieszczęśliwych kur?
- Kultura i wiedza
Sekrety chałwy
Nie jest deserem i nie pochodzi z Grecji. Czym właściwie jest chałwa?
- Kultura i wiedza
Jak przechowywać pomidory?
Niedojrzałe na półkę, dojrzałe do lodówki? Podpowiadamy, jak dbać o kuszący miąższ i smak umami w owocach późnego lata.
- Kultura i wiedza
Nie kiśnij, fermentuj!
Kisić można prawie wszystko – owoce, warzywa, ziarna, mięso oraz ryby. Podpowiadamy jak!
- Kultura i wiedza
Słownik kucharskiego slangu
Odbieraj czek, slajsuj karota, bastuj cycki, a potem wal na wydawkę, tylko wytrzyj fingery.
- Na mapie
Co o polskiej kuchni myślą obcokrajowcy?
Kraj pierogów i kiełbasy – z tymi dwoma specjałami najczęściej kojarzona jest nasza kuchnia. Co obcokrajowcy myślą na temat polskiej kuchni, gdy wreszcie jej zasmakują?
- Kultura i wiedza
Jak smakuje prawdziwy humus?
Od wieków toczy się polityczny i kulinarny spór o hummus – kto, kiedy i gdzie po raz pierwszy połączył ciecierzycę z tahiną (pastą sezamową)? I jaki jest oryginalny przepis? Bo coraz modniejszemu w Europie humusowi całkiem daleko do smaku Bliskiego Wschodu.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić prawdziwe kimchi?
Zimą, kiedy nie ma dużego wyboru świeżych warzyw, odpowiedzią na brak witamin może być kimchi – koreańska kiszona kapusta.
Specjalnie wybrane artykuły cyklicznie w Twojej skrzynce.
DO TEGO DOSTĘP DO KUKBUK-OWYCH NIESPODZIANEK. ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA