Kukbuk
Kukbuk

Korea na talerzu

Dodaj do 'Przeczytaj później'

Kimchi i bulgogi – brzmi znajomo? Z pewnością, bo kuchnia azjatycka na dobre opanowała światowe kulinaria. Choć nie wszyscy wiedzą, że to znaki rozpoznawcze kuchni koreańskiej.

Tekst: redakcja

Zdjęcie głowne: Jakub Kapusnak / unsplash.com


Zdjęcia: materiały prasowe

Opublikowano: 20 Grudnia 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Kuchnia koreańska to silny trend w zachodnich stolicach kulinarnych. Nie bez powodu – jej wizytówkami są zdrowe składniki, wyrazistość i przywiązanie do tradycji, które znajduje odzwierciedlenie w jakości i sposobie przygotowywania potraw. Charakteryzuje się też dbałością o kolorystykę, co wynika z kultury, a dziś w praktyce przekłada się na atrakcyjny wizualnie materiał instagramowy. W kuchni rządzi koncepcja obangsaek, łącząca pięć tradycyjnych koreańskich kolorów – biel, czerń, żółty, niebieski i czerwony. Każdy z nich odpowiada kierunkom świata oraz pięciu tradycyjnym elementom koreańskiej kultury, którymi są woda, ziemia, drewno, metal i ogień. 

Pomysł na koreańskie danie - przepis na kimchi z jajkiem sadzonym

Kuchnia koreańska opiera się na ryżu, warzywach, makaronie, soi oraz mięsie

Kilka lat temu kuchnia koreańska z impetem wpadła też do Polski i na szczęście zdążyła się już trochę tu rozgościć, choć wciąż, w porównaniu z innymi smakami Azji, może się wydawać dość egzotyczna. Co prawda podobnie jak inne kuchnie Dalekiego Wschodu, i ta koreańska opiera się na ryżu, warzywach, makaronie, soi oraz mięsie, to jednak jest kilka charakterystycznych składników, które sprawią, że kuchni koreańskiej nie pomylimy z żadną inną.

kimchi

dość pikantna potrawa na bazie kiszonej kapusty lub innych fermentowanych warzyw

Kulinarną podstawą i daniem narodowym Korei jest kimchi – dość pikantna potrawa na bazie kiszonej kapusty lub innych fermentowanych warzyw. Ostry smak zawdzięcza papryczce chili, a wyjątkowego aromatu mogą też dodać owoce morza, imbir, ogórek, rzodkiew i czosnek. Kimchi jest właściwie syntezą całej koreańskiej kuchni, która należy do najzdrowszych na świecie. Dania często powstają ze sfermentowanych składników (fermentacja wydobywa z nich wartości odżywcze) i zawsze są przygotowywane z naturalnych produktów z niską zawartością tłuszczu. Do tego nierzadko są dość pikantne, przez co dobrze wpływają na metabolizm. 

Kimchi Fried Rice

Koreańczycy jedzą kimchi niemal codziennie

Kimchi może być i przystawką, i elementem innych dań – Koreańczycy jedzą je niemal codziennie. Tradycyjnie kimchi robiono w domu (proces trwał kilka tygodni), a na początku grudnia przyrządzano w takiej ilości, aby wystarczyło na całą zimę – przechowywano je w glinianych słojach zakopanych prawie całkowicie w ziemi. Dzisiaj mało kto ma czas na tradycyjne przygotowywanie potrawy, ale gotowe kimchi cieszy się podobną popularnością ze względu na zachowaną naturalność tego produktu. Kupione w sklepie kimchi przechowuje się w specjalnych, małych lodówkach. Dzięki temu możliwe jest szybkie przygotowanie dość skomplikowanych dań, takich jak bokkeumbap. To popularna potrawa na bazie ryżu i kimchi, zazwyczaj smażona z jajkiem, wodorostami i warzywami. Kluczowe są tu dwie rzeczy – jakość kimchi i odpowiednia ostrość.

bulgogi

mięso wołowe marynowane w specjalnej zalewie na bazie sosu sojowego, przypraw i owoców.
Przepis na tradycyjne koreańskie bulgogi (materiały prasowe)

Innym popularnym daniem jest bulgogi, mięso wołowe marynowane w specjalnej zalewie na bazie sosu sojowego, przypraw i owoców. To mariaż smaków gruszki, jabłka, kiwi i ananasa nadaje potrawie wyjątkowy, słodkawy posmak, a sos sojowy – odpowiednią głębię. Wyrazistość kuchni koreańskiej to także komponujące się ze sobą przyprawy – szczodrze dodawany do dań czosnek, cebula, chili, imbir, sezam, ocet i żeń-szeń. Ważne są też różnego rodzaju pasty, dokładane później do dań, jak chociażby gochujang – ostra pasta z czerwonej papryki chili, kleistego ryżu, soi i soli, którą tradycyjnie fermentowało się całymi latami.

Bulgogi

Większość koreańskich dań możemy przygotować w domu

Wbrew pozorom próbowanie własnych sił w kuchni koreańskiej nie musi być ani skomplikowane, ani czasochłonne. Znakomitą większość dań możemy przygotować w domu, zwłaszcza że nie ma problemu ze znalezieniem potrzebnych składników. W Polsce nie brakuje specjalistycznych sklepów, w których kupimy większość oryginalnych produktów prosto z Korei, takich jak marynata bulgogi, zawierająca koreański sos sojowy, czy oryginalne koreańskie kimchi – jakość i pochodzenie mają tu kluczowe znaczenie. To, że koreańskie potrawy mogą być łatwe w przygotowaniu, podkreśla Maciej Nowicki, mistrz kuchni współpracujący z Muzeum Wilanowa. Sam jest odtwórcą historycznych smaków i artystą, który z wielką dbałością podchodzi zarówno do konceptu, formy, jak i treści swoich kulinarnych dzieł. Jako wielki fan kuchni koreańskiej, o której dużo dowiedział się podczas podróży, przekonuje, że można być dalekim od mistrzostwa, żeby przygotowywać smaczne potrawy przy jednoczesnym poszanowaniu koreańskiej tradycji. Brzmi jak szybki i smaczny przepis na mały odpoczynek od świątecznych pewniaków.

Stir Fried Pork

Materiał powstał we współpracy z Korea Food

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka