Kukbuk
Kukbuk

Strona zawiera materiały reklamowe, dotyczące napojów alkoholowych, przeznaczone wyłączanie dla osób pełnoletnich.

Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.

Czy jesteś pełnoletni?

kłosy pszenicy

Naturalne dziedzictwo

Dodaj do 'Przeczytaj później'

Natura z całą gamą różnorodności – od ziarna po krajobraz – daje wciąż nieskończone źródło inspiracji. Gdyby przyjrzeć się jej z bliska, pozwolić zanurzyć się na chwilę w historii szczegółu, opowieść nabiera smaku i aromatu. Co kryje pszenica orkisz?

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Carl Newton / Unsplash.com

Opublikowano: 29 Kwietnia 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 1 minutę!

Wyjątkowa prapszenica Triticum spelta, znana jako pszenica orkisz, to prawdziwa skarbnica smaku i aromatu. Ma wyjątkowo subtelny i niepowtarzalny charakter – i oferuje całą gamę kulinarnych możliwości. Orkisz dojrzewa w grubych łupinach, chroniących jego największy skarb przed szkodnikami i zanieczyszczeniami, co więcej – nie jest poddawany żadnym modyfikacjom genetycznym, dzięki czemu zachowuje pierwotną wartość i szlachetność. Przez dziesiątki lat zapomniany, wyparty przez powszechną pszenicę, nigdy nie ukrywał swojej wyjątkowości. Także w kwestii wymagającej uprawy, której dziś podejmują się nieliczni, głównie specjalistyczne gospodarstwa na południu Polski.

kłosy pszenicy

Zugr / Unsplash.com

butelka wódki orkisz

To właśnie stamtąd pochodzi podstawowy surowiec, wykorzystywany do produkcji wódki Orkisz. Wytwarzana w małych ilościach, w procesie powolnej destylacji odwdzięcza sięniezrównanym aromatem a najlepsze smakowe wartości oddaje schłodzona do 4-6 stopni. Tajemnica najwyższej jakości wódki Orkisz tkwi w doskonałym smaku, wyjątkowym składzie i unikalnym proces produkcji.

Korona

Symbolizuje wysoką jakość i unikalny, królewski charakter trunku.

Kłos

To symbol pszenicy orkisz i nierozerwalnego związku z naturą

Góry

To tu została odnaleziona pradawna odmiana pszenicy, czyli orkisz

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka