Kukbuk
Kukbuk
książka z przepisami dla dzieci kukbuk

Zupa o poranku

Dodaj do 'Przeczytaj później'

Co zjeść na śniadanie, żeby naładować się dobrą energią na cały dzień? Wspomnienia leniwych z cukrem czy pajdy chleba z grubą warstwą pasty jajecznej wywołują błogość, ale może spróbować czegoś nowego?

Opublikowano: 17 Maja 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 2 minuty!

Wkrótce nakładem wydawnictwa Znak ukaże się polskie wydanie książki Vanessy Lewis „Śniadanka z czterech stron świata”. To zbiór przepisów z 33 krajów – od Jordanii, przez Irlandię, aż po Wietnam. Są wśród nich proste potrawy, które zrobicie z dziećmi w pięć minut, ale też bardziej skomplikowane, w sam raz na leniwą, weekendową ucztę.

Recepturom towarzyszą ciekawostki na temat kultury jedzenia oraz zdjęcia, na których do porannych posiłków zasiadają młodzi ludzie z opisywanych miejsc.

Co ciekawe, prezentowane potrawy równie dobrze sprawdzą się na obiad, podwieczorek czy kolację. Zwłaszcza że – jak się okazuje – w jadłospisach wielu krajów są potrawy, które zupełnie nie wpisują się w nasze wyobrażenie śniadania. Jamajczycy zajadają się o świcie pieczonym linem w pikantnym sosie, na stołach małych Japończyków ląduje zupa miso podawana z gotowanym ryżem, a Peruwiańczycy dobudzają się porcją gorącego rosołu.

Książkę można już zamówić pod linkiem >>

Książka „Śniadanka z czterech stron świata”

Maurycy

Oczywiście w książce nie mogło zabraknąć klasyków. Są więc amerykańskie pancakes, churros z Meksyku i… nadwiślańskie leniwe. W polskim wydaniu pojawiły się potrawy przygotowane przez redakcję KUKBUK-a. Znalazły się wśród nich wspomniane leniwe oraz domowy chleb pszenny z pastą jajeczną. Nasze propozycje wystylizowali i sfotografowali Ola i Michał Przeździk-Buczkowscy. A chłopiec zerkający ze stron o Polsce to Maurycy – stały redakcyjny gość, syn redaktorki naczelnej magazynu KUKBUK Darii Pawlewskiej, która opatrzyła publikację smakowitym wstępem. Zdradziliśmy też przepis na naszą ulubioną pomidorówkę. Gwarantujemy, że chociaż kojarzy się z obiadem, świetnie smakuje o każdej porze dnia. Sprawdziliśmy wielokrotnie!

„Dzieci uczą nas odwagi w odrzucaniu uprzedzeń i nawyków pokrytych kurzem rutyny, zaskakują i pokazują, jak z błyskiem w oku, beztrosko smakować świat”.

Daria Pawlewska - redaktorka naczelna magazynu KUKBUK
książka kucharska dla dzieci z przepisami kukbuka

Książka „Śniadanka z czterech stron świata” to emocjonująca wyprawa, podczas której możemy otworzyć się na inne kultury. W podróż udajemy się w towarzystwie dzieci, bo to one – jak podkreśla we wstępie Daria Pawlewska – „uczą nas odwagi w odrzucaniu uprzedzeń i nawyków pokrytych kurzem rutyny, zaskakują i pokazują, jak z błyskiem w oku, beztrosko smakować świat”.

Książkę można już zamówić pod linkiem >>

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka