Kukbuk
Kukbuk
Przepis na wegańską pizzę z ciecieżycy. Wegańskie przepisy. Ekocentryczka w kuchni (fot. materiały prasowe)

Jak gotować w duchu less waste?

Jeśli chcecie walczyć z marnotrawstwem, ale nie wiecie, jak wprowadzić w życie zasady less waste, proponujemy zacząć od kuchni! Pomoże wam w tym książka „Ekocentryczka w kuchni. Sezonowo, roślinnie, less waste”.

Tekst: redakcja

Zdjęcia: materiały prasowe

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 10 minut!

Filozofia less waste zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Wielu ludzi doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że nadmierny konsumpcjonizm ma negatywny wpływ na środowisko. Za tę sytuację jesteśmy odpowiedzialni wszyscy, dlatego musimy pamiętać, że znaczenie ma każdy, choćby najmniejszy krok. Nasze codzienne zachowania istotnie wpływają na środowisko i mogą się przyczynić do ograniczenia ilości wyrzucanej żywności. Jednym z najlepszych sposobów na walkę z marnotrawstwem jest odpowiedzialna i świadoma konsumpcja.

Jeżeli chcecie zmienić swoje nawyki, ale nie wiecie, jak zacząć, koniecznie sięgnijcie po książkę „Ekocentryczka w kuchni. Sezonowo, roślinnie, less waste”

Mogłoby się wydawać, że zasady less waste są trudne, tymczasem wystarczy trzymać się zaledwie kilku z nich, aby zrobić coś dobrego dla planety. Jeżeli chcecie zmienić swoje nawyki, ale nie wiecie, jak zacząć, koniecznie sięgnijcie po książkę „Ekocentryczka w kuchni. Sezonowo, roślinnie, less waste”! Znajdziecie w niej garść porad dotyczących ekogotowania – dowiecie się między innymi, jak prawidłowo przechowywać żywność, czego unikać w kuchni, jak oszczędzać energię elektryczną i które produkty kupować, aby wasze posiłki były zdrowe i świeże. To prosty przewodnik po świecie less waste, zawierający praktyczne wskazówki dotyczące zrównoważonego konsumpcjonizmu oraz ciekawe dane na temat skutków marnowania jedzenia.

W książce Darii Rogowskiej znajdziecie także mnóstwo prostych przepisów na każdą porę roku. Wiosną, kiedy powietrze jest jeszcze chłodne, ale dni są coraz dłuższe, przygotujcie pyszną pizzę z ciecierzycy. To dobry sposób na wykorzystanie resztek z lodówki i lekko przywiędłych warzyw. W upalne lato zabierzcie się do przyrządzania prostego i orzeźwiającego gazpacho, a jesienią postawcie na knedle ze śliwkami – świetnie sprawdzą się jako prosty obiad, który poprawi wam humor i przypomni słoneczne dni.

Chociaż zimy są teraz zdecydowanie mniej surowe niż dawniej, zawsze przychodzi taki moment, że ta chłodna pora roku zaczyna się dłużyć. Kiedy będziecie zmęczeni ponurą aurą, proponujemy coś na słodko! Samopoczucie poprawią wam drożdżówki kardamonowe, które świetnie sprawdzają się w roli drugiego śniadania albo deseru do rozgrzewającego napoju. Z kolei gdy najdzie was chęć na kulinarne eksperymenty, wypróbujcie przepis na kiszony szpinak. Jego intensywny smak wzbogaci zupy, gulasze i sosy sałatkowe. Kiszenie jest proste i tanie, dlatego warto o nim pamiętać bez względu na to, czy za oknem świeci słońce, czy prószy śnieg! Rozwijajcie kulinarne umiejętności, gotując w duchu less waste, a jednocześnie pomóżcie planecie, która tego potrzebuje. Pamiętajcie – od czegoś trzeba zacząć!

Pizza z ciecierzycy

Jeśli macie ochotę na pizzę, zróbcie jej zdrową, ale równie pyszną wersję – prostą i szybką w przygotowaniu. Chrupki i aromatyczny spód posmarujcie samodzielnie zrobionym sosem pomidorowym i rozłóżcie na nim wybrane warzywa. To proste danie jest świetnym sposobem na wykorzystanie tego, co macie w lodówce. Nie bójcie się używać resztek czy przywiędłych warzyw! Gwarantujemy, że będzie pysznie, a do tego less waste.

Sprawdź przepis na pizzę z ciecierzycy >>

Przepis na gazpacho. Wegańskie przepisy. Ekocentryczka w kuchni (fot. materiały prasowe)

Gazpacho

Mimo że Hiszpanie nie są wielkimi fanami zup, dla gazpacho zrobili wyjątek. Choć ten słynny chłodnik zwykle miksuje się z pomidorów i papryki, tym razem proponujemy zrobić go z brzoskwiń. Tę prostą zupę warto przyrządzić szczególnie z bardzo dojrzałych owoców. Brzoskwinie możecie zastąpić ogórkami, truskawkami lub porzeczkami – nie bójcie się próbować różnych kombinacji i poszukiwać własnego smaku! Do gazpacho podaje się rozmaite dodatki, więc koniecznie sprawdźcie, co się kryje w kuchennych szufladach.

Wypróbuj przepis na gazpacho >>

Przepis na knedle ze śliwkami. Wegańskie przepisy. Ekocentryczka w kuchni (fot. materiały prasowe)

Knedle ze śliwkami

Szukacie pomysłu na szybki i prosty obiad? Wypróbujcie przepis na knedle ze śliwkami! Chociaż specjalistkami w ich robieniu są zwykle nasze babcie, namawiamy was do spróbowania swoich sił w tej dziedzinie! Dzięki dodaniu do nadzienia cukru lub ksylitolu z cynamonem w knedlach powstaje przyjemnie słodki sos. Pamiętajcie, by gotować je małymi partiami, aby się nie skleiły.

Zobacz, jak zrobić knedle ze śliwkami >>

Drożdżówki z kardamonem

Drożdżówki kardamonowe

Miękkie drożdżówki kardamonowe to pyszna i prosta przekąska. Ich smak poprawi humor i rozgrzeje duszę w ponure dni. Najlepsze są jeszcze ciepłe, ale możecie je też zamrozić – najlepiej w dniu pieczenia. Kiedy najdzie was chęć na drożdżówkę, wyjmijcie ją z zamrażalnika i pozostawcie na talerzu, aż nabierze temperatury pokojowej. Pamiętajcie – mrożenie to świetny sposób na to, aby nie wyrzucać żywności, kiedy macie jej za dużo i wiecie, że nie zdążycie wszystkiego zjeść, zanim się zepsuje!

Sprawdź przepis na drożdżówki kardamonowe >>

Przepis na kiszony szpinak. Wegańskie przepisy. Ekocentryczka w kuchni (fot. materiały prasowe)

Kiszony szpinak

Fermentacja, czyli kiszenie, to najzdrowsza metoda konserwacji żywności. Kiszonki nie tylko są pyszne, ale także wpływają korzystnie na florę jelitową i wzmacniają układ odpornościowy. Można je zrobić w zasadzie ze wszystkiego – tym razem proponujemy szpinak. Po ukiszeniu jego intensywny smak dobrze się odnajdzie w zupach, gulaszach czy sosach sałatkowych. Warto spróbować ukisić szpinak z ulubionymi ziołami. Jego delikatne liście nie potrzebują dużo czasu, żeby sfermentować, więc będziecie mogli się nimi cieszyć w mgnieniu oka!

Przepis na kiszony szpinak >>

KONKURS!

Okładka książki EKOCENRYCZKA w kuchni (fot. materiały prasowe)

Mamy dla was 5 egzemplarzy książki „Ekocentryczka w kuchni. Sezonowo, roślinnie, less waste” Darii Rogowskiej. Aby zdobyć jeden z nich, w kilku zdaniach opiszcie, jakie są wasze kulinarne wskazówki w duchu less waste. Pochwalcie się swoimi popisowymi daniami, dzięki którym wykorzystujecie zalegające w lodówce składniki lub napiszcie, co robicie, aby w kuchni marnować mniej jedzenia. Swoje pomysły wyślijcie na adres konkurs@kukbuk.pl do 18 lipca. Przed wzięciem udziału w konkursie zapoznajcie się z regulaminem. Pamiętajcie, że zgłoszenia niezawierające oświadczenia uczestnika o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych nie będą brane pod uwagę!

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk