Kukbuk
Kukbuk
Zdjęcie przedstawiające książkę Tak dziś jemy, leżąca na serwetce razem ze sztućcami

Nawyki żywieniowe – co je kształtuje?

W dzisiejszych czasach trudno uciec od jedzenia. Sklepy spożywcze są na każdym rogu, a dzięki aplikacjom możemy zamówić ulubione dania na wynos, nie ruszając się z kanapy. Jak styl życia i marketing wpływają na nasze nawyki żywieniowe?

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 9 minut!

Coraz częściej mówi się o tym, że nie odżywiamy się w sposób zrównoważony – zarówno z perspektywy planety, jak i własnego zdrowia. Gdy jedni zaopatrują się w produkty bio, poszukują coraz to wymyślniejszych przepisów, drudzy cierpią z powodu nadwagi oraz problemów z sercem. I choć mamy coraz większą wiedzę o tym, jakie znaczenie dla zdrowia ma dieta, oraz świadomość, że współczesna produkcja żywności stanowi poważny problem w kontekście zmian klimatycznych, wciąż główną rolę przy dokonywaniu zakupów odgrywają rozmaite mody i trendy oraz czas.

burgery frytki / Ashley Green / Unsplash.com

Jeść szybciej i więcej

Na ten problem zwraca uwagę Bee Wilson. Nie bez przyczyny już na pierwszych stronach jej książki „Tak dziś jemy” znajdujemy informację, że od 2011 do 2016 roku sprzedaż fast foodu wzrosła o 30%*. Co więcej, autorka podaje, że w samym tylko 2016 roku co siedem godzin na świecie otwierał się kolejny lokal Domino’s Pizza. Doskonale zdajemy sobie sprawę, że śmieciowe jedzenie nam nie służy, ale gdy trzeba odebrać dzieci ze szkoły, a pracy wciąż nie ubywa, decydujemy się na gotowe, szybkie posiłki, byle zaspokoić głód i móc zająć się pozostałymi sprawami.

Nie bez znaczenia dla autorki pozostaje kwestia prężnie działającego marketingu. Wilson zauważa, że jesteśmy zachęcani do nieustannego kupowania i próbowania kolejnych produktów. Czekając w kolejce do kasy, nierzadko z nudów dorzucamy do koszyka ustawione obok batoniki czy cukierki, do tego reklamy przekonują nas, że jeśli zdecydujemy się na zakup większej liczby artykułów, zaoszczędzimy pieniądze. W efekcie jemy tak dużo, jak jeszcze żadne pokolenie wcześniej. Na domiar złego problem przejadania się jest globalny, co dobitnie pokazuje rosnący odsetek ludzi otyłych na świecie.

Mężczyzna w niebieskiej koszuli trzyma w rękach winogrona (fot. Maja Petric / unsplash.com)

Nowe nawyki żywieniowe

Nieustanny pośpiech oraz fakt, że jedzenie jest powszechnie dostępne, sprawiły, że nasze nawyki żywieniowe na przestrzeni ostatnich dekad znacząco się zmieniły – temu Wilson poświęca swój reportaż. Autorka pokazuje, jak potrzeby konsumentów inspirują inżynierów do wymyślania coraz to nowszych odmian warzyw i owoców czy udoskonalania tych, których smak zdecydowanie bardziej odpowiada współczesnym gustom. Stąd na przykład niegdyś różnorodne w smaku winogrona teraz są niemal wyłącznie słodkie, a liczba dostępnych odmian bezpestkowych jest zdecydowanie większa niż tych z pestkami – wszystko po to, by dostosować się do naszych upodobań i uprzyjemnić nam jedzenie.

W odpowiedzi na potrzeby konsumentów producenci żywności postanowili zająć się również problemami sezonowości i pochodzenia produktów. I tak banany, niegdyś dość rzadkie i egzotyczne owoce, obecnie nie tylko możemy znaleźć w sklepach na całym świecie, ale też prawdopodobnie wszędzie spotkamy tę samą odmianę, cavendish, która zdominowała globalny eksport. Obecnie uprawia się je nawet na Islandii (choć nie na skalę konsumpcyjną), na której, jak się okazuje, najchętniej wybieranym ciastem jest chlebek bananowy. Co więcej, owoc ten jest jednym z najpopularniejszych i najtańszych spośród wszystkich dostępnych w supermarketach.

Banan, niegdyś egzotyczny, teraz jest jednym z najpopularniejszych i najtańszych owoców na świecie

Jeszcze 30 lat temu Duńczycy nie znali czosnku

Kuchnia lokalna czy kuchnia globalna?

Nietypowe upodobania Islandczyków, które stoją w sprzeczności z lokalną kuchnią, mogą zaskakiwać, tymczasem podobnych przykładów mamy więcej. Jeszcze 30 lat temu Duńczycy nie znali czosnku, a w RPA coraz zamożniejsi mieszkańcy chętniej wybierają słodzone napoje i sałatkę z fetą lub awokado niż tradycyjne obiady na bazie kukurydzy. 

Okładka książki "Tak dziś jemy" (fot. materiały prasowe)

W samej chęci do eksperymentowania i poszerzania doznań kulinarnych nie ma nic złego, jednak trzeba pamiętać, że jeśli drastycznie zmieniamy nawyki żywieniowe i decydujemy się przede wszystkim na żywność inną niż lokalna, to wybieramy produkty bardziej przetworzone, mrożone oraz niekoniecznie świeże, co bezpośrednio przekłada się na jakość pożywienia, a zatem i nasze zdrowie.

Powyższe ciekawostki to tylko wstęp do rozważań, które podejmuje Bee Wilson w swojej najnowszej książce. „Tak dziś jemy” to rzeczowy reportaż o współczesnych nawykach żywieniowych oraz o tym, jak trendy i styl życia zmieniły nie tylko nasze podejście do jedzenia, ale również sposób, w jaki się odżywiamy. Ta przystępna, pełna ciekawostek i interesujących informacji publikacja pokazuje, że choć mamy coraz większą wiedzę na temat tego, jak należy się odżywiać, to wciąż jedną z najczęstszych przyczyn zgonów na świecie jest zła dieta.

* Wszystkie dane i informacje pochodzą z książki „Tak dziś jemy” Bee Wilson, która ukaże się na rynku 11 marca 2020 roku nakładem wydawnictwa Sine Qua Non.

#KONKURS

Jeśli macie ochotę dowiedzieć się więcej na temat tego, co zmieniło się w nawykach żywieniowych przez ostatnie pokolenia, weźcie udział w naszym konkursie. Mamy dla was aż 8 egzemplarzy książki „Tak dziś jemy” Bee Wilson. Wystarczy, że opiszecie w kilku zdaniach, jak dbacie o zdrowie i jak wygląda wasza dieta. Odpowiedzi wyślijcie do 14 kwietnia* na adres konkurs@kukbuk.pl. Przed wzięciem udziału w konkursie zapoznajcie się z regulaminem. Pamiętajcie, że zgłoszenia niezawierające oświadczenia uczestnika o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych nie będą brane pod uwagę!

* Ze względu na panującą obecnie epidemię koronawirusa książki zostaną wysłane do zwycięzców po zakończeniu się stanu wyjątkowego w kraju. 

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk