Choć zwykle niełatwo wstać nam z łóżka, to w jesienne poranki zrywamy się o świcie, chwytamy koszyk w dłoń i pędzimy do lasu na łowy. Ci, którzy choć raz wzięli udział w grzybobraniu, wiedzą, że przemierzanie leśnych ścieżek w poszukiwaniu grzybów to nie lada wyzwanie, ale też wielkie emocje (sprawdźcie, dokąd w Polsce warto wybrać się na grzybobranie >>). Kiedy kosz jest pełny, leśne zdobycze z dumą rozkładamy na kuchennym stole i planujemy przyrządzanie z nich pysznych potraw. Grzyby wykorzystujemy w kuchni na różne sposoby – szykując pożywne śniadania, sycące obiady i wyśmienite kolacje. Aby jednak to działanie przyniosło oczekiwane efekty, należy wiedzieć, jak postępować z grzybami – na przykład jak długo je gotować, by nie straciły smaku i aromatu. Zdradzamy idealny czas gotowania grzybów świeżych, wyjaśniamy, jak długo gotować suszone grzyby, podpowiadamy, ile gotujemy grzyby leśne, wreszcie tłumaczymy, ile czasu gotuje się grzyby do marynowania.
Włoska szkoła gotowania: grzyby
Grzyby to jeden z fundamentalnych składników w kuchni Italii. W polskich lasach nie brakuje na szczęście ani borowików, ani kurek – podpowiadamy więc, jak przyrządzić je we włoskim stylu!