Kukbuk
Kukbuk
gotowanie grzybów jak ugotować świeże grzyby czas gotowania grzybów leśnych (fot. Thanh Soledas / unsplash.com)

Jak długo gotować grzyby?

Zbieranie prawdziwków, borowików, kurek czy maślaków to jedna z naszych ulubionych jesiennych aktywności. Zrobione z nich dania kuszą smakiem i imponują pomysłowością. Jak przygotować grzyby przed przyrządzeniem z nich aromatycznych potraw? Podpowiadamy, jak gotować grzyby.

Tekst: Ada Michalak

Zdjęcie główne: Thanh Soledas / unsplash.com

Opublikowano: 12 Listopada 2021
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 10 minut!

Choć zwykle niełatwo wstać nam z łóżka, to w jesienne poranki zrywamy się o świcie, chwytamy koszyk w dłoń i pędzimy do lasu na łowy. Ci, którzy choć raz wzięli udział w grzybobraniu, wiedzą, że przemierzanie leśnych ścieżek w poszukiwaniu grzybów to nie lada wyzwanie, ale też wielkie emocje (sprawdźcie, dokąd w Polsce warto wybrać się na grzybobranie >>). Kiedy kosz jest pełny, leśne zdobycze z dumą rozkładamy na kuchennym stole i planujemy przyrządzanie z nich pysznych potraw. Grzyby wykorzystujemy w kuchni na różne sposoby – szykując pożywne śniadania, sycące obiady i wyśmienite kolacje. Aby jednak to działanie przyniosło oczekiwane efekty, należy wiedzieć, jak postępować z grzybami – na przykład jak długo je gotować, by nie straciły smaku i aromatu. Zdradzamy idealny czas gotowania grzybów świeżych, wyjaśniamy, jak długo gotować suszone grzyby, podpowiadamy, ile gotujemy grzyby leśne, wreszcie tłumaczymy, ile czasu gotuje się grzyby do marynowania.

Jak długo gotować grzyby

(fot. Andrew Ridley / unsplash.com)

fot. Andrew Ridley / unsplash.com

Gotowanie grzybów to złożone zjawisko. Odpowiedź na pytanie, ile powinno się gotować grzyby, nie jest zatem jednoznaczna. Gotowanie grzybów suszonych, leśnych i świeżych różni się od siebie – przede wszystkim czasem gotowania. W końcu każdy grzyb jest inny! Konkretne gatunki często wymagają zupełnie innej obróbki termicznej albo też innego czasu jej trwania. Przed gotowaniem grzybów – niezależnie od tego, czy są świeże, suszone czy leśne – warto się więc dowiedzieć, ile czasu je gotować.

Ile gotować suszone grzyby?

(fot. Bluebird Provisions / unsplash.com)

fot. bluebird / unsplash.com

Suszenie grzybów to doskonały sposób na to, aby zachować je na dłużej. Prędzej czy później przydadzą się przecież do przygotowania świątecznych pierogów (przepis na najlepsze świąteczne pierogi znajdziesz tutaj >>), zimowych wywarów czy aromatycznych sosów. Przed rozpoczęciem gotowania trzeba je jednak odpowiednio potraktować. Jak ugotować suszone grzyby? Najpierw, przez co najmniej 2-3 godziny, należy namaczać je w zimnej wodzie. Najlepszy efekt osiągniecie, jeśli zostawicie je w niej na całą noc. Gdy grzyby będą już namoczone, gotujcie je około 60 minut. Musicie także pamiętać, aby przed włożeniem grzybów do garnka wsypać do niego szczyptę soli. Opcjonalnie możecie wykorzystać również inne przyprawy, takie jak liść laurowy, pieprz, majeranek czy kminek. Pst! Czas gotowania suszonych grzybów zwykle zależy od wielkości kawałków i stopnia ich wysuszenia. Zanim wyjmiecie grzyby z gotującej się wody, warto po prostu sprawdzić, czy są wystarczająco miękkie.

Jak długo gotować grzyby leśne?

(fot. Irina Iriser)

fot. Irina Iriser / pexels.com

Czas gotowania grzybów leśnych zależy od gatunku i ich wielkości. Grzyby bardziej delikatne, takie jak maślaki, koźlarze czy podgrzybki, powinno się gotować 15-20 minut – tak, aby były miękkie, ale się nie rozpadały. Twardsze z nich – między innymi borowiki, rydze, kurki i prawdziwki – gotuje się około 35 minut. Aby przyspieszyć proces gotowania, możecie je pokroić na kawałki. Gdy będziecie gotować leśne grzyby, pamiętajcie także, aby przede wszystkim dokładnie je oczyścić. Niezależnie od gatunku przed włożeniem do garnka powinny też odleżeć swoje w zimnej wodzie. 

Jak długo gotować grzyby na sos?

Jeśli planujecie przyrządzić sos z pieczarek, kurek, borowików czy boczniaków, ich gotowanie przed smażeniem nie jest niezbędne. Po dokładnym oczyszczeniu grzybów wystarczy wrzucić je na patelnię z rozgrzanym masłem na mniej więcej 2 minuty – do odparowania płynów (więcej o czyszczeniu i myciu grzybów przeczytasz tutaj >>). Możecie je także smażyć z dodatkami – na przykład natką pietruszki, szalotką i winem. Gdy alkohol odparuje, wystarczy wlać na patelnię bulion i doprowadzić do wrzenia, a następnie, za pomocą łyżki cedzakowej, wyjąć z sosu grzyby. Chcecie użyć grzybów leśnych? Jeśli delikatne je podgotujecie, będą mniej ciężkostrawne. Wystarczy gotować je około 10 minut, aż delikatnie zmiękną. Inną metodą jest blanszowanie. Jeżeli się na nie zdecydujecie, grzyby wrzućcie do gotującej się osolonej wody i gotujcie je minutę. Później pozostanie wam już tylko włożyć je na kilkanaście sekund do wody z lodem.  

Jak długo gotuje się grzyby do marynowania?

Marynowane grzyby w słoikach (fot. Ospan Ali / unsplash)

fot. Ospan Ali / unsplash.com

Jak ugotować grzyby, jeśli chce się je później zamarynować? Aby pozostały jędrne, gotujcie je w osolonej wodzie z octem od 5 do 15 minut. Wszystko zależy od wielkości i twardości grzyba. Te mniejsze – na przykład kurki – będą gotowe już po 5 minutach. Borowikom, maślakom czy podgrzybkom należy dać nieco więcej czasu.

Jak długo gotować grzyby suszone do pierogów?

Na święta sięgamy po tradycyjne i sprawdzone przepisy na pierogi z kapustą i grzybami (fot. Rafał Meszka)

Jeśli się zastanawiacie, ile gotować grzyby suszone do pierogów czy uszek, przybywamy z pomocą! Wbrew pozorom odpowiedź jest dość prosta. Suszone grzyby gotowane do tego rodzaju potraw powinno się namaczać przez całą noc w wodzie, a później gotować około 60 minut. Gdy będą miękkie, wystarczy odcedzić je z wody, drobno pokroić, połączyć z innymi składnikami farszu – na przykład cebulą – i przyprawić. Zostanie wam już tylko wypełnienie pysznym farszem ciasta i… gotowe! 

Gotowanie grzybów przed mrożeniem

Czy mrożone grzyby trzeba gotować? Przed włożeniem ich do zamrażarki warto je obgotować – dzięki temu pozbędziecie się wszelkich niechcianych resztek liści czy piasku. Aby grzyby po rozmrożeniu nie straciły struktury i smaku, nie gotujcie ich jednak zbyt długo. Oto mała podpowiedź: przed mrożeniem borowiki, podgrzybki i prawdziwki gotujcie około 7 minut. Kurki, rydze i maślaki – około 12 minut. 

Ile gotujemy grzyby? Przydatne wskazówki

  • Pamiętajcie, że grzyby się od siebie różnią! Oznacza to, że wymagają innej metody obróbki termicznej lub innego czasu jej trwania. Zanim zaczniecie przyrządzać grzyby, dowiedzcie się więc, jak długo je obgotowywać.
  • Nie wylewajcie wody po obgotowaniu grzybów, może się przydać jako wywar do zup lub sosów.
  • Uwaga – czas gotowania grzybów liczymy od momentu zagotowania się wody.
  • Czy powinno się solić wodę do gotowania grzybów? Tak. Nie dodawajcie jednak zbyt dużo soli – wystarczy szczypta.

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk