Kukbuk
Kukbuk

Certyfikaty gwarantem najwyższej jakości produktów spożywczych

Dodaj do 'Przeczytaj później'

Dwa wyróżnienia specjalne podczas 2. edycji KUKBUK Poleca przyznał KOWR, czyli Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

Opublikowano: 7 Marca 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

„KUKBUK Poleca” to konkurs, którego głównym celem jest promocja lokalnych producentów, rzemieślników i właścicieli gospodarstw agroturystycznych. To ogromna szansa dla małych, rodzinnych firm, które wykorzystują zdobyte przez pokolenia doświadczenia i tworzą naprawdę genialne produkty. Dwa wyróżnienia specjalne w tegorocznej edycji przyznał KOWR, czyli Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

Jedno z nich otrzymała firma SemCo, która od pokoleń tłoczy oleje; jej produkty posiadają wiele oznaczeń i certyfikatów potwierdzających wysoką jakość i nawiązanie do lokalnej tradycji wytwarzania. Drugie wyróżnienie trafiło do hodowli pstrąga w Ojcowskim Parku Narodowym, założonej przez krakowianki z branży IT.

To, z czego Polska powinna być najbardziej dumna, to żywność najwyższej jakości posiadająca wiarygodny certyfikat, wyprodukowana zgodnie z prawami natury, przy wykorzystaniu rozwiązań naukowych dotyczących technik uprawy i odżywiania gleby, oraz z procesami naturalnymi występującymi w przyrodzie

Jan Wdowiak, juror Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w konkursie KUKBUK Poleca.

Dyrektor Generalny KOWR Witold Strobel, redaktorka naczelna magazynu KUKBUK Daria Pawlewska, juror KOWR w konkursie KUKBUK Poleca Jan Wdowiak

Laureaci konkursu KUKBUK Poleca

Dyrektor Generalny KOWR Witold Strobel, Maria Just SemCo, Borys Szyc

SEMCO

Konkurs KUKBUK Poleca promuje lokalnych rzemieślników i producentów. Dlaczego tak ważny jest powrót do lokalności i korzeni?

Każda społeczność wytwarza produkty na miarę swoich potrzeb, w myśl wartości, które kultywuje. Produkty lokalne, od wieków spożywane przez mieszkańców danego regionu, stanowią jego siłę i źródło zdrowia, wreszcie zapewniają kontakt z niezapomnianymi smakami, znanymi z domu rodzinnego.
Jak ważne w dzisiejszej produkcji żywności są certyfikaty?
Certyfikaty są informacją dla klienta – zabezpieczeniem wartości i jakości oferowanego produktu. Najlepiej wybierać produkty ze znakami jakości i oznaczeniami, które są uznawane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jest to w sumie kilkanaście certyfikatów, a każdy z nich określa konkretne walory jakościowe i produkcyjne danego produktu.

Jakie oleje cieszą się największą popularnością i skąd pochodzą nasiona do produkcji olejów SemCo?
Polacy najchętniej sięgają po oleje z nasion roślin uprawianych na danym terenie, czyli olej rydzowy, rzepakowy, lniany, konopny, dyniowy i ostropestowy. Nasiona do produkcji olejów nasza rodzinna firma pozyskuje ze swoich upraw, a także z upraw kontraktowanych i kontrolowanych u rolników z Wielkopolski i całej Polski.

Jakie produkty, poza olejami, ma w ofercie SemCo?
Oprócz olejów tłoczonych na zimno mamy w ofercie pozostałości po tłoczeniu, czyli makuchy, jako źródło białka i tłuszczu dla pasz zwierzęcych oraz mąki dla ludzi. Oferujemy również nasiona wykorzystywane w piekarnictwie i ciastkarstwie, a także do wytłaczania olejów.

Redaktorka naczelna magazynu KUKBUK Daria Pawlewska, Dyrektor Generalny KOWR Witold Strobel, Agnieszka Sendor Pstrąg Ojcowski

PSTRĄG OJCOWSKI

Co sprawia, że pstrągi ojcowskie są tak wyjątkowe?
Na smak i aromat ich mięsa wpływają przede wszystkim warunki hodowli. Są pięknie ubarwione, bo odżywiają się bogatą roślinnością w stawach ziemnych, pływają w krystalicznie czystej, pozbawionej zanieczyszczeń wodzie i mogą swobodnie się ruszać, więc ich mięso jest jędrne i pyszne.

Czym różnią się ryby hodowane przemysłowo od potoczków?
Różnica w hodowli polega przede wszystkim na tym, że nasze pstrągi mają czas dorastać i rozwijać się w sposób zbliżony do naturalnego, dzięki temu przypominają dzikie pstrągi żyjące w rzekach i potokach. Co najważniejsze, w procesie hodowli nie używamy żadnych antybiotyków, sterydów, przyspieszaczy wzrostu, karmimy pstrągi organiczną paszą i naturalnie dezynfekujemy ich środowisko, za pomocą wapna i tlenu. Hodowla wygląda tak jak kilkadziesiąt lat temu, nie korzystamy z maszyn, liczy się tylko praca ludzkich rąk. Jesteśmy jedyną taką hodowlą w Polsce.

Pstrąg ojcowski nie dość, że jest pyszny, to jeszcze obwieszony certyfikatami. Dlaczego warto sięgać po takie produkty?
Produkty certyfikowane są niezwykłe, często stanowią relikty przeszłości, zdrowego i prostego jedzenia. Budzą wspomnienia z dzieciństwa i bronią w dzisiejszym świecie tych wartości, które powoli są wypierane przez pieniądz. Kontrastują z produktami podawanymi nam w formie skondensowanej i przetworzonej tak bardzo, że przypominają raczej substytut niż sam produkt.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka