Kukbuk
Kukbuk
Kobieta trzymająca książki

Ulubione książki kulinarno-podróżnicze KUKBUK-a

Dodaj do 'Przeczytaj później'

Podróż do Azji, a może powrót do lat dziecięcych? Przy okazji 7. Targów Książki Kulinarnej, odbywających się pod hasłem „Podróżu-jemy”, spytaliśmy członków redakcji KUKBUK-a o ich ulubione książki o kuchni i podróżach.

Opublikowano: 17 Lipca 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 13 minut!

Podróż może mieć wiele twarzy – szczególnie ta kulinarna. W poszukiwaniu nowych smaków można przemierzyć tysiące kilometrów, ale czasem najciekawszych odkryć dokonujemy w knajpce na drugim końcu ulicy lub na bazarze za rogiem. Zdarzają się też podróże sentymentalne – w poszukiwaniu smaku babcinych pierogów z jagodami czy naleśników z serem.

Okazją, by nie ruszając się z Warszawy, udać się w każdą z nich, są Targi Książki Kulinarnej, już po raz siódmy organizowane przez Martę Gessler i Qchnię Artystyczną. Tegoroczna edycja targów, której przyświeca hasło „Podróżu-jemy”, skupia się na szeroko pojętym zagadnieniu wypraw kulinarnych oraz publikacjach pełnych smakowitych opowieści inspirowanych małymi i dużymi wojażami. Oprócz nieprzebranej oferty książkowej czekać będą na was warsztaty oraz spotkania z autorami książek, podróżnikami i innymi gośćmi.

Targi Książki Kulinarnej

fot. materiały prasowe

Monika Mądry-Pawlak i Jan Pawlak, właściciele poznańskich lokali Cafe Raj i La Ruina, zdradzą swoje patenty na etyczne podróżowanie w poszukiwaniu lokalnych smaków. Maria Przybyszewska i Marta Dymek z Jadłonomii opowiedzą, jak to jest być weganinem w podróży, a Joanna Michnicka – wegańską mamą na co dzień. W podróż w czasie udamy się z Małgosią Mintą i Katarzyną Drewnowską, które będą wspominać kulinarne wojaże Anthony’ego Bourdaina, a Magdalena Kasprzyk-Chevriaux i Jarosław Dumanowski – autorzy książki „Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej” – zabiorą nas na wyprawę szlakiem dawnych smaków.

Ponieważ wydarzeniu patronuje KUKBUK, postanowiliśmy przeprowadzić małą sondę – podpytaliśmy członków redakcji o ich ulubione książki podróżniczo-kulinarne. Dowiedzcie się, kto lubi wpuścić do swojej kuchni Sabrinę Ghayour, a kto zrobić rundkę po restauracjach z Anthonym Bourdainem.

Książka "Apetyt na Italię. Vespaniała podróż kulinarna" Matthew Fort

Daria Pawlewska, redaktorka naczelna i wydawczyni magazynu KUKBUK

Matthew Fort, „Apetyt na Italię. VESPAniała podróż kulinarna”


W dwa miesiące brytyjski pisarz i krytyk kulinarny przejechał na słynnym włoskim skuterze 2 tysiące kilometrów z południa na północ Italii. Rozpoczął wyprawę w słonecznej Kalabrii, a zakończył w chłodnym Turynie. Fort rozwija smakowite wątki zdarzeń, które przytrafiły się mu się w drodze, i analizuje tradycje kulinarne Włoch z perspektywy wnikliwego badacza postaw społecznych. Podziw dla wielowiekowej kultury kulinarnej przeciwstawia niepokojącym zjawiskom, serwowanym przez ponowoczesną rzeczywistość. Nie ma wątpliwości, że globalizacja zakradła się także do uroczych średniowiecznych miasteczek w Italii i coraz częściej wypiera żywność wytwarzaną tradycyjnymi metodami. Autor zadaje więc ważne pytania o przyszłość kuchni poszczególnych regionów oraz zastanawia się, czy nowe pokolenia podejmą trud i będą kontynuować dawne tradycje kulinarne. Te rozważania mają szerszy wymiar, bo z powodzeniem można je przenieść na rodzimy grunt. Niech nie zwiedzie was skromna oprawa graficzna. Książkę czyta się jednym tchem, jak najlepszą powieść drogi.  

książka "Persiana" Sabrina Ghayour

Marcin Liwarski, grafik prowadzący wydania specjalne KUKBUK-a


Sabrina Ghayour, Persiana. Przepisy inspirowane kuchnią Bliskiego Wschodu

Nigdy nie zapomnę smaku tabbouleh, które jadłem w Bejrucie – nie tym na Poznańskiej w Warszawie, ale w stolicy Libanu. Tam słynna sałatka składa się głównie z pietruszki, soku z cytryny i dużej ilości granatu. Do tego odrobina pomidorów i niemal śladowe ilości kaszy. W Europie niestety, gdy zamawiamy tabbouleh, dostajemy często miskę bulguru z garstką warzyw. Podobnie jest z humusem w Izraelu. Ma on zupełnie inną konsystencję niż ten serwowany u nas. Obie potrawy z przepisów z książki Sabriny Ghayour wychodzą idealnie, tak jak pamiętam je z moich wypraw. Dlatego często zaglądam do „Persiany” – żeby przypomnieć sobie smaki, które poznałem w Libanie czy Izraelu. Ale kuchnia Bliskiego Wschodu to nie tylko humus, lecz również mnóstwo niesamowitych przypraw i zaskakujących połączeń smakowych. Dip z fety i pistacji, fatusz, dynia pieczona w za’atarze – do tych przepisów wracam najczęściej. 

Książka "Persiana" Sabrina Ghayour
Książka "Panny Czirpanki”, Wanda Medyńska

Ania Czajkowska, redaktor prowadząca KUKBUK.pl

Wanda Medyńska, „Panny Czirpanki”


Za sprawą tej książki już w dzieciństwie wyprawa do obcych krajów kojarzyła mi się przede wszystkim z próbowaniem egzotycznych potraw i nieznanych połączeń smakowych. Także z jej powodu na wieki wieków granat będzie moim owocem numer jeden – przez długie lata był marzeniem, którego smak poznałam zdecydowanie zbyt późno. Kiedy tata podróżował z moją starszą siostrą po Bułgarii, mama na pociechę zakupiła „Panny Czirpanki” – z misją zrekompensowania mi tego, że nie brałam udziału w wakacyjnych wojażach. Tytułowe panny to laleczki w tradycyjnych bułgarskich strojach, które maskotce, szarej polskiej myszy, tłumaczą zawiłości bułgarskiej kultury. Z zapartym tchem śledziłam ich rozmowy, poznając nie tylko kulturę i zwyczaje małych Bułgarek, ale też przepis na sałatkę szopską czy konfiturę z pigwy, która również stała się moją dziecięcą kulinarną obsesją. Choć kultowych kulinarno-podróżniczych książek mam na półce wiele, ta staroświecka, rozsypująca się publikacja jest w mojej rodzinie otaczana wyjątkowym kultem i sentymentem. Dzięki niej w mało kolorowej rzeczywistości mogłam marzyć o jedzeniu granatów i dekorowaniu drzew martenicą, wierząc, że kiedyś będzie mi dane samej doświadczyć tych wszystkich cudów… a na pewno prędzej niż zjeść rachatłukum w Narnii!

Książka "Panny Czirpanki”, Wanda Medyńska
Książka Italia do zjedzenia Bartek Kieżun

Zuza Rożek, specjalistka ds. marketingu i komunikacji online

Bartek Kieżun, „Italia do zjedzenia”


W „Italii do zjedzenia” Krakowski Makaroniarz karmi nas miłością do jedzenia, sztuki i samych Włoch. Pozwala rozkoszować się dolce vita, łączy wątki podróżnicze z kulinarnymi. Podpowiada, dokąd pojechać, co zobaczyć, czego spróbować i jak we własnej kuchni poczuć smak danego regionu, bo częścią publikacji są oczywiście przepisy.

Włochy były jednym z pierwszych krajów, do których zabrali mnie rodzice. Jednak miłością do pizzypasty pałałam, jeszcze zanim odwiedziłam ich ojczyznę. Wtedy, jako mało doświadczony smakosz, raczej bałam się eksperymentów, teraz zaliczam Italię do moich ukochanych kierunków kulinarnych. Fanką artykułów Krakowskiego Makaroniarza byłam, zanim dołączyłam do redakcji KUKBUK-a. Kiedy Bartek powiedział mi, że do napisania „Italii do zjedzenia” zainspirował go komentarz na Facebooku, byłam zaskoczona, zawsze bowiem jego teksty wydawały mi się świetnym – i oczywistym – materiałem na książkę. Ta zdecydowanie nie zawiodła moich oczekiwań. Lubię te krótkie historie – relacje z miejsc odwiedzanych przez autora, opowiastki pisane z perspektywy własnego doświadczenia, anegdoty o ludziach i doznaniach. Podoba mi się również koncepcja podziału książki na cztery części: przystawki, dania pierwsze, dania główne i dania słodkie. Czyli z włoskiego: antipasti, primi, secondi oraz dolce. Kieżun potraktował całą Italię jako posiłek. Najciekawsze miejsca są czymś na kształt dań głównych, niewielkie miejscowości, które pozwalają nabrać apetytu na więcej, to przystawki. Polecam miłośnikom Włoch, włoskiej kuchni i sztuki. Dociekliwym podróżnikom i tym, którzy z pozycji własnej kanapy tęsknią za promieniami włoskiego słońca.

Książka Italia do zjedzenia Bartek Kieżun
Książka Anthony Bourdain, „Kill grill. Restauracja od kuchni”

Przemek Karolak, sekretarz redakcji magazynu KUKBUK

Anthony Bourdain, „Kill grill. Restauracja od kuchni”


Drugiej tak bezkompromisowej osoby próżno szukać. Jego tragiczna śmierć pozostawiła ogromną wyrwę w świecie kulinarnym. Bourdain szlify zdobywał w przeróżnych miejscach, ale przede wszystkim szefował nowojorskiej Les Halles. Jego doświadczenie zaowocowało serią książek. W swoim debiucie bez ogródek opisuje kulisy prowadzenia restauracji, obnaża wszystkie najgorsze praktyki, zarówno właścicieli, menedżerów, jak i kucharzy oraz kelnerów. Nie ocenia, tylko punktuje, nie pudruje, tylko pisze niewygodną prawdę, szkicując ponury obraz gastronomii. Jednak knajacki język i sarkastyczne poczucie humoru autora sprawiają, że nie sposób oderwać się od tej książki, po której przeczytaniu więcej nie zamówicie w lokalu dania dnia i dwa razy się zastanowicie się, kiedy najdzie was ochota na wyjście do restauracji.

Pełny program Targów Książki Kulinarnej

  • Piątek, 19 lipca

    TARGI: 15:00-19:00

    PANELE: 15:30-19:00

     

    15:00 Oficjalny start targów, przywitanie, kilka słów o haśle przewodnim – Marta Gessler(Qchnia Artystyczna)

    15:30 Czy podróż musi być daleka? – Aleksandra Klonowska-Szałek(autorka książki „Odetchnij od miasta. Warmia i Mazury”)

    16:00 Nowinki kulinarne ze świata, które przyjęły się w Polsce, i te, które się nie przyjęły – Marcin Kręglicki (Kręgliccy Restauracje i Catering), Marcin Wojtasik(Yatta Ramen), Bitos Hoangi Jakub Koźmiński(Viet Street Food); prowadzenie: Małgorzata Minta

    17:00 Czy wysoko w górach na lodowcu można zjeść smacznie? –Tomasz Habdas(W Szczytowej Formie)

    17:00 Odtwarzanie smaków poznanych w podróży. Włochy. Opowieść i degustacja – Monika Mrozowska

    18:00 Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej Kraków 2019 – Grażyna Płachta

    (Wydział ds. Turystyki, Urząd Miasta Krakowa) 

     

    Organizatorzy zastrzegają możliwość zmian w programie.

  • Sobota, 20 lipca

    TARGI: 11:00-20:00

    PANELE: 11:00-19:00

     

    11:00 Historia prowiantu w podróży – Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska (autorka książki „Historia łakomstwa i obżarstwa”)

    11:00 Jak w dzisiejszych czasach wykorzystać metody gotowania naszych przodków? Opowieść i degustacja – Katarzyna Mikulska (autorka książki „Kuchnia survivalowa bez ekwipunku”)

    11:30 Nalewkowa mapa Polski, czyli szlakiem zacnych trunków – Anna Szubińska (autorka książki „Nalewki. Natura zamknięta w butelce”)

    13:00 Macierzyństwo na roślinach – Joanna Michnicka (Mama na Roślinach)

    13:00 Jak być zero waste w kuchni? Recyklingowa podróż do korzeni. Opowieść i degustacja – Sylwia Majcher (autorka książki „Gotuję, nie marnuję”)

    14:00 Blaski i cienie turystyki kulinarnej –Wojciech Osiński (Taste Poland, Polskie Stowarzyszenie Turystyki Kulinarnej)

    14:00 Kapłony, szczeżuje i ziemniaki. Zapomniane wędrówki naszego jedzenia. Opowieść i degustacja – Magdalena Kasprzyk-Chevriaux Jarosław Dumanowski (autorzy książki „Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej”)

    15:00 O kulturze gościnnych stołów. O podróżowaniu i zjadaniu świata tak, by nie było wszystko jedno. O 340 amerykańskich dniach przez żołądek do serca – Monika Mądry-Pawlak i Jan Pawlak (Cafe La Ruina i Raj)

    16:00 Ziemniaka podróż po Polsce – Joanna Jakubiuk (autorka książki „Ziemniak”)

    16:00 Hiszpańskie smaki, czyli kulinarna podróż po najsmaczniejszych regionach Hiszpanii – Adrian Stojewski (Hiszpańskie Smaki, Polskie Stowarzyszenie Turystyki Kulinarnej)

    17:00 Sentymentalna podróż do kuchni z czasów dzieciństwa – Magda Grzebyk(Krytyka Kulinarna), Katarzyna Meller (Meller na Dokładkę)

    17:00 Turystyka w małych miejscowościach z uwzględnieniem historii i kulinariów – case study gospodarstwa Olandia – Damian Michałek i Olaf Makiewicz (Olandia, Polskie Stowarzyszenie Turystyki Kulinarnej)

    18:00 Smaki Polski, czyli jak promowana jest polska kuchnia – Robert Stępowski (autor publikacji „Smaki Polski. Zwiedzaj Polskę ze smakiem”)

     

    Organizatorzy zastrzegają możliwość zmian w programie.

  • Niedziela, 21 lipca

    TARGI: 11:00-19:00

    PANELE: 11:00-18:00

     

    12:00 Czym nas karmi podróż? Opowieść i degustacja – Maia Sobczak (Qmam Kasze)

    13:00 Podróżnicza checklista – Joanna Winiarska (autorka książki „Spakowani”)

    13:00 Jak podróżuje polska kuchnia – działania promocyjne na rzecz rodzimej gastronomii. Jak je prowadzić, by nie najeść się wstydu? – Adam Komar, Agata Wojda, Małgorzata Minta, Maria Przybyszewska, Marta Gessler, Nestor Grojewski

    14:00 Kampania Chefs for Change jako podróż dosłowna i metaforyczna – Roślinnie Jemy

    14:15 Czy w podróży trudno być weganinem? – Maria Przybyszewska (Havana), Marta Dymek (Jadłonomia), Roślinnie Jemy

    15:00 Wspomnienie Anthony’ego Bourdaina – Katarzyna Drewnowska (Wydawnictwo Filo), Małgorzata Minta (Minta Eats); prowadzenie: Olga Badowska

    16:00 Hiszpańskie, portugalskie i marokańskie dania jednogarnkowe – Jolanta Naklicka-Kleser(autorka książki „Zdrowe łakocie”)

    16:00 Jak zaplanować podróż? Pakowanie, finanse, papiery, plan atrakcji – Bożena Kowalkowska

    17:00 Jak kawa specialty „rozlała się” po całej Polsce? – Agnieszka BukowskaiKrzysiek Rzyman(Coffee Spots Polska)

     

    Organizatorzy zastrzegają możliwość zmian w programie.

     

Targi Książki Kulinarnej Marty Gessler

fot. materiały prasowe

Targi Książki Kulinarnej Marty Gessler

fot. materiały prasowe

Targi Książki Kulinarnej Marty Gessler

fot. materiały prasowe

Targi Książki Kulinarnej Marty Gessler

fot. materiały prasowe

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka