Kukbuk
Kukbuk
jak zrobic koreańskie kimchi, jak zrobić kimchi, przepis na kimchi, kimchi

Jak zrobić prawdziwe kimchi?

Dodaj do 'Przeczytaj później'

Zimą, kiedy nie ma dużego wyboru świeżych warzyw, odpowiedzią na brak witamin może być kimchi – koreańska kiszona kapusta.

Opublikowano: 13 Grudnia 2013
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 2 minuty!

Kimchi to skarbnica błonnika, witaminy C i karotenu. Dzięki zawartości czosnku, imbiru, chili i cebuli dymki dostarcza nam sporo witamin: A, B1, oraz żelazo i wapno. Na domair dobrego jest niskokaloryczna.

Kimchi – albo je kochasz, albo nienawidzisz.

jak zrobić kimchi, koreańskie kimchi, prawdziwe kimchi, wszystko o kimchi, kimchi, kiszonki kukbuk, kiszonki, fermentacja

Chociaż to narodowe danie Koreańczyków, główne składniki są u nas dostępne i tanie. Jedynym trudnym do zdobycia produktem są koreańskie płatki chili – gochugaru. Nie ma dla nich zastępstwa. Ale jeśli już je znajdziecie, kupcie dużą paczkę – jest to jedno z najlepszych chili na świecie. Czyste płatki chili bez pestek mają idealny balans ostrości do smaku papryki i piękny ciemnoczerwony kolor.

Przygotowanie kimchi zajmie wam 24 godziny. Można je jeść od razu, ale najlepsze będzie dopiero po około tygodniu. Można przechowywać je do miesiąca, ale pod koniec bywa już mocno „dojrzałe” i nadaje się tylko dla koneserów. Może być też w którymś momencie lekko „gazowane” dzięki szczepom bakterii kwasu mlekowego, które działają w niskich temperaturach.

kimchi, jak zrobić kimchi, co do kimchi, szybkie kimchi, proste kimchi, tradycyjne kimchi, poradnik o kimchi

Gotowe kimchi jest bardzo wszechstronne – tworzy idealną parę z wędzonym boczkiem, sprawdza się w sałatkach, ze smażonym ryżem, z cebulką z woka, jako dodatek, czy w zupie z tofu. Jest tyle przepisów na kimchi, ile gospodarstw w Korei, a i Japonia ma swoje wersję (o co oczywiście się kłóci z Koreą).

Obok morza dodają świeże ostrygi, innym razem suszone krewetki, a zależnie od regionu cały wachlarz rożnych warzyw i owoców (jabłka, gruszki, nashi, melon), mniej lub więcej przypraw, więc polecam eksperymentowanie. To jest podstawowy przepis. Balans przypraw z czasem dostosujecie do własnej palety, ja lubię mniej czosnkowe niż oryginalna wersja i trochę słodsze. I bez suszonych krewetek!  
jak zrobić kimchi, kuchnia koreańska, kimchi, prawdziwe kimchi, koreańskie kimchi

Kimchi - dzień 1

  • kapusta pekińska 1 średnia
  • biała rzepa 1 mała
  • cukier 30 g
  • sól kamienna 30 g

Kimchi - dzień 2

  • świeży imbir 30 g
  • czosnek 20 g
  • cebula dymka 35 g
  • marchew 80 g
  • cukier 50 g
  • sos sojowy 50 g
  • sos rybny 50 g
  • chili w płatkach 35 g
jak zrobić kimchi, kiszonki, prawdziwe kimchi, pasta do kimchi, koreańskie kimchi, fermenatcja, kimchi krok po kroku

Przygotowanie:

Cukier i sól dokładnie wcieramy w warzywa, odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Gdy woda zacznie wyciekać z warzyw, mieszamy i przyciskamy czymś ciężkim, tak by warzywa były w niej zanurzone. Odstawiamy na noc do lodówki.

Kapustę i rzepę dokładnie odcedzamy z wody. Siekamy czosnek, imbir, dymkę, a marchewkę kroimy w julienne. Mieszamy sos sojowy, sos rybny, chili z cukrem i odrobiną wody, by powstał gęsty sos. Wcieramy sos w warzywa, pakujemy je ciasno w kamionkowym naczyniu i zakopujemy w ziemi (tradycyjna metoda), bądź przechowujemy w lodówce do miesiąca. Na zdrowie!

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!