Kukbuk
Kukbuk
Jak obrać dynię, jak obierać pestki z dyni. Dynia rodzaje (fot. Paulina Czyżewska)

Jak obrać dynię i pestki dyni?

Pękata dynia to kulinarny symbol jesieni i jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw – przygotujecie z niej zarówno wytrawne dania, jak i słodkie desery. Ale jak ją obrać i pokroić?

Tekst: redakcja

Zdjęcia: Paulina Czyżewska


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 12 minut!

Za oknem jesień, a to oznacza, że na targu królują dynie. Czas ostrzyć noże, skompletować pochowane po szufladach części blendera i nagrzać piekarnik – z tych pękatych pomarańczowych warzyw można zrobić niemal wszystko: od śniadaniowej pasty, przez rozgrzewające curry, po aksamitną zupę krem (Sprawdźcie przepisy na najlepsze dania z dynią >>). A zatem wybraliście już przepis, kupiliście wszystkie potrzebne składniki i zakasaliście rękawy, by wziąć się do gotowania. Jedyne, co pozostało do zrobienia, to obrać i pokroić dynię. Cóż, łatwiej powiedzieć, niż zrobić! To twarde, ciężkie warzywo czasami nie uznaje wyższości nawet najostrzejszego noża. Tymczasem obieranie dyni jest wyjątkowo prostym zdaniem. Wystarczy znać sprawdzony sposób na obieranie dyni ze skóry. Zanim jednak wytłumaczymy, jak krok po kroku obrać dynię, zastanowimy się, czy w ogóle trzeba obierać dynie. Dodatkowo podpowiemy, jak obierać dynie, korzystając z piekarnika i na co zwrócić uwagę przy obieraniu twardej dyni.

Jak obrać i pokroić dynię?

Jak szybko obrać dynię?

Aby szybko i łatwo obrać dynię ze skóry, wystarczy podążać za kilkoma prostymi instrukcjami. Przede wszystkim dynię zdecydowanie łatwiej się obiera, gdy jest przepołowiona. Zaczynamy więc od przekrojenia jej na dwie równe części za pomocą ostrego noża. Następnie łyżką wydrążamy pestki i na końcu obieramy dynię obieraczką lub małym nożem. A jeśli się zastanawiacie, jak obrać twardą dynię, na której ostrze obieraczki nie robi wrażenia, wypróbujcie sposób na obieranie dyni z użyciem piekarnika. Wystarczy, że pokrojoną i wydrążoną dynię podpieczecie w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (około pół godziny), a potem – po wystudzeniu – obierzecie ją ze skórki.

  1. Umyj i osusz dynię.
  2. Odkrój końcówki.
  3. Ostrym nożem przekrój dynię na pół.
  4. Wydrąż ze środka pestki.
  5. Jeśli dynia jest miękka, obierz ją skrobaczką lub małym nożem.
  6. Jeśli dynia jest twarda, pokrój ją na kawałki i piecz w 180 stopniach około 30 minut. Po ostudzeniu obierz ją ze skórki małym nożem lub – jeśli to możliwe – palcami. Skórka powinna bez problemu odchodzić od miąższu.
Przetwory dyniowe, dynie, sezon dyniowy, co zrobić z dyni (fot. Paulina Czyżowska)

Której dyni nie trzeba obierać? 

Czy każdą dynię trzeba obierać? Okazuje się, że nie! Odpowiadając na pytanie, jakiej dyni nie trzeba obierać, wystarczy powiedzieć, że każdej, która ma cienką, delikatną skórkę. Do tych należy między innymi popularna dynia piżmowa. Jadalną skórkę ma także dynia hokkaido, mimo to lepiej smakuje obrana. A czy trzeba obrać dynię makaronową? Tę dynię najlepiej po prostu przekroić na pół i upiec, a miąższ wybrać widelcem.

Puree z dyni piżmowej, dynia piżmowa, przetwory z dyni, co zrobić z dyni (fot. Paulina Czyżowska)

Jak obrać dynię piżmową? 

Dynia piżmowa to wyjątkowo uniwersalny składnik, który doskonale się sprawdzi w daniach zarówno kuchni polskiej, jak i z innych zakątków świata. Ponadto można ją wykorzystać zarówno do śniadań, jak i obiadów czy kolacji. A czy dynię piżmową trzeba obierać? To, jak zjeść dynię piżmową, ze skórką czy bez, zależy jedynie od naszych upodobań – jest ona bowiem jak najbardziej jadalna. Obieranie dyni piżmowej wygląda tak samo jak przygotowanie innych dyń z miękką, delikatną skórką.

  1. Umyj i osusz dynię piżmową.
  2. Ostrym nożem przekrój dynię na pół.
  3. Wydrąż ze środka pestki.
  4. Obierz dynię skrobaczką lub małym nożem.
  5. Odkrój końcówki.

Dzięki konsystencji dynia hokkaido idealnie nadaje się do zup i sosów

Jak obrać dynię hokkaido?

Wywodząca się z Mezoameryki dynia hokkaido dziś kojarzy się raczej z Japonią i to właśnie tam jest najczęściej uprawiana. Jej smak przywodzi na myśl pieczone kasztany, a delikatna konsystencja sprawia, że warzywo to znakomicie sprawdza się jako podstawa zup i sosów. Przed gotowaniem możecie się jednak zastanawiać, czy dynię hokkaido trzeba obierać. Nie trzeba jej obierać, choć niektórzy uważają, że bez skórki jest smaczniejsza i lepiej nadaje się na przykład do blendowania lub na purée. Obieranie dyni hokkaido w niczym nie różni się od obierania dyni piżmowej, chyba że okaże się ona wyjątkowo twarda. Wówczas przed obraniem warto podpiec ją w piekarniku.

  1. Umyj i osusz dynię hokkaido.
  2. Odkrój końcówki.
  3. Ostrym nożem przekrój dynię na pół.
  4. Wydrąż ze środka pestki.
  5. Jeśli dynia jest miękka, obierz ją skrobaczką lub małym nożem.
  6. Jeśli dynia jest twarda, pokrój ją na kawałki i piecz w 180 stopniach około 30 minut. Po ostudzeniu obierz ją ze skórki małym nożem lub – jeśli to możliwe – palcami. Skórka powinna bez problemu odchodzić od miąższu.
Przepis na dupę dyniową z imbirem. Jak zrobić krem dyniowo imbirowy (fot. Paulina Czyżewska)

Jak obrać dynię na zupę?

Jesienno-zimowe chłody zachęcają do przyrządzania rozgrzewających, aromatycznych zup. Dynia zaś jest niewątpliwie tym składnikiem, którego w garnku nie może zabraknąć. Podpowiadamy więc, jak obrać dynię do zupy. Przede wszystkim powinniśmy się zastanowić, czy rzeczywiście chcemy ją obrać. Sporo odmian, takich jak piżmowa, hokkaido czy makaronowa, możemy przyrządzić i zjeść ze skórką. Obieranie dyni na zupę nie jest więc konieczne, mimo to niektórzy wolą jeść sam miąższ bez skórki. W takim wypadku dynię możemy przekroić na pół i obrać obieraczką lub upiec, ostudzić i dopiero wówczas zdjąć z niej skórkę. Wiele zależy od przepisu, z którego korzystamy, i od twardości dyni.

Jak pokroić dynię? 

W zależności od tego, jaką potrawę chcemy przygotować, dynię będziemy kroić na różne sposoby. Do przyrządzenia zupy kremu, pasty, farszu lub sosu zdecydowanie najlepiej pokroić ją w kostkę. Niewielkie kawałki szybciej się upieką, usmażą lub ugotują – wszystko w zależności od przepisu. Kostka świetnie sprawdzi się także w dyniowym curry, sałatce z dynią czy bowlach. Z kolei w wielu innych daniach głównych dynia znakomicie prezentuje się w plastrach, na przykład podana z kardamonowym jogurtem albo obok perliczki. Do krojenia dyni użyjcie wytrzymałego, dużego i ostrego noża.

Jak obrać pestki dyni?

Obieranie pestek z dyni to proste zadanie, jeśli zna się na nie sposób

Jak obrać świeże pestki dyni? 

Pamiętajcie, by po wydrążeniu pestek z dyni nie wyrzucać ich do kosza! Bez żadnego problemu przygotujecie z nich zdrową przekąskę lub dodatek do większych dań. Podpowiadamy, jak szybko i łatwo obrać pestki z dyni. Obieranie pestek z dyni to proste zadanie, jeśli zna się na nie sposób. Przy czym warto się zastanowić, czy pestki dyni w ogóletrzeba obierać. Prażone pestki dyni w łuskach z dodatkiem soli lub innych ulubionych przypraw są przecież doskonałą przekąską.

Jak wyłuskać pestki dyni?

Jeżeli zdecydowaliście się zjeść je bez łupin, podpowiadamy, jak łatwo i szybko wyłuskać pestki dyni. By pozbyć się łupin z pestek dyni, należy na początku oczyścić je z soku i miąższu ściereczką lub ręcznikiem papierowym, a następnie zostawić na talerzu na kilka godzin, by podeschły. Gdy pestki są suchsze, ale wciąż delikatnie wilgotne, najłatwiej wyłuskać je palcami. Jeżeli chcecie obrać pestki dyni z łusek szybciej, po wstępnym oczyszczeniu możecie uprażyć je na suchej patelni. Po ostygnięciu będą się nadawały do łuskania.

Jak obrać pestki z dyni. Przepisy na dynię (fot. Paulina Czyżewska)

Sposób na łuskanie pestek dyni 

Tłumaczymy, jak szybko i łatwo usunąć łuski z pestek dyni:

  1. Wydrążone z dyni pestki oddziel od fragmentów miąższu i oczyść za pomocą ręcznika papierowego lub ściereczki.
  2. Oczyszczone pestki zostaw na talerzu na kilka godzin. Łuskaj je palcami, gdy będą jeszcze delikatnie wilgotne.
  3. Jeżeli zależy ci na czasie, oczyszczone pestki upraż na suchej patelni. Gdy ostygną, pozbądź się łusek palcami.

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk