Kukbuk
Kukbuk

Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.

Czy jesteś pełnoletni?

Drink Powrót Króla (fot. materiały prasowe)

W prostocie siła, czyli najlepsze koktajle premium na lato

Latem, gdy pogoda nas rozpieszcza, a długie wieczory pozwalają cieszyć się wakacyjną aurą, od pełni szczęścia dzieli nas kilka prostych kroków. Wystarczą szklanka, lód i odpowiednia mieszanka doskonałych smaków.

Tekst: Maja Wójcik

Opublikowano: 13 Sierpnia 2020
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Letnie spotkania na świeżym powietrzu nie wymagają skomplikowanej i pracochłonnej oprawy. Mniej znaczy więcej, szczególnie że wszystko wokół kwitnie i nie przestaje się zielenić. To ten czas, w którym otaczająca nas natura sama tworzy wyjątkowy nastrój. Jako dodatki wystarczą świece i polne kwiaty. Najważniejsze okazują się sezonowe przekąski oraz odpowiednio dobrane koktajle. Powinny być perfekcyjnie zbalansowane, niebanalnezaskakujące w smaku, stworzone ze składników najwyższej jakości. Ważną rolę odegrają w nich świeże zioła, owocowe nuty i solidna podstawa, która ma swoje źródło w orkiszu. To pradawne ziarno jest głównym składnikiem wódki Orkisz, wytwarzanej w małych ilościach i poddawanej procesowi powolnej destylacji. Zamknięta w smukłej, eleganckiej butelce, zada szyku na stole i pozwoli stworzyć wyśmienite koktajle o różnym stopniu zaawansowania.

Półtora metra

nazwa drinka odnosi się do kłosów orkisza, które są niezwykle długie jak na zboże i dochodzą do półtora metra wysokości. Kłos to również symbol widniejący na butelce wódki Orkisz – nawiązuje do składnika, z którego jest wytwarzana
Drink półtora metra (fot. materiały prasowe)

Składniki:

  • 40 ml czarnej herbaty różanej 
  • 40 ml wódki Orkisz
  • 10 ml soku z cytryny 
  • 10 ml syropu cukrowego

top up: tonic
lód: kości 
szkło: highball 
dekoracja: plaster jabłka

Przygotowanie

Zaparzamy herbatę – torebkę wyjmujemy po 4 minutach i odstawiamy napar do ostygnięcia. Wlewamy wszystkie składniki koktajlu do szklanki, uzupełniamy tonikiem, mieszamy łyżką i dekorujemy plastrem jabłka.

Syrop cukrowy

Mieszamy cukier w gorącej wodzie w proporcjach 1:1. 

TIP

Zamiast przygotowywać osobno napar i syrop, można zaparzyć słodką herbatę różaną.

Powrót króla

orkisz, kiedyś powszechnie znany i uprawiany, na długie lata został zapomniany, a obecnie przeżywa swój renesans. Nazwa koktajlu nawiązuje do piktogramu z symbolem korony, który widnieje na butelce wódki Orkisz i oznacza królewskość i najwyższą jakość trunku
Drink Powrót Króla (fot. materiały prasowe)

Składniki:

  • garść listków bazylii
  • 40 ml wódki Orkisz 
  • 15 ml syropu imbirowego 
  • 15 ml soku z cytryny 

lód: kości (lub brak w przypadku coupette) 
szkło: short lub coupette (short na lodzie jest popularniejszy)
dekoracja: gałązka bazylii

Przygotowanie

Wrzucamy bazylię do shakera, wlewamy pozostałe składniki koktajlu i mocno mieszamy z lodem – przez minimum 20 sekund. Odcedzamy przez podwójne sitko do szklanki i dekorujemy gałązką bazylii.

Syrop imbirowy

Do 750 mililitrów gorącej wody wrzucamy 1 kilogram cukru, mieszamy. Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy obraną cząstkę imbiru (około 5 centymetrów) i blendujemy. Przecedzamy przez podwójne sitko lub pieluchę – i gotowe.

Góral

orkisz wymaga wyjątkowych warunków. Od wieków był uprawiany w chłodnym klimacie Skandynawii oraz w górskich rejonach Niemiec, Szwajcarii i Polski. Nazwa koktajlu nawiązuje do jego charakternego smaku i bogactwa minerałów zawartych w ziarnach orkiszu, a także do piktogramu gór na butelce
Drink Góral (fot. materiały prasowe)

Składniki:

  • 40 ml wódki Orkisz 
  • 25 ml switchela miodowego 
  • 10 ml soku z cytryny

top up: cydr
lód: kości 
szkło: highball 
dekoracja: zest z grejpfruta

Przygotowanie

Wlewamy pierwsze trzy składniki koktajlu do shakera i mocno mieszamy z lodem. Przecedzamy koktajl do szklanki wypełnionej lodem i uzupełniamy cydrem. Mieszamy łyżką. Koktajl dekorujemy zestem z grejpfruta.

 

Switchel miodowy

W torbie vacum umieszczamy: 140 gramów miodu akacjowego, 60 gramów miodu gryczanego, 14 gramów imbiru, garść melasy cytrynowej. Zamykamy vacum i wkładamy do lodówki na 24 godziny. Po ich upływie dodajemy 80 mililitrów octu jabłkowego, mieszamy i przecedzamy przez gęste sito. Gotowe.

Materiał powstał dzięki inspiracji marką Orkisz.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka