Kukbuk
Kukbuk
Kanapki z pasatami i jajko sadzone (fot. Kate Hliznitsova / unsplash.com)

Lepszy początek dnia

Komu nie zdarzyło się wyjść z domu bez śniadania, ręka w górę. Jak mantrę powtarzamy, że to najważniejszy posiłek dnia, ale w praktyce właśnie o nim zapominamy najczęściej.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Kate Hliznitsova / unsplash.com


Zdjęcia: materiały prasowe

Opublikowano: 8 Września 2020
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Dlaczego pomijamy poranny posiłek? Część z nas zarzeka się, że rano nie jest w stanie przełknąć ani grama jedzenia, pozostali tłumaczą się brakiem czasu – rezygnują ze śniadania, by szybciej dotrzeć do pracy, na spotkanie czy zdążyć zawieźć dziecko do szkoły. W końcu, gdy głód nieznośnie o sobie przypomina, wpadamy do najbliższego sklepu i łapiemy pierwsze z brzegu gotowe pasty, serki lub – w najlepszym razie – jakąś bułkę. W pośpiechu wrzucamy do koszyka cokolwiek i raczej przez myśl nam nie przechodzi, by zerknąć na etykietę i przestudiować skład naszego śniadania.

Rozmaite emulgatory, stabilizatory, konserwanty czy aromaty nie zawsze są szkodliwe

Nic w tym dziwnego, skoro świadomość konsumencka w Polsce wciąż raczkuje, a w szkołach rzadko mówi się o zbalansowanej diecie i zdrowym odżywianiu w kontekście zakupów spożywczych. Stąd nawet nie mamy nawyku czytania etykiet, a opisy składu ignorujemy lub jedynie pobieżnie przeglądamy. W końcu rozmaite emulgatory, stabilizatory, konserwanty czy aromaty nie zawsze są szkodliwe. Pytanie tylko, które z nich możemy dopuścić do swojej diety.

Okładka książki "Czytaj skład. Gotuj z głową!" (fot. materiały prasowe)

Z pomocą przychodzi najnowsza książka autorek popularnego portalu czytajsklad.com, „Czytaj skład. Gotuj z głową!”. Jagoda Fabicka i Katarzyna Rada przez kilka lat gromadziły informacje na temat produktów spożywczych, ich składu i tego, jaki wpływ na nasze zdrowie mają przeróżne substancje. Wiedzę, którą zdobyły, postanowiły wykorzystać w celach edukacyjnych. Teraz starają się przekonać Polki i Polaków, że świadome robienie zakupów wcale nie jest tak trudne ani nie musi zajmować więcej czasu. 

„Czytaj skład. Gotuj z głową!” to praktyczna publikacja, w której proste przepisy przeplatają się z przydatnymi informacjami dotyczącymi zarówno produktów, jak i zdrowej diety. Już po lekturze kilku pierwszych rozdziałów zakupy spożywcze nabiorą zupełnie innego charakteru: będziecie pewniej wybierać zdrowe produkty i nigdy nie zabraknie wam inspiracji w kwestii tego, co można z nich przygotować.

Co więcej, jeśli wybór w waszym lokalnym sklepie pozostawia sporo do życzenia, w książce znajdziecie przepisy na wiele bazowych dań, których przygotowanie często zajmuje mniej czasu niż zakupy. Na gotowy twarożek czy pastę warzywną z 5-procentową zawartością warzyw nawet nie rzucajcie okiem – samodzielnie przygotowane, są nie tylko zdrowsze i smaczniejsze, ale też wzbogacone o faktor satysfakcji.

Po lekturze „Czytaj skład” z pewnością będziecie wiedzieć, które produkty ze sklepowej półki powinny wylądować w waszym koszyku

Jeśli nigdy nie próbowaliście robić twarogu samemu, skorzystajcie z rad eksperta. Może za kilka tygodni będziecie jeść ten twarożek na samodzielnie upieczonym chlebie.

A jeśli pośpiech czy tryb życia w tym momencie wyklucza możliwość przygotowywania pełnowartościowych posiłków we własnym zakresie, sięgnijcie po lepszą alternatywę. Po lekturze „Czytaj skład” z pewnością będziecie wiedzieć, które produkty ze sklepowej półki powinny wylądować w waszym koszyku.

Jak wybrać produkty na śniadanie?

Co powinien zawierać ser żółty? (il. Jagoda Fabicka)

Co zawiera dodatkowo?

  • chlorek wapnia E509
  • lizozym E1105
  • annato E160b
  • karoteny E160b
  • podpuszczka

Unikajcie:

  • azotyn potasu E249

Uwaga na produkty seropodobne, które zawierają:

  • olej palmowy
  • stabilizatory
  • emulgatory
  • konserwanty
  • aromaty
Co powinien zawierać chleb (il. Jagoda Fabicka)

Co zawiera dodatkowo?

  • regulatory kwasowości
  • serwatka w proszku

Unikajcie:

  • emulgatory
  • tłuszcz i olej palmowy
  • utwardzony tłuszcz roślinny
  • syrop glukozowy
  • syrop glukozowo-fruktozowy
  • substancje zagęszczające
Co powinna zawierać kawa? (il. Jagoda Fabicka)

Co zawiera dodatkowo?

  • mleko w proszku
  • cukier
  • serwatka w proszku
  • białka mleka
  • aromat
  • tłuszcz kokosowy
  • mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych E471
  • ekstrakt kawy zbożowej
  • śmietanka w proszku
  • dwutlenek krzemu
  • syrop glukozowy

Unikajcie:

  • syrop glukozowo-fruktozowy
  • tłuszcz i olej palmowy
  • utwardzony tłuszcz palmowy
  • fosforany potasu E340
  • maltodekstryna
  • guma celulozowa
  • trifosforany
  • polifosforany
  • cytryniany sodu

Przepis na śniadaniowy „twarożek” z tofu

Czas przygotowania: 10 minut
Twarożek z tofu z dodatkami (fot. Jagoda Fabicka)

Składniki: 

  • tofu naturalne 180 g
  • majonez (opcjonalnie: wegański) 2 łyżki
  • rzodkiewki kilka sztuk
  • posiekany szczypiorek 1 łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Przygotowanie:

Tofu rozgniatamy widelcem, dodajemy majonez, drobno pokrojone rzodkiewki i posiekany szczypiorek. „Twarożek” doprawiamy solą i pieprzem.

KONKURS

Chcecie robić zakupy bardziej świadomie i zdrowiej się odżywiać? Mamy dla was 8 egzemplarzy książki „Czytaj skład. Gotuj z głową!”. By wygrać jeden z nich, opiszcie swój sposób na smaczne, zbalansowane śniadanie i prześlijcie go na adres konkurs@kukbuk.pl do 23 września. Przed udziałem koniecznie zapoznajcie się z regulaminem konkursu. I pamiętajcie, że zgłoszenia nie zawierające zgody na przetwarzanie danych, nie będą brane pod uwagę!

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka