Kukbuk
Kukbuk
Rodzaje gruszek. Przepisy z gruszkami (fot. Dana Luig / unsplash.com)

Gruszka – właściwości, witaminy i wartości odżywcze

Przyrządzone z dodatkiem gruszek apetyczne śniadania i kuszące desery to niejedyny powód, dla którego uwielbiamy te pyszne owoce. Podpowiadamy, dlaczego warto jeść gruszki.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Dana Luig / unsplash.com

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 12 minut!

Gruszka to niezwykle wdzięczny owoc. Idealnie sprawdza się w pożywnych śniadaniach, obiadach na słodko i apetycznych deserach. Lubi się z cynamonem i orzechami, świetnie podkreśla smak mięsa, a jesienią – gdy trwa na nią sezon – godnie zastępuje truskawki i brzoskwinie. Pewne jest, że powoduje szybki wzrost zadowolenia i sprzyja uczuciu błogości. A co poza smakiem sprawia, że powinniśmy sięgać po nią częściej? Podpowiadamy, dlaczego warto jeść gruszki, wyjaśniamy, czy gruszka jest zdrowa, co zawiera, jakie ma witaminy i minerały oraz wartości odżywcze, a także tłumaczymy, jak jedzenie gruszek wpływa na organizm.

Gruszka – właściwości

Gruszki rodzaje. Przepisy z gruszką (fot. Elena Kloppenburg / unsplash.com)

fot. Elena Kloppenburg / unsplash.com

Właściwości zdrowotne i lecznicze gruszki są nieocenione! Nie bez powodu wspominał o niej już Homer w „Odysei”, a Juliusz Cezar uprawiał ją w swoim ogrodzie. Gruszka to owoc nie tylko smaczny, ale i wykazujący właściwości prozdrowotne. Dostarcza organizmowi wielu witamin i składników mineralnych, jest bogatym źródłem kwasów owocowych, wspomaga proces trawienia, obniża ciśnienie tętnicze krwi, przeciwdziała zaparciom, a nawet przyspiesza gojenie się ran! Gruszka jest też dobra dla cukrzyków i osób na diecie, likwiduje zaparcia, łagodzi gorączkę i stany zapalne, pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu i działa korzystnie na dolegliwości skórne. Jakie witaminy, wartości odżywcze i minerały mają gruszki?

Gruszka – witaminy

Przpiesy z gruszkami. Najlepsze sposoby na gruszki. Odmiany gruszek (fot. Vitya Lapatey / unsplash.com)

fot. Vitya Lapatey / unsplash.com

Gruszka to owoc bardzo lubiany i popularny w Polsce. Zaleca się go niemal wszystkim – dzieciom, kobietom w ciąży, jak również osobom starszym. Co zawiera gruszka? W tych soczystych owocach kryje się sporo witamin – A, B1, B2, B6, K, C, PP – i składników mineralnych, takich jak potas, fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo, a także pewne ilości boru i jodu. Gruszki zawierają również sporo kwasów organicznych i błonnika pokarmowego. Warto jednak wiedzieć, że ich zawartość maleje wraz z dojrzewaniem owocu. Im dojrzalsza gruszka, tym więcej w niej także węglowodanów – dobrze jest więc wybierać te nieco twardsze sztuki. Zawarty w gruszce potas korzystnie wpływa między innymi na nadciśnienie tętnicze. Nie bez znaczenia pozostają też pektyny, obniżające „zły” cholesterol, i kwercetyna – przeciwutleniacz, który wykorzystuje się w profilaktyce choroby Alzheimera. Gruszki są również bogate w antyoksydanty, a zawarte w nich luteina i zeaksantyna zmniejszają ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej, będącej dość częstą przyczyną utraty wzroku u osób, które przekroczyły sześćdziesiąty rok życia.

Gruszka wartości – odżywcze

Rodzaje gruszek. Przepisy z gruszkami (fot.  David Fartek / unsplash.com)

fot. David Fartek / unsplash.com

Gruszki mają cenne wartości odżywcze. Co ciekawe, składniki odżywcze kryją się głównie w ich grubej, nieco chropowatej skórce! Gruszki składają się przede wszystkim z wody i nie mają dużo kalorii. W średniej wielkości gruszcejest jedynie około 60 kilokalorii. Ponadto ten wyśmienity owoc stanowi bogate źródło błonnika, co sprawia, że pomaga regulować rytm wypróżnień, normuje stężenie cholesterolu, a także nasila i przedłuża uczucie sytości po posiłku. To jeden z powodów, dla których te pyszne, soczyste owoce włącza się często do diet odchudzających.

Odmiany gruszek. Gruszka jakie witaminy. Gruszka co zawiera (fot. Tijana Drndarski / unsplash.com)

fot. Tijana Drndarski / unsplash.com

Wartość odżywcza gruszki w 100 gramach:

Wartość energetyczna: 57 kcal

Białko ogółem: 0,36 g

Tłuszcz: 0,14 g

Węglowodany: 15,23 g (w tym cukry proste 9,75 g)

Błonnik: 3,1 g

Witaminy w gruszce:

Witamina C – 4,3 mg

Tiamina – 0,012 mg

Ryboflawina – 0,026 mg

Niacyna – 0,161 mg

Gatunki gruszy. Gruszka odmiana (fot. Tijana Drndarski / unsplash.com)

fot. Tijana Drndarski / unsplash.com

Witamina B6 – 0,029 mg

Kwas foliowy – 7 µg

Witamina A – 1 IU

Witamina E – 0,12 mg

Witamina K – 4,4 µg

Minerały w gruszce:

Wapń – 9 mg

Żelazo – 0,18 mg

Magnez – 7 mg

Fosfor – 12 mg

Potas – 116 mg

Sód – 1 mg

Cynk – 0,10 mg

Gruszka – kalorie

Najlepsze odmiany gruszek. Słodka odmiana gruszy. (fot. Dose Juice / unsplash.com)

fot. Dose Juice / unsplash.com

Osoby będące na diecie, przede wszystkim te, które skrupulatnie liczą kalorie, zastanawiają się prawdopodobnie, czy gruszki tuczą, a także jak gruszki wpływają na odchudzanie. Skoro ustaliliśmy już, że średniej wielkości gruszka ma około 60 kilokalorii, czas to sobie zobrazować. Kalorie w gruszce pochodzą w 3% z białka, w 96% z węglowodanów i w 2% z tłuszczów. Wartość energetyczną gruszki możemy porównać na przykład do dużego jabłka, jednej szklanki słodkiego napoju gazowanego, pół kromki chleba lub czterech łyżeczek cukru. Pod względem zawartości kalorii stawia się gruszkę mniej więcej pośrodku w kategorii owoców. Oczywiście – bez większego problemu znajdziecie owoc, który ma mniej kilokalorii, jednak należy pamiętać, że pozostałe zalety soczystej gruszki sprawiają, że warto dodać ją do swojej diety. Jeśli chcecie się pozbyć kilku kilogramów, a jednocześnie korzystać z dobrodziejstw tego pysznego owocu, nie rezygnujcie z niego. Wystarczy zachować zdrowy umiar! Najrozsądniejszym rozwiązaniem będzie wizyta u dietetyka, który pomoże wam wprowadzić odpowiednią ilość gruszki do waszej diety.

Odmiana gruszki klapsa. Gruszka krzyżówka. Jesienne odmiany gruszek (fot. Olesia Bahrii / unsplash.com)

fot. Olesia Bahrii / unsplash.com

Pst! Jeśli lubicie suszone owoce, do przygotowywania pysznych potraw możecie śmiało wykorzystać suszoną gruszkę! Jej właściwości są równie cenne jak surowego owocu. To polecany składnik kompotu z suszu, który świetnie się sprawdza w przypadku osób ze stanami zapalnymi układu pokarmowego. Jeśli jednak jesteście na diecie, bądźcie ostrożni! Pokaźna zawartość kalorii w suszonej gruszce stawia ten produkt w grupie wysokokalorycznych.

Gruszka a odchudzanie. Pomocna na diecie?

Małe gruszki odmiana. Gatunek gruszy. Odmiana gruszy faworytki (fot. Hanne Hoogendam / unsplash.com)

fot. Hanne Hoogendam / unsplash.com

Nawet ci, którzy ściśle przestrzegają diet redukcyjnych, mają czasem ochotę sięgnąć po coś słodkiego. Wówczas warto przekąsić słodką gruszkę! Jak gruszki wpływają na odchudzanie? Zawarty w nich cukier – fruktoza – jest znacznie wolniej przyswajany przez organizm niż glukoza. Nie podnosi również gwałtownie poziomu insuliny we krwi, co sprawia, że nie prowadzi do tycia. Co więcej, gruszki zawierają sporo błonnika, dzięki któremu na długi czas wypełniają żołądek i dają uczucie sytości, co cenią zwłaszcza osoby będące na dietach redukcyjnych. Działanie gruszki może się więc okazać bardzo korzystne podczas odchudzania. To owoce, które dają uczucie sytości, nie wnoszą do dziennej racji pokarmowej zbyt wielu kalorii, a jednocześnie, ze względu na słodki smak, satysfakcjonują, gdy mamy ochotę na łakocie.

Gruszka a zdrowie i dieta. Trudna do strawienia?

Warto obalić jeden z mitów dotyczących tego, czy gruszka jest ciężkostrawna czy lekkostrawna. Wbrew panującej opinii nie jest ciężkostrawna. Można ją podawać nawet niemowlętom – byle w wersji startej – i tym, którzy mają wrażliwy żołądek. Co więcej, właściwości soku lub kompotu z gruszki sprawiają, że jego picie zaleca się osobom ze stanami zapalnymi układu pokarmowego.

Gruszka na noc. Zdrowie czy szkoda dla organizmu?

Odmiany gruszek późnych. Odmiany gruszek w polce. Najsmaczniejsze gruszki(fot. Mockup Graphics / unsplash.com)

Aktywność fizyczna wieczorami zwykle jest dużo mniejsza, co sprawia, że cukry proste, dostarczone do organizmu na przykład w owocach, zużywane są wolniej. W konsekwencji mogą fermentować w jelitach. To zaś może prowadzić do niepożądanych skutków ubocznych – między innymi powodować uciążliwe wzdęcia i gazy. By uniknąć przykrych konsekwencji jedzenia gruszek, należy kontrolować wielkość porcji, ale także to, kiedy się je spożywa. Najlepiej jeść je w ciągu dnia. Jeśli jednak nie będziecie mogli się powstrzymać, dobrym rozwiązaniem będzie dodanie gruszki do jogurtu czy kefiru. Białko i tłuszcz obniżają ładunek glikemiczny posiłku, co spowalnia tempo wchłaniania cukrów.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk