Kukbuk
Kukbuk
Zakochani na tle gór i czekoladek (il. Martyna Cybuch)

Afrodyzjaki – nauka czy magia?

Gdy mowa o afrodyzjakach, łatwo wysunąć tezę, że apetyt na seks rośnie w miarę jedzenia. Pytanie brzmi – czego? Które rzeczywiście działają, a których magiczne właściwości są mitem?

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 14 minut!

Jedzenie z reguły wiąże się z przyjemnością, choć dzięki naturalnym afrodyzjakom to skojarzenie nabiera zupełnie nowego znaczenia. Krótko pisząc, afrodyzjaki to substancje pobudzające pożądanie seksualne i wzmacniające czerpaną z niego przyjemność – jedzenie z pewnością jest ich najsmaczniejszą postacią. Mogą wpływać na kilka zmysłów jednocześnie: węch, smak, dotyk, wzrok.

Afrodyzjakom przypisuje się właściwości magiczne, w końcu ich nazwa pochodzi od greckiej bogini miłości, a w średniowieczu związane z nimi praktyki balansowały na granicy dobrego smaku i szamańskich obrządków. Jeden z nich polegał na tym, że smarowano skórę miodem, posypywano ją pszenicą, następnie zeskrobywano ziarna, mielono je w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara, a potem wyrabiano ciasto między udami i pieczono z niego chleb. Wierzono, że tak przygotowany bochenek pobudzi pożądanie u partnera.

 

Afrodyzjakom przypisuje się właściwości magiczne, w końcu ich nazwa pochodzi od greckiej bogini miłości

Dziś wiadomo, że działanie afrodyzjaków można wytłumaczyć naukowo – mogą regulować poziom niektórych hormonów płciowych i neuroprzekaźników, takich jak dopamina, czy korzystnie wpływać na pracę układu sercowego, a tym samym przyczyniać się do lepszego ukrwienia narządów. Najlepsze to takie, które nie powodują skutków ubocznych, dlatego jedzenie jest naszą najbezpieczniejszą opcją. Co ciekawe, istnieją potrawy od wieków uważane za silne afrodyzjaki, choć współczesne badania nie potwierdzają ich działania.

Pani siedząca na chili (il. Martyna Cybuch)

Do najpopularniejszych afrodyzjaków, które powszechnie są traktowane jako substancje libido twórcze, należą czekolada, ostrygi i chili. Trudno im odmówić właściwości zdrowotnych, jednak, gdy wzięto pod uwagę wartość klinicznych dowodów, ich działanie w charakterze afrodyzjaków nie zostało potwierdzone. Owszem, kakao poprawia nastrój, ale przeprowadzone w rygorystycznych warunkach badania nie potwierdziły efektu wzmagającego pożądanie. Ciekawiej jest z prawdopodobnie najsłynniejszym afrodyzjakiem świata – ostrygami, które hurtem zajadał przecież sam Casanova i którym przypisywał sukcesy w miłosnych podbojach.

Reklama

Ostygami zajadał się sam Casanova

Tak, zawierają cynk, ważny przy produkcji plemników, jednak rzetelne badania pod kątem zwiększania libido nie zostały nawet przeprowadzone. Choć może nie warto psuć tak od razu dobrej zabawy – nie ma przecież badań, które przeczyłyby takim działaniom, a efekt placebo również może okazać się bardzo pomocny. Warto też pamiętać o innych zmysłach – w końcu już sam kształt ostryg i sposób ich jedzenia może nas odpowiednio pobudzić. Jak zatem je jeść, aby miały szansę spełnić swoją funkcję? W romantycznych okolicznościach, na surowo, z odrobiną cytryny – najlepiej odłożyć widelczyk na bok, przechylić muszlę i po prostu połknąć jej zawartość.

Ostryga z perłą w środku (il. Martyna Cybuch)

Papryczka chili może odpowiednio rozgrzać, dosłownie i w przenośni, choć brak niezbitych dowodów na jej działanie pobudzające seksualnie. Wiadomo natomiast, że dzięki zawartej w niej kapsaicynie stymuluje zakończenia nerwowe i uwalnia epinefrynę oraz tzw. hormony szczęścia, czyli powoduje, że jesteśmy na endorfinowym haju. Chili warto podać z awokado, któremu dzięki poprawiającym krążenie kwasom omega-3 również przypisuje się działanie pobudzające – to połączenie ma również empirycznie udowodnioną idealną harmonię smaków.

W kuchni najlepiej skorzystać z żeń-szenia w korzeniu

Nauka jest bardziej przychylna działaniu czerwonego żeń-szenia. To naturalne lekarstwo na wiele schorzeń zmniejsza też dolegliwości związane z zaburzeniami erekcji, a to dzięki uwalnianiu tlenku azotu z mięśni gładkich. Zwiększa libido, a także neutralizuje stres i zmęczenie, co pośrednio wpływa na jakość pożycia. W kuchni najlepiej skorzystać z żeń-szenia w korzeniu, który z powodzeniem można stosować na przykład do rozgrzewających naparów. Dobrym pomysłem będzie też przygotowanie zupy lub dania z bogatą w cynk rybą albo deseru z suszonych owoców i kakao, które w połączeniu z żeń-szeniem wprowadzi nas w wyśmienity nastrój.

Para na tle czekoladek (il. Martyna Cybuch)

Rośliną z udowodnionymi naukowo właściwościami jest kozieradka. Od wieków wykorzystywana w medycynie azjatyckiej, jest źródłem cennych minerałów, jak cynk i potas, oraz witamin z grupy B, przyczynia się też do produkcji estrogenu i testosteronu. Badania przeprowadzone na kobietach i mężczyznach pokazują, że w obu tych grupach zaobserwowano wzrost seksualnego podniecenia i liczby orgazmów. Na romantyczną kolację warto zatem przygotować dania kuchni indyjskiej z dodatkiem kozieradki, najlepiej własnoręcznie utartej w moździerzu. Doskonale sprawdzi się też przy produkcji chutneyów, falafeli czy pikantnych zup.

Reklama

Korzeń maki ze względu na intensywny smak najlepiej dodawać zmielony korzeń do koktajli czy deserów

Słodyczy temu zestawieniu dodaje maca, warzywo korzeniowe, którego zdrowotne właściwości cenili od wieków peruwiańscy Indianie. Słodki korzeń maki zwiększa popęd płciowy, a nawet przeciwdziała spadkowi libido spowodowanemu przyjmowaniem niektórych leków – nauka ma na to niezbite dowody. Ze względu na intensywny smak najlepiej dodawać zmielony korzeń do koktajli czy deserów z owocami. Tak, też pomyśleliśmy o tym, że odrobina czekolady nie zaszkodzi.

Na romantyczną kolację warto przygotować dania kuchni indyjskiej

Produktów, które mogą działać jak afrodyzjaki, choć żadne badania tego nie potwierdzają, jest więcej. Należą do nich na przykład bogate w potas oraz witaminy E i B szparagi, pełne witaminy C truskawki czy będący źródłem wzmacniającej cytruliny arbuz. W kuchni warto dać im szansę, bo usprawniają działanie układów nerwowego i krążenia, podnoszą poziom energii i ułatwiają relaks. Jak wiele domniemanych afrodyzjaków, zawierają substancje ważne przy produkcji hormonów płciowych, a ich udział w diecie jest istotny dla zachowania ogólnego zdrowia. Mimo braku niezbitych dowodów nie zaszkodzi więc spróbować – choćby z czystej miłości do jedzenia.

Źródła:

  • Chocolate and women's sexual health: An intriguing correlation

    Salonia A., Fabbri F., Zanni G., Scavini M., Fantini GV., Briganti A., Naspro R., Parazzini F., Gori E., Rigatti P., Montorsi F., Chocolate and women's sexual health: An intriguing correlation, „The Journal of Sexual Medicine” 2006, 3 (3), s. 476-482. 

    ncbi.nlm.nih.gov

  • Natural Aphrodisiacs—A Review of Selected Sexual Enhancers

    West E., Krychman M., Natural Aphrodisiacs—A Review of Selected Sexual Enhancers, „Sexual Medicine Reviews” 2015, 3 (6), s. 279-288.

    sciencedirect.com

     

  • Red ginseng for treating erectile dysfunction

    Jang D., Lee M., Shin B., Lee Y., Ernst E., Red ginseng for treating erectile dysfunction: a systematic review, „British Journal of Clinical Pharmacology” 2008, 66 (4), s. 444-450.

    bpspubs.onlinelibrary.wiley.com

  • Study of the efficacy of Korean Red Ginseng in the treatment of erectile dysfunction

    De Andrade E., De Mesquita A., De Almeida Claro J., De Andrade P., Ortiz V., Paranhos M., Srougi M, Erdogrun T., Study of the efficacy of Korean Red Ginseng in the treatment of erectile dysfunction, „Asia Journal of Andrology” 2007, 2 (9), s. 241-244.

    bpspubs.onlinelibrary.wiley.com

  • Saffron and major depressive disorder

    Hausenblas H., Saha D., Dubyak P., Anton S., Saffron (Crocus sativus L.) and major depressive disorder: a meta-analysis of randomized clinical trials, HHS (The U.S. Department of Health and Human Services), 2013.

    ncbi.nlm.nih.gov

  • Effect of saffron on fluoxetine-induced sexual impairment in men

    Modabbernia A., Sohrabi H., Nasehi AA., Raisi F., Saroukhani S., Jamshidi A., Tabrizi M., Ashrafi M., Akhondzadeh S., Effect of saffron on fluoxetine-induced sexual impairment in men: randomized double-blind placebo-controlled trial, „Psychopharmacology” 2012, 223, s, 381-388.

    ncbi.nlm.nih.gov

  • Screening for Aphrodisiac Property in Local Oyster of Crassostrea iredalei

    Ridzwan B., Hanani M., Siti Norshuhadaa M., Farah Hanis Z., Aileen T., Screening for Aphrodisiac Property in Local Oyster of Crassostrea iredalei, „World Applied Sciences Journal” 2013, 26 (12).

    idosi.org

  • Physiological aspects of male libido enhanced by standardized Trigonella foenum-graecum extract and mineral formulation

    Steels E., Rao A., Vitetta L., Physiological aspects of male libido enhanced by standardized Trigonella foenum-graecum extract and mineral formulation, „Psychotherapy Research” 2011, 25 (9), s. 1294-1300.

    ncbi.nlm.nih.gov

  • Subjective effects of Lepidium meyenii (Maca) extract on well-being and sexual performances in patients with mild erectile dysfunction

    Zenico T., Cicero AF., Valmorri L., Mercuriali M., Bercovich E., Subjective effects of Lepidium meyenii (Maca) extract on well-being and sexual performances in patients with mild erectile dysfunction: a randomised, double-blind clinical trial, „Andrologia” 2009, 41 (2), s. 95-99.

    ncbi.nlm.nih.gov

  • In vitro estrogenic activities of fenugreek Trigonella foenum graecum seeds

    Sreeja S., Anju V., In vitro estrogenic activities of fenugreek Trigonella foenum graecum seeds, 2010.

    ncbi.nlm.nih.gov

Przeczytaj także:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk