Fermentacja zawładnęła w tym roku całym światem kulinarnym, a jeśli w waszej kuchni nadal występuje głównie pod postacią kefiru i ogórków kiszonych, to mamy dla was listę lektur obowiązkowych.
![kiszonki, sztuka fermentacji, jak kisić, książki kukbuk, co czytać, książki kulinarne](https://mediaconvert.kukbuk.pl/rXRVuXc4P-GhJvt3U9MyTc70XKgoBeeJ4hmtVBb1tZU/fill/1418/1682/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTcv/a3NpYXpraS1mZXJt/ZW50YWNqYS0zX2tT/YkxMQ1ZfdGluaWZp/ZWQuanBn.jpg)
Czas na przetwory – 5 książek o fermentacji, które musicie przeczytać
Fermentacja to naprawdę nieprzewidywalny proces. Istnieją jednak sposoby, by móc lepiej ją kontrolować – zobaczcie, z jakich książek dowiecie się o niej najwięcej!
Tekst: Kasia Stadejek
Zdjęcia: Monika Rosłaniec
![sztuka fermentacji, kiszonki, fermentacja, Sandoor Ellix Katz, co czytać, książki o fermentacji, książki kulinarne](https://mediaconvert.kukbuk.pl/-vPISmMwR2hMlN8GBamLNb0v45Aqvc-2yXkAURymMmY/fill/1240/651/fp:0.51:0.6/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTcv/a3NpYXpraS1mZXJt/ZW50YWNqYS01X1hy/NU40RkVfdGluaWZp/ZWRfdGluaWZpZWQu/anBn.jpg 1240w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/nmXeXWpeBMljR7qav0p81TAcwNF8thC3iLKE-PYwXqw/fill/2480/1302/fp:0.51:0.6/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTcv/a3NpYXpraS1mZXJt/ZW50YWNqYS01X1hy/NU40RkVfdGluaWZp/ZWRfdGluaWZpZWQu/anBn.jpg 2480w)
Sandor Ellix Katz, „Sztuka fermentacji” i „Dzika fermentacja”, Vivante
Sandor Katz to niekwestionowany król fermentacji, który w obu książkach z wielkim entuzjazmem dzieli się z czytelnikami wiedzą zdobytą dzięki wieloletniemu zgłębianiu długiej tradycji sztuki fermentacji, odkrywaniu i kolekcjonowaniu przepisów oraz badaniom z zakresu biologii i mikrobiologii. Swój przewodnik zaczyna od umieszczenia fermentacji w szerokim kontekście historycznym i kulturowym – i uświadamia, że przez wieki stanowiła kulinarny fundament w prawie każdym zakątku świata. Wszystko dzięki jej organiczności i naturalnym zdolnościom konserwacyjnym. Autor dokładnie wyjaśnia, jak przebiega proces kiszenia, oraz w przekonujący sposób tłumaczy, dlaczego nie powinniśmy bać się bakterii i grzybów – szczegółowo opisuje ich udział w fermentacji i wskazuje na ich dobroczynny wpływ na organizm. Katz dzieli się ze swoimi czytelnikami także wiedzą praktyczną i dokładnie wyjaśnia, jak oddać się sztuce fermentacji we własnej kuchni, oraz dzieli się przepisami i technikami zaczerpniętymi z całego świata. Chyba nie ma produktu, którego jeszcze nie ukisił!
![kiszonki i fermentacje, kiszonki, książki kulinarne, książki o fermentacji, co czytać](https://mediaconvert.kukbuk.pl/FIwi68vHpyJxIII8GutDIJ65gwEyHJ2CioUCd1Z79fo/fill/1240/651/fp:0.49:0.55/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTcv/a3NpYXpraS1mZXJt/ZW50YWNqYS05X3Rp/bmlmaWVkX3Rpbmlm/aWVkLmpwZw.jpg 1240w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/dIppukb0pop6sSNkv4-RDlLadh3B9Fwrk0K5_XJX61o/fill/2480/1302/fp:0.49:0.55/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTcv/a3NpYXpraS1mZXJt/ZW50YWNqYS05X3Rp/bmlmaWVkX3Rpbmlm/aWVkLmpwZw.jpg 2480w)
Aleksander Baron, „Kiszonki i fermentacje”, Pascal
Bez względu na to, czy z pasją wczytujecie się w każde menu restauracji Solec 44, której szefuje Aleksander Baron, czy nigdy nie spróbowaliście ani kawałeczka jego dzieła, na pewno słyszeliście o polskim mistrzu fermentacji, bo taki tytuł można mu przyznać lekką ręką. W książce „Kiszonki i fermentacje” Baron tłumaczy, jak wybierać produkty do kiszenia, w czym je kisić i w jaki sposób podawać. Co ważne, bierze pod lupę polskie produkty, z których robi smakowite alternatywy dla kimchi i kombuchy. „Kiszonki i fermentacje” to prawdziwa skarbnica kiszonkowej wiedzy. Dzięki przepisom zawartym w książce możemy stworzyć tak oryginalne dania i dodatki jak sorbet z fermentowanego melona, rzodkiewki w czarnej soli czy krem z dyni w maślance z czosnkiem. Gdy ich spróbujecie, zdacie sobie sprawę, że ukisić można właściwie wszystko.
![w słoiku, książki o fermentacji, kiszonki, jak zacząć kisić, książki kulinarne, kulinaria, co przeczytać](https://mediaconvert.kukbuk.pl/HfxIxDNpSrbggBmYa0bDUmYEG-3TzvWjBut3hpfGdJ0/fill/1240/651/fp:0.54:0.62/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTcv/a3NpYXpraS1mZXJt/ZW50YWNqYS0xX3Rp/bmlmaWVkX3Rpbmlm/aWVkLmpwZw.jpg 1240w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/18KzDRrktP3-vfzd3-ssDFHBU_8QAfx331dzkETD8SQ/fill/2480/1302/fp:0.54:0.62/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTcv/a3NpYXpraS1mZXJt/ZW50YWNqYS0xX3Rp/bmlmaWVkX3Rpbmlm/aWVkLmpwZw.jpg 2480w)
Kasia Marciniewicz, „W słoiku. Przetwory przez cały rok”, Publicat
Marzy wam się spiżarnia pełna kolorowych słoików? Tęsknicie za smakiem domowego dżemu, grzybków w occie i buraczków do obiadu? Z pomocą przychodzi autorka bloga ChilliBite.pl Kasia Marciniewicz. „W słoiku” to mnóstwo inspiracji na cały rok. Póki są jeszcze słodkie pomidory, skorzystajcie z jej pomysłów i zróbcie partię przecieru i domowe leczo. Ze śliwek usmażcie powidła, z papryki dżem, a z cebuli konfiturę. Gdy słoiki przestaną wam się mieścić w spiżarni, otwórzcie kredens i schowajcie do niego domową granolę i nutellę, czipsy z ananasa, rillettes z kaczki czy mieszankę przypraw do piernika. Z takimi zapasami już nigdy nie spotka was kulinarna nuda.
![batch, książki o fermentacji, fermentacja, kiszonki, jak zacząć kisić, co przeczytać, książki kulinarne, książki kulinarne kukbuk](https://mediaconvert.kukbuk.pl/PLY33OIivx5fukby2pXP6DeSewamadvdmXrX7GzdiRA/fill/1240/651/fp:0.51:0.61/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTcv/a3NpYXpraS1mZXJt/ZW50YWNqYS03X3Rp/bmlmaWVkX3Rpbmlm/aWVkLmpwZw.jpg 1240w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/VX8N36l-QXEfX9Gr28_vEeVVhxq7JRL0Wa9t6_CenrI/fill/2480/1302/fp:0.51:0.61/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMTcv/a3NpYXpraS1mZXJt/ZW50YWNqYS03X3Rp/bmlmaWVkX3Rpbmlm/aWVkLmpwZw.jpg 2480w)
Joel MacCharles i Dana Harrison, „Batch”, Wydawnictwo Otwarte
To publikacja, która daleko wykracza poza fermentację – obszerne kompendium wiedzy o konserwowaniu żywności, od pasteryzacji, przez suszenie, kiszenie, wędzenie, po infuzowanie. Autorzy opisują podstawowe techniki, metody i narzędzia, które mogą się przydać obsesjonatom przetwórstwa. To jedna z najbardziej praktycznych książek, jakie przyszło nam przeglądać, idealnie wpasowuje się w trend zero waste. Każdy rozdział jest poświęcony innemu składnikowi, a ten zostaje wykorzystany do ostatniej pesteczki. Na parapecie macie kilka jabłek? Zróbcie z nich mus, ze skórek – czipsy, a z resztek – ocet. Z kolei z grzybów, których w tym roku dostatek, możecie przygotować bulion, weki, susz do bigosu, aromatyczny grzybowy proszek czy maślane duxelle, które będzie aromatycznym obiadowym ratunkiem prosto z zamrażarki. W książce jest też sporo przepisów, ciekawostek i porad dla początkujących i zaawansowanych kuchcików. Polecamy!
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?