zobacz więcej
- Kultura i wiedza
Jak powstaje oliwa? Pojechaliśmy do Włoch to sprawdzić!
Jak z małej zielonej kuleczki powstaje złota, aksamitna oliwa? Mimo nowych rozwiązań technologicznych istota procesu jest nadal taka sama, a tłoczenie oliwy przypomina alchemię. Wśród oliwnych gajów trwają właśnie zbiory. Postanowiliśmy prześledzić drogę oliwek – z drzewa na stół.
- Kultura i wiedza
Co oglądać i czytać jesienią? Oto 10 smacznych propozycji, które nie pozwolą wam się nudzić!
Jesieniary i jesieniarze! Dobrze wiemy, że tak jak my z utęsknieniem czekaliście na chłodniejsze dni i długie wieczory. A kiedy już ubrani w ulubiony sweter, z kubkiem pumpkin spice latte zasiądziecie na kanapie, pozostaje tylko wybrać, co czytać lub oglądać. Mamy dla was kilka propozycji nie do odrzucenia!
- Na mapie
Najlepsze restauracje w Gdyni – 11 świetnych miejsc
Gdynia to intrygujące miasto. Słynie głównie z architektury modernistycznej, ale znajdziemy tu też sporo miejsc, które zadowolą smakoszy. My wybraliśmy 11 lokali, w których nigdy się nie zawiedliśmy. Oto najlepsze restauracje w Gdyni!
- ABC wina
4 rzeczy o aperitivo
We Włoszech aperitivo jest rytuałem kulturowym. Jego tradycja sięga XVIII wieku.
- Kultura i wiedza
Zalewajka, żelazne kluski i żulik. „Łódź od kuchni” oczami ilustratorów
O tym, że kuchnia stanowi niewyczerpane źródło inspiracji, przekonaliśmy się już nie raz. Zwłaszcza regionalne specjały są wciąż nie do końca odkrytym obszarem. Łódzkie przysmaki postanowili wziąć na warsztat znani ilustratorzy. Wystawa „Łódź od kuchni” to pyszna podróż przez krainę zalewajki i żulika.
- ABC wina
Czy wino lubi zioła?
Odpowiedź brzmi: lubi. Ale nie zawsze jest to przyjaźń łatwa.
- ABC wina
Gotowanie na winie
Wino to nie tylko towarzysz jedzenia. Jest także składnikiem wielu przepisów, zwłaszcza w kuchni francuskiej i włoskiej.
- ABC wina
Wino i grill
Malbec do steka, różowe bąbelki do łososia, chardonnay do halloumi. Sprawdźcie, jakie wino będzie najlepsze do waszych ulubionych dań z grilla.
- ABC wina
5 win do szparagów
Sezon szparagowy zaczął się w tym roku wyjątkowo wcześnie. Kto dotąd nie zdążył się do niego winiarsko przygotować, wciąż ma jeszcze szansę.
- Kultura i wiedza
Jak powstaje oliwa? Pojechaliśmy do Włoch to sprawdzić!
Jak z małej zielonej kuleczki powstaje złota, aksamitna oliwa? Mimo nowych rozwiązań technologicznych istota procesu jest nadal taka sama, a tłoczenie oliwy przypomina alchemię. Wśród oliwnych gajów trwają właśnie zbiory. Postanowiliśmy prześledzić drogę oliwek – z drzewa na stół.
- Kultura i wiedza
Co oglądać i czytać jesienią? Oto 10 smacznych propozycji, które nie pozwolą wam się nudzić!
Jesieniary i jesieniarze! Dobrze wiemy, że tak jak my z utęsknieniem czekaliście na chłodniejsze dni i długie wieczory. A kiedy już ubrani w ulubiony sweter, z kubkiem pumpkin spice latte zasiądziecie na kanapie, pozostaje tylko wybrać, co czytać lub oglądać. Mamy dla was kilka propozycji nie do odrzucenia!
- Na mapie
Najlepsze restauracje w Gdyni – 11 świetnych miejsc
Gdynia to intrygujące miasto. Słynie głównie z architektury modernistycznej, ale znajdziemy tu też sporo miejsc, które zadowolą smakoszy. My wybraliśmy 11 lokali, w których nigdy się nie zawiedliśmy. Oto najlepsze restauracje w Gdyni!
- ABC wina
4 rzeczy o aperitivo
We Włoszech aperitivo jest rytuałem kulturowym. Jego tradycja sięga XVIII wieku.
- Kultura i wiedza
Zalewajka, żelazne kluski i żulik. „Łódź od kuchni” oczami ilustratorów
O tym, że kuchnia stanowi niewyczerpane źródło inspiracji, przekonaliśmy się już nie raz. Zwłaszcza regionalne specjały są wciąż nie do końca odkrytym obszarem. Łódzkie przysmaki postanowili wziąć na warsztat znani ilustratorzy. Wystawa „Łódź od kuchni” to pyszna podróż przez krainę zalewajki i żulika.
- ABC wina
Czy wino lubi zioła?
Odpowiedź brzmi: lubi. Ale nie zawsze jest to przyjaźń łatwa.
- ABC wina
Gotowanie na winie
Wino to nie tylko towarzysz jedzenia. Jest także składnikiem wielu przepisów, zwłaszcza w kuchni francuskiej i włoskiej.
- ABC wina
Wino i grill
Malbec do steka, różowe bąbelki do łososia, chardonnay do halloumi. Sprawdźcie, jakie wino będzie najlepsze do waszych ulubionych dań z grilla.
- ABC wina
5 win do szparagów
Sezon szparagowy zaczął się w tym roku wyjątkowo wcześnie. Kto dotąd nie zdążył się do niego winiarsko przygotować, wciąż ma jeszcze szansę.
- Kultura i wiedza
„Jedzenie w sztuce” – nowa wystawa w krakowskim MOCAK-u
Zastawiony stół z resztkami posiłku, rzeźby dań, współczesne martwe natury rodem z fast foodów – tego i wiele więcej możemy się spodziewać po wystawie przygotowanej przez MOCAK. „Jedzenie w sztuce” to opowieść o kulinariach z wielu artystycznych perspektyw.
- Kultura i wiedza
Algi i wino
Morskie połączenia – jakie wina podawać do dań z dodatkiem wodorostów?
- Kultura i wiedza
Wielkanoc i wino
Wytrawny furmint lubi towarzystwo białej kiełbasy, a riesling pasuje sernika. Łączenie tradycyjnych wielkanocnych dań z winami wcale nie jest trudne.
- Kultura i wiedza
Jaja i wino. Trudna para?
Sommelierzy-ortodoksi twierdzą, że istnieją potrawy, których nie da się połączyć z winem. Wśród nich wymieniają często jajka. Zupełnie się z nimi nie zgadzam.
- ABC wina
Różowe wina: co warto o nich wiedzieć?
Wina różowe, choć najczęściej kojarzone z latem i wakacjami, można pić przez cały rok. Kiedy na dworze jest gorąco, doskonale zastępują wina czerwone, z kolei zimą białe.
- Polskie wino
Wszystko, co warto wiedzieć o polskim winie
Jeszcze dekadę temu polskie wino można było zakupić u ledwie kilkunastu producentów. Dziś ich liczba zbliża się do pół tysiąca!
- Kultura i wiedza
Wino dla normalsów
Łączenie wina i jedzenia staje się wyzwaniem w kontekście prostych, codziennych potraw.
- ABC wina
5 rzeczy o sauvignon blanc
Aromat win z tej odmiany opisano kiedyś słowami: wszechobecna zieleń. Sauvignon blanc to kwintesencja świeżości w świecie wina.
- ABC wina
Sommelier prawdę ci powie
Stereotypy i półprawdy w świecie wina. O tym, z czym się dziś mierzą polscy sommelierzy opowiada Adam Tomczak, Mistrz Polski Sommelierów 2021.
- ABC wina
Wino i jedzenie. Fakty i mity
Wokół połączeń winno-kulinarnych narosło mnóstwo mitów. W dodatku niektóre wydają się nie do ruszenia.
- Kultura i wiedza
Para do jabłka
Nasz narodowy owoc jest gastronomicznie uniwersalny. Doceńmy to i w poszukiwaniu inspiracji rozglądajmy się z ciekawością po świecie.
- Kultura i wiedza
Chleb, wino i oliwa
Te trzy banalne z pozoru produkty to podstawa europejskiej cywilizacji.
- Na mapie
5 polecanych wine barów w Warszawie
Na jakie winne miejscówki warto zwrócić uwagę w stolicy? Poniżej pięć sprawdzonych warszawskich adresów na wieczór przy winie. Uwaga - wybór subiektywny.
- Ludzie i inspiracje
Warszawa: dajmy się zaskoczyć stolicy i restauracjom rekomendowanym przez Michelin
Warszawa zmienia się nieustannie. Na jej kulinarnej mapie wciąż przybywa nowych miejsc i nie starcza dni, by wypróbować je wszystkie. Wśród nich są takie, które potrafią zaskoczyć nawet stałych bywalców warszawskich lokali; które zawsze serwują dania na najwyższym poziomie; i do których po prostu chce się wracać. To restauracje rekomendowane przez przewodnik Michelin.
- Ludzie i inspiracje
Kraków: dokąd prowadzi nas przewodnik Michelin
Bottiglieria 1881 w Krakowie to pierwsza polska restauracja wyróżniona dwiema gwiazdkami Michelin. Jednak na krakowskiej scenie kulinarnej jest znacznie więcej niezwykłych restauracji, w tym aż 16 rekomendowanych w przewodniku Michelin.
- Ludzie i inspiracje
Dania z oliwą do zadań specjalnych
Na kulinarnej scenie oliwa często gra drugoplanowe role. Jest wspaniałym, ale tylko dodatkiem do mięs, sałatek i deserów. Są jednak dania, w których oliwa nie stoi w drugim rzędzie. Stanowi niezastąpiony składnik i zdecydowanie wpływa na smak potrawy. Taka jest oliwa Monini GranFruttato.
- Kultura i wiedza
Restauracje Bib Gourmand, czyli gwiazdki to nie wszystko!
Wyróżnienia Michelin przyznane. Oto siedem nowych restauracji, w których można doskonale zjeść w przystępnej cenie.
- Na mapie
Gwiazdorska obsada
„Kulinarne Oscary”, czyli słynne gwiazdki Michelin, trafiły w tym roku do trzech polskich restauracji. Co takiego mają w sobie krakowska Bottiglieria 1881, poznańska Muga i warszawska Nuta, że otrzymały te najważniejsze w branży kulinarnej wyróżnienia?
- Ludzie i inspiracje
Francuskie wypieki – jak wydobyć ich smak na zdjęciu?
Wypieki, których niepowtarzalnego maślanego zapachu, delikatnych i kruchych warstw nie sposób pomylić z jakąkolwiek inną słodkością.
- Kultura i wiedza
Dzikie Historie
W tej książce znajdziecie przepisy na dania, które do tej pory z dumą zaserwowałam naszym Gościom. Zapraszam Was do mojej Dzikiej Kuchni – najpierw na papierze. Czujecie się zachęceni? To przyjedźcie do Młynika – numer 1, tuż za zakrętem, przy wielkiej sośnie. Tu zaczyna się przygoda...
- Kultura i wiedza
Jak opisywać aromaty w winie?
Umiejętność opisywania wina rzadko wynosimy z domu, a w wieku młodej dorosłości nie skupiamy się zbytnio na analizie trunków, tylko na ich konsumpcji. Opanowanie sztuki opowiadania o winie można więc porównać do nauki języka obcego przez dorosłych.
- Kultura i wiedza
Top restauratorzy i top influencerzy, czyli kto rządzi na rynku gastro?
Nowa generacja zmienia stare postrzeganie gastronomii. I nie chodzi wcale o wiek, a o mentalność i otwartość. Kulinarnych rewolucjonistów poznaliśmy podczas konferencji MADE FOR Restaurant – New Generation. KUKBUK.pl patronował wydarzeniu!
- Kultura i wiedza
Wina naturalne – krótkie wprowadzenie
Wina naturalne, organiczne, biodynamiczne, zrównoważone, wegańskie – w kontekście winiarstwa nieinwazyjnego pojawia się wiele terminów, które bynajmniej nie są synonimami. Podpowiadamy, co kryje się za każdym z tych określeń.
- Kultura i wiedza
Wegańska Warszawa z Youmiko Vegan Sushi
Z okazji premiery filmu „Wegańska Warszawa” rozmawiamy o roślinnej kuchni z jednym z bohaterów obrazu, Pawłem Gnatowskim, właścicielem brandu Youmiko i szefem kuchni Youmiko Vegan Sushi.
- Kultura i wiedza
Filmy kulinarne: jesień 2021
Nowa kuchnia nordycka, historie z farszem i poszukiwania trufli w górach Piemontu – tej jesieni na ekranach kin zagości sporo filmów o jedzeniu i kulinariach. Poznajcie najlepsze z nich!
- Kultura i wiedza
Batch cooking – zalety gotowania na później
Dbanie o zdrową i zbilansowaną dietę wcale nie jest łatwym zadaniem. Z pomocą przychodzi „Raz na tydzień” Chloé Sucrée – książka, dzięki której odkryjecie nieocenione zalety metody zwanej batch cooking!
- Kultura i wiedza
Stanley Tucci na tropie smaków słonecznej Italii
Powiedzenie „wszystkie drogi prowadzą do Rzymu” nabiera nowego znaczenia po obejrzeniu znakomitego programu kulinarnego CNN – „Stanley Tucci: Searching for Italy”. Charyzmatyczny aktor zabiera nas w kulinarną podróż po Włoszech – kraju, z którego pochodzą jego rodzice.
- Kultura i wiedza
Pod wodą
„To nie jest akwarium, to dzika przyroda Morza Północnego, a ty jesteś w samym jej środku”, miał powiedzieć jeden z architektów pracujących przy budowie restauracji Under na półwyspie Lindesnes.
- Kultura i wiedza
Sabich – historia bliskowschodniej kanapki
Bliski Wschód jest ojczyzną nie tylko falafela, ale również słynnej kanapki sabich. Poznajcie jej historię.
- Kultura i wiedza
Ram-don, czyli właściwie co?
Olbrzymi sukces filmu „Parasite” był zaskoczeniem. Obraz stał się wizytówką współczesnego kina koreańskiego, a przy okazji spopularyzował pewne danie tamtejszej kuchni.
- Kultura i wiedza
Azjatycki Festiwal Filmowy Pięć Smaków: Kino ze smakiem
Dla kochających egzotyczne smaki i spragnionych dalekowschodniego kina – Festiwal Pięć Smaków powraca! Co tym razem organizatorzy przygotowali dla widzów?
- Kultura i wiedza
W prostocie siła, czyli najlepsze koktajle premium na lato
Latem, gdy pogoda nas rozpieszcza, a długie wieczory pozwalają cieszyć się wakacyjną aurą, od pełni szczęścia dzieli nas kilka prostych kroków. Wystarczą szklanka, lód i odpowiednia mieszanka doskonałych smaków.
- Ludzie i inspiracje
Elena Kostioukovitch: Sekrety włoskiej kuchni
Z Eleną Kostioukovitch, autorką nagradzanych „Sekretów włoskiej kuchni”, rozmawiamy o przepisie na carbonarę, o tym, gdzie i dlaczego nie wolno zamawiać masła do karczochów, oraz o daniu, za którego zjedzenie można pójść do więzienia.
- Ludzie i inspiracje
Jak gotować w greckim stylu?
Bazuje na świeżych warzywach, owocach i oliwie – kuchnia grecka jest prosta, a do tego zdrowa. Poznajcie tamtejsze specjały i dowiedzcie się, jak je przygotowywać.
- Kultura i wiedza
14 najsłynniejszych klopsików świata
Szwedzi mają köttbullar, Włosi le polpette, a Libańczycy koftę. Mimo że wszystkie są robione z mielonego mięsa, ich smak znacząco się różni. Poznajcie najsłynniejsze klopsiki świata.
- Kultura i wiedza
Jak zrobić twaróg doskonały?
Dla amatorów i dla smakoszy, którzy nie chcą długo czekać na ulubione dania, oraz dla tych, którzy lubią eksperymenty kulinarne. Oto przepisy na domowe sery, których przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i z którymi każdy z łatwością sobie poradzi.
- Kultura i wiedza
Humus: pasta ponad podziałami
Historia tego prostego dania jest burzliwa i skomplikowana niczym brazylijska telenowela – i również ciągnąca się w nieskończoność. Skąd wywodzi się jedna z najpopularniejszych past świata?
- Kultura i wiedza
Fermentowane tofu: rarytas dla fanów mocnych wrażeń
Tak intensywnego zapachu nie da się z niczym pomylić, a w dłuższej perspektywie po prostu nie można go znieść. Nie bez powodu fermentowane tofu nazywane jest śmierdzącym.
- Kultura i wiedza
Nos ma głos
To, co identyfikujemy za pomocą smaku, w ścisłym znaczeniu wrażeń postrzeganych przez kubki smakowe, to niewielka część naszych możliwości oceny jedzenia. A co z nosem, który ma zdolność postrzegania ponad 10 tysięcy aromatów?
- Kultura i wiedza
Tajemnica sosu sojowego
Sos sojowy to jedna z najważniejszych przypraw w kuchni azjatyckiej. Również na polskich stołach ma coraz szersze zastosowanie. Pełen umami, sprawia, że jedzenie jest największą przyjemnością.
- Kultura i wiedza
Mezze – historia niezwykłej przystawki
Mezze, tapas czy antipasti – czyli przystawki. Powstają z lokalnych, sezonowych składników i najlepiej oddają różnorodność smaków danego regionu. Skąd się wzięły i jaka jest ich historia?
- Na mapie
Kawowa rewolucja w Kolumbii
Kolumbijska kawa od lat jest ceniona na całym świecie, ale Kolumbijczycy dopiero teraz zaczynają się nią cieszyć. Od Andów po Amazonię – przez kraj przelewa się dobra lokalna kawa.
- Kultura i wiedza
Uwolnij ręce!
W czasach „przed sztućcami” jedliśmy rękami i nie wyginęliśmy. W wielu krajach jedzenie rękami nie oznacza braku manier, wprost przeciwnie – jest oznaką wspólnoty i sposobem na okazanie uczuć. Jak zatem pogodzić karcące spojrzenia z poczuciem, że jedzenie wszystkiego sztućcami odbiera nam mnóstwo przyjemności?
- Kultura i wiedza
Fenomen sosów TABASCO
Od ponad 150 lat nie zmieniła się jego receptura, przed zabutelkowaniem dojrzewa w dębowej beczce przez trzy lata, a w kuchni podkreśla smak każdego dania. Poznaj historię sosu TABASCO®.
- Kultura i wiedza
Fettisdag, czyli szwedzki tłusty wtorek
Odliczacie dni do święta pączków? Skorzystajcie z okazji, by uczcić też tłusty wtorek. W końcu jest karnawał i kalorie się nie liczą!
- Kultura i wiedza
Randka z zasadami
Pierwsze spotkanie w romantycznych okolicznościach to papierek lakmusowy dalszej znajomości. Warto więc poświęcić chwilę na przypomnienie sobie obowiązującej etykiety.
- Kultura i wiedza
Yuba – tajemnicza skórka tofu
Jeśli kiedykolwiek gotowaliście mleko na małym ogniu albo odstawiliście je, żeby ostygło – to już wiecie, czym jest yuba.
- Kultura i wiedza
W związku z jedzeniem
Kuchnia to miejsce, w którym może narodzić się miłość! W pysznej atmosferze łatwiej jest dobrać się w parę, zupełnie tak jak w parę dobiera się danie i odpowiedni trunek.
- Kultura i wiedza
Ekologia, pizza i wielkie pieniądze, czyli Oscary od kuchni
Przed 92. ceremonią wręczenia Oscarów sprawdzamy jak wygląda kolacja oscarowa z udziałem najwybitniejszych współczesnych filmowców. Czy Akademia Filmowa zdoła odmówić sobie splendoru i widowiskowości, próbując dostosować się do ekologicznych trendów?
- Kultura i wiedza
Język w służbie smaku
Co znaczy scarpetta? Oto pochodzące z różnych języków słowa i zwroty, w których zamykają się piękne kulinarne historie i mnóstwo przyjemności. Alert: zawiera sceny łamania zasad savoir-vivre’u.
- Kultura i wiedza
Naturalna alternatywa
Wina naturalne, biodynamiczne, organiczne, ekologiczne – czym są, dlaczego są modne i jak się w nich rozeznać?
- Kultura i wiedza
Kuchnia domowa ma moc
Gotowanie w domu to doskonała okazja, by rozwinąć wiedzę i kreatywność oraz spędzić czas z przyjaciółmi. Wystarczy zwolnić i zadbać o odpowiednią atmosferę w kuchni i przy stole.
- Kultura i wiedza
Kulinarne innowacje
Z roku na rok coraz więcej osób sięga po roślinne zamienniki mięsa. W odpowiedzi na te potrzeby produkowane są pełne umami wegańskie wędliny, kiełbasy czy ryby.
- Na mapie
Warszawa: najciekawsze kulinarne otwarcia 2019 roku
W stolicy co roku otwierają się setki restauracji. Które z nich zasłużyły w mijającym roku na szczególną uwagę?
- Na mapie
Korea na talerzu
Kimchi i bulgogi – brzmi znajomo? Z pewnością, bo kuchnia azjatycka na dobre opanowała światowe kulinaria. Choć nie wszyscy wiedzą, że to znaki rozpoznawcze kuchni koreańskiej.
- Kultura i wiedza
Wzniosłe momenty
Jest znana na całym świecie, przez niektórych uznawana za oczywisty element naszej kultury, a nawet polskie dziedzictwo narodowe. Co sprawia, że wódka to polski towar luksusowy?
- Kultura i wiedza
Cieszyńskie ciasteczka bożonarodzeniowe
Miodowe ule, cynamonowe szulki, waniliowe rogaliki… Obok 12 wigilijnych potraw na stołach mieszkańców Śląska Cieszyńskiego nie może zabraknąć misternie wykonanych ciasteczek.
- Kultura i wiedza
Składniki, których nie lubią szefowie kuchni
Traumy z dzieciństwa, niezrozumiałe mody kulinarne, przedziwne przykłady rodem z kuchni regionalnych. Jakie składniki mogłyby nie istnieć dla tych, którzy potrafią ugotować wszystko?
- Kultura i wiedza
Zrozumieć polskie wina
Czym wyróżniają się polskie wina i czy są rozpoznawalne na świecie? Rozmawiamy z Wojciechem Bońkowskim, autorem rozdziału o rodzimych winach zamieszczonym w podstawowym „Kursie wiedzy o winie” Zraly’ego.
- Kultura i wiedza
Poznajcie laureatów 3. edycji konkursu KUKBUK Poleca w kategorii „w płynie z procentami”
Marki, które w tym roku zostały wyróżnione w kategorii „w płynie z procentami”, zajmują się wytwarzaniem mało popularnych alkoholi. Można jednak mieć nadzieję, że niebawem zdobędą rozgłos, na jaki zasługują. Poznajcie naszych laureatów w ostatniej kategorii KUKBUK Poleca.
- Kultura i wiedza
Historyczny Stół Kulinarny: smaki Pomorza
Jeżeli Pomorze kojarzy wam się tylko ze smażoną rybą z jednej z nadmorskich budek, to czas najwyższy, by dowiedzieć się więcej o bogactwie kulinarnym i kulturowym, jakie kryje ten niezwykły region.
- Na mapie
Stambuł: 8 obowiązkowych adresów kulinarnych
Słynny bulwar İstiklal Caddesi rozciąga się między placem Taksim a wieżą Galata. Podobno po tym tętniącym życiem sercu Stambułu dziennie przechodzi ponad milion ludzi, a wśród niezliczonych kramów i restauracji można zagubić się na parę tygodni.
- Ludzie i inspiracje
Współczesny ojciec od kuchni
Współczesny tata nie wstydzi się przytulać, okazywać miłość i troskę. Tradycyjny podział ról w rodzinie i przypisanych im obowiązków coraz częściej zastępuje zdroworozsądkowa, partnerska relacja. Z jakimi wyzwaniami i oczekiwaniami zatem wiąże się dzisiejsze ojcostwo?
- Kultura i wiedza
Czego o jedzeniu i życiu nauczyli nas „Przyjaciele”?
„Praca bywa żartem, ciężko przeżyć od pierwszego do pierwszego, a życie miłosne kuleje. Przyjaciele jednak zawsze będą przy tobie” – w ten sposób hymn nadchodzącego hitu telewizyjnego wszech czasów wyśpiewali muzycy z The Rembrandts. 25 lat temu wyemitowano pilotażowy odcinek o perypetiach przyjaciół z Nowego Jorku.
- Kultura i wiedza
Skarby pomorskich lasów – owoce, grzyby i dziczyzna
Pomorskie lasy pełne są skarbów, które ze smakiem można wykorzystać na naszych talerzach. Zaczynając od soczystych jagód, poprzez aromatyczne grzyby, aż po dziczyznę, którą pomorscy szefowie kuchni serwują w różnych wariacjach. O czym jeszcze szumi pomorski las?
- Kultura i wiedza
Smak w podróży
Smak zabiera nas w podróż, z podróży przywozimy smaki. Choć wysyłamy sobie widokówki, smakami – w przeciwieństwie do obrazów – nie jesteśmy w stanie tak łatwo się podzielić.
- Kultura i wiedza
Akademia Kulinarna w Krakowie
Tegoroczna jesień zapowiada się szczególnie gorąco dla tych, którzy chcą przyjrzeć się kulinariom i gastronomii od strony naukowej. W listopadzie w stolicy Małopolski ruszy Akademia Kulinarna.
- Kultura i wiedza
Ulubione książki kulinarno-podróżnicze KUKBUK-a
Podróż do Azji, a może powrót do lat dziecięcych? Pytamy członków redakcji KUKBUK-a o ich ulubione książki o kuchni i podróżach.
- Kultura i wiedza
Zbrodnie na kuchni włoskiej
Śmietana wlana do carbonary i sztywne risotto to przykłady mrożące krew w żyłach. Bartek Kieżun radzi, jak nie zmasakrować dań rodem z Italii.
- Kultura i wiedza
Pańskie uczty
Jak bawiła się szlachta podczas kilkudniowych uczt i co na pańskich stołach robiły żywe ptaki? Rozmowa z Magdaleną Silwanowicz, kuratorką wystawy „O stołach i bankietach pańskich”.
- Kultura i wiedza
Stranger Things. Sentyment na talerzu
W oczekiwaniu na 3. sezon serialu zaglądamy do talerzy mieszkańców Hawkins.
- Kultura i wiedza
Prosecco, cava i inne bąbelki
Poznajcie pięć win musujących idealnych na małe celebracje i letnie imprezy.
- Na mapie
Europejskie festiwale, o których nie słyszeliście
Włochy, Portugalia i Mołdawia – jeśli wybraliście któryś z tych krajów na cel wakacyjnej podróży, sprawdźcie, jak przy okazji wypoczynku zaczerpnąć kultury w najlepszym wydaniu.
- Kultura i wiedza
Negroni obchodzi w tym roku 100. urodziny
Negroni, stworzone w 1919 roku we Florencji, wciąż zachwyca niepowtarzalnym i zbalansowanym smakiem. Doskonałą okazją, aby odkryć ten klasyk na nowo, ale również poznać inspirowane nim autorskie kompozycje koktajlowe, jest Negroni Week odbywający się w dniach 24-30 czerwca. Świętujmy razem setne urodziny klasyka gatunku.
- Kultura i wiedza
Wszystkie naleśniki świata na Dzień Dziecka
Puszyste, treściwe czy cienkie jak papier? Na słono czy na słodko? Z ryżu czy z pszenicy? Przekonajcie się, jakie naleśniki jada się w krajach bliskich i dalekich. A potem znajdźcie swoje ulubione i zróbcie je razem z dziećmi!
- Ludzie i inspiracje
Paweł Rodaszyński: Kultura koktajlbaru
O kulturze koktajlowej rozmawiamy z właścicielem nagradzanego El Koktel i jedynym na świecie zwycięzcą krajowych edycji prestiżowych konkursów barmańskich – Bacardi Legacy Global Cocktail Competition Poland i World Class Cocktail Festival – w jednym roku.
- Kultura i wiedza
Naturaliści – oni są winni!
Po co nazywać wino naturalnym, skoro to jasne, że powstaje z winogron, a te są elementem flory? Bo przy produkcji większości win naturą się nieco manipuluje, a w winach naturalnych o manipulacji nie ma mowy. Tą winną dziewiczością zachwycił się Joseph Di Blasi – prekursor win naturalnych w Polsce i twórca krakowskiej inicjatywy Naturaliści.
- Kultura i wiedza
Historyczny Stół Kulinarny: Smaki Podhala
Letniskowy i uzdrowiskowy klimat Tatr od zawsze przyciągał miłośników malowniczych krajobrazów, inspirującej natury i kultury ludowej. Pod wpływem mniej lub bardziej znanych przyjezdnych kształtował się nie tylko kulturalny, lecz również kulinarny charakter Tatr.
- Ludzie i inspiracje
Magnus Nilsson ma dość
Nieudane restauracje znikają po cichu. A jak i dlaczego zamykają się te, które odniosły międzynarodowy sukces? Czy wypalenie zawodowe dopada również najlepszych kucharzy?
- Kultura i wiedza
Chlebowiec – owoc, a jak mięso
Chlebowiec, inaczej jackfruit (Artocarpus altilis), to owoc drzewa chlebowego z rodziny morwowatych, rosnącego w południowej Azji i Afryce. Owoce chlebowca w naturze to niecodzienny widok: ogromne zielone bulwy zwisają z drobnych gałązek wzdłuż pnia. Są tak duże i ciężkie, że wydaje się, że gałęzie z trudnością je utrzymują.
- Kultura i wiedza
ABC smażenia
Jaką patelnię wybrać, czy teflon naprawdę jest trujący i jak smażyć, by jedzenie było pełne smaku?
- Kultura i wiedza
Aperitivo – więcej niż koktajl
Jaka filozofia kryje się za aperitivo i dlaczego stało się ono nieodłącznym elementem włoskiego stylu życia?
- Kultura i wiedza
Wielkanocne ciasta, gender w kuchni
Spódnice bab, tureckie przysmaki, bakaliowe szaleństwo z Kresów i ulubione ciasto królowej Bony – oto co gości na naszych stołach na zakończenie wielkanocnego obiadu.
- Kultura i wiedza
Latawiec zamiast pisanki
Jedni pozbywają się starych naczyń, inni urządzają pogrzeb śledzia. Z kolei dla miłośników zagadek rozpoczyna się czas seryjnych morderstw. Poznajcie wielkanocne zwyczaje z różnych zakątków świata.
- Kultura i wiedza
Co to jest pascha i dlaczego jest lepsza od sernika?
Jeśli lubicie sernik, to paschę pokochacie. Aksamitna, kaloryczna i najeżona bakaliami, poleca się na Wielkanoc. Sprawdzamy, skąd się wzięła i jak ją zrobić.
- Kultura i wiedza
Trzy rzeczy, których nie wiedzieliście o Anthonym Bourdain
Na kanale Kuchnia+ można już oglądać ostatnie odcinki „Miejsc nieznanych” nakręcone tuż przed śmiercią słynnego prezentera i kucharza. Stacja emituje dwa premierowe odcinki w każdą sobotę od godz. 20:15.
-
Zamieszanie w kieliszku – o historii koktajli
Czasy świetności, prohibicja, recepturowe średniowiecze, słodkie napoje i smakowe substytuty. Losy koktajli są tak pomieszane jak ich oryginalne składniki, ustalone w XIX wieku. W słodko-wytrawną podróż ich tropem zabiera nas Hubert Olczak – współtwórca stołecznego koktajlbaru BackRoom i największy wielbiciel tych połączeń, którego mieliśmy okazję poznać, sącząc wspólnie Vesper Martini.
- Na mapie
W poszukiwaniu kuchni łemkowskiej
Beskid Niski jest jedną z niewielu krain w Polsce, które nie poddały się jeszcze masowej turystyce.
- Ludzie i inspiracje
Wasabi na polskim gruncie. Kto uprawia japoński chrzan na Mazowszu?
Historia rodzinnego biznesu, który zaczął się od dobrej zabawy.
-
Poradnik: gotować jak profesjonalista
Nieważne, czy chcecie tłuc kotlety, czy filetować ryby – nasze triki przybliżą was do perfekcji zawodowców.
- Kultura i wiedza
Przy wspólnym stole. Dlaczego warto jadać w towarzystwie?
Stół to podstawowy mebel w każdym domu. Ale nie tylko – stół to, w przeciwieństwie do wielu innych elementów wyposażenia – także rusztowanie tkanki społecznej i podstawa naszego zbiorowego życia.
- Kultura i wiedza
Skąd wziął się smak?
Przez całe wieki twierdzono, że smak to zmysł niższy, gorszy. W dualistycznej koncepcji – obojętnie czy religijnej, czy starożytnej, platońskiej – smak zawsze plasuje się po stronie materialności, fizyczności i pokus. W robociarsko-swojskim PRL-u smak też miał złą prasę, kojarzył się z przyjemnościami kapitalistów.
- Kultura i wiedza
Wino. Przewodnik dla początkujących
Czy wino można trzymać w lodówce? Co zrobić, kiedy ukruszy się korek? Czy szampana możemy podać w takim samym kieliszku, w jakim serwujemy wino deserowe? Odpowiedzi na te pytania nie są tak oczywiste, jak mogłoby się wydawać.
- Kultura i wiedza
Szlakiem najlepszych serników Europy
Na zimno, na ciepło, z rodzynkami, na kruchym cieście lub bez spodu, od święta i na co dzień – serniki. Pod datą 30 lipca został zapisany w kalendarzu ich dzień, a my wspominamy najsmaczniejsze serniki, jakie zjedliśmy.
- Ludzie i inspiracje
Historia pizzy
Pizza to paradoks – szybki posiłek biedoty, który trafił na królewskie stoły. Ten włoski przysmak został wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO, ale gdyby przyjrzeć się dokładnie, okazałoby się, że w jego historię zamieszani są też Amerykanie.
- Na mapie
Kulinarny przewodnik po Walencji
Wszechobecna zieleń, bliskość morza i portu, tapas na każdym kroku oraz napój bogów – Agua de Valencia – w cenie menu del dia. Walencja to doskonały kompromis między najpopularniejszymi hiszpańskimi kierunkami, Barceloną i Madrytem, do tego kulinarnie ma nie mniej do zaoferowania.
- Kultura i wiedza
Przewodnik – jak dobrać wino do sera?
Ser i wino to połączenie tak naturalne i udane jak chleb z masłem. Podpowiadamy, jakimi zasadami należy się kierować przy dobieraniu wina do serów, które właśnie położyliśmy przed gośćmi na stole.
- Kultura i wiedza
Kwiat, wiśnia i fistaszek, czyli różne oblicza kawy
Warto wybierać i pić kawę single origin, ale jeszcze lepiej na własne oczy zobaczyć, jak wygląda jej produkcja.
- Kultura i wiedza
Czy książki kucharskie mają datę ważności?
Co roku w Polsce wydaje się setki książek kulinarnych, na świecie można je liczyć w setkach tysięcy. Jak długi jest cykl życia pojedynczej książki? Czy istnieją pozycje ponadczasowe?
- Kultura i wiedza
Polowanie na idealne steki. Przewodnik dla mięsożerców.
Szeroko rozszerzone źrenice na widok steku to chyba najpopularniejszy kulinarny męski atawizm. Podpowiadamy jak w tej dziedzinie wysmażyć sukces.
- Kultura i wiedza
Sonda: Jak powinien smakować pączek?
O to, czego oczekują po idealnym pączku, spytaliśmy szefów kuchni, cukierników, blogerów i członków redakcji KUKBUK-a.
- Kultura i wiedza
Bitters, dry shake i stirowanie, czyli słownik slangu barmańskiego
Niezbędnik dla chcących wychylić procenty na mieście.
- Na mapie
Najlepsze śniadania w Gdyni
5 ulubionych adresów trójmiejskich blogerek kulinarnych: Tosi Kolo i Marty Śliwickiej z Burczymiwbrzuchu.pl.
- Kultura i wiedza
Sekrety chałwy
Nie jest deserem i nie pochodzi z Grecji. Czym właściwie jest chałwa?
- Kultura i wiedza
Słownik kucharskiego slangu
Odbieraj czek, slajsuj karota, bastuj cycki, a potem wal na wydawkę, tylko wytrzyj fingery.
- Na mapie
Co o polskiej kuchni myślą obcokrajowcy?
Kraj pierogów i kiełbasy – z tymi dwoma specjałami najczęściej kojarzona jest nasza kuchnia. Co obcokrajowcy myślą na temat polskiej kuchni, gdy wreszcie jej zasmakują?
- Kultura i wiedza
Jak smakuje prawdziwy humus?
Od wieków toczy się polityczny i kulinarny spór o hummus – kto, kiedy i gdzie po raz pierwszy połączył ciecierzycę z tahiną (pastą sezamową)? I jaki jest oryginalny przepis? Bo coraz modniejszemu w Europie humusowi całkiem daleko do smaku Bliskiego Wschodu.
Specjalnie wybrane artykuły cyklicznie w Twojej skrzynce.
DO TEGO DOSTĘP DO KUKBUK-OWYCH NIESPODZIANEK. ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA