Kukbuk
Kukbuk

Najlepsze zagraniczne książki kulinarne 2020

Dalekowschodnie smaki, przepisy na dania wegańskie i wegetariańskie oraz naukowe podstawy idealnego gotowania – zobaczcie, które zagraniczne książki zachwyciły nas w tym roku.

Tekst: Marta Cyzio

Zdjęcie główne: Marcin Liwarski

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 19 minut!

Rok 2020 to zdecydowanie czas domowej kuchni. Większość z nas przynajmniej raz podjęła się ugotowania nieznanej potrawy lub wzięła udział w wyzwaniu kulinarnym. Eksperymenty w zaciszu czterech ścian były tym ciekawsze i przyjemniejsze, że na rynku ukazało się sporo niezwykle apetycznych i pobudzających wyobraźnię książek. I choć sceptycy powtarzają, że zamiast je wertować i szukać w spisach treści idealnego przepisu, lepiej i szybciej jest przeczesać nieskończone zasoby internetu, my wiemy swoje. Nic nie zastąpi dotyku papierowych kart albo widoku ręcznych zapisków na marginesie, które po latach budzą w nas najrozkoszniejsze wspomnienia. Dlatego tym chętniej przyglądamy się nowinkom z zagranicy i z gąszczu świeżych publikacji wybieramy te, które naszym zdaniem powinny znaleźć się na półkach nie tylko wprawnych miłośników gotowania.

„All the Stuff We Cooked”

Frederik Bille Brahe

Apartamento S.L.

To pierwsza książka znanego szefa kuchni z kopenhaskich restauracji Atelier September oraz Apollo Bar. Znajdziecie tu 44 przepisy – bez wymyślnych składników, zrodzone z miłości do prostego, domowego jedzenia, które może być równie satysfakcjonujące jak najlepsze dania z renomowanych restauracji. Inspiracją do napisania książki była pandemia koronawirusa. Izolacja i zamknięcie się w domach sprawiły, że Brahe chętnie zwrócił się w stronę domowej kuchni, a pierwsze nowe przepisy zaczął publikować już podczas lockdownu. Zachęcony pochlebnymi komentarzami, opracował książkę kucharską, która zarówno zmienia podejście do gotowania w domu, jak i pozwala się odprężyć oraz znaleźć pocieszenie w przyrządzaniu codziennych dań.

„Vegan JapanEasy”

Tim Anderson

Hardie Grant Books


Wbrew pozorom japońska kuchnia to nie tylko sushi i ramen. A z pewnością nie opiera się wyłącznie na mięsie. Jeśli nie wierzycie, musicie wypróbować przepisy Tima Andersona, który udowadnia, że w dużej mierze to kuchnia wegańska czy niemal wegańska. Możecie zjeść cudownie umamiczny pikantny ramen lub przekąski w tempurze bez konieczności sięgania po mało apetyczne zamienniki, ledwie imitujące właściwe danie. I to bez szkody dla wyglądu, smaku i zapachu potrawy. By wypróbować te przepisy, wcale nie musicie być weganami. Po książkę mogą sięgnąć także ci, którzy chętnie wprowadzają bezmięsne urozmaicenia do codziennej diety i którym bliżej jest do azjatyckich niż europejskich smaków. A gdy już przejdziecie do deserów i spróbujecie melonowego mojito albo karmelowego brownie, gwarantujemy, że książka trafi na waszą ulubioną półkę

„Ottolenghi. Flavour”

Yotam Ottolenghi i Ixta Belfrage

Ebury Publishing


Co decyduje o ostatecznym efekcie? Jak łączyć różne smaki, by powstały niepowtarzalne dania? W tej książce znajdziecie nie tylko odpowiedzi na te pytania, ale również przepisy, które zmienią wasze codzienne menu. Wszystkie dania są roślinne, a przed ich wykonaniem autorzy przystępnie wyjaśniają podstawowe techniki gotowania, które pozwalają wydobyć głębię smaku owoców czy warzyw. Co więcej, wystarczy opanować jedynie cztery podstawowe połączenia smakowe, dzięki którym każde danie wegańskie będzie wyjątkowe i przepyszne. Pozycja obowiązkowa nie tylko dla wegetarian i wegan, ale też tych, którzy chcieliby lepiej gotować.

Reklama

„Zielona uczta: jesień, zima”

Nigel Slater

Wydawnictwo Filo


Choć książka wyszła w 2019 roku, dopiero teraz możemy cieszyć się polskim tłumaczeniem. Jeśli na półce macie już poprzedni tytuł, „Zielona uczta: wiosna, lato”, z pewnością nie musimy was przekonywać do sięgnięcia po tę pozycję. Autor niezmiennie propaguje opartą na sezonowych składnikach kuchnię roślinną i zachęca do gotowania w zgodzie z następującymi po sobie porami roku. Przepisy są proste, przyjemne, a do tego nie wymagają kupowania wielu produktów. Rozgrzewająca miska zupy z sezamem i tahiną, puddingi pachnące imbirem czy słone tarty – to tylko wybrane spośród dań, które proponuje Slater. Dzięki nim żadne deszcze ani chłody nie będą wam straszne – kolorowe dania z pewnością poprawią humor i dodadzą energii.

„7 sposobów”

Jamie Oliver

Wydawnictwo Insignis


Łącznie 18 składników – tyle wystarczy do wykonania aż 120 przepisów. I co więcej, są to produkty, które zazwyczaj mamy w domu albo które zawsze wrzucamy do zakupowego koszyka. Pierś kurczaka, łosoś, jajka, ziemniaki – to tylko niektóre produkty używane przez Jamiego Olivera, który pokazuje, jak wykorzystać każdy z nich na siedem różnych, równie smacznych sposobów. W sam raz, by ułożyć niebanalny jadłospis na cały tydzień. Zaskoczcie rodzinę i zobaczcie, jaki potencjał kryje się w prostych produktach.

Okładka książki Eleny Kostioukovitch "Sekrety włoskiej kuchni" (fot. materiały prasowe)

„Sekrety włoskiej kuchni. Dlaczego Włosi lubią rozmawiać o jedzeniu?”

Elena Kostioukovitch

Wydawnictwo Albatros


Nie jest to co prawda klasyczna książka kulinarna z przepisami, ale opisy włoskiej kuchni i kultury są tu tak obrazowe, że nie mogliśmy powstrzymać się od jej wymienienia. Autorka, z zawodu tłumaczka, od lat mieszka we Włoszech i chętnie zwiedza każdy zakątek kraju (przeczytajcie także wywiad z autorką >>). Doświadczenia oraz wiedzę zdobywaną nie tylko z książek, ale również podczas rozmów z rodowitymi Włochami wreszcie zebrała w solidne dzieło, które wstępem poprzedził sam Umberto Eco. Publikacja została podzielona na części według regionów, o których bogatej historii i kulinariach ze swadą opowiada autorka. Każdy rozdział kończy się podsumowaniem tradycyjnych potraw oraz listą produktów, których warto spróbować podczas pobytu w danym regionie albo które najlepiej zabrać ze sobą do domu, by przygotować włoskie klasyki we własnej kuchni. Jeśli uwielbiacie włoskie smaki i chcielibyście się dowiedzieć, czym różni się pasta od makaronu i dlaczego Włosi tak kochają narodowe potrawy, nie zwlekajcie dłużej z lekturą.

„In Bibi’s Kitchen: The Recipes and Stories of Grandmothers from the Eight African Countries that Touch the Indian Ocean”

Hawa Hassan i Julia Turshen

Ten Speed Press


Każdy wie, że babcina kuchnia jest najlepsza. A co powiecie na zaproszenie do własnego domu babć, których potrawy pachną cynamonem, mango i wanilią? Autorzy książki zebrali ponad 70 przepisów z ośmiu afrykańskich krajów i uzupełnili ten zestaw opowieściami o tradycji, miłości i rodzinie. Fascynujące historie bohaterek przeplatane są wskazówkami, jak zrobić na przykład słynny chleb ajemi albo shiro, czyli gulasz z ciecierzycą. To zaproszenie do niezwykłej podróży, podczas której opowieści uwodzą równie mocno jak zapachy egzotycznych dań, a wszystko razem pozwala poznać niezwykłe kultury – dosłownie – od kuchni. Potwierdzamy, że w tę podróż naprawdę warto ruszyć.

„Xi’An Famous Foods”

Jason Wang i Jessica K. Chow

Abrams Books


Wreszcie nie trzeba zamieszkać w Nowym Jorku, żeby móc spróbować słynnych dań sygnowanych przez szefa kuchni jednej z najpopularniejszych sieci restauracji w mieście. Xi’An zostało otwarte w 2005 roku i od tego czasu doczekało się 14 lokali w różnych dzielnicach Nowego Jorku. Liangpi, flatbread z karmelizowaną wieprzowiną czy baranina z kuminem – na samą myśl o nich cieknie ślinka. Oprócz klasyków Wanga w książce znajdziecie niepublikowane wcześniej przepisy, które pozwolą wam odtworzyć w domu atmosferę żywego i wibrującego Chinatown.

„The Flavor Equation: The Science of Great Cooking Explained in More Than 100 Essential Recipes”

Nik Sharma

Chronicle Books


Jeszcze jedna propozycja dla tych, którzy oprócz doskonalenia się w gotowaniu chcieliby pogłębić wiedzę naukową na temat smaku i kuchni. Autor bestsellera „Season” ponownie przygląda się popularnym składnikom – tym razem bierze na warsztat przysmaki, które zwykle trzymamy w spiżarniach. Zagłębcie się w świat pełen smaków cytrusów, soli, octu i różnego rodzaju olejów. A gdy już opanujecie podstawową wiedzę, pozostanie wam tylko przygotować kokosowe ciasto, grillowane pomidory albo noodle z grzybami. Z takimi propozycjami domowe gotowanie może być jeszcze przyjemniejsze.

„Coconut & Sambal: Recipes from my Indonesian Kitchen”

Lara Lee

Bloomsbury


Dzięki tej książce marzenie o wyprawie do Indonezji może się wreszcie spełnić. Autorka zdradza wszelkie sekrety tamtejszej kuchni, której sercem jest sambal. To ostra i wonna przyprawa, która takie potrawy jak nasi goreng czy krewetki w chili czyni niepowtarzalnymi. Lara Lee poza przepisami dzieli się wiedzą o indonezyjskim dziedzictwie kulturowym oraz urzekającymi historiami z podróży po jakże bliskim jej kraju. Nie obawiajcie się jednak skomplikowanych receptur ani trudno dostępnych składników – przepisy są opracowane tak, by wszyscy mogli z powodzeniem przygotować potrawy w domu. I dzięki nim choć na chwilę wybrać się na jedną z rajskich indonezyjskich wysp.

„The Mexican Home Kitchen: Traditional Home-Style Recipes That Capture the Flavors and Memories of Mexico”

Mely Martínez

Rock Point Gift & Stationary


Ta pozycja może zdecydowanie rywalizować z popularnymi książkami Diany Kennedy (więcej o matce meksykańskiej kuchni przeczytacie na naszej stronie >>). Długo wyczekiwana książka autorki popularnego bloga „Mexico in My Kitchen” wreszcie ukazała się na półkach. Mely Martínez zebrała najpopularniejsze w meksykańskich domach klasyczne potrawy, które wbrew pozorom nie są tak bliskie naszemu wyobrażeniu o tamtejszym jedzeniu. Na szczęście wykonanie tych dań wcale nie jest trudne – z powodzeniem możecie je przygotować także we własnej kuchni. Jeśli kochacie kukurydziane tortille, gęste i ostre salsy, a do tego chcielibyście się dowiedzieć, jak przygotować tradycyjne albondigas, koniecznie sięgnijcie po tę książkę.

„The Rise: Black Cooks and the Soul of American Food”

Marcus Samuelsson i Osayi Endolyn

Voracious


Portal Epicurious okrzyknął tę książkę najbardziej wyczekiwaną publikacją roku. I trudno się dziwić, bo za zawarte w niej przepisy odpowiada gwiazda amerykańskich telewizyjnych programów kulinarnych. Samuelsson z pomocą współautorki zbiera najprzeróżniejsze receptury odzwierciedlające bogactwo kultury kulinarnej czarnoskórych mieszkańców USA. Od Afryki, przez Karaiby, aż po Stany Zjednoczone – te miejsca, z pozoru różne, łączy bogata tradycja i historia, czego efektem jest zróżnicowana i niepowtarzalna kuchnia określana mianem soul food. Wciągająca i pobudzająca wyobraźnię książka.

„Vegetable Kingdom: The Abundant World of Vegan Recipes”

Bryant Terry

Ten Speed Press


Bryant Terry to jedno z najgłośniejszych nazwisk w kulinarnym świecie. Jego poprzednia książka została wyróżniona prestiżową Nagrodą Fundacji im. Jamesa Bearda. Tym bardziej byliśmy podekscytowani na wieść o kolejnej publikacji. W najnowszej książce Terry wpisuje się doskonale w zielony trend, panujący obecnie w świecie gastronomii. Przepisy są całkowicie oparte na produktach roślinnych, a nazwy dań – równie intrygujące jak ich opisy. Dowiedzcie się, jak przygotować niegrzecznego kalafiora albo grzybowe gumbo, i wybierzcie się w podróż po afrykańsko-azjatyckich smakach.

„My Korea: Traditional Flavors, Modern Recipes”

Hooni Kim

W.W. Norton & Co

Tym, którzy kochają gochujang, kimchi oraz banchan, zdecydowanie polecamy tę książkę. Nagrodzony gwiazdką Michelin szef kuchni Hooni Kim przedstawia 90 przepisów na klasyczne koreańskie przysmaki, które każdy, nawet amator, będzie w stanie przygotować w domu. Każda receptura została pieczołowicie opracowana i sprawdzona, a kolejne potrawy balansują między słonym, słodkim i pikantnym smakiem. Efektem jest przystępna i ciekawa książka z instrukcjami oraz adnotacjami, z którymi krok po kroku staniecie się domowymi mistrzami kuchni koreańskiej.

„Dinner in French: My Recipes by Way of France”

Melissa Clark

Clarkson Potter


Najnowsza książka Melissy Clark to dowód na to, że przygotowanie francuskich specjałów wcale nie musi być skomplikowane ani nie wymaga wielu godzin pracy. Autorka jeszcze jako dziecko zakochała się w kuchni francuskiej i odtąd zgłębia jej tajniki. Efektem jest kolejna książka, za pomocą której autorka, jak niegdyś Julia Child, stara się przybliżyć klasyczne dania francuskie i dostosować je do gustów i wymagań współczesnych miłośników jednej z najlepszych kuchni świata. Z tą książką przyrządzenie kolacji czy obiadu w stylu francuskim będzie dziecinnie proste.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk