Kukbuk
Kukbuk

Pod wodą

„To nie jest akwarium, to dzika przyroda Morza Północnego, a ty jesteś w samym jej środku”, miał powiedzieć jeden z architektów pracujących przy budowie restauracji Under na półwyspie Lindesnes.

Tekst: Karola K

Zdjęcia: Ivar Kvaal, Inger Marie Grini, André Martinsen, Stian Broch / Under

Opublikowano: 6 Kwietnia 2021
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Najdalej na południe wysunięty przylądek Norwegii wcześniej słynął głównie z latarni morskiej, której powstanie jest datowane na drugą połowę XVII wieku. Miejsce, które nie było tłumnie odwiedzane przez turystów, za sprawą pewnego śmiałego konceptu architektoniczno-kulinarnego stało się mekką pasjonatów kuchni spod znaku fine dining.

Wszystko zaczęło się w 2016 roku – dwaj bracia wpadli na pomysł otworzenia nietypowej restauracji. Zakochani w swoich rodzinnych stronach, zapragnęli rozsławić urokliwe tereny półwyspu na całym świecie. Stig i Gaute Ubostadowie wymarzyli sobie miejsce, które przyciągnie turystów nie tylko dobrami Morza Północnego, ale również niebanalnym rozwiązaniem architektonicznym.

Reklama

Tak zrodził się pomysł na Under – największą na świecie podwodną restaurację.

Koncepcja zakładała zatopienie betonowej bryły tak, aby jedna część była całkowicie w wodzie, a druga wystawała ponad powierzchnię. Za pomysł odpowiadało norweskie studio architektoniczne Snøhetta, które wśród swoich realizacji ma między innymi budynek opery w Oslo.

Pomysłodawcy postawili sobie za cel stworzenie miejsca, które zapisze się w pamięci odwiedzających dzięki emocjom, jakie wywoła. Miejsca, które naturalnie wkomponuje się w otoczenie i stanie się jego wizytówką. Oprócz nowatorskiego rozwiązania istotnym elementem było wykreowanie przestrzeni, w której gość poczuje się swobodnie, a nie jakby miał wrażenie, że został uwięziony gdzieś pomiędzy żywiołami. Projekt był gotowy w październiku 2017 roku.

Ciąg dalszy przeczytasz w najnowszym wydaniu kwartalnika KUKBUK.

Od tego roku KUKBUK stał się kwartalnikiem, a to oznacza, że będzie się ukazywał cztery razy do roku, sezonowo. Pierwszy numer – KUKBUK Wiosna - już w sprzedaży! • Cena kwartalnika KUKBUK: 49 zł • • Prenumerata roczna: 196 zł •

ZAMÓW

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk