Najdalej na południe wysunięty przylądek Norwegii wcześniej słynął głównie z latarni morskiej, której powstanie jest datowane na drugą połowę XVII wieku. Miejsce, które nie było tłumnie odwiedzane przez turystów, za sprawą pewnego śmiałego konceptu architektoniczno-kulinarnego stało się mekką pasjonatów kuchni spod znaku fine dining.
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/2LKGaYPZw1E8gQQWiZbNGv2AehXeiWFA90K1DodhX0c/fill/1418/1682/fp:0.61:0.6/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDMtMTYv/dW5kZXJfY29weXJp/Z2h0X2l2YXJfa3Zh/YWxfTjI0Ni5qcGc.jpg)
Pod wodą
„To nie jest akwarium, to dzika przyroda Morza Północnego, a ty jesteś w samym jej środku”, miał powiedzieć jeden z architektów pracujących przy budowie restauracji Under na półwyspie Lindesnes.
Tekst: Karola K
Zdjęcia: Ivar Kvaal, Inger Marie Grini, André Martinsen, Stian Broch / Under
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/2M4MgceKLNNYdOY20eLrdMWX_Bk7aRrBxzypkvOKDWM/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDMtMTYv/dW5kZXJfY29weXJp/Z2h0X0luZ2VyX01h/cmllX0dyaW5pX0Jv/X0JlZHJlX05vcmdl/X04yMjcuanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/_joXNlRmd-A_ZROKVb4YlO2SHLQ6pduHW4gO3HC4PZA/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDMtMTYv/dW5kZXJfY29weXJp/Z2h0X0luZ2VyX01h/cmllX0dyaW5pX0Jv/X0JlZHJlX05vcmdl/X04yMjcuanBn.jpg 1010w)
Wszystko zaczęło się w 2016 roku – dwaj bracia wpadli na pomysł otworzenia nietypowej restauracji. Zakochani w swoich rodzinnych stronach, zapragnęli rozsławić urokliwe tereny półwyspu na całym świecie. Stig i Gaute Ubostadowie wymarzyli sobie miejsce, które przyciągnie turystów nie tylko dobrami Morza Północnego, ale również niebanalnym rozwiązaniem architektonicznym.
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/cRPyAgQpjYAZ16hNUoENqg_Y0VM6wtlayh8Hu9EOv78/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDMtMTYv/dW5kZXJfY29weXJp/Z2h0X2l2YXJfa3Zh/YWxfTjIzNy5qcGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/pXBI4wiHnWcyldyzDQpbqw1n4-scqOESgEfGWFEClKY/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDMtMTYv/dW5kZXJfY29weXJp/Z2h0X2l2YXJfa3Zh/YWxfTjIzNy5qcGc.jpg 1010w)
Tak zrodził się pomysł na Under – największą na świecie podwodną restaurację.
Koncepcja zakładała zatopienie betonowej bryły tak, aby jedna część była całkowicie w wodzie, a druga wystawała ponad powierzchnię. Za pomysł odpowiadało norweskie studio architektoniczne Snøhetta, które wśród swoich realizacji ma między innymi budynek opery w Oslo.
Pomysłodawcy postawili sobie za cel stworzenie miejsca, które zapisze się w pamięci odwiedzających dzięki emocjom, jakie wywoła. Miejsca, które naturalnie wkomponuje się w otoczenie i stanie się jego wizytówką. Oprócz nowatorskiego rozwiązania istotnym elementem było wykreowanie przestrzeni, w której gość poczuje się swobodnie, a nie jakby miał wrażenie, że został uwięziony gdzieś pomiędzy żywiołami. Projekt był gotowy w październiku 2017 roku.
Ciąg dalszy przeczytasz w najnowszym wydaniu kwartalnika KUKBUK.
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/D1AT0rE9KNGCG3NVqjeD_AerK4vj648ldMg-Ln18Sqs/fit/555/580/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDMtMTcv/S0IxX09LTEFES0Ff/MTUwZHBpLnBuZw.png 562w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/mZPzo1nD9bhSPC4aGhVYf6tjOFt5R7E3QPOYfbBteDI/fit/1110/1160/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjEvMDMtMTcv/S0IxX09LTEFES0Ff/MTUwZHBpLnBuZw.png 1124w)
Od tego roku KUKBUK stał się kwartalnikiem, a to oznacza, że będzie się ukazywał cztery razy do roku, sezonowo. Pierwszy numer – KUKBUK Wiosna - już w sprzedaży! • Cena kwartalnika KUKBUK: 49 zł • • Prenumerata roczna: 196 zł •
ZAMÓWChcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?