Kukbuk
Kukbuk
dynie jadalne i ozdobne

Rodzaje dyni

Trudno zliczyć, jak wiele rodzajów dyni co roku jesienią pojawia się na targach. Poznajcie najpopularniejsze odmiany tego warzywa i dowiedzcie się, które z nich najlepiej nadadzą się do gotowania!

Tekst: redakcja

Zdjęcia: dinnershow.studio

Opublikowano: 29 Października 2021
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 9 minut!

Zastanawiacie się, jakie są najsmaczniejsze odmiany dyni? A może chcecie się dowiedzieć, czy wszystkie dynie są jadalne? Albo: jak wygląda dynia hokkaido i czym się różni od piżmowej? Odpowiadamy na wszystkie najważniejsze pytania dotyczące dyni i jej odmian, a także tego, jak wykorzystać ją w kuchni i do dekoracji domu.

Gatunki dyni 

Choć w ujęciu taksonomicznym wymienia się zaledwie 20 gatunków dyni, z kulinarnego punktu widzenia trudno byłoby wyliczyć wszystkie jej odmiany. Popularna dynia prowansalska jest przecież odmianą dyni piżmowej, a hokkaido – dyni olbrzymiej. Dodatkowych kłopotów dostarcza jej zastosowanie: na przykład dynię zwyczajną możemy wyhodować zarówno w celach kulinarnych, jak i ozdobnych. Ponadto za dynię często uważane są pochodzące z Afryki i Azji tykwy, rośliny należące do rodziny dyniowatych. Jakby tego było mało, należy wziąć pod uwagę, że systematycznie powstają różne nowe odmiany dyni – zarówno jadalnej, jak i ozdobnej. Wszystko to dostarcza wielu trudności w zaklasyfikowaniu dyń i wyodrębnieniu ich gatunków. Z perspektywy kulinarnej najczęściej mówi się jednak o dyni zwyczajnej, hokkaido, piżmowej, makaronowej i prowansalskiej.

Odmiany dyni jadalnej

 Wszystkie najpopularniejsze dania z dyni, takie jak zupa krem, kluski, placki czy curry, przyrządzicie z większości rodzajów dyni. Ale które dynie są jadalne? Do najsmaczniejszych i najbardziej uniwersalnych odmian dyni należą piżmowa, zwyczajna, hokkaido, makaronowa i muszkatołowa. Najlepsze purée zaś przygotujecie z dyni piżmowej lub hokkaido (Sprawdź, jak zrobić purée z dyni >>). Poza tymi dobrze znanymi odmianami istnieje wiele mniej rozpoznawalnych gatunków, takich jak dynia żołędziowa, „Butternut” czy „Quintale”. Obok nich można wymienić także rodzaje dyni zwyczajnej, na przykład „Tom Fox”. To warzywo nie jest jednak szczególnie smaczne, dlatego lepiej nadaje się do wycinania podczas Halloween. Trzeba przy tym zaznaczyć, że podobnie jak wszystkie inne dynie, które wykorzystujemy w celach dekoracyjnych, jest ona jadalna.

Dynie niejadalne

Choć odmian dyni istnieje więcej, niż bylibyśmy w stanie spamiętać, wszystkie są jadalne – nawet dynie ozdobne, którymi dekorujemy jesienią nasze domy, mieszkania i podwórka. Dynie ozdobne są przecież koniec końców zwykłymi dyniami, które zostały pozbawione wilgoci w suchym i przewiewnym miejscu. Do nich zaliczamy często także tykwy, czyli egzotyczne rośliny z rodziny dyniowatych. Nie powinniśmy więc pytać, czy dynie ozdobne są jadalne, ale raczej – czy są smaczne! Okazuje się gatunki dyni ozdobnej, takie jak „Turecki Turban” czy dynia zwyczajna brodawkowa, choć jadalne, są po prostu gorzkie albo pozbawione smaku. Rzadko kiedy znajdziemy w nich intensywny, słodkawy smak klasycznej dyni piżmowej czy hokkaido.

Dynia zielona

 Zielona skóra wcale nie oznacza, że dynia jest niedojrzała – w rzeczywistości wiele gatunków tego warzywa docelowo będzie właśnie tego koloru. Jeśli więc się zastanawialiście, czy zielona dynia jest jadalna, odpowiadamy: jak najbardziej! Zdecydowanie najpopularniejszą dynią tego rodzaju jest dynia prowansalska, zwana też francuską, muszkatołową lub po prostu muscatem. Jest duża i podzielona na segmenty, a w smaku przypomina trochę marchewkę. Ale dynia muszkatołowa to niejedyna zielona odmiana tego warzywa – oprócz niej na targach znajdziecie gatunki takie jak pieg, miranda, lazur czy stodoła. Jeśli na straganie wasz wzrok przyciągnie zielona dynia w paski, najprawdopodobniej będzie to dynia makaronowa, charakteryzująca się wyjątkową strukturą – z jej miąższu zrobicie na przykład warzywne spaghetti.

Dynia prowansalska

Dynia prowansalska, zwana także francuską, muszkatołową lub muscatem, jest jedną z najpopularniejszych odmian zielonej dyni. Choć jest gatunkiem dyni piżmowej, kształtem i wielkością bardziej przypomina dynię zwyczajną. Podobnie jak ona, osiąga duże rozmiary i jest podzielona na segmenty. Po przekrojeniu ujawnia się jednak bladopomarańczowy miąższ o delikatnym owocowym aromacie, charakterystyczny dla dyni piżmowej. Dynia prowansalska znakomicie sprawdzi się w wielu potrawach, od klasycznej zupy kremu, przez kluski, po curry. Możecie przygotować z niej także purée, a następnie je zawekować, by móc przyrządzić zupę dyniową zimą.

Dynia żołędziowa

Dynia żołędziowa, zwana także acorn squash, przypłynęła do Europy zza oceanu. Zdecydowanie większą popularnością cieszy się ona jednak w Ameryce. To gatunek małej dyni jadalnej, która charakteryzuje się twardą skórką z głębokimi żłobieniami, o kolorze ciemnozielonym lub zielono-pomarańczowym. Jej miąższ najczęściej jest jasnożółty, a nawet beżowy, słodki, o lekko orzechowym posmaku. Ze względu na niewielkie rozmiary dynia żołędziowa znakomicie nadaje się do faszerowania i zapiekania. Do nadzienia możemy użyć sezonowych warzyw, takich jak por, seler czy cukinia, a także grzyby, ryż czy kaszę.

Ma ciemnożółty i zwarty miąższ, a w smaku przypomina orzechy i pieczone kasztany

Dynia hokkaido – jak ją rozpoznać?

Dynia hokkaido to japońska jadalna, pomarańczowa odmiana dyni olbrzymiej, co może się wydawać paradoksalne, jeśli wziąć pod uwagę niewielkie rozmiary, które osiąga. Jak wygląda dynia hokkaido? Cóż, jest niewątpliwie jedną z najłatwiejszych do rozpoznania dyń: nieduża, bo waży maksymalnie półtora kilograma, twarda, ma intensywnie pomarańczową, wchodzącą w czerwień skórkę, a kształtem przypomina cebulę. Ma ciemnożółty i zwarty miąższ, a w smaku przypomina orzechy i pieczone kasztany.

Dynia piżmowa a hokkaido

Dynia piżmowa i hokkaido to dwa popularne rodzaje dyni jadalnej. Choć różnią się one od siebie wyglądem, obydwie znakomicie nadają się do gotowania. Zarówno z dyni piżmowej, jak i hokkaido przygotujecie niemal wszystkie popularne jesienne dania: zupy kremy, delikatne kluski, purée, curry, a także pasty kanapkowe, sosy, ciasta i desery. W smaku różnią się one niewiele: dynia piżmowa jest nieco słodsza, a hokkaido delikatnie orzechowa. Zdecydowanie najłatwiej rozpoznać je po wyglądzie: dynia piżmowa jest podłużna, w kształcie gruszki, hokkaido zaś – intensywnie pomarańczowa i przypomina kształtem cebulę.

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Plansza informacyjna PFR

Koszyk