Kukbuk
Kukbuk
Targ rybny,. Łosoś (fot. colin-czerwinski)

Jak rozpoznać dobrej jakości łososia?

Łosoś to jedna z najzdrowszych ryb. Bogaty w kwasy omega-3, powinien stać się nieodłącznym elementem naszej diety. Ważne jednak, by był naprawdę świeży i najwyższej jakości. Jak rozpoznać, że ryba, którą wrzucamy do sklepowego koszyka, faktycznie spełnia te standardy?

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Colin Czerwinski / unsplash.cpm

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Użyj zmysłów – dotknij, obejrzyj, powąchaj świeżego łososia

Jeśli decydujemy się na zakup ryby w całości, nie filetowanej, warto sprawdzić kilka podstawowych cech. Przede wszystkim świeżo złowiona ryba jest jędrna, po naciśnięciu palcem prawie natychmiast „wstaje”, a wgniecenie się nie utrzymuje. Jej skóra jest błyszcząca, a nie matowa, nieco śliska, ale nie lepka! Gdy spojrzymy rybie w oczy, zauważymy, że, jeśli jest świeża, błyszczą, a źrenice są wyraźnie widoczne. Bardzo ważny jest test zapachowy – owszem, każda ryba pachnie dość intensywnie i charakterystycznie, ale zapach nieświeżej ryby, która leżakuje na stoisku już jakiś czas, trudno pomylić z wonią tej świeżo złowionej. Wiarygodną miarą świeżości jest także test, który polega na włożeniu ryby do naczynia z wodą – świeża zatonie, nieświeża będzie się unosić na powierzchni. Dodatkowo, jeśli skóra ryby podczas filetowania jest trudna do usunięcia – to także wskaźnik jej świeżości.

 

Poznaj historię swojego łososia

Przy wyborze łososia pakowanego, świeżego w postaci filetu czy wędzonego liczy się przede wszystkim jedno – zaufanie do producenta. Na opakowaniu musi znaleźć się nazwa ryby, polska i łacińska, oraz informacja, czy połów odbył się w morzu, wodach śródlądowych lub czy to łosoś wyhodowany. Ponadto powinien być podany obszar połowu. Konieczna z punktu widzenia prawa jest także data przydatności do spożycia. I to właściwie wszystko. Pytanie, czy te informacje wystarczą, by mieć pewność, że to ryba naprawdę dobrej jakości. Nie do końca.

Idealnie byłoby wiedzieć, kiedy dokładnie łosoś został złowiony i co jadł podczas swojego życia, prawda? Bo przecież łosoś jest jak człowiek – jest tym, co je. Takie informacje z łatwością znajdziemy na opakowaniach MOWI.

Kawałki mięsa łososia (fot. Jonathan Borba)

fot. Jonathan Borba / unsplash.com

MOWI to łosoś hodowany od 1964 roku na dwóch wyselekcjonowanych farmach, głęboko w arktycznych wodach Norwegii. Hodowle mogą się poszczycić już dwunastym pokoleniem łososi najwyższej jakości, potwierdzonej certyfikatem ASC, wydawanym tylko wówczas, gdy spełnia się najbardziej rygorystyczne wymogi środowiskowe dla hodowli morskich. Co z menu MOWI? Łososie MOWI są żywione najwyższej jakości karmą o wysokiej zawartości składników pochodzenia morskiego, co przekłada się na głębię koloru ryb (nie mniej niż 27 na skali SalmoFan), smak oraz zawartość kwasów omega-3 i witamin. Karma to autorska kompozycja, stworzona specjalnie dla MOWI – wszystko, od receptury, przez produkcję, aż po dozowanie, jest w pełni kontrolowane.

MOWI to propozycja dla tych, którzy chcą być pewni, że produkt, który kupują, zawiera to, co powinno być domeną najlepszego łososia. Wszystkie obietnice odnośnie do pełnej kontroli nad zrównoważoną i troskliwą hodowlą można bardzo łatwo sprawdzić. Wystarczy przy użyciu telefonu zrobić zdjęcie kodu QR, który znajduje się na opakowaniu MOWI. Dzięki automatycznemu przekierowaniu na stronę błyskawicznie dowiemy się, gdzie i kiedy urodził się MOWI, gdzie dorastał, co jadł, a nawet kiedy trafił na sklepową półkę!

Co jeszcze pozostaje do sprawdzenia? Tylko jedno. Smak. Aksamitny, delikatny, niepowtarzalny. To właśnie ten moment, dla którego warto dokonać dobrego wyboru świeżego łososia.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk