Kukbuk
Kukbuk
Książki Kuchnia Żydowska, Kuchnia roślinna, Lara Gessler, Rozkoszne, Stambuł, Bartek Kieżun

Najlepsze polskie książki kucharskie 2020

Nietuzinkowe przepisy, piękne zdjęcia i fascynujące historie – mijający rok przyniósł wiele doskonałych publikacji kulinarnych, które inspirują do gotowania i zgłębiania kuchni świata.

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 17 minut!

Choć pisane przez polskich autorów i autorki, nie ograniczają się do rodzimej kuchni. Książki kucharskie wydane w tym roku odkrywają przed czytelnikami sekrety i uroki rozmaitych tradycji kulinarnych. Bartek Kieżun zabiera nas w podróż kulinarną po stolicy Turcji, Fania Lewando przybliża sekrety przedwojennej kuchni Żydów aszkenazyjskich, a Lara Gessler oprowadza po największych plantacjach orzechów i pestek na świecie.

Coraz silniej w branży wydawniczej zaznacza swoją obecność kuchnia roślinna. Marta Dymek wydała w maju kolejną odsłonę „Jadłonomii”, a autorskie wegetariańskie i wegańskie przepisy ogłosili drukiem także Michał Korkosz, Ida Kulawik i Paweł Ochman. Co ciekawe, wszystkie cztery publikacje są inspirowane tradycyjną kuchnią polską, która powszechnie, choć mylnie, jest utożsamiana z daniami mięsnymi. Wegańskie propozycje znajdziemy również w książkach Anny Lesz i Ewy Ługowskiej – te autorki za klucz przyjęły jednak przede wszystkim gotowanie w duchu zero waste.

Na deser zaś proponujemy nową książkę Elizy Mórawskiej-Kmity, autorki popularnego bloga White Plate, która udowadnia, że upieczenie idealnego bochenka chleba to nie czarna magia. Zgłodnieliście? Inspiracji do urządzenia prawdziwej uczty szukajcie w jednej z poniższych książek!

Okładka książki "Jadłonomia po polsku" Marty Dymek (fot. materiały prasowe)

Jadłonomia po polsku

Marta Dymek

Wydawnictwo Marginesy

Jadłonomia obchodziła w tym roku dziesiąte urodziny. Trudno wyobrazić sobie lepszy moment na wydanie wyjątkowej książki kucharskiej, która przybliża czytelnikom sekrety rodzimej kuchni w wegańskim wydaniu. W najnowszej publikacji Marty Dymek znajdziecie ponad 100 przepisów reinterpretujących klasyczne polskie dania, a także wiele rozmaitych porad kulinarnych, które pomogą wam zdobyć większą pewność w gotowaniu. „Jadłonomia po polsku” została podzielona na sześć części, które odpowiadają zmieniającym się w Polsce sezonom – są tu więc przepisy na cały rok. Zastanawialiście się kiedyś, jak ugotować perfekcyjnie sypką kaszę, usmażyć niesamowite boczniaki i wymienić białka jajek na aquafabę? Odpowiedzi na wszystkie te pytania udziela Marta Dymek!

Przepis na pastę rogalową według Marty Dymek z książki "Jadłonomia po polsku"

fot. Maciek Niemojewski

Stambuł do zjedzenia

Bartek Kieżun

Wydawnictwo Buchmann

Krakowski Makaroniarz wyruszył w kolejną podróż kulinarną. Tym razem przecierał szlaki w Azji Mniejszej, a konkretnie w Stambule. Jak sam podkreśla, był to oczywisty kierunek kuchennych eksploracji. – Do Stambułu pojechałem, bo było to naturalne rozwinięcie moich włoskich zainteresowań. Chciałem zobaczyć drugą stolicę Cesarstwa Rzymskiego – przyznał w rozmowie z Agnieszką Berlińską, redaktorką magazynu KUKBUK. W najnowszej książce Bartek Kieżun prowadzi barwną narrację, w której jedzenie przeplata się z dygresjami kulturowymi i historycznymi. „Stambuł do zjedzenia” wypełniają barwne zdjęcia i nieoczywiste przepisy, dzięki którym nawet w domowym zaciszu poczujemy klimat tureckiej stolicy. Autor nie spoczywa na laurach i już zapowiada, że następnym celem na jego kulinarnej mapie jest Hiszpania – nie możemy się doczekać!

fot. Maciek Niemojewski

fot. Maciek Niemojewski

Chleb i okruszki

Eliza Mórawska-Kmita

JG Publishing

Ostatnie miesiące pokazały, że pieczenie chleba w domu należy do wyjątkowo przydatnych umiejętności. Mało rzeczy przynosi w kuchni tyle satysfakcji, co przygotowanie własnego pieczywa na zakwasie. Wiele osób wychodzi jednak z założenia, że może je to przerosnąć. I choć opanowanie tej sztuki faktycznie wymaga czasu i zaangażowania, staje się znacznie prostsze, gdy można liczyć na czyjąś pomoc. Dlatego drogę do perfekcyjnego bochenka warto odbyć w towarzystwie Elizy Mórawskiej-Kmity, autorki popularnego bloga kulinarnego White Plate. W jej najnowszej publikacji znajdziecie mnóstwo praktycznych porad i wskazówek oraz niemal 50 inspirujących przepisów na chleby drożdżowe i na zakwasie, przygotowanych z myślą zarówno o początkujących, jak i zaawansowanych piekarzach!

fot. Maciek Niemojewski

fot. Maciek Niemojewski

Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami

Michał Korkosz

Wydawnictwo Otwarte

Droga, którą przebyła książka Michała Korkosza, jest niezwykła. W 2017 roku polski autor został wyróżniony przez magazyn „Saveur” w kategorii „najlepsza fotografia kulinarna”. W grudniu tego samego roku nowojorskie wydawnictwo The Experiment zaproponowało mu wydanie książki kulinarnej, która miałaby na celu wprowadzenie zagranicznych czytelników w świat kuchni polskiej. „Fresh from Poland” ukazała się w amerykańskich księgarniach przed kilkoma miesiącami, w marcu. Na polskojęzyczną wersję nie musieliśmy długo czekać – książka „Rozkoszne” powstała w zaledwie kilka miesięcy, a wyszła w październiku. Co znajdziecie w środku? Tradycyjne polskie przepisy w wegetariańskim wydaniu, zajmujące historie, piękne zdjęcia – w całej publikacji zaś daje o sobie znać wyjątkowa wrażliwość autora. Więcej na temat książki przeczytacie w wywiadzie z Michałem Korkoszem.

fot. Maciek Niemojewski

Orzechy i pestki

Lara Gessler

Prószyński Media

Napisanie ciekawej książki kulinarnej jest nie lada sztuką. Jeszcze bardziej imponujące wydaje się jednak stworzenie inspirującej publikacji, której motywem przewodnim jest coś tak niepozornego jak orzechy i pestki. To właśnie im poświęcona jest najnowsza książka Lary Gessler, która – w celu zgłębienia tematu – spędziła kilka tygodni na największych światowych plantacjach orzechów i pestek. W przewodniku Lary znajdziecie nie tylko przepisy i kulinarne inspiracje, ale też praktyczne porady dotyczące zakupu i przechowywania tych składników, a także niezwykłe historie, które pozwolą wam lepiej zrozumieć rolę, jaką orzechy i pestki odgrywały i wciąż odgrywają w różnych kulturach świata. To nietuzinkowa publikacja, która odkryje przed wami tajniki produktów na co dzień uważanych za coś oczywistego.

Reklama
Okładka książki "Roślinna kuchnia polska" Idy Kulawik (wyd. Dwie Siostry)

Roślinna kuchnia polska

Ida Kulawik

Wydawnictwo Dwie Siostry

Weganie rozmaicie uzasadniają swoje wybory żywieniowe. Niektórzy wykluczają z diety produkty pochodzenia zwierzęcego, ponieważ nie lubią ich smaku, jednak więcej osób kieruje się pobudkami etycznymi – stara się minimalizować cierpienie zwierząt i dbać o środowisko naturalne. Książka Idy Kulawik powstała dla tych, którzy przeszli na weganizm, ale tęsknią za smakami, jakie występują w daniach mięsnych. Jeśli jesteście na diecie roślinnej, ale brakuje wam schabowego, klasycznego sernika czy pierogów ruskich, nie szukajcie dalej – w „Roślinnej kuchni polskiej” znajdziecie 100 przepisów na szybkie, zdrowe i proste w przygotowaniu polskie dania w wegańskiej odsłonie!

Roślinna kuchnia regionalna

Paweł Ochman

Wydawnictwo Marginesy

O polskiej kuchni wegańskiej można opowiadać na wiele sposobów. Marta Dymek pisze o niej z perspektywy sezonowości, a Ida Kulawik – poszukiwania w roślinnych daniach mięsnych smaków. Paweł Ochman zaś odczytuje ją według klucza regionalnego i odkrywa przed czytelnikami wiele zapomnianych lub mniej znanych potraw, które niegdyś królowały na polskich stołach. Tłumaczy, jaki wpływ na kształtowanie się kuchni regionalnych miały zabory, warunki przyrodnicze czy migracje. Opowiada, czym są dziędziuchy na Lubelszczyźnie, hołubcie na Pomorzu Zachodnim, fujarki pastusze na Podkarpaciu, ruchańce na Kujawach czy bomby legnickie na Dolnym Śląsku, ale nie zatrzymuje się na wyjątkowych przepisach. „Roślinna kuchnia polska” to także solidna porcja praktycznych porad. Jeśli zastanawialiście się, co zrobić z czerstwym chlebem i do jakich dań można wykorzystać pasternak, brukiew czy kalarepę, książka Pawła Ochmana rozwieje wasze wątpliwości!

Dietojarska kuchnia żydowska

Fania Lewando

Znak Literanova

Tikkun olam to rozpowszechniona w judaizmie koncepcja czynienia świata lepszym dla siebie i dla innych żywych stworzeń. Dobroczynność, która stanowi centrum tej idei, może przejawiać się na różne sposoby – historia Fani Lewando pokazuje, że nawet w kuchni, podczas gotowania. Fania urodziła się we Włocławku, na terenie zaboru rosyjskiego. Po ślubie wyjechała do Wilna, gdzie otworzyła pierwszą wegetariańską restaurację koszerną. Dania, które serwowała, były nieoczywiste, zdrowe, a przede wszystkim doskonale skomponowane. Nic dziwnego, że w jej kuchni rozkochały się miejscowe, a z czasem również zagraniczne elity. Jej posiłki chwalił sam Marc Chagall; zachwycali się nimi także pasażerowie statku MS Batory. Niedługo przed wojną, w 1938 roku, Fania wydała książkę kucharską, w której zgromadziła 400 autorskich przepisów, wypracowanych na bazie tradycyjnej kuchni aszkenazyjskiej. Publikacja zaginęła w latach 40., ale w 1995 roku została odnaleziona na pchlim targu w Londynie. W 2015 roku została przetłumaczona na język angielski, a w tym roku doczekaliśmy się jej polskiego wydania. Więcej o fascynującej historii Fani Lewando i jej wpływu na współczesną kuchnię polską przeczytacie w artykule poświęconym inicjatywie Mecyje.

Bez marnowania. Kuchnia zero waste

Anna Lesz

Wydawnictwo RM

Marnotrawstwo i nierówna dystrybucja żywności należą do najbardziej palących globalnych problemów. Tylko w Polsce co roku wyrzuca się około 9 milionów ton jedzenia – to blisko 250 kilogramów na mieszkańca. W obliczu tych zatrważających danych coraz więcej osób podejmuje próby życia i gotowania w duchu zero waste. Zredukowanie produkcji odpadów w kuchni nie należy jednak do prostych zadań – pod uwagę trzeba wziąć przecież nie tylko samo gotowanie, ale także kupowanie, przechowywanie czy kompostowanie żywności. Właśnie dlatego na początku przygody z zero waste warto sięgnąć po sprawdzone porady, wskazówki i przepisy. Te znajdziemy w książce Anny Lesz, autorki bloga Zjem Cię. Sprawdźcie, co zrobić, gdy w lodówce zalegają produkty, których termin ważności już minął, jak wykorzystać niezbyt świeże warzywa i owoce i do czego użyć mięsa, które zostało po ugotowaniu rosołu.

Misa mocy. Przewodnik po kuchni zmieniającej świat

Ewa Ługowska

Społeczny Instytut Wydawniczy Znak

Świat można zmieniać nawet w domowym zaciszu – z takiego założenia wychodzi Ewa Ługowska, autorka bloga Misa Mocy, poświęconego zdrowej, zrównoważonej diecie, kuchni roślinnej i gotowaniu w duchu less waste. Podejście, które wypracowała w przestrzeni internetowej, postanowiła przełożyć na papier – i tak powstał „Przewodnik po kuchni zmieniającej świat”. Co znajdziecie w środku? Ponad 70 przepisów na sycące posiłki, oparte na sezonowych i lokalnych składnikach, wskazówki dotyczące planowania zakupów oraz wykorzystywania w kuchni tego, co zalega w lodówce, a także szereg informacji pokazujących, jak nasze wybory żywieniowe mogą przyczynić się do poprawy stanu planety.

Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo Pascal

Jeśli wydaje wam się, że gdzieś już widzieliście tę książkę, to macie rację! Od pierwszego wydania „Fermentacji i kiszonek” minęły cztery lata, ale nowa odsłona tego tytułu to nie tylko uaktualniona oprawa graficzna – to także poprawiona i uzupełniona o kolejne inspirujące przepisy treść. Fermentacja to proces wyjątkowo nieprzewidywalny, na który wpływają nawet najmniejsze zmiany temperatury czy wilgotności powietrza. Aleksander Baron tłumaczy więc w przystępny sposób, jak sprawić, by kiszonki zawsze smakowały tak samo dobrze. W jego książce znajdziecie jednak nie tylko praktyczne porady na temat fermentacji, ale także mnóstwo nieoczywistych przepisów, w których domowe kiszonki odgrywają główną rolę. Znany szef kuchni nie przestaje eksperymentować: dorzuca kiszone buraki do klasycznego stir fry, przygotowuje krupnik na fermentowanej kaszy gryczanej czy kisi orzechy. Jego książka to zaproszenie do fascynującego świata domowych kiszonek.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk