Kukbuk
Kukbuk
książka "Ramen krok po kroku" okładka

Idealny ramen krok po kroku

Jest wyrazisty i pełen umami, a z solidną porcją makaronu zawróci w głowie każdemu. Wraz z autorką książki „Ramen krok po kroku. Przepisy tradycyjne i współczesne” podpowiadamy, jak zrobić tę rozgrzewającą zupę.

Tekst: Ada Michalak

Zdjęcia książki: Paulina Czyżewska


Zdjęcia potraw: Kate Sears

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 8 minut!

Obłędnie pachnący ramen sprawdzi się w każdym wydaniu – rewelacyjnie smakuje z grzybamipastą sezamową, soczystym mięsem czy z cytryną i ziołami. Choć już sam jego zapach kusi bogactwem aromatycznych nut, dopiero po skosztowaniu pierwszej łyżki tej pysznej zupy zaczyna się prawdziwa uczta dla zmysłów. Wyrazisty, mocny i pełen umami smak (przeczytaj, czym jest umami >>) nikogo nie pozostawi obojętnym – nie dziwi nas więc, że ramen to obecnie jedno z najpopularniejszych dań na świecie.

Miłośników tego pysznego dania wciąż przybywa, a kolejne osoby gotujące domowy ramen obalają mit, że jego przygotowanie jest wymagające i trudne. Najprostszy bulion, będący podstawą ramenu, można ugotować nawet w pół godziny – wystarczy odrobina wprawy, dobrej jakości składniki i zamiłowanie do gotowania. Jeśli nie wierzycie, wraz z autorką książki „Ramen krok po kroku. Przepisy tradycyjne i współczesne” wybierzcie się w kulinarną podróż, pełną oszałamiającego zapachu i obłędnego smaku. Znajdziecie w niej praktyczne wskazówki, dzięki którym bez trudu przyrządzicie swój pierwszy bulion – rozgrzewający ciało i wprawiający w prawdziwie błogi nastrój. Pamiętajcie – tu nie ma sztywnych zasad. To kuchnia, w której wszystko jest dozwolone – w najlepszym tego słowa znaczeniu. Podejdźcie do gotowania jak do twórczego przedsięwzięcia – dajcie się uwieść magii aromatycznego ramenu i puśćcie wodze fantazji.

A by początek waszej przygody z ramenem był łatwiejszy, zacznijcie lekturę „Ramen krok po kroku” od fragmentu dotyczącego kompletowania spiżarni:

książka "Ramen" wnętrze przepisy na ramen wegański i wegetariański

Niezbędne w spiżarni

Jeśli zaopatrzysz swoją spiżarnię w kilka niezbędnych produktów, będziesz zawsze gotowy przyrządzić sobie miskę parującej zupy

Kiedy już zaczniesz przyrządzać ramen w domu, odkryjesz, jak proste i satysfakcjonujące jest to danie i – miejmy nadzieję – zapragniesz gotować je regularnie. Jeśli zaopatrzysz swoją spiżarnię w kilka niezbędnych produktów, będziesz zawsze gotowy przyrządzić sobie miskę parującej zupy. Oprócz bulionu, makaronu i wyboru mięs, ryb i warzyw na dodatki poniżej znajdziesz listę podstawowych przypraw i produktów, po które będziesz często sięgać, poznając świat domowego ramenu. Wiele z nich znajdziesz w supermarketach, ale po niektóre trzeba będzie wybrać się do sklepu z azjatycką żywnością albo zamówić je online.

książka "Ramen" wnętrze przepis na ramen z owocami morza

Tłuszcze

  • Kiedy w przepisie pojawia się olej, używaj neutralnych w smaku olejów, o wysokiej temperaturze dymienia. Są to oleje roślinne: olej kukurydziany, rzepakowy, arachidowy i olej z krokosza.

Oleje smakowe

  • sezamowy,
  • chili.

Świeże zioła i przyprawy

  • imbir,
  • czosnek,
  • świeża kolendra,
  • cebulka dymka,
  • papryczki jalapeño,
  • limonki,
  • cytryny.
  • Ziarna sezamu.

Sosy 

  • sos sojowy,
  • sriracha,
  • pasta z chili / sambal oelek,
  • sos hoisin,
  • sos ostrygowy.
Reklama
książka "Ramen" wnętrze przepisy

Japońska lub chińska pasta sezamowa

  • Znajdziesz ją w niektórych supermarketach, sklepach z żywnością azjatycką albo w internecie. Ta pasta z prażonego sezamu ma bogaty, orzechowy smak. Jeśli jej nie masz, niech Cię nie kusi, by zastąpić ją pastą tahini – jest ona mniej wyrazista i nie dostarczy potrawie odpowiednich walorów smakowych. Możesz zamiast tego dodać kremowe masło z orzechów arachidowych (bez cukru).

Doubanjiang (chińska pasta z fermentowanego bobu) i pikantne doubanjiang.

  • Możesz je kupić w sklepie z azjatycką żywnością albo zamówić przez internet.

Pasta miso

  • Pasty miso różnią się między sobą – od łagodnych po bardzo słone i intensywne w smaku. Ogólnie rzecz biorąc, im jaśniejsza pasta, tym łagodniejszy smak. Biała (shiro miso) jest łagodna. Czerwona (aka miso) jest bardziej wyrazista. Awase miso to mieszanka białej i czerwonej pasty, o smaku pośrednim między nimi dwoma. Zawsze mam białą i czerwoną pastę miso w lodówce i często mieszam je ze sobą. Jeśli chcesz kupić tylko jedną, na początek wybierz białą/shiro miso. Szukaj jej w lodówkach w sklepach z żywnością azjatycką albo zamów online.

Shio ramen z chrupiącym boczkiem wieprzowym, dymką, marynowanymi pędami bambusa i wodorostami nori

Chrupiące plastry smacznego boczku to idealny dodatek do przepysznego ramenu. Boczek łatwo upiec w piekarniku, ale zajmuje to kilka godzin. Zaplanuj sobie weekend tak, by mieć więcej czasu na gotowanie. Będzie to dobrze spędzony czas.

Sprawdź przepis na Shio ramen >>

Przepis z książki "Ramen krok po kroku. Przepisy tradycyjne i współczesne", Robin Donovan (fot. Kate Sears)

Ramen na bulionie grzybowym z jajkiem marynowanym w sosie sojowym i kapustą baby pak choi

To niezwykle prosty wegetariański ramen, który można przygotować w kilkanaście minut, jeśli masz pod ręką bulion grzybowy i jajka marynowane w sosie sojowym. Jeśli nie masz gotowych marynowanych jajek, możesz tuż przed wykończeniem zupy ugotować jajka na miękko.

Sprawdź przepis na Ramen na grzybowym bulionie >>

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk