Kukbuk
Kukbuk

Rodzaje miodu – przewodnik

Rzepakowy, gryczany czy wielokwiatowy? Czym różnią się od siebie gatunki miodu i które, do czego najlepiej używać?

Tekst: redakcja

Autorzy: Jacek Antoniewicz i Diana Dyba / zespół Roi Się


Zdjęcie główne: Danika Perkinson / unsplash.com

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 9 minut!

W ilości i rodzajach miodu można się pogubić. Jest ich tyle, ile kwiatów, które wytwarzają nektar. Na półkach możemy znaleźć miody lipowe, wielokwiatowe, gryczane, akacjowe czy mniszkowe. Każdy z nich charakteryzuje się jednak innym smakiem i właściwościami. Niektóre z nich najlepiej łączyć z mocną, ziarnistą kawą, inne doskonale się sprawdzą jako słodzik do ciast czy deserów. Są także miody, które z powodzeniem możemy wykorzystywać jako składnik odżywczej maski na włosy bądź twarz. By się w tym wszystkim połapać, wybraliśmy kilka rodzajów miodów, które w tym sezonie akurat wytwarzają nasze pszczoły w pasiece Roi Się. Zobaczcie, jakie mają właściwości i do czego najlepiej je wykorzystać.

Miód rzepakowy

To pierwszy wiosenny miód, który wytwarzany jest z nektaru kwitnącego rzepaku. Odznacza się słomkowym kolorem i ma bardzo słodki smak oraz intensywny zapach. Ten miód bardzo szybko się krystalizuje. Wtedy jego barwa zmienia się na kremową, a czasem nawet białą.

Źródło: Rzepak

Właściwości: Miód rzepakowy ma najwyższą zawartość glukozy i aminokwasów ze wszystkich rodzajów. Stąd też poprawia koncentrację, a także przyspiesza i wspomaga regenerację po wysiłku fizycznym i umysłowym. Dzięki wysokiej zawartości potasu i magnezu zaleca się jego stosowanie przy leczeniu chorób serca i układu krążenia. Regularne spożywanie tej odmiany miodu wzmacnia serce, stabilizuje ciśnienie krwi i spowalnia zachodzące zmiany miażdżycowe.

Kolor i smak: Słomkowy kolor, który z czasem przechodzi w kremowy, a nawet biały. Bardzo słodki smak.

Zastosowanie: Miód rzepakowy idealnie się sprawdza na kanapkę. Szczególnie z białym serem. Jest też świetnym słodzikiem do herbaty lub lemoniady.

 

Miód faceliowy

Ten rodzaju miodu powstaje z nektaru kwiatów facelii, popularnej rośliny uprawianej na paszę dla zwierząt. Najczęściej w Polsce spotyka się jej błękitną odmianę, choć kwiaty w czasie kwitnienia przybierać też mogą barwę jasnożółtą czy herbacianą. Jest bardzo delikatny w smaku i wolno się krystalizuje. Skrystalizowany zmienia kolor z kremowego na biały.

Źródło: Facelia błękitna

Właściwości: Działa bakteriobójczo i wzmacnia odporność.

Kolor i smak: Kolor uzależniony jest w dużej mierze od gleby, na jakiej rosną kwiaty. Może być jasny, jak i ciemny. W smaku bardzo delikatny i subtelny. Szczególnie lubią go dzieci.

Zastosowanie: Idealny do słodzenia napojów, porannych płatków owsianych lub kasz. Wspaniały dodatek do deserów.

 

Miód gryczany

Ten rodzaj miodu powstaje z nektaru kwiatów gryki – tej samej, której nasiona spożywamy w formie kaszy gryczanej. Jest ciemny, odznacza się nieco herbacianym kolorem. Ma charakterystyczny, korzenny aromat. W smaku wytrawny, wyrazisty i dość ostry.

Źródło: Kwiaty gryki

Właściwości: Ma wysoką zawartość żelaza. Wspomaga układ krążenia, pomaga w leczeniu miażdżycy.

Kolor i smak: Kolor ciemny, herbaciany. Smak wytrawny, wyrazisty i dość ostry.

Zastosowanie: Dzięki korzennemu posmakowi dobrze sprawdza się jako dodatek do grzanego piwa i pierników. Można nim słodzić owsianki, jaglanki czy gryczanki. Doskonale smakuje z deserami.

Miód spadziowy

Nazywany królem wśród miodów. Pszczoły pobierają z liści drzew spadź, która jest produktem przemiany materii mszyc. Miód spadziowy jest uznawany za jeden z najlepszych rodzajów miodów. Niestety ze względu na sposób jego powstawania jest dość rzadki. W smaku nie jest zbyt słodki, ma specyficzny posmak. Odznacza się ciemną barwą, niekiedy z zielonymi refleksami. Krystalizuje się dość powoli.

Źródło: Spadź powstająca jako produkt przemiany materii mszyc. Znaleźć ją można na liściach takich drzew jak dąb, lipa, klon, a także na igłach jodły, sosny, świerka bądź modrzewia.

Właściwości: Liczne właściwości prozdrowotne. Miód spadziowy zawiera największą ilość biopierwiastków, w tym magnezu, potasu, fosforu, chloru, wapnia, żelaza. Wykazuje właściwości bakteriobójcze o wysokiej aktywności antybiotycznej. Doskonale wspomaga system odpornościowy.

Kolor i smak: Ciemny, czasami z zielonymi refleksami. Najmniej słodki, nieco specyficzny posmak, bywa cierpki.

Zastosowanie: Świetnie smakuje na kanapkach. Fantastyczny dodatek do sałatek i dipów. Najlepiej nie poddawać go obróbce termicznej, podczas której ten królewski miód mógłby utracić swoje właściwości smakowe i zdrowotne.

Miód wielokwiatowy

Jak sama nazwa wskazuje, jest to miód wytwarzany z nektaru różnych rodzajów kwiatów, które rosną w pobliżu ula. Najwięcej jest go, gdy w najbliższej okolicy kwitną najprzeróżniejsze rośliny, a zatem przede wszystkim wiosną i latem. Najczęściej ma on bursztynowy, herbaciany kolor, choć przybiera też jasnobrązową barwę. Wszystko zależy od rodzaju nektaru, z którego pszczoły wytwarzają miód. Wykazuje właściwości antybakteryjne, pomaga w przeziębieniu i wzmacnia odporność organizmu.

Źródło: Nektar pozyskiwany z różnych rodzajów kwiatów, które rosną w pobliżu ula.

Właściwości: Wykazuje właściwości antybakteryjne. Pomaga w leczeniu przeziębień i wzmacnia odporność organizmu.

Kolor i smak:Może przybierać zarówno jasną, jak i ciemną barwę. W smaku bardzo delikatny i subtelny.

Zastosowanie: Świetnie smakuje na kanapce. Sprawdza się jako dodatek do mięs, ciast, sosów, sałatek, a także jako naturalny słodzik do kawy, herbaty lub mleka.

TIP

Pamiętajcie, by nie dodawać miodu do zbyt gorących napojów. Wysoka temperatura może pozbawić go jego dobroczynnych właściwości.

Jeśli macie ochotę popróbować powyższych miodów i poeksperymentować z nimi w kuchni, to najlepiej jest się zaopatrzyć w nie u sprawdzonych producentów. Na stronie Roi Się możecie znaleźć i kupić wszystkie opisane rodzaje miodu, a także zaadoptować własny ul. W ten sposób nie tylko będziecie mogli się cieszyć własnym miodem, ale także pomożecie pszczołom.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk