Kukbuk
Kukbuk

Musisz mieć ukończone 18 lat, aby korzystać z tej treści.

Czy jesteś pełnoletni?

Aperitivo – więcej niż koktajl

Jaka filozofia kryje się za aperitivo i dlaczego stało się ono nieodłącznym elementem włoskiego stylu życia?

Tekst: Maja Wójcik

Zdjęcia: materiały prasowe

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

Upalne lato, Włochy. W drugiej połowie dnia, gdy upał nieco odpuszcza, miejscowi zbierają się w okolicznych knajpkach i kawiarniach. Tam, w towarzystwie przyjaciół, spędzają leniwie czas – słońce niezauważenie chyli się ku zachodowi, a rozmowy przeciągają się aż do kolacji, którą w Italii jada się późnym wieczorem. Gwarnym spotkaniom towarzyszą proste przekąski – i oczywiście aperitivo, lekkie koktajle na bazie wermutów.

Filozofia aperitivo

Aperitivo to jednak znacznie więcej niż tylko drink. To mocno zakorzeniona we włoskiej tradycji filozofia –upragniony czas odprężenia w gronie bliskich, celebracja małych przyjemności i oderwanie się od trudów dnia. Co więcej, popołudniowy koktajl pomaga odpowiednio przygotować organizm do posiłku. Wermuty, na których bazie przygotowuje się aperitivo, to wina zawierające wyciągi z gorzkich ziół, kwiatów i przypraw – piołunu, bergamotki czy szałwii. Kiedy mózg rejestruje, że spożywamy coś gorzkiego, żołądek wydziela więcej soków trawiennych, a to zaostrza apetyt i ułatwia trawienie.

Tradycja aperitivo sięga przynajmniej XVI wieku. Emanuel Filip II, książę Sabaudii – historycznego regionu położonego na terenach dzisiejszej Francji i Włoch – przeniósł stolicę swojego księstwa z Chambéry do Turynu.

Z ciekawością kosztował lokalnych specjałów – między innymi aromatyzowanych win, znanych dziś jako wermuty. Tak mu zasmakowały, że niezadługo rytuał picia lekkiego koktajlu na pobudzenie apetytu zagościł na stałe na książęcym dworze, jako aperitivo corte (corte – wł. dwór).

Moda na aperitivo

Zwyczaj ten powoli rozprzestrzeniał się także poza dworem, aż w XVIII wieku moda na koktajle zapanowała na dobre. Bywalcy turyńskich kawiarni oszaleli na punkcie drinków na bazie wermutów, wówczas to nazwę zredukowano do aperitivo.

Co ważne, aperitivo szybko przestało być tylko koktajlem, a przerodziło się w swego rodzaju filozofię i element stylu życia. Barokowe wnętrza turyńskich lokali, elegancko ubrani ludzie, a przede wszystkim radosna atmosfera spotkań – wszystko to tworzyło cudowny klimat. W tym właśnie tkwiła – i tkwi do dziś – magia tego zwyczaju.

Jak przygotować aperitivo?

Jeśli pragniecie poczuć się w domu jak w słonecznej Italii, zaproście przyjaciół i poczęstujcie ich prostym koktajlem na bazie Martini Fiero!

Martini Fiero to nowość wśród wermutów, stworzona właśnie z myślą o aperitivo. Słodycz czerwonych pomarańczy i mandarynek z regionu Morza Śródziemnego łączy się z delikatną goryczką piołunu i bylicy pontyjskiej. Te doskonałe składniki zapewniają Martini Fiero nie tylko wyjątkowy smak, ale też soczysty, karmazynowy kolor. Przekonajcie się, jak smakuje w koktajlu Martini Fiero & Tonic!

Drink z martini i tonikiem - składniki:

  • 100 ml Martini Fiero
  • 100 ml toniku
  • 1 plaster czerwonej pomarańczy do dekoracji
  • lód do podania

Sposób przygotowania:

Martini Fiero i tonik mieszamy, najlepiej w copa glass, czyli kulistym kielichu. Dekorujemy czerwoną pomarańczą. Podajemy z dużą ilością lodu.

Ten drink z martini zasmakuje każdemu!

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk