W dobie kryzysu klimatycznego (dowiedz się więcej o zmianach klimatycznych i o tym, dlaczego je bagatelizujemy >>) nawet drobne zmiany mogą się okazać znaczące dla przyszłości planety, a tym samym naszej. Warto wprowadzać w życie zwłaszcza te, które są w zasięgu ręki i portfela, a wcale nie wymagają od nas wielkiego wysiłku. Mowa oczywiście o tym, co nakładamy na talerze – łatwo bowiem zauważyć, że nawet niewielka modyfikacja nawyków żywieniowych może mieć wielkie znaczenie dla kondycji świata. Nic więc dziwnego, że zachęcają nas do nich eksperci, a Unia Europejska przyjęła nawet specjalną strategię, która ma ułatwić konsumentom podejmowanie ekologicznych decyzji, a także zachęcić obywateli państw członkowskich do „znaczącego ograniczenia mięsa w diecie” (więcej o tym, czym jest strategia Farm to Fork, przeczytasz w tym artykule >>).
Wegeśniadania na słodko: top 7
Bez chleba, za to z owocami i mnóstwem syropu klonowego – te wegańskie śniadania są ciepłe, chrupiące i prostsze w wykonaniu, niż myślicie.