Kukbuk
Kukbuk
Jak zrobić cytrynówkę. Przepis na najlepszą cytrynówkę (fot. Maciek Niemojewski)

DIY: Jak zrobić domową cytrynówkę?

Rozgrzewa w chłodne zimowe wieczory, urozmaica momenty warte celebracji i doskonale nadaje się na prezent dla bliskiej osoby. Podpowiadamy, jak przygotować domową cytrynówkę!

Tekst: Marcin Lewandowski

Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Marcin Lewandowski

Opublikowano: 12 Lutego 2021
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 1 minutę!

Cytrynówka to jedna z najpopularniejszych i najbardziej lubianych nalewek. Choć przygotowanie jej w domu może wydawać się niełatwym zadaniem, w rzeczywistości jest wyjątkowo proste. A z naszymi podpowiedziami pyszną domową cytrynówkę zrobicie szybko i bez problemów, w zaledwie jeden dzień. Sprawdźcie, jak przygotować prostą nalewkę cytrynową na rumie z dodatkiem miodu, bez obierania cytryn i bez gotowania!

Cytrynówka z rumem i miodem

Przepis na domową cytrynówkę (fot. Maciek Niemojewski)

składniki

  • cytryna 12 sztuk
  • grejpfrut 1 sztuka
  • spirytus ½ l
  • wódka ½ l
  • rum brązowy ½ l
  • woda 1 l
  • brązowy cukier 1½ kg
  • miód do smaku
Jak przygotować domową cytrynówkę? Domowa cytrynówka. (fot. Maciek Niemojewski)

krok 1

Cytryny i grejpfruta myjemy. Owoce kroimy na pół, odkrawamy końcówki.

Jak zrobić domową cytrynówkę. Przepis na szybką cytrynówkę (fot. Maciek Niemojewski)

krok 2

Wkładamy owoce do dużego naczynia, zalewamy alkoholami. Odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce.

Cytrynówka z miodem, jak zrobić. Przepis na somową cytrynówkę (fot. Maciek Niemojewski)

krok 3

Gotujemy wodę, rozpuszczamy w niej cukier i miód. Odstawiamy do wystygnięcia.

Wyciskanie cytryn do cytrynówki (fot. Maciek Niemojewski)

krok 4

Po 24 godzinach wyjmujemy cytrusy z alkoholu. Wyciskamy z nich sok.

Szybka cytrynówka, jak zrobić (fot. Maciek Niemojewski)
Reklama

krok 5

Przecedzony sok dodajemy do alkoholu.

Jak zrobić domową cytrynówkę (fot. Maciek Niemojewski)
Reklama

krok 6

Do cytrynówki wlewamy miodowo-cukrowy syrop. Mieszamy.

Cytrynówka: DIY

krok 7

Po schłodzeniu nalewka jest gotowa do spożycia.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka